viz
houden een wake op vrijdag 7 februari 2003
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)

2 jaar Intifada en 35 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Voor we weer onze wake houden op a.s. vrijdag, willen we even ingaan op het verband tussen het Israëlisch-Palestijnse conflict en de dreigende oorlog tegen Irak, wat niet iedereen even duidelijk is.

Ondanks de gigantische Amerikaans/Britse oorlogs propagandacampagne, zijn we erg blij dat de wereld zich steeds meer keert tegen deze, vooral door Amerikaanse oliebelangen ingegeven waanzinnige oorlogsplannen.

In Washington was op de 18de januari een geweldig grote demonstratie tegen de oorlog, waar tussen de 300 en 400.000 mensen aan deelnamen, en dat bij 10 graden onder nul! Er waren ook kerkelijke organisaties en vakbonden, die een jaar geleden nog vóór de oorlog in Afghanistan waren. Voor het eerst lazen en zagen Amerikanen in de mainstream media over een tot nu toe zorgvuldig verborgen feit: dat de Amerikaanse bevolking helemaal niet massaal achter Bush staat, vooral ook omdat juist nu de mensen de onvoorstelbare kosten van de oorlog beginnen te koppelen aan hun eigen situatie: duizenden ontslagen per week en miljoenen zonder ziektekosten-verzekering.

Het is niet toevallig dat het enige land waar niet tegen de oorlog in Irak wordt gedemonstreerd Israël is -zoals Palestijnse en Israëlische vredes-activisten ons dagelijks met spijt vertellen. De Israëlische economie is totaal ingestort; deskundigen spreken over de hevigste crisis sinds het ontstaan van de staat.In Israël zijn gaarkeukens geopend voor werk- en daklozen, maar helaas heeft dat niet het bewustzijn verruimd over de oorzaken van de algehele malaise, zoals de recente verkiezingen aantonen. Dramatisch is dat de kandidaat van de Arbeiderspartij Mitzna die een vredes-alternatief had - zie onze bovenstaande eisen - een verpletterende nederlaag leed. Dit terwijl in de Bezette Gebieden volgens een recent onderzoek van Christian Aid ¾ van de Palestijnen leeft van 2 dollar per dag. Duizenden kinderen zijn in permanente shock door de voortdurende staatsterreur van het Israelische leger.

Dit leger - het sterkste in het Midden Oosten - verdedigt nog steeds zo’n 400.000 joodse kolonisten in ruim 200 illegale nederzettingen. Na de oorlogszuchtige invasies van het voorjaar in de Palestijnse steden en vluchtelingenkampen gaan de razzia’s tegen de burgerbevolking door. Als ook de verwoestingen van eigendommen, boomgaarden, watervoorziening en huizen en het ontnemen van land i.v.m. de te bouwen veiligheidsmuur.
De uitgaansverboden blijven van kracht, het vanuit gevechtsvliegtuigen gooien van bommen op flatgebouwen in woonwijken, het afschieten van raketten op auto’s gaat door, waarbij omstanders, vooral veel kinderen worden gedood.
Hartverwarmende lichtpunten zijn de vele Palestijnse en Israëlische vredesactivisten, die toch doorgaan in een zeer vijandig klimaat en het moedige verzet van Israelische soldaten, die weigeren in de Bezette Gebieden te dienen.

Duidelijk is dat alleen vrede de levensvatbaarheid van beide staten kan garanderen. Daarom blijven we krachtig protesteren tegen het staatsterrorisme van de Israëlische regering met de dagelijkse, grove schendingen van de Palestijnse mensenrechten.
Dit voedt alleen de machteloze haat tegen de bezetter en heeft nieuwe gruwelijke Palestijnse zelfmoordaanslagen tot gevolg.

Een vreedzame oplossing voor het Midden Oosten conflict zou de nu totaal verstoorde verhoudingen in de hele regio verbeteren, maar Bush heeft steeds geen tijd voor een vredesplan: eerst Irak effe afwerken!
Dit kortzichtige beleid verlengt de duur van het Midden Oosten conflict alleen maar.
(zie bij DOSSIER -VREDESVOORSTELLEN van 31.01.03.: 'USA staat achter verder uitstel van Midden Oosten vredesplan' Washington Post)

De Anglo-Amerikaanse agressie oorlog zal duizenden doden en enorme verwoestingen veroorzaken, het hele gebied voor jaren destabiliseren en de economie van de rest van de wereld verslechteren. Wanneer iedereen alleen op Irak gefocust is, staat Sharon klaar met een nieuwe, zo mogelijk nog extremistischer regering, om de ’transfer’ -etnische schoonmaak dus- van Palestijnen van de West Bank naar Jordanie in volle gang te zetten.
Dat zou o.a. de val van het Jordaanse koningshuis kunnen betekenen.
Anders dan in 1991, zal de Israëlische regering nu niet afwachten of er een verdwaalde Iraakse Scud raket in hun richting komt; Sharon wil al sinds 1975 de regio ‘transformeren’ en zal graag het totaal verzwakte Irak mee helpen ontmantelen. In tegenstelling tot de in Irak nooit gevonden ’weapons of mass destruction’, zijn er geen VN- inspecteurs nodig om de duizenden vernietingswapens op te sporen, die nu vanuit Amerikaanse, Britse en ook de Antwerpse haven naar het Midden Oosten worden gestuurd.

En over massa vernietings wapens gesproken: de Israëlische kerntechnicus leerde Vanunu zit al 18 jaar in totale isolatie in de gevangenis omdat hij de wereld vertelde, wat velen vermoedden, maar niet zeker wisten, dat Israël als enige in de regio een atoombom bezit. En die bom mogen we met recht een massa vernietigingswapen noemen. Allemaal redenen dus voor ons om te protesteren zowel tegen een oorlog in Irak als tegen de Israëlische bezetting van Palestina.

We hopen jullie te zien om 12.45 vrijdag 7 februari op het Spui.

Voor de oproep voor de demonstratie op 15 februari 13.00 uur op de DAM tegen de oorlog in Irak, verwijzen we naar www.wereldcrisis.nl.

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Palestijns gebied
Onmiddellijke terugtrekking uit de bezette steden
Beëindig de bezetting van de Westoever en Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Twee Staten voor Twee Volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam