xx


xx
houden een wake op vrijdag 7 november 2008

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
41 jaar bezetting is meer dan genoeg!

De belangstelling in de hele wereld voor de verkiezingen in de Verenigde Staten was overweldigend. En terecht.

8 jaar Bush was gebaseerd op angst. Met chantage werden de bange mensen murw gemaakt en allerlei wetten, die de vrijheid en rechten van de hele bevolking beperken, konden er doorheen gejaagd worden, onder het mom van terrorisme bestrijding.
Twee illegale miljarden verslindende oorlogen, honderdduizenden doden, grootschalige marteling, ongebreideld neoliberaal wanbeleid en gigantische persoonlijke zelfverrijking van een klein groepje.
De Amerikaanse huizen ellende, de financiële krediet crisis en nu de wereldwijde crisis, de ernstigste sinds de jaren 30, die nog pas net begonnen is. En de veroorzakers van deze financiële misdaden krijgen triljoenen belastinggeld doorgesluisd.
De snel oplopende werkeloosheid -15.000 ontslagen alleen al in de auto industrie in october- maakt een geweldige energie los. Begaafd spreker Obama wist met zijn team tientallen miljoenen nieuwe kiezers te bewegen zich in te laten schrijven. Vooral de Amerikaanse vrouwen, die 52 % van de Amerikaanse bevolking uitmaken zijn belangrijk. Voorspeld was dat, na het verlies van democratische kandidaat Hillary Clinton, alle vrouwen naar de totaal incompetente, ultra rechtse republikeinse, schietgrage Sarah Palin, zouden overlopen.

Maar nee… Ditmaal kozen vooral de werkende vrouwen voor economische solidariteit i.p.v  op etniciteit gebaseerde verdeeldheid. In Palin zagen ze vooral een fanatieke anti-abortus voorstander.

Voor miljoenen zwarte Amerikanen en niet voor hen alleen zijn dit historische verkiezingen in dit door en door racistisch continent. Voor het eerst zie je feestvierende en huilende zwarte jongeren en ouderen, op tv zeggen: ‘wij zijn er trots op om Amerikaan te zijn; nu kunnen we ook alles bereiken’.
Een Afro- Amerikaan kan president worden. "Yes we can" overcome. Een geweldig elan en organisatievermogen brengt miljoenen activisten op de been. En al die mensen, die al weken van te voren, een hele dag in de rij staan om te mogen stemmen. Daar kunnen we in het bejaarde Europa jaloers op zijn.

Maar na deze geweldige ontroerende en emotionele avond, begint vandaag al de harde ontnuchterende werkelijkheid. Het is moeilijk om het zo uitbundige feest te verstoren.
Obama is toch de grote tegenstander van de oorlog in Irak en heeft volgens ultra-rechts ultra linkse ideeën; sommigen fluisterden, dat hij eigenlijk een communist was.

Maar klopt dat idee? Vòòr hij de kandidaat was, had Obama al eens geroepen, dat Pakistan wel eens gebombardeerd zou kunnen worden, wanneer ze niet al hun terroristen zelf konden uitroeien.
Bracht dat Bush op een idee? In ieder geval vallen er wekelijks doden in Pakistan door Amerikaanse aanvallen. Ook hadden we al gehoord, dat hij voor de doodstraf is, voor het vernieuwen van de Patriot Act, voor meer troepen in Afghanistan, een slechter plan voor de gezondheidszorg heeft dan dat van Hillary en geen moeite deed om het gigantisch hoge defensie budget omlaag te krijgen. En uit welke hoed moet hij geld toveren voor z’n beloofde belastingverlaging voor de middenklassen in het totaal failliete land? Tussen nu en de Inauguratie dag zullen er nog een half miljoen banen verdwijnen-

Wie draagt hij vandaag als chef van het Witte Huis voor, eigenlijk de machtigste persoon na de president…? Juist ja: Rahm Emanuel, een van de meest invloedrijkste democraten, die al onder de eerste Clinton regering diende en in 1993 de beroemde ontmoeting tussen Arafat en Rabin voorbereidde. Sinds 2002 zit hij in het Congres en hij weet veel geld voor de partij bijeen te brengen.

Obama was vroeger een duidelijke verdediger van Palestijnse rechten. Maar toen hij in de Senaat kwam, werd dat steeds minder. Toen hij net één dag de officiële kandidaat was voor de Democraten, vond hij het nodig om meteen naar de de pro-Israël lobbygroep AIPAC te gaan, alwaar hij zei dat Jeruzalem één en ondeelbaar  was. Dat kon zelfs Bush niet over z’n lippen krijgen. Maar de settlers in de Bezette Gebieden zijn daar van harte mee eens.

Emanuel begeleidde hem naar die machtige lobby. Zelfs Bush, toch de grootste vriend van Israël, kreeg in 2003 een boze brief van Emanuel en 33 andere Democraten, waarin zij zich verontwaardigd afvroegen, waarom Israël bekritiseerd werd. ‘De buitengerechtelijke politieke moorden op Palestijnse leiders zijn gerechtvaardigd’ vond hij: ’het is het uitvoeren van Israëls recht op zelfverdediging.’

Toen de Iraakse eerste minister in 2006 de hevige Israëlische bombardementen op Libanon veroordeelde, was Emanuel de eerste om al–Maliki, die het Congres wilde toespreken, het woord te ontnemen. Hij stond achter een resolutie waarin de Israëlische bombardementen van Libanon met duizenden doden, werden goedgekeurd.
Vaak gebruikte Emanuel zijn positie om de Israëlische belangen te bevorderen en was hij een voorstander van de normalisering van de betrekkingen met de Arabische Staten, vooral ook om de democratisch gekozen regering van Hamas verder te isoleren. Wij vinden dat geen goed begin om vrede in het Midden Oosten te bevorderen.

Daarom vriendinnen: we hebben nog steeds een heleboel werk te doen. Kom naar onze wake op vrijdag 7 november, ga ook naar Den Haag 11 november.


Ga als je kunt ook dinsdag 11 november naar Den Haag.


De Tweede Kamer begint een driedaags debat over "het Buitenland". Dat gaat over de Nederlandse plannen voor 2009 en bijbehorende begroting. Dus vooral ook over het Midden-Oosten: Palestina, Israel, Irak (?) en Libanon.


cover ′De verwoesting van Palestina′Voorafgaand aan debat een picket:

Dinsdag 11 nov. op het Plein voor de Tweede Kamer van 12.30 uur – 14.30 uur.

Het boek "De verwoesting van Palestina", onder redactie van Robert Soeterik, wordt aan de Kamervoorzitter aangeboden.


Geen vrede in het Midden-Oosten zonder rechten voor de Palestijnen!

 


Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Geef Palestijnen recht van terugkeer - Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam