xx


xx
houden een wake op vrijdag 5 september 2008

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
41 jaar bezetting is meer dan genoeg!


affiche www.freegaza.orgTerwijl de meeste van onze trouwe lezers ontspannen op vacantie waren en er dus in Augustus geen wake was, heeft een groep internationale activisten, na twee jaar zorgvuldige voorbereiding, een heel origineel plan uitgewerkt.

Het doel was om ongehinderd toegang tot Gaza te verkrijgen en daarmee de Palestijnse soevereiniteit aan te tonen. Ook zou daardoor blijken dat de Israëlische blokkade van Gaza nog steeds voortduurt - in juni 2007 begonnen- al beweert de Israëlische regering van niet.
Tegelijkertijd wilde de groep de internationale solidariteit met de bevolking van Gaza en de rest van het Palestijnse volk benadrukken, zowel als de kracht van geweldloos verzet.

Het originele middel
bestond uit twee kleine houten boten, de Free Gaza en de Liberty, waarmee 42 mensenrechten activisten uit 17 landen vanaf Cyprus naar Gaza voeren.
Onder hen een Grieks parlementslid en -all in the family- de schoonzus van de vroegere Britse Eerste Minister, Tony Blair, die nu tot een niets-uitvoerende internationale Midden Oosten vredes gezant is gebombardeerd.
Drie dagen en 350 km varen in soms ruwe zee, bijna zonder communicatie, omdat het navigatie systeem steeds door ‘onbekenden’ werd gestoord en voortdurend bedreigd door de Israëlische regering, dat ze met geweld zouden worden tegengehouden, kwamen ze toch 23 augustus in Gaza aan, waar ze door een juichende menigte Palestijnen werden ontvangen. Op de terugweg bleven sommige internationale activisten in Gaza achter en konden zo Palestijnse studenten, die geen visa konden krijgen, mee terug varen, net als een professor, die eindelijk weer in Europa zou kunnen les geven of die vrouw, die weer met haar man zou worden herenigd. We herinneren ons nog al die honderden patiënten, die Gaza niet uit of weer in mochten, naar of van Egypte en waarvan verschillende door de brandende zon, gebrek aan zorg en medicijnen overleden.

Het was de eerste keer in meer dan veertig jaar, dat internationale schepen de haven van Gaza bereikten en voor het eerst in zestig jaar dat Palestijnen vrij waren hun eigen land binnen te komen of te verlaten. En als het aan de opvarenden ligt zal het niet voor de laatste keer zijn! Het feestgedruis s’avonds zal zeker in Tel Aviv en Washington te horen zijn geweest. !


Toen de twee bootjes de kust van Gaza naderden, moest de Israëlische regering besluiten of ze publiekelijk wilden erkennen dat ze in Gaza nog steeds een bezettende macht zijn; in dat geval zijn ze onder internationaal recht verantwoordelijk voor al hun daden, inclusief de vele oorlogsmisdaden. Met de steeds kritischere publieke opinie en een gevreesd groot schandaal in het achterhoofd, besloot Israël bakzijl te halen en de onvervreemdbare rechten van de Palestijnen te erkennen om zich vrij te bewegen en zich bezig te houden met wie ze willen in de hele wereld.
Waar de EU en de VS, ondanks de zo duidelijke internationale verdragen en wetten, Israël geen strobreed in de weg legden, heeft deze enthousiaste en groeiende beweging [zie www.freegaza.org] toch maar de Israëlische regering gedwongen om hun illegale, militaire en economische blokkade politiek van Gaza fundamenteel te veranderen.
Een van de deelneemsters aan de boottocht is Huwaida Arraf, een Palestijnse, die in Amerika woont en ook Israëlische staatsburger is. Ze doceert humanitair recht en mensen rechten aan de Al Quds Universiteit in Jeruzalem en is een van de oprichters van de International Solidarity Movement.
Huwaida zei bij aankomst: “We hebben maar twee bescheiden bootjes, maar met wat we bereikt hebben, tonen we aan dat het mogelijk is dat gewone mensen overal ter wereld in beweging kunnen komen, om verandering te creëren. We hoeven niet zwijgend toe te kijken hoe het onrecht voortduurt. Dat we vandaag Gaza hebben bereikt geeft ons hoop en hoop is de motor, die duizenden in beweging zet.”

22 september gaan de boten van de Free Gaza Movement weer op weg naar Gaza, ditmaal zal post worden meegenomen, die tot nu toe steeds via Israël moest worden verzonden, en vaak nooit aankwam. [brieven- geen geld, cadeaux etc.- in niet dichtgeplakte enveloppen, moeten in een grotere envelop worden gedaan en kunnen worden gestuurd naar:


Family & Friends Mail to Gaza. Free Gaza Movement P.O. Box 5341 Beverley Hills CA 90209-5341 USA]

Natuurlijk zijn deze geweldige acties druppels, die van de boeg van de bootjes op ons neer spetteren, maar na het hele jaar alleen maar slecht nieuws te moeten hebben brengen, geven deze goede geluiden ons weer moed om opgewekt te beginnen aan het nieuwe seizoen van onze maandelijkse wakes. Hoop dat jullie met velen komen vrijdag 5 september.

Nog genoeg te doen dus lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 5 september op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan]

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam