xx


xx
houden een wake op vrijdag 4 december 2009

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
42 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Surprises van de Israëlische Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten

Zou men in Israël net zo veel van Nederland houden als andersom? Onze buitenland minister Verhagen doet er alles aan om die illusie in stand te houden. En in Israël zullen ze blij verrast zijn geweest; waar niemand in Europa deze als Israëlische politicus vermomde criminele nederzettingbewoner Lieberman meer wil ontvangen- ook in eigen land met de nek aangekeken- vonden de Nederlandse regering en de 2de Kamer Commissie het nodig om deze minister van Buitenlandse zaken hier met alle egards te ontvangen. Hij kwam Nederland allereerst bedanken voor de steun bij de mislukte pogingen om het Goldstone rapport over de Gaza oorlog onder de tafel te werken. Maar gelukkig stond een groeiende protesterende menigte hem in Den Haag en Amsterdam op te wachten, nadat vele organisaties, waaronder Vrouwen in het Zwart, eerder al een brief aan de Tweede kamer Commissie had gestuurd [ zie http://www.palestina-komitee.nl/NPK-berichten/153 ] met wat markante uitspraken van Lieberman, zoals een oproep tijdens de oorlog tegen Gaza om in die kleine strook grond op te treden, zoals de VS aan het einde van de 2de wereld oorlog hadden gedaan tegen Japan.

 demo

Hoe kan zo een ontvangst plaatsvinden? Een diplomatieke blunder? Is Verhagen net als zijn voorganger en CDA- partijgenoot, Jaap de Hoop Scheffer, uit op een goede baan in Washington? Misschien moet hij zich melden bij de Amerikaanse zionistische lobby -AIPAC, die samen met de regering Netanyahu, met succes bezig zijn het zwalkende buitenlandse beleid van de Obama regering t.a.v. Iran en Israel te beïnvloeden, onder het motto: 'blijf van ons af en laat Iran maar aan ons over!'   

Maar na het gesprek bleek zelfs de onvermoeibare Israël-fan Verhagen voor het eerst ‘verbijsterd’, toen Lieberman de boodschap doorgaf, dat Jeruzalem nu eenmaal een integraal deel van Israël vormt en waarom dan te stoppen met bouwen?

Nadat de speciale VS afgezant George Mitchell en VS buitenland minister Hillary Clinton voor de zoveelste maal het er over eens waren geworden, dat het bevriezen van nederzettingen het best bereikt kan worden door ze voortdurend uit te breiden, kreeg Netanyahu begin november het groene licht van minister Clinton. Al een paar dagen later kwam hij met zijn besluit 900 woningen in Oost- Jeruzalem’s gemeente Gilo te gaan bouwen, waar wereldwijd meteen woedend op gereageerd werd. Was dat wel een nieuw besluit? De kranten foto’s van de werkzaamheden in Gilo laten zien, dat die woningen al bijna klaar zijn! Alleen het puin in de straten moet nog geruimd worden en dat kan inderdaad nog even duren: Israel- uitermate kundig om alles in puin om te zetten- maakte huizen en barakken van Palestijnen in Oost Jeruzalem met de grond gelijk, meteen na na de aankondiging van het Gilo besluit. Er zou geen bouwvergunning voor afgegeven zijn!

Dat hoorde overigens bij acties die al eerder waren begonnen. Niet door de regering, maar door haar Zwarte Pieten, de  Amerikaanse Joodse Kolonisten. Die waren (met steun van een Israëlische rechter) 4 november Palestijnse huizen binnen gedrongen, hadden 30 bewoners onder bedreiging van wapens de straat op gesmeten en de huizen zelf in bezit genomen. Deze gewelddadige settlers voegen zich bij de al bijna 500.000 joodse Israëliers, die wonen in de meer dan 100 nederzettingen, die op bezet gebied in de West Bank en Jeruzalemwerden gebouwd en voortdurend uitgebreid worden.

De wanhoop is zo groot over de nooit afnemende landroof en huizenbouw, dat Saeb Erekat van de Palestijnse Autoriteit plotseling in een interview met de BBC (16 november) verkondigde, dat het nu het 'beslissende moment' was om de VN Veiligheidsraad te vragen eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen, omdat het onmogelijk is om de vredesbesprekingen op gang te krijgen. Volgens vele Zuid Afrikanen zou dit net zo gevaarlijk zijn voor de Palestijnse zaak, als de truc destijds met de zogeheten Bantustans, de ‘eigen staten’ van de zwarte bevolking: armzalige,gefragmenteerde onvruchtbare stukken grond, zonder echte soevereiniteit, erkende grenzen of politieke macht, die door de vroegere Apartheids regering waren uitgedacht om de enorme rest van Zuid -Afrika voor de blanke minderheid te behouden; waar het ANC jarenlang met succes tegen heeft gestreden. Wat was trouwens het enige land ter wereld dat deze ’thuislanden’ indertijd erkende? Juist ja, Apartheidsmakker Israël. [zie http://electronicintifada.net/v2/article10901.shtml ].

Naast deze sombere politieke impasses, gaan de boycot acties, ook in Nederland, met enthousiasme door. 

Voor het eerst moest op initiatief van SP- Kamerlid Harry van Bommel en voortkomend uit de acties van de vrolijke 'Badjassen Brigade tegen producten uit Bezet gebied!' [zie http://www.youtube.com/watch?v=vAkDcNDn4to] minister Verhagen toezeggen een onderzoek te laten doen naar de herkomst van de grondstoffen van de bekende Israëlische schoonheidproducten van AHAVA, waarop Made in Israël staat, maar die in werkelijkheid uit bezet Palestijns gebied komen. Wanneer zou blijken dat Ahava de EU- importheffing heeft ontdoken [de Israëlische belastingvrijstelling geldt n.l. niet voor de Bezette gebieden], dan zou Verhagen maatregelen nemen. Verder zou onderzoek moeten worden gedaan, naar Israëlische landbouwproducenten, die zelf beweren hun producten uit de nederzettinggen te halen. Volgens een rapport van United Civilians for Peace moeten ook 35 Nederlandse bedrijven met directe of indirecte relaties met Palestijns of Syrisch gebied nader worden bekeken. Lees hier meer over in een degelijk ingezonden artikel in de Volkskrant 27.11.09 [ http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4644/ ], waarin Sonja Zimmerman van het Palestina Komitee en ex-parlementariër Mohamed Rabbae met heel concrete voorstellen komen om bedrijven, banken en pensionfondsen achter de vodden te zitten, zodat Nederland niet langer medeplichtig blijft aan het in stand houden van de illegale bezetting.

Vriendinnen en vrienden, bezorg ons een leuke Sinterklaas surprise en kom naar het Spui naar onze wake op 4 december. Trek s.v.p. iets zwarts aan.

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Koop geen Israëlische Apartheidsproducten
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam