xx


xx
houden een wake op vrijdag 5 juni 2009

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
42 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Vandaag is het precies 42 jaar geleden dat het Israëlische leger de West Bank en Gaza veroverden. Dat betekende het begin van:

42 jaar bezetting met duizenden doden, gewonden en ontheemden
42 jaar van landroof en annexatie

42 jaar van uitbreiding van de illegale nederzettingen
42 jaar van meer geweld en steeds frequenter oorlog voeren
42 jaar van het saboteren van vrede in het Midden Oosten


President Obama bezoekt nu het Midden Oosten en heeft voor het eerst een duidelijke uitspraak gedaan over de Israëlische nederzettingen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei luid en duidelijk:  ’We want to see a stop to settlements—not some settlements, not outposts, not ’natural growth’ exceptions’.

Dat klinkt veelbelovend, en inderdaad de eerste woorden van kritiek in 8 jaar, maar ook hier gaat het weer om ‘geen woorden maar daden’. Waarom gaat Obama bijv. gedurende zijn reis naar Egypte niet eens naar Gaza om zelf de gigantische verwoestingen daar in ogenschouw te nemen. In Januari- net geïnaugureerd heeft hij niets gedaan om het verlies van 1400 Palestijnse levens in Gaza, waarvan 400 kinderen te voorkomen of zelfs maar het te veroordelen. Hij beloofde gedurende zijn campagne dat Amerika met al zijn vijanden wilde praten, zonder voorwaarden. Maar Hamas blijft voor de US een terroristische organisatie, die zichzelf niet mag verdedigen en eerst Israël moet erkennen, terwijl Israël Hamas niet hoeft te erkennen, als politieke beweging, die in 2006 de meest democratische verkiezingen won.
Maar alle praatjes van de rechtse premier Netanyahu na zijn bezoek aan de VS over de ‘prettige gesprekken’, die hij had gevoerd in Washington, alsof ze beiden even machtig waren, en het geschreeuw van zijn ultra rechtse adjudant Lieberman over: we willen geen enkele nederzetting opgeven noch een Palestijnse staat realiseren’, kunnen niet verhullen, dat wanneer de VS echt zou menen dat alle nederzettingen zouden moeten worden verlaten, dit ook zou gebeuren.

Het echte existentiële gevaar voor Israëls voortbestaan, is niet Hamas, nog minder de nu illegale president Abbas [zijn termijn is al een paar maanden voorbij], maar het verlies van steun van Amerika. Zonder de VS geen Israël, geen 30 miljard militaire hulp per jaar, geen Amerikaanse markt voor een derde van z’n export, geen andere bevriende supermacht- al probeert de racistische minister Lieberman op bezoek in zijn geboorte- land, Poetin zo ver te krijgen- en in de VN heeft het land alleen Micronesië aan zijn zijde.
Henry Kissinger zei al dat de buitenlandse politiek slechts een verlengde was van de Amerikaanse binnenlandse politiek. In die zin ligt vrede in het Midden Oosten dus in handen van de Obama regering. Voor het eerst besprak een VS congres delegatie, in Israël op bezoek, voorzichtig de mogelijkheid om het gebruik van Amerikaanse wapens in de West Bank te verbieden, of restricties op te leggen aan Israëli’s, die de VS willen bezoeken. Maar het zou al een hele vooruitgang zijn het automatische Amerikaanse veto te laten vervallen in de VN. En dan praten we nog niet eens over het verminderen van de gigantische geldstromen. Maar Obama’s minimale voorstellen kunnen misschien wel de val van premier Netanyahu veroorzaken, maar brengen nog lang geen vrede.

In Egypte begint de Amerikaanse president ondertussen de zwaar geschonden relaties met de Arabische landen te verbeteren: de Islam is niet de vijand, mensen moeten hun geloof in vrijheid kunnen belijden, de boerka is geen gevaar voor de beschaving. Eigenlijk precies het omgekeerde van de racistische slogans, die de één na grootste partij in Nederland- sinds de Europese verkiezingen van vanavond- onafgebroken over het murw gemaakte electoraat heeft uitgestort.

Voor ook maar de eerste kleine ‘outpost’ zal worden ontmanteld, is het goed om nog even de feiten te vermelden, die stelselmatig door de grote persbureaus worden verzwegen:
Reuters en Associated Press spreken steeds over ongeveer 300.00 settlers in de West Bank en vergeten voor het gemak 200.000 duizend Israëlis, die illegaal in Oost- Jeruzalem leven. Of als ze een enkele keer genoemd worden, dan wordt simpelweg gesproken over Joden en niet over settlers. Alsof de annexatie al voltooid is.

Onlangs onthulde Vrede Nu geheime plannen voor een gigantisch 80 miljoen euro kostend pretpark: een soort bijbelse speeltuin met kabelbanen, liften en tunnels, rondom de stad. Een gordel van natuurparken, archeologische opgravingen en kleine neder-zettingen, bewoond door kolonisten, zal de Oude Stad afsnijden van de Palestijnse wijken van het bezette Oost – Jeruzalem en de toegang tot de Al Aqsa- moskee onmogelijk maken.
Een van de mooiste steden ter wereld, zetel van alle monotheïstische godsdiensten, zou zo tot een bijbels Disneyland worden verknipt.

De ’vereniging’ van West en Oost Jeruzalem tijdens de Zesdaagse oorlog was het heroïsch hoogtepunt in de Israëlische geschiedenis De 250.000 Palestijnen van Oost Jeruzalem kregen de status van ‘permanent residents’ i.p.v. Israëlische staatsburgers en de Israëlis doen net of deze Palestijnen niet onder de bezetting leven.
Maar net als het lot van andere eeuwige rijken, zou de duur van de ‘eeuwige hoofdstad van de Joodse Staat’ wel eens korter dan een eeuw kunnen zijn.

Nog genoeg werk aan de winkel, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 5 juni op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].


Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam