xx


xx
houden een wake op vrijdag 6 november  2009

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
42 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Recht - onrecht

Onlangs stond er een hoofdredactioneel commentaar in de NRC (24-10-09), n.a.v. de wilde uitspraken van de Israelische premier Netanyahu, die niet uit de voeten kan met het bestaande oorlogsrecht. Jullie begrijpen het al, het moet gaan over het rapport dat de bekende Zuid Afrikaanse rechter Goldstone, voor de VN opstelde over de Gaza oorlog, waarin Israel beschuldigd wordt oorlogsmisdaden en een bewuste strategie om Palestijnse burgers te doden. 

Eerst was er immense druk van de VS en Israel, om de Palestijnse demissionaire president en lakei van het westen: Abbas er van te weerhouden het rapport naar de VN-Veiligheidsraad te laten sturen. Maar de verontwaardigde reacties van de Palestijnen, zowel Hamas als van zijn eigen Fatah aanhangers waren zo heftig - Abbas werd openlijk voor verrader uitgemaakt - dat hij uiteindelijk gedwongen werd het voor Israel vernietigende rapport toch door te laten. De eerste horde was genomen.

De NRC hoofdredacteur haakte in op Netanyahu’s oproep om de volgens hem verouderde Conventies van Genève, de internationale rechtsregels in tijden van oorlog, maar weg te gooien. De Conventies zouden zijn opgesteld ’in conventionelere tijden’ en ‘geen recht doen aan de complexiteit van de asymmetrische oorlog”. Preciezer gezegd: het ging over het "oude oorlogsrecht in nieuwe terreurtijden". Vanzelfsprekende vragen, die niet naar vanzelf sprekende antwoorden leiden: Bestaat er dan recht op oorlog? Of gaat het over zo "goed" mogelijk oorlog voeren als er toch een begonnen wordt? Of over de ‘recht’vaardiging van oorlog, wat slechts in heel specifieke gevallen mogelijk zal zijn?

De hoofdredacteur beantwoordt de vragen niet, maar legt wel een opmerkelijke tegenstelling op tafel: oorlog is kennelijk iets goeds tegenover terreur,iets slechts. Oud tegenover nieuw. Maar is oorlog dan geen terreur?

Is oorlog - toch iets groots, omvangrijks en totaal verwoestends – wel vergelijkbaar met terreur - iets kleins, lokaals en explosiefs? Oorlog heeft alles met terreur te maken, maar andersom is dat vaak niet het geval. Pijnlijk is dat de NRC het niet heeft over verzet en vooral de praktijk daarvan. Mag een volk zich niet verzetten tegen oorlog en tegen terreur? Was het Indonesische verzet tegen het Nederlandse kolonialisme, de gewapende strijd van het ANC en Mandela tegen het Apartheids regiem en het Nederlandse verzet tegen de Nazi’s dan niet gerechtvaardigd? Allemaal heten ze eerst terroristen te zijn, maar na de overwinning waren het opeens gerespecteerde staatslieden en verzetshelden.

Het Goldstone rapport beschuldigt Israel met een indrukkende hoeveelheid bewijs van oorlogsmisdaden. Maar de NRC heeft duidelijk alle begrip voor het inmiddels steeds kleiner clubje van Netanyahu tot president Obama, met de Nederlandse heren Verhagen en Balkenende als aanhangwagen, die dit rapport een aanfluiting vinden. Er waren 25 voorstemmers in de Veiligheidsraad en voor het eerst slechts 6 tegenstemmers: VS, Italie, Hongarije, Slovakije, Ukraine en Nederland.

En nog nooit vertoond: Groot- Brittannië en Frankrijk stemden zelfs  helemaal niet, terwijl oa. Belgie, Japan, Mexico, Noorwegen en Zuid Korea blanco stemden. Minister Verhagen, altijd de mond vol over de mensenrechten, probeert een onderzoek naar gepleegde oorlogsmisdaden in de doofpot te stoppen en de zogeheten kwaliteitskrant helpt een handje door alvast aan de poten van de Geneefse Conventie te gaan zagen. Het commentaar zegt: ’het is waarschijnlijk juist dat Netanyahu 'last' heeft van 'het bestaande oorlogsrecht', maar ook: 'Er knelt inderdaad iets als slechts één partij met de hand op de rug moet strijden, terwijl de ander god noch gebod erkent.' De suggestie is duidelijk: Netanyahu kan met die ene hand, maar heel weinig doen tegen die ellendige Palestijnse terreur, die zich alles zouden mogen veroorloven en dus... mag Israëlische staatsterreur met fosfor, tanks en vliegtuigen op alles schieten, wat beweegt? En na de oorlog weer terug naar de dagelijkse terreur van land roof, en bezetting.

Goldstone’s rapport is al, uit een bereidheid tot compromis, gaan schipperen met de tegenstelling oorlog en terreur en doet alsof Israel en Hamas, een olifant en een mier, dezelfde beesten zijn, die zich op dezelfde wijze beestachtig gedragen. Alsof Hamas oorlog voerde en geen terreur pleegde uit verzet tegen oorlog, alsof het verzet tegen oorlog  van Hamas hetzelfde zou zijn als Israëls verzet tegen de Hamas terreur met zelfgemaakte kachelpijpen-raketten. Je hoort de Israëlische propaganda al tetteren: 'wij zijn een democratie, zij niet en daarom mogen wij Gaza plat bombarderen en continu, 24 uur per dag terreur uitoefenen tegen de Palestijnen van Westbank en Gaza.'

Maar al weigerde Israel mee te werken met de schrijvers van het rapport, wat Hamas wel deed, en probeerde ze de reputatie van de Zuid Afrikaanse rechter Goldstone, met een onberispelijke juridische staat van dienst te bezoedelen, en blijft Amerika roepen, dat alleen Israel bekritiseerd werd, wat ook niet waar is, de hele wereld heeft wel begrepen dat Israel de bezetter is en de Palestijnen het bezette volk. Natuurlijk zal dit rapport niet meteen de Israëlische leiders naar het Internationale Gerechtshof brengen, al wordt dit wel aanbevolen, wanneer ze weigeren zelf een onderzoek naar de beschuldigingen te doen, maar de Israëlische paniek geeft wel aan, dat zelf zij gaan begrijpen dat het moment naderbij komt, dat er een einde gaat komen aan de zestigjarige straffeloosheid, het weten te ontsnappen- met onvoorwaardelijke  Amerikaanse steun- aan uitvoering van alle internationale verdragen, waardoor Israël zich zo lang als een paria onder de volken kon gedragen.

Hoewel de VS net weer door het stof is gegaan door te verklaren dat er best vredesonderhandelingen kunnen komen zonder de bevriezing van de nederzettingen, terwijl minister Clinton een paar maanden geleden die bevriezing nog een absolute voorwaarde noemde en de zinloze peacetalks industry dus weer op volle toeren gaat draaien, kunnen wij ons beter bezig houden met de groeiende geweldloze beweging voor boycot, desinvesteren en sancties [BDS], die internationaal steeds succesvoller begint te worden. We houden jullie op onze site www.vrouweninhetzwart.nl op de hoogte van de komende acties in ons land en daarbuiten.

Dus nog genoeg te doen lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 6 november op het Spui [trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Koop geen Israëlische Apartheidsproducten
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam