viz
houden een wake op vrijdag 6 september 2002
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)

2 jaar Intifada en 35 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Na het grote succes van de wake in juni gaan we weer fris van start. We hebben de zomertijd goed besteed: een bevriende notaris heeft gratis de stichting Vrouwen in het Zwart opgericht. We staan nu ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder no. 34177905. En binnenkort krijgen we een eigen Postbankrekening. We hopen dat velen dan een bijdrage in de lopende kosten willen geven, die we nu zelf dragen. Voor de continuïteit willen we vanaf heden telkens de 1ste vrijdag van de maand op het Spui staan, zodat iedereen de data van te voren in kan plannen.

Alles wat we in ons pamflet van juni schreven, is helaas nog steeds actueel. We hadden het over wat 35 jaar koloniale overheersing van het sterkste leger van het Midden Oosten voor de Palestijnse bevolking betekent. Een leger dat zo’n 400.000 joodse kolonisten in 200 illegale nederzettingen moet verdedigen. Dat na de oorlogsinvasies van het voorjaar in de steden en vluchtelingenkampen nog steeds razzia’s houdt tegen de burgerbevolking. Waar de infrastructuur nog niet helemaal kapot is, gaan de verwoestingen van eigendommen, watervoorziening en huizen door. De uitgaansverboden blijven van kracht, het vanuit gevechtsvliegtuigen gooien van bommen op huizen in woonwijken (1000 kilo op een huis in Gaza) en raketten afschieten op auto's gaat door, waarbij veel omstanders, waaronder veel kinderen gedood worden. In augustus alleen al waren van de 49 Palestijnse doden, 30 ongewapende burgers, waaronder 7 kinderen en 2 vrouwen van 50 en 86 jaar. Ook zonder uitgaansverbod wordt er op mensen geschoten, die op straat zijn op zoek naar voedsel en medicijnen. Naast de bijna 2000 doden zijn er ruim 25.000 gewonden en invaliden. Gewonden, die soms wel, dan weer niet mogen worden vervoerd, medisch personeel dat belet wordt z’n werk te doen, waardoor hulp aan patiënten vaak niet, of te laat komt.

Economische crisis

De gigantische economische schade verwoest niet alleen de Palestijnse economie, met voor het eerst berichten over Palestijnse ondervoede kinderen, maar ook de Israëlische economie zit diep in het slop. Volgens deskundigen de hevigste crisis sinds de jaren vijftig. De werkloosheid loopt op tot 11 % en wordt alleen getemperd, door de enige bloeiende industrie, naast de oorlogsindustrie: de beveiliging. Maar die produceren niets. Daartegenover is meer dan 50 % van de Palestijnen werkloos geworden en leeft 70 % van de bevolking in Gaza onder de armoede grens. Duidelijk is dat alleen vrede de levensvatbaarheid van beide staten kan garanderen. Daarom blijven we krachtig protesteren tegen het staatsterrorisme van de Israëlische regering met z’n dagelijkse, grove schendingen van de Palestijnse mensenrechten, wat weer de machteloze haat tegen de bezetter voedt en nieuwe gruwelijke Palestijnse zelfmoordacties tot gevolg heeft.
Lichtpunten zijn het verzet van Israëlische soldaten, die weigeren in de Bezette Gebieden te vechten en de oproep in Palestijnse kringen om de zelfmoordacties te stoppen; met als resultaat nu al een maand geen zelfmoordacties in Israel.

Stop de geweldspiraal!

Door de miljarden dollars hulp, die de Amerikaanse regering aan Israël geeft, voor de F-16 vliegtuigen en Apache helikopters op te schorten, zou de VS als eerste een einde aan het geweld en de bezetting kunnen maken. Ook de Europese Unie laat het tot nu toe bij woorden. De nieuwe Nederlandse regering vragen we met klem bij de EU te pleiten voor een onmiddellijke opschorting van het Associatieverdrag - de Europese handels overeenkomst met Israël - dat respect voor de mensenrechten nota bene als voorwaarde voor hulp stelt. Ook willen we een wapen embargo tegen Israël en een boycot van producten, gemaakt in de nederzettingen in de Bezette Gebieden.

In Israël organiseert de 'Coalitie van Vrouwen voor een Rechtvaardige Vrede' acties om de mensen in de belegerde steden van voedsel en medicijnen te voorzien. Daarnaast demonstreren duizenden Palestijnse en Israëlische vredesactivisten samen met de International Solidarity Movement. Het internationale Netwerk Vrouwen in het Zwart, onderdeel van de Coalition of Women for a Just Peace, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël, toen een aantal Israëlische vrouwen zich aansloten bij de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging. In 1988, een maand nadat de eerste Intifada uitbrak, stonden zij al in het centrum van Jeruzalem. Afgelopen december hielden in Jeruzalem ongeveer 5000 Vrouwen in het Zwart en mannen Stille Wakes, In 118 plaatsen over de hele wereld, waaronder Amsterdam, vonden toen ook solidariteitsacties plaats. Op de grote demonstratie ‘Stop de Oorlog tegen de Palestijnen’ afgelopen April in Amsterdam, waren we met een grote delegatie aanwezig te midden van zeker 30.000 demonstranten!

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Palestijns gebied
Onmiddellijke terugtrekking uit de bezette steden
Beëindig de bezetting van de Westoever en Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee staten
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam