viz

houden een wake op vrijdag 6 september 2001
van 17.00 tot met 19.00 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)


1 jaar Intifada en 34 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Vrouwen in ‘t Zwart roepen op tot het beëindigen van de bezetting van de Westoever en de Gazastrook.

Door het niet aflatende geweld in Israël en de Bezette Gebieden, dat momenteel ontembaar lijkt te zijn, vinden vele mensenrechten- en vredesorganisaties, ook in Nederland, dat de acties die we in juni j.l. met succes hervatten, moeten doorgaan.

Daarom wordt de eerstvolgende wake weer in Amsterdam gehouden, en wel op
6 september a.s. tussen 19.30 en 20.30. bij Het Lieverdje op het Spui.

Op 8 juni, de herdenking van het 34ste jaar van de bezetting van de Westoever en de Gazastrook, vonden op initiatief van de Vrouwengroep ‘Coalition of Women for a Just Peace’ wereldwijd vreedzame demonstraties plaats tegen deze bezetting. In Jeruzalem zijn ongeveer 3000 Vrouwen in het Zwart (en voor een keer mannen ook) op de been gebracht. Vrouwen in ‘t Zwart maakt deel uit van de Coalition of Women. Tegelijkertijd demonstreerden Vrouwen in ‘t Zwart op vreedzame wijze in ongeveer 150 plaatsen in de wereld, waaronder Amsterdam, als teken van steun aan hun zusters in het geteisterd conflictgebied.

Het internationale netwerk van Vrouwen in ’t Zwart(ViZ) bestaat sinds 1992, maar als beweging schrijven de leden van ViZ echter al langer geschiedenis. Deze is begonnen in Israël, toen Israëlische vrouwen zich aansloten bij de Palestijnse vrouwen vredes-organisatie. In 1988, een maand nadat de eerste Intifada uitbrak stonden zij al in het centrum van Jeruzalem. De acties in Israël en de Bezette Gebieden hebben zich vorig jaar october verder uitgebreid naar andere steden. De leden van de Britse afdeling van ViZ zijn sinds het begin van de 2de Intifada minstens twee keer per maand te vinden op Trafalgar Square in de Londense binnenstad.

Vlak voor 8 juni is de internationale beweging ‘ Vrouwen in het Zwart’(de Israëlische en Servische afdeling) voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede 2001.

De boodschap is simpel, maar duidelijk:
ISRAËL:
Maak een einde aan de Israëlische bezetting van Gaza en de Westoever. Stop de nederzettingen politiek.

Vrouwen worden verzocht om in het zwart gekleed te komen.

De organisatie is in handen van Lily van den Bergh, tel. 020-6223661, email: osp@xs4all.nl Maak gebruik van deze gelegenheid om op een vreedzame wijze te protesteren tegen het geweld in het Midden-Oosten.Het is de bedoeling iedere 1ste donderdag van de maand te demonstreren van 19.30 – 20.30 uur SPUI bij het LIEVERDJE.Wakes en/of stille tochten zijn in voorbereiding in andere steden in samenwerking met Vrouwen voor Vrede Nederland. Informatie over de mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden kunt u inwinnen via de Amnesty Nederland website (www.amnesty.nl) of via de internationale website van Amnesty International (www.amnesty.org) en via The Public Committee against Torture in Israel.(www.stoptorture.org.il)

Onze leuzen:

ISRAEL:
Maak een einde aan de Israëlische bezetting
van Gaza en de Westoever.
Stop de nederzettingen politiek

 

Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam