xx

logo VIZ
houden een wake op vrijdag 4 september 2009

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
42 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Boycot als legitiem middel tot verzet,
zoals voorgesteld door het onderdrukte volk zelf

Soms lijkt het of de tijd stil staat, of er even geen geweld en oorlogen plaatst vinden; dat komt omdat het voor de meesten van ons de afgelopen weken vakantie tijd was. Maar bij terugkomst worden we des te harder met onze neus op de onontkoombare feiten gedrukt.

Misschien hebben jullie dit nieuws gemist: in juli verscheen er een rapport van ‘ Breaking the Silence ’ een organisatie van Israëlische leger reservisten, die heel moedige Israëlische soldaten vroegen verklaringen af te leggen over wat ze meegemaakt hadden in de laatste oorlog tegen Gaza.

Hun getuigenissen komen sterk overeen met het ook in die tijd verschenen Amnesty rapport over het gebruik van oorlogswapens tegen ongewapende Palestijnse burgers. Het gebruik van burgers als menselijke schilden, witte fosfor, de totale verwoesting van de stad, vooral scholen, de paar overgebleven fabrieken, regeringsgebouwen, de wille- keurige executies, alles wat we van Gaza bewoners en internationale mensenrechten organisaties al hadden gehoord, werd hier weer bevestigd. Maar ditmaal door de Israëlische soldaten, die de oorlogs-misdaden zelf begaan hadden.

Begrijpelijkerwijs reageerde de Israëlische overheid alsof ze door een zwerm wespen gestoken waren. ‘ Verraders zijn het ’, volgens de woordvoerder, want ‘ de Israëlische Defensie-strijdkrachten (IDF) is het meest morele leger ter wereld, dat handelt volgens de hoogste ethische code ’. De woede richtte zich ook op het buitenland. Nederland, Spanje en Engeland werden met klem verzocht, geen subsidie meer te geven aan deze boodschappers van de pijnlijke waarheid. Maar gelukkig hebben ze daar niets over te zeggen.

De Britse regering deed wat en besloot een paar wapen contracten met Israël te annuleren in tegenstelling tot ons futloos pro-VS/Israël CDA-PvdA Kabinet. En dat brengt ons op de steeds meer uitdijende boycot activiteiten. We hebben het over de campagne: Boycott, Divestment, Sanctions [http://www.bdsmovement.net/?q=node/68]. Voor info over de Nederlandse BDS acties op 24 & 25 september mail: kristelinpalestine@gmail.com.

De altijd zeer goed geïnformeerde Israëlische columnist Uri Avnery, die vele uitstekende artikelen schreef tegen de bezetting van de West Bank en Gaza, een jarenlange opponent van de racistische, koloniale politiek van zijn regeringen, lange tijd een vriend van Arafat, en die onafgebroken pleit voor vrede en twee staten, schreef kort geleden een artikel. Hierin vroeg hij de bekende Zuid Afrikaanse bisschop Tutu, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, naar zijn mening over de op handen zijnde internationale boycot tegen Israël.

Over het nut en effect van de boycot tegen het Apartheids regime bestaan verschillende meningen. Tutu vindt dat we Israël net zo moeten behandelen als destijds Zuid Afrika. ‘ De boycot was enorm belangrijk ’ zegt hij, en anders dan Mandela, vindt Tutu het zelfs belangrijker dan de gewapende strijd. Niet alleen op economisch gebied, maar ook moreel. ‘ Het gaf ons het gevoel dat we niet alleen waren, maar dat de hele wereld met ons meeleefde; dat gaf ons de kracht om door te gaan ’.

Maar Avnery is, en met hem ook sommige Israëlische Vrouwen in het Zwart, tegen een boycot en ziet vooral verschillen tussen Zuid Afrika toen en Israël nu. Daar was de strijd tussen een zwarte meerderheid, die vòòr de boycot was en een 10% blanke minderheid. Maar in Israël is de meerderheid (80%) Joods en ongeveer 60% als de Bezette Gebieden erbij worden gerekend. En volgens Avnery is 99,99 % van de Israëlische bevolking tegen een boycot. Zij denken niet dat de hele wereld achter hen staat, maar omgekeerd ‘ de wereld is tegen ons ’. De grote massa van de Israëliers zou in de armen van extreem rechts worden gedreven, wat zou leiden tot een getto mentaliteit tegen de boze antisemitische buitenwereld. Deze houding zou ingegeven zijn door de eeuwenlange progroms en de Holocaust tijdens de 2de Wereld Oorlog, toen inderdaad ‘ de hele wereld zweeg ’.

Maar volgens ons beschrijft Avnery precies de huidige Israëlische situatie, waar een steeds groter deel van de Israëlische bevolking politiek steeds rechtser tot extreem rechts stemt, wat de racistische minister Lieberman aan de macht bracht. En alle critici worden al jaren voor antisemiet uitgemaakt. Terwijl er nog helemaal geen boycot is. En de zelfgebouwde muur creëert een zelf gemaakt getto. De door de Palestijnen voorgestelde boycot wil aantonen dat de hele wereld zich tegen de zionistische koloniale en racistische Israëlische politiek keert. En heeft niets te maken met wat de Israëlische propaganda ons al jaren wil laten geloven: ‘ de hele wereld is tegen de Joden ’.

Ondertussen plukken de Israeli’s dagelijks de vruchten van de bezetting, zoals de bedrijven in en de producten uit de nederzettingen, de bouwactiviteiten rondom de muur. Niets wijst er op dat welke politieke partij dan ook enig bezwaar heeft tegen de totaal gemilitariseerde economie.

Terwijl Israel van de westerse landen nog steeds een van de hoogste percentages armoede kent en een derde van de kinderen leeft onder de armoedegrens [rapport National Insurance Institute feb. 09] worden de miljarden Amerikaanse dollars [zeker $3 miljard hulp ieder jaar sinds 1973] besteed aan militaire technologie. Het kleine land is nu een high tech supermacht, o.a. met behulp van de meer dan 1 miljoen veelal hoog opgeleide Russische immigranten. Iedere dictator weet Israël te vinden voor een bestelling van bijv. een paar onbemande vliegtuigjes: de killer drones. En met iedere twee jaar een conventionele oorlog tegen Palestijnse burgers, worden de nieuwste technologische ‘ security ’ snufjes uitgetest. Zover die niet al uitgeprobeerd zijn tijdens de dagelijkse terreur tegen Palestijnse burgers bij de honderden controleposten in de Bezette Gebieden.

Wat voor belang heeft zo een land bij vrede? Premier Netanyahu verklaart openlijk geen  Palestijnse staat te willen, ‘ Jeruzalem blijft van ons en de 4,5 miljoen Palestijnse vluchtelingen zijn een buitenlands probleem ’. Toch ziet Avnery nog steeds de oplossing in ‘ een weldoordacht en gedetailleerd vredesplan, onder strakke leiding van president Obama ’ en in de hoop dat de Israëli zullen begrijpen dat ‘ vrede de enige weg is ’.

Maar Obama probeert vooral de Amerikaans-Israëlische lobby te vriend te houden en zegt tegen uitbreiding van nederzettingen te zijn, maar staat wel toe dat de bestaande kolonies voortdurend uitgebreid worden. Avnery herinnert zich heel goed de decennia lange mislukte vredesplannen: Oslo, Roadmap en de nooit serieus genomen vredesvoorstellen van de Arabische staten. Een van de initiatiefnemers van BDS Omar Barghouti spreekt over de ‘ vredes industrie ’. Vooral nuttig voor de PR van westerse populaire politici ten behoeve van hun eigen politieke achterban. Na tientallen jaren van vruchteloze dialooggroepen, gesponsord met miljoenen westers geld, die het thema ‘ beide zijden in het conflict hebben beiden schuld ’ propageerden, ‘ bruggen wilden bouwen ’ etc., wat nooit iets heeft opgeleverd.

Waarom zou nu eindelijk, na al dat eindeloze gepraat, niet een geweldloze, gerechtvaardigde boycot tegen Israël mogen worden georganiseerd? Terwijl Palestijnen al decennia lang gewelddadig geboycot worden, economisch, zowel als cultureel en academisch. Volgens internationale instituten en verdragen is dat een oorlogsmisdaad.

Een boycot, die succesvol was tegen het Apartheids regiem, verwerpt Avnery op grond van de vermeende verschillen tussen de conflicten in beide landen en de gevoeligheden van de onderdrukker. Maar opvallend is dat overal in Europa en de VS, in BDS groepen joodse activisten een opvallende rol spelen. Behalve in Nederland waar ‘ Een Ander Joods Geluid ’ wel voor ‘ een boycot van de Bezetting ’ is, maar zich tegen Boycot, Desinvesteren en Sancties richt.

Ook bekende Israëli’s zoals prof. Ilan Pappe [http://electronicintifada.net/v2/article10614.shtml] en onlangs prof. Neve Gordon van de Ben Gurion University in de Los Angeles Times [http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-gordon20-2009aug20,0,1126906.story] blijven niet wachten op de, niet aanwezige, omslag van de Israëlische publieke opinie en roepen de internationale gemeenschap op hun land te boycotten. En dat de boycot nu internationaal echt tanden begint te krijgen laat het volgende spectaculaire artikel zien [http://www.alternativenews.org/english/2135-did-levievs-empire-succumb-to-boycott.html].

Dus nog genoeg te doen in het nieuwe seizoen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 4 september op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Koop geen Israëlische Apartheidsproducten
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam