xx


xx
houden een wake op vrijdag 3 april 2009

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
41 jaar bezetting is meer dan genoeg!


You
Take my water - Burn my olive trees - Destroy my house - Take my job
Steal my land - Imprison my father - Kill my mother
Bomb my country - Starve us all - Humiliate us all

Blame

But I
am to blame:
I shot a rocket back

Deze tekst op een van de duizenden borden bij de honderden demonstraties in de hele wereld, tijdens de 3 weken durende oorlog van Israël tegen de Palestijnen in Gaza zegt eigenlijk alles. Wat kunnen we hier nog aan toevoegen behalve dat de zogenoemde militaire overwinning voor Israël de grootste politieke nederlaag is gebleken van de laatste jaren.

De cijfers
: In de Gaza strook met een oppervlak van anderhalf maal Texel wonen anderhalf miljoen Palestijnen. Tussen 27 december en 18 januari- het geplande einde net voor Obama president werd- werden daar 1285 Palestijnen gedood, waarvan 300 kinderen en 48 Hamas strijders [= 4 %] Er waren 4300 gewonden, er werden 4036 woonhuizen verwoest en 11.514 huizen beschadigd, waardoor 100.000 Palestijnen ontheemd raakten. 60 politiebureaus verwoest en de dienstdoende agenten zoveel mogelijk gedood. 10 onderwijsinstellingen verwoest en 171 beschadigd, 30 moskeeën gebombardeerd, 28 openbare gebouwen: ministeries en stadhuizen vernield, 3 gezondheidscentra met de grond gelijk gemaakt en 34 gezondheidscentra beschadigd. 5 mediacentra verwoest, 269 bedrijven totaal kapot -o.a. 5 cementfabrieken, om de opbouw nog wat onmogelijker te maken- en 432 bedrijven beschadigd.
Stonden er per ongeluk nog een paar muren overeind, dan kwamen Israëlische bulldozers die na afloop nog even omver trekken. Zoals U ziet: duidelijk uitsluitend militaire doelen! Duizenden dunams (1 dunam=1000 m2) landbouwgrond zijn omgeploegd en onbruikbaar gemaakt. Doordat het Israëlische leger de buffer zone weer heeft vergroot, is ook 60 % van de veeteelt gebieden verdwenen en er ligt nu 600.000 ton puin om weg te ruimen. Daartegenover: 3 Israëlische burgers door Palestijns raketvuur gedood en 10 soldaten.

Ooggetuigen vertellen hoe alles wat los en vast zat werd kapot gemaakt en op alles wat bewoog geschoten. [lees bijv. op onze site het ongelofelijke verhaal van de boer, die opgesloten in z’n kamer moest toezien hoe 50 militairen 2 weken de tijd namen om z’n 60.000 legkippen in hun hokken dood pletten - klik hier en open de artikel van 23.01.09 -]

De Israëlische organisatie Physicians for Human Rights, die steeds vergeefs probeerden met medicijnen Gaza binnen te komen,bevestigen na onderzoek na afloop de rapporten van de VN en Palestijnse hulpverleners. Israëlische militairen verhinderden tijdens aanvallen dat medische hulpverleners gewonden konden bereiken. Zeker 16 Palestijnse medische helpers zijn door Israëlische militairen gedood, terwijl ze probeerden hulp te bieden en 25 hulpverleners werden gewond. Volgens de PHR moet er een onderzoek naar oorlogsmisdaden komen.
Richard Falk de speciale VN- rapporteur inzake mensen rechten had ook al gezegd, dat er redenen zijn om te concluderen dat de handelswijze van Israël onder de noemer oorlogsmisdaad valt. Wat Israël tot de ongehoorde actie aanzette om een hoge VN medewerker bij aankomst de toegang tot Israël te weigeren, hem eerst gevangen en vervolgens het land uit te zetten.

Maar wel of geen oorlogsmisdaden, de Internationale gemeenschap staat al weer klaar om 4,4 miljard dollar voor de wederopbouw te geven.
In een uitstekende aflevering van Vara’s Zembla [10 maart 09 zie Uitzending gemist ] wordt de vraag gesteld waarom Israël iedere keer alles kan verwoesten en Europa en de VS alles iedere keer weer mogen opbouwen. Sommige gebouwen zijn 3, zelfs 4 keer opnieuw opgetrokken. De haven van Gaza, die met Nederlandse hulp zou worden gebouwd [‘dan hebben we meer kans dat het er ook werkelijk komt’, zegt de Palestijnse ondernemer, ‘want die zijn 100% pro Israël’] wordt in 2001 toch vernietigd. “Het was wel even slikken”, zei toenmalig premier Kok: ”Nee, het was niet echt netjes, maar Israël hoeft Nederland niet terug te betalen”. Weer een paar miljard naar de ratsmodee.
“We zien Clinton een 9,5 miljard kostende internationaal vliegveld openen, dat even later weer aan flarden wordt geschoten. Ook blijkt 45 % of meer van de hulp in Israël zelf hangen, volgens de Israëlische econoom Shir Hever van The Alternative Information Center, doordat iedere zak cement, of welk bouwmateriaal dan ook eerst in Israëlische opslag ligt, dan op Israëlische trucks met Israëlische chauffeurs vervoerd wordt, alles uiteraard tegen prima betaling, terwijl alle vreemde valuta miljarden eerst in Israëlische currency moeten worden gewisseld, de rente van die enorme bedragen enz. enz.
Kortom Israël, dat eerst een betalingstekort had, kan volgens de econoom met al dat geld een deel van de bezetting betalen.
Vandaar de originele conclusie van Zembla, dat het beter zou zijn niet meer die gigantische sommen te geven, waar de Palestijnen alleen maar armer van worden- in plaats van development gebruikt bijv. de directeur van de UNRWA: John Ging nu de term de-development om de situatie in de bezette Gebieden aan te geven ”Wat hier gebeurt is het vernietigen van de economische, publieke en sociale structuur van de toekomstige staat .”

De balans:
De tactiek van de massale bombardementen en het vermijden van echte gevechten met de slechts 3 tot 5000 Hamas strijders [uit angst voor doden aan Israëlische kant] heeft strategisch uiteindelijk weinig opgeleverd; Israël slaagde er nooit in de thuisgemaakte raketten te stoppen; ondanks de weigering honderden internationale media tot Gaza toe te laten gedurende de oorlog, heeft de hele wereld de vele doden, de kinderlijkjes, de brandende fosfor en de gigantische verwoestingen gezien. De interne crisis bij de Palestijnse Autoriteit is verdiept; ondanks de oproep tot verzet van Fatah leider Marwan Barghouti -al jaren in de Israëlische gevangenis- waren de eerste woorden van voormalig president Abbas: ’de inval is de schuld van Hamas’, terwijl alle Palestijnen allereerst Israël verantwoordelijk achten en de meeste Palestijnen Abbas als collaborateur van de bezetters zien.

De bedoeling was Hamas eens en voor altijd weg te vagen, terwijl Hamas in de toekomst wellicht een regering van nationale eenheid gaat vormen, waarin zij de grootste rol gaan spelen. Ook de internationale gemeenschap zal met Hamas moeten praten en zolang de blokkade van alle grenzen gehandhaafd blijft, zullen er nieuwe gevechten uitbreken. De oorlog heeft de regionale orde totaal veranderd. Maar wel even anders dan Israël had gehoopt. Naast de totale isolatie van de Palest. Autoriteit hebben allerlei ‘dikke vrienden’ van de VS en Israël, zoals Irak, Turkije, Marokko, Libanon, Indonesië, samen met Venezuela, Iran, en Senegal en 12 Arabische landen een soort verzetsbeweging opgericht in Doha [Quatar, waar NB de grootste VS-basis ligt van de hele regio, verbrak de economische banden]. De Turkse eerste minsiter, die een paar dagen voor de oorlog overal buiten was gehouden, terwijl hij bezig was Israël en Syrië tot elkaar te brengen, brak zijn pogingen af en was woedend in het openbaar tegen Perez. Nee: the whole World is watching en concludeert: Israël wil geen vrede en denkt geen belang bij vrede te hebben.
Met de uiterst rechtse nieuwe regering, waarin een racist als Lieberman minister van buitenlandse zaken kon worden, is het in ieder geval gedaan met de charade, zoals Ha’ Aretz journalist Gideon Levy schreef. “De zogeheten centrum linkse regering heeft 2 oorlogen in 2 jaar gevoerd” Nu wordt er openlijk gezegd, dat Israël geen vrede en geen 2 staten wil. Avigdor Lieberman had vroeger al vaak geopperd dat Palestijnse gevangenen in de Rode Zee verdronken moesten worden, dat Arabisch-Israëlische parlementariërs die met militante Palestijnen praten, moesten worden geëxecuteerd en dat de Egyptische president Hosni Mubarak 'naar de hel' kon lopen. Zelfs hij naar de hel? Terwijl diezelfde Mubarak in innige samenwerking met Israël gedurende de hele oorlog de grens tussen Egypte en Gaza steeds potdicht heeft gehouden. Op TV zagen we vele radeloze internationale artsen tevergeefs woedend bij de hekken staan te roepen, dat ze met hun tonnen medicijnen zieke Gazanen wilden behandelen.
De eerste zin van deze net benoemde BZ minister en racist Lieberman is: ‘We houden ons niet meer aan het Annapolis verdrag van 2007’, waarin afgesproken werd, dat er verder gepraat zou worden over een onafhankelijke Palestijnse staat.
Onze hoop in deze barre tijden is dat zo een regering zelfs met de niets horende, ziende blind zijnde Obama in botsing moet komen.

Daarom lieve vriendinnen en vrienden; er is weer genoeg te doen:
Kom naar onze wake op 3 april op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam