xx


xx
houden een wake op vrijdag 6 october 2006

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
6 jaar Intifada en 39 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Afscheidscadeau:
Een commandant van een raket eenheid van het Israëlische leger wordt geciteerd in de Israëlische krant Ha'aretz:
" Wat we gedaan hebben in Libanon is krankzinnig en monsterachtig; we hebben hele steden bedekt met clusterbommen en fosfor granaten."
Volgens de bataljons commandant zijn er ongeveer 1800 clusterbommen afgeschoten, die 1,2 miljoen kleine bommetjes bevatten, waarvan ongeveer de helft niet ontploft is. De meesten zijn ook nog afgeschoten in de laatste 72 uur voor 't staakt-het-vuren, dat door de VS en Europa een maand lang was tegengehouden.
De bommen en granaten werden afgevuurd van Multiple Launch Rocket Systems (MLRS), die volgens de commandant bekend staan om hun onnauwkeurigheid en die meer dan een kilometer van hun beoogde doel verwijderd, kunnen neervallen.
Ook soldaten van de artillerie eenheden hebben verklaard dat in de laatste 10 dagen van de oorlog fosfor granaten zijn afgeschoten, volgens internationaal recht verboden. Ze veroorzaken ernstige brandwonden en een langzame pijnlijke dood.

De bloedige oorlog in Libanon is (voor hoelang?) voorbij;men probeert de totaal kapot gebombardeerde civiele infrastructuur weer op te bouwen, maar hoeveel jaren nog zullen al die kleine, niet ontplofte onschuldig uitziende bom- dingetjes mensen, vooral kinderen de dood injagen? Terwijl de landmijnen van de vorige 1982 Libanon invasie ook nog steeds slachtoffers maken.
De lange bloedige bezetting is helemaal niet voorbij. Wat zouden soldaten niet allemaal kunnen vertellen en verklaren over wat ze deden of anderen hebben zien doen, die al bijna 30 jaar de Palestijnse bevolking in de Bezette Gebieden onder de duim houden, die dagelijks onschuldige burgers doden, verwonden, martelen, bij checkpoints vernederen, hun huizen verwoesten, hun land, werk afpakken, de electriciteits-centrales kapotschieten, waterbronnen kapot maken of in beslag nemen?
In een door een door militaristisch land, waar alles en iedereen met oorlog te maken heeft, getuigt het van grote moed als militairen zich tegen de oorlog uit te durven spreken. Gelukkig zijn er groepen Israëlische soldaten en ex- soldaten die wilen getuigen over begane oorlogsmisdaden en die besloten de stilte te verbreken.

Breaking the Silence
Van 16 tot 24 october 2006 verblijft op uitnodiging van Een Ander Joods Geluid in Nederland een groep jonge Israëlische ex-soldaten van de beweging
Breaking the Silence, die zich verzetten tegen de wijze waarop hun land de Palestijnen in de bezette gebieden behandelt. In hun beginselverklaring schrijven zij:
‘Nadat wij uit dienst kwamen besloten wij dat we niet mogen vergeten wat we zelf hebben gedaan en wat we met onze eigen ogen hebben zien gebeuren.
 We besloten de stilte te verbreken. Want het is tijd om te vertellen wat er dag in dag uit gebeurt in de bezette gebieden.’

breaking Aanleiding is de reizende fototentoonstelling met dezelfde naam. Deze expositie was de eerste actie van de groep en bracht een heftig debat op gang in de Israëlische maatschappij. De tentoonstelling is op vele plaatsen in Israël getoond, onder andere in het Israëlische parlement. Nu vindt de groep dat het tijd is de internationale gemeenschap de indrukwekkende en unieke tentoonstelling te tonen.
De expositie bestaat uit foto’s die door soldaten zelf zijn gemaakt en wordt voor het eerst in Nederland getoond. Als onderdeel van de tentoonstelling zal er dagelijks een lid van Breaking the Silence aanwezig zijn om persoonlijk uitleg en rondleidingen te geven. Daarnaast zijn de ex- soldaten van Breaking the Silence beschikbaar om tijdens hun verblijf in Nederland elders hun verhaal te vertellen.

19 october is er om 20 uur een discussie. Zie hiervoor: www.eajg.nl

Locatie: Stichting De Levante, Hobbemastraat 28, 1071 ZS, Amsterdam

(achter het Rijksmuseum, naast het Zuiderbad.Tijd: ma/di/wo/za/zo: 14.00-20.00 u. & do/vr: 16.00-22.00 u

Tenslotte is er 29 october een landelijke conferentie over oorlog en vrede, waar naast Afghanistan, Irak en Libanon ook de Palestijnse zaak uitvoerig aan de orde komt. http://www.stopoorlog.nl/, programma-details op komst.

 

Wij willen vrede;
zolang die er niet is is er weer genoeg reden, lieve vriendinnen en vrienden om met ons vrijdag 6 october - trek s.v.p. iets zwarts aan - met zeer velen op het Spui bij onze wake te komen staan.

We waren vorig jaar op de Multiculturele TV Nederland en op de NMO-TV.
Beide goed gemaakte programma's.
Voor tapes: mail info@vrouweninhetzwart.nl + uw tel.no vermelden

Dus nog genoeg te doen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 5 maart op het Spui [trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam