xx


xx
houden een wake op vrijdag 1 december 2006

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
6 jaar Intifada en 39 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Onze wake van 1 december staat in het teken van de wereldwijde actieweek tegen de belegering en uithongering van GAZA, uitgeroepen door negen Israëlische mensenrechten organisaties. Op dit moment doen al 78 steden in de hele wereld mee.

De meeste feiten, misschien bekend, maar toch nog even op een rijtje:

- Door onafgebroken militaire invasies zijn in de laatste 4 maanden 400 Palestijnen gedood, de meesten ongewapende burgers, waarvan 61 kinderen.

- 70 % van de beroepsbevolking heeft geen werk of inkomsten. 80% van de bevolking leeft van minder dan 2 dollar per dag. De meerderheid ia afhankelijk van internationale voedselhulp, volgens Internationaal Recht al 40 jaar de nooit nagekomen verplichting van de bezettende macht Israël.

- Niemand kan Gaza in of uit. Israël controleert het luchtruim, kapot gebombardeerde havens en heeft alle controle over de gesloten checkpoints op het land en bij de grenzen, alsmede de Rafah overgang naar Egypte.

- Sinds februari is er een wereldwijde boycot van economische hulp door de internationale gemeenschap met de bedoeling om de wettig gekozen regering van Hamas omver te werpen. Israél houdt alle import en export van goederen tegen, waardoor landbouw en industrie tot een onleefbaar minimum worden gereduceerd. Al het belasting geld dat de Palestijnen toekomt, door Israël geind, wordt niet overgedragen aan de Palestijnse overheid, ongeveer de helft van het totale budget. Diefstal dus. De Wereldbank: " het omgekeerde van economische groei: dit jaar van een recessie naar een diepe economische depressie."

- De zogeheten bevolkingsregistratie belet burgers van Gaza naar de West Oever te gaan en andersom, waardoor families uit elkaar worden gehaald.

- Nadat de enige electriciteitscentrale door het Israëlische leger was gebombardeerd eind juni heeft de bevolking nog nauwelijks electra, dus ook geen water (electrische pompen) met desastreuze gevolgen voor de openbare gezondheids zorg.

We rekenen op jullie komst in groten getale.

We verwachten op de wake ook een Machsom Watch vrouw: Judith Keshet, die 1 december in ABC Treehouse, vlakbij het Spui waar wij staan, van 10 tot 12 uur een lezing houdt en haar boek signeert over de Checkpoints [zie hieronder, waar alle activiteiten van de Machsomwatch vrouwen en hun foto tentoonstelling worden vermeld]

Amnesty International - samen met ICCO, Pax Christi, Een Ander Joods Geluid en COS Groningen – organiseren van 24 november t/m 4 december de fototentoonstelling “Endless Checkpoints”. Deze tentoonstelling bestaat uit een 30-tal foto´s die zijn gemaakt door de vrouwen van Machsom Watch tijdens gebeurtenissen en voorvallen die zij de afgelopen 5 jaar bij de controleposten hebben waargenomen.
Esti Tsal en Judith Keshet, 2 Machsom Watchers van het eerste uur, zullen meereizen met de tentoonstelling om de foto´s toe te lichten en over hun ervaringen van de afgelopen 5 jaar te vertellen. Daarnaast zal Judith Keshet de schokkende verhalen uit haar recent verschenen boek “Checkpoint Watch: Testimonies from Occupied Palestine” toelichten.

Dus meer dan genoeg redenen, lieve vriendinnen en vrienden voor ons om vrijdag 1 december [trek s.v.p. iets zwarts aan] met zeer velen op het Spui bij onze wake te komen staan.

Hier onder het persbericht van de organisaties, die 'Endless Checkpoints' organiseerden:

Machsom Watch:
Israëlische vrouwen getuigen vanuit Bezet Gebied

Een paar keer per dag gaat een klein groepje Israëlische vrouwen op weg naar de controleposten langs de grens tussen Israël en de Bezette Gebieden. Daar aangekomen doen vrouwen niets anders dan observeren. Ze staan er vaak voor een paar uur per dag en observeren en noteren alles wat ze zien en horen die dag. Alles wat er gebeurt bij de controleposten en blokkades waar de Palestijnen wachten op toestemming om te passeren op weg naar hun werk, huis of familie.
Wie zijn toch deze vrouwen en wat doen ze bij de controleposten? De vrouwen zijn lid van een Israëlisch vrouwennetwerk genaamd “Machsom (Checkpoint) Watch”, een vrijwilligers organisatie bestaande uit ongeveer 400 vrouwen, opgericht in 2001 als reactie op de eenzijdige en gebrekkige berichtgeving in de media over de behandeling van Palestijnen door het leger en grenspolitie bij deze controleposten. Deze vrouwen zijn zeer ontsteld over het harde optreden van Israël tegen de Palestijnen. Het leger vernielt zonder pardon Palestijnse huizen, wegen worden versperd, Palestijnen worden zonder aanklacht in de gevangenis gestopt en marteling is aan de orde van de dag. De aanwezigheid van de vrouwen bij de controleposten blijkt een positieve invloed te hebben op het gedrag van Israëlische soldaten en politiefunctionarissen bij de posten. Maar dat is voor de vrouwen niet genoeg, daarnaast willen ze graag aan de bewoners van Israël en de rest van de wereld laten zien wat er gebeurt bij de controleposten en op die manier invloed uit oefenen op de Israëlische regering, om zo een einde te maken aan de 40 jaar durende bezetting.

AMSTERDAM:

  • De fototentoonstelling is te zien van 27 november t/m 2 december in de Oudemanhuispoort (Oudemanhuispoort 4 te Amsterdam). Vanaf het Centraal Station met tram 4, 9, 16, 24 of 25; tweede halte (Spui) uitstappen. Linksaf (langs rederij Kooij) een kleine straat in die Langebrugsteeg heet. Deze gaat na vijftig meter over in de Grimburgwal. De straat loopt dood op de Oudezijds Achterburgwal. Links ziet u dan een poortje dat naar de Oudemanhuispoort leidt.

 

  • Daarnaast wordt op vrijdag 1 december van 10:00 tot 12:00 een lezing en signeer sessie gehouden in het ABC Treehouse (Voetboogstraat 11 1012 XK in Amsterdam) door JudithKeshet ter promotie van haar boek “CheckpointWatch: Testimonies from Occupied Palestine”.[Vanaf het Centraal Station met tram 1, 2 of 5; derde halte (Spui) uitstappen. Oversteken naar het Spui, daar de 2de straat rechts nemen (Voetboogstraat). Op nummer 11 vindt u ABC Treehouse. ABC Treehouse is een project van the American Book Center.]
  • Op zondag 3 december van 15:00 tot 17:00 zullen Judith Keshet en Esti Tsal te gast zijn bij Amnesty International (Keizersgracht 177 te Amsterdam). Daar zal een deel van de foto’s te bewonderen zijn met toelichting van Judith en Esti. Ook zullen Judith en Esti, aan de hand van dia’s of een filmpje, spreken over hun ervaringen bij de controleposten. Voor meer informatie zie www.amnesty.nl of 06-53615768. Indien u bij deze bijeenkomst aanwezig wilt zijn verzoeken wij u om u via israel@amnesty.nl aan te melden. Van Centraal Station met tram 13 of 17; derde halte (Westermarkt) uitstappen. Loop terug en steek de brug over, dan linksaf de Keizersgracht op naar 177. Daar vindt u Amnesty International.

.

  • Op maandag 4 december van 19:30 tot 21:30 zullen Judith en Esti te gast zijn bij The Next Step in de Galerie De Levante (Hobbemastraat 28 – achter het Rijksmuseum). Voor meer informatie hierover en aanmelding: eajg@xs4all.nl

ROERMOND:

De fototentoonstelling is te zien van 30 november t/m 7 december in het Centrum voor de Kunsten (Lindanusstraat 7 te Roermond). De tentoonstelling wordt 30 november om 16:00 geopend door Judith Keshet, Esti Tsal en de burgemeester van Roermond, Dhr.Beers. ’s Avonds om 20:00 is er in het Centrum voor de Kunsten een lezing/discussieavond onder leiding van Judith en Esti. Voor meer informatie: boerrenn@hotmail.com of tel. 0475-331973

UTRECHT:

De fototentoonstelling is te zien van 27 november t/m 4 december op het scherm bij Pax Christi in Hoog Catharijne te Utrecht. Voor meer informatie: israel@amnesty.nl

Daarnaast zullen Judith Keshet en Esti Tsal op woensdag 29 november te gast zijn bij ICCO tussen 12.30 en 13.30 wordt een bijeenkomst gehouden. Hier zullen Keshet en Tsal een discussie leiden aan de hand van een dia-voorstelling en recente ervaringen.
ICCO is gehuisvest in het Protestants Landelijk Dienstencentrum, Joseph Haydenlaan 2a te Utrecht. Graag van te voren laten weten als u van plan bent om te komen. Tel. 030-6927935 of 030-8801880 Email:manon.wolfkamp@icco.nl Website: www.icco.nl. Icco is met openbaar vervoer te bereiken: Vanaf Utrecht Centraal: Neem de tram richting 'Nieuwegein' of 'IJsselstein'. Stap uit bij de halte "24-octoberplein". Vanaf hier is het ongeveer 8 minuten lopen. Loop terug in de richting waar de tram vandaan komt. Steek de rotonde over. Iets voorbij het Ibis hotel ligt het Protestants Landelijk Dienstencentrum (waar ICCO gehuisvest is).Per bus: Neem de stadsbus 5, richting Kanaleneiland. Vertrektijden vindt u op de GVU-website.
Stap uit bij de halte “Beethovenlaan”, ICCO ligt achter de bushalte. Het Protestants Landelijk Dienstencentrum (waar ICCO gehuisvest is) ligt achter de bushalte. Per auto:Zie: http://www.icco.nl/delivery/main/nl/doc.phtmlp=alliantiepartners1 Klik op “contact” (links onder)

LEIDEN:

De fototentoonstelling kunt u in Leiden bezichtigen op woensdag 29 november tijdens de bijeenkomst in de Plexus (Spectrumzaal), Kaiserstraat 25 te Leiden van 19.30 -21.30. Op deze avond zullen Judith Keshet en Esti Tsal te gast zijn bij de Amnesty Studentengroep in de Plexus. Voor meer informatie: fazle_s@hotmail.com of tel. 06-21106100. Voor vragen: sgamnestyleiden@hotmail.com of tel. 06-21106100.

We waren vorig jaar op de Multiculturele TV Nederland en op de NMO-TV.
Beide goed gemaakte programma's.
Voor tapes: mail info@vrouweninhetzwart.nl + uw tel.no vermelden

Dus nog genoeg te doen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 5 maart op het Spui [trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam