viz
houden een wake op vrijdag 13 april 2002
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)

1 jaar Intifada en 34 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Op het ogenblik is het Israëlische leger bezig met een totale oorlog tegen de Palestijnen in de steden en vluchtelingenkampen in de door Israël Bezette Gebieden. Razzias tegen de ongewapende burgerbevolking, de verwoesting van eigendommen, watervoorziening, huizen, soldaten die plunderend door de straten trekken, en op iedereen, die zich naar buiten begeeft schieten. Gewonden, die niet mogen worden vervoerd, medisch personeel dat in ziekenhuizen beschoten wordt, doden die dagen bij hun nog levende families op de bank liggen, een rijverbod voor ambulances, ja zelfs voor het internationaal erkende Rode Kruis, waardoor hulp aan patienten  vaak niet, of te laat komt. Honderden doden, en een onbekend aantal gewonden zijn het resultaat. Wij willen hiertegen met kracht protesteren. Als Vrouwen in het Zwart besloten we ons ditmaal aan te sluiten bij een demonstratie, opgezet door vele organisaties.( zie bijlage Platform- Stop de Oorlog tegen de Palestijnen - met  achtergrond informatie). Amerika is de grootste donor van Israël. Bijna al deze miljarden dollars worden voor wapens gebruikt.
Het zijn Amerikaanse F-16 vliegtuigen en Apache helikopters, die in de Bezette Gebieden mensen en infrastructuur verwoesten. Het is dan ook Amerika, dat –bijv. door deze hulp op  te schorten - als eerste een einde aan het geweld zou kunnen maken. Hoewel president Bush zegt dat het Israëlische leger zich terug moet  trekken, gaat Sharon gewoon door. Bush ziet de hele wereld in het perspectief van de strijd tegen terreur, en geeft de indruk Israël zijn gang te laten  gaan. Ook de Europese Unie laat het tot nu toe bij woorden. We willen de Nederlandse regering met klem verzoeken bij de EU te pleiten voor een onmiddellijke opschorting van het Associatie verdrag - de Europese handels overeenkomst met Israël - en het weren van producten uit de nederzettingen in de Bezette Gebieden. Het staatsterrorisme van de Israëlische regering met z’n dagelijkse, grove schendingen van de mensenrechten van de Palestijnse bevolking, en de gruwelijke Palestijnse zelfmoordacties als reactie daarop, veroorzaken een groot verlies aan mensenlevens in de Bezette Gebieden en Israël. We  eisen daarom de onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische bezettingsmacht uit de Palestijnse steden.

In Israël organiseert de 'Coalitie van Vrouwen voor een Rechtvaardige Vrede' als protest bijna dagelijks acties om de mensen in de belegerde steden van voedsel en medicijnen te voorzien. Daarnaast demonstreren duizenden Palestijnse en Israëlische vredesactivisten  samen met internationale organisaties, terwijl in de hele wereld miljoenen mensen de straat opgaan.
Het internationale Netwerk Vrouwen in het Zwart (ViZ), onderdeel van de Vrouwen Coalitie,  bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël, toen een aantal Israëlische vrouwen zich aansloten bij de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging. In 1988, een maand nadat de eerste Intifada uitbrak, stonden zij al in het centrum van Jeruzalem. Afgelopen december  hielden in Jeruzalem ongeveer 5000 Vrouwen in het Zwart (en mannen) Stille Wakes, In 118 plaatsen in de hele wereld, waaronder Amsterdam, vonden toen ook solidariteitsacties plaats.

Vrouwen in het Zwart Nederland roepen hierbij alle vrouwen
(en mannen) op om deel te nemen aan de landelijke demonstratie op  ZATERDAG 13 APRIL om 14.00 uur op de DAM in Amsterdam.

Onze ‘Vrouwen in het Zwart’  groep verzamelt om 13.45 uur op de Dam bij de Nieuwe Kerk. Wij staan daar, voor iedereen duidelijk zichtbaar met onze eigen leuzen en als herkenningspunt een groot spandoek met daarop ‘VROUWEN IN HET ZWART’.

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de oorlog tegen de Palestijnen
Onmiddellijke terugtrekking uit de bezette steden
Beëindig de bezetting van de Westoever en Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam