xx


xx
houden een wake op vrijdag 7 juli 2006

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
5 jaar Intifada en 39 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Hoe kunnen we de mensen uitleggen dat de economische boycot zich niet richt tegen de Israelische bezetters, die jarenlang mensenrechten en alle VN resoluties schenden, maar tegen de Palestijnen, slachtoffers van deze bezetting? -schreven we in juni.
Maar dat was pas het begin.

Nu nauwelijks een maand later is er sprake van een massale invasie in Gaza, die we met kracht veroordelen, waarbij Rafah herbezet is door Israelische tanks, Gaza stad gebombardeerd wordt door F 16 gevechts-vliegtuigen en Apache helicopters. Alhoewel de legerwoordvoerder zegt dat ze niets tegen de Palestijnse bevolking hebben, maar enkel de ontvoerders van de Israëlische kolonel voor ogen hebben, worden de enige electriciteitscentrale, de watervoorziening, drie bruggen, de universiteit en een ministerie vernield. Wat je noemt: echt militaire doelen.
Nadat al vorig jaar alle Israëlische huizen en utiliteits-gebouwen van de verlate nederzettingen waren neergehaald - het vliegveld en de haven waren al vernield - wordt nu de laatst overgebleven infrastructuur weggemaaid.

Dagelijks worden burgers door oorlogsgeweld gedood, en kinderen en ouderen sterven door gebrek aan voorzieningen en uitputting. Ongeveer 900.000 burgers hebben geen water en electra, ziekenhuizen kunnen niet opereren, kinderen niet naar school, voedsel en gekoelde medicijnen kunnen niet aangevoerd worden. En dat constant in dezelfde tropische temperaturen, die wij hier nu even een paar dagen hebben. In de hete nachten kan niemand slapen door de krachtige geluidsbommen, geen neven effecten van echte bombardementen, maar door het Israëlisch leger expres gelanceerd, uitsluitend bedoeld om de bevolking te terroriseren, die vrouwen miskramen bezorgt en extreme angstgevoelens oproepen, vooral bij babies en kinderen, om ze hun leven lang schrikachtig en onzeker te maken.

Tegenover die ondragelijke herrie: de oorverdovende stilte van de EU, de VS, en van onze demissionnaire Bot-te bijl minister, waar iedere overtreding van het Internationaal Recht met begrip wordt ontvangen.

Nog ongehoorder:
de nachtelijke arrestatie en opsluiting van 8 Hamas ministers van een souveraine, wettig gekozen regering, 30 parlementsleden, de burgemeester van Qualqilya, en nog even zovele andere medewerkers, die net onder druk van Fatah met Abbas een akkoord hadden gesloten, dat impliciet Israël erkende. Dat akkoord dreigde de door Israël ongewenste vredespartner voor onderhandelingen te creëren, die ze niet willen, om het even: niet met Hamas noch met Fatah.

Onze gezamelijke organisaties stuurden minister Bot dinsdag een protestbrief: geen woord van verzet van VS en EU tegen collectieve straffen, volgens alle humanitaire verdragen verboden, een oorlogsmisdaad volgens de Geneefse Akkoorden, tegen een volk van 1,3 miljoen mensen, dat in vrije, eerlijke verkiezingen Hamas politici tot hun regering hebben gekozen.
Zoals een Israëlische woordvoerder, volgens het Israëlische blad Yediot Aharonot tegen Al- Jazeera zei: "De invasie van Gaza was al veel eerder gepland en zal ook doorgaan, ook al mocht de Isralische kolonel gevonden of bevrijd worden. En uitwisselen van gevangenen, waaronder kinderen is ook nooit een optie geweest."

De echte aanleiding is: het Israëlische onvermogen een einde te maken aan de lanceringen van zelfgemaakte Palestijnse raketten, die vanuit Noord Gaza de stad Sderot bestoken en hoewel ze tot nu toe niemand gedood hebben, voor grote irritaties bij het 'onoverwinnelijke' leger zorgen.
Het Israëlische antwoord was: 50 Palestijnse doden, waaronder kinderen en meer dan 200 gewonden.
Maar vooral: de echte politieke reden: de Hamas regering met alle mogelijke middelen, ook executies, vernietigen. Hamas blijvend als terroristische fundamentalisten portretteren vergemakkelijkt de weg naar unilaterale Israëlische stappen: meer muur, meer nieuwe nederzettingen, eenzijdig grenzen vaststellen met landje-pik.

Laten we vrijdag tijdens de wake massaal de laffe stilte verbreken en politieke en economische druk van de internationale gemeenschap op Israël eisen om:
- de bombardementen en de invasie onmiddellijk te beëindigen,
- grenzen met Israël en Egypte weer te openen, checkpoints in Gaza weg te halen
- alle politieke gevangenen, vooral vrouwen en kinderen te bevrijden,
- financiële compensaties voor de reconstructie van de infrastructuur te geven en
- eindelijk te beginnen met onderhandelingen, waartoe John Dugard, de speciale Rapporteur van de UN voor Mensenrechten onlangs opriep, die uiteindelijk tot een levensvatbare Palestijnse staat moeten leiden.

Weer genoeg redenen lieve vriendinnen en vrienden om met ons vrijdag 7 juli - trek s.v.p. iets zwarts aan - met zeer velen op het Spui te komen staan.

Wilt U geld geven voor medicijnen en voedsel?
De zojuist ogerichte New Coalition against Boycott and Siege met hun leuze:
Help Israël coalition of peace groups bring aide to the Palestinians- besieged, boycotted, occupied sturen konvooien met voedsel naar het bezette Nablus en The Physicians for Human Rights brengen medicijnen aan plaatselijke ziekenhuizen. Belastingvrije donaties via Sivmo, het Nederlandse steuncomite Israëlische Vredesgroepen en mensenrechten Organisaties.
Postbankno: 61 81 625 o.v.v. Coalition Campaign Medicines and Food for Palestinians

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam