xx


xx
houden een wake op vrijdag 5 november 2010

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
42 jaar bezetting is meer dan genoeg!

De Amerikaanse verkiezingen voor het Congres en de Senaat hebben de Republikeinen de grootste meerderheid in het Congres opgeleverd sinds de Tweede Wereld Oorlog, alsmede zeker zes zetels voor de Republikeinen in de Senaat er bij.

Wat gaan deze nieuwe verhoudingen nu betekenen voor de Amerikaanse buitenlandse politiek?.  

Tijdens de verkiezingscampagne leek het buitenland niet te bestaan; de binnenlandse economische zaken: de crisis,  enorme werkeloosheid waren begrijpelijkerwijs de voornaamste items. Niemand had het over de oorlog in Afghanistan, Irak, laat staan over Pakistan, Somalië of Iran. Maar nu de campagne voorbij is, blijken in al die landen nog dezelfde bommen en granaten te ontploffen.

Eén land werd wel genoemd in de campagne en dat was Israël. In sommige staten zoals bijv. in Illinois bestreden twee kandidaten elkaar, waarbij het moddergooien zich beperkte tot één onderwerp: ben je pro of anti- Israël. De zeer conservatieve Teaparty Republikein verweet de Democratische kandidate [beiden zijn trouwens joods evenals de meeste stemmers in de noordelijke suburbs van Chicago] dat zij haast niets voor Israel had gedaan, terwijl het bekende Israel Lobby comité AIPAC die democratische kandidate nou net het OK-stempel had gegeven. Want Democraten en Republikeinen wedijveren al jaren, wie het meest pro-Israël is.

De Republikein had tijdens de campagne steeds een atlas van het Midden Oosten op schoot en vroeg zijn publiek of ze wel eens gekeken hadden naar de grens van Israël en de Bezette Gebieden en het probleem begrepen. Ze moesten hem maar als vertegenwoordiger naar Capitol Hill sturen om de Joodse Staat te beschermen. Ging het eigenlijk niet over de bescherming van de Amerikaanse staat Illinois?

Een ander minpunt volgens de Teaparty kandidaat: de Democratische kandidate zit al jaren in het congres, waar ze tegen de Irak oorlog stemde en voor de - niets voorstellende - Midden Oosten politiek, het gezondheidsplan van Obama en nog zo wat zaken, waar links en rechts in Europa geen probleem mee zouden hebben.

De Republikein heeft dus gewonnen. Want nu wint de kandidaat, die anti- regering, anti-establishment is, anti- immigratie - het gaat tegenwoordig om jong tegen oud (net als bij ons: ‘weg met de mastodonten’). Alles wat super reactionair is heeft nu de wind mee.

Wat zal deze conservatieve overwinning voor de Midden Oosten politiek van de VS gaan betekenen, vragen we ons af.

Rechts hoopt dat de Republikeinse overwinning Obama’s al zo kleine manoeuvreer ruimte verder verkleint, zodat de Israëlische nederzettingen zich in alle rust kunnen vermenigvuldigen.

Ook overwegen de Republikeinen serieus om de Amerikaanse buitenlandse hulp te stoppen aan landen, die niet buigen voor de Amerikaanse belangen. Dit kan betekenen dat het Congres het jaarlijkse buitenlandse hulp budget niet goed gaat keuren. Tot nu toe was het dilemma, dat de hulp aan Israël bij het algemene budget van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hoort.

Israël is de grootste ontvanger van  Amerikaanse bilaterale hulp sinds WO2 -bijna 3 miljard dollar per jaar. Vanaf 2004 is het bedrag alleen overtroffen door de uitgaven aan Irak, na het begin van de oorlog. De meeste hulp is militair en het vorige congres heeft zich ook al uitgesloofd om allerlei extra’s alleen voor Israël in het pakket te stoppen. Zo kan Israël militaire assistentie krijgen bij research en ontwikkeling en wordt de aankoop van Israëlisch wapentuig bevordert -zoals de drones, enge onbemande vliegtuigjes, op afstand vanuit de VS bestuurd, die nu in Pakistan voortdurend bruiloftgasten doden, in Amerikaanse ogen toch allemaal terroristen.
Waar andere mondjesmaat het hele jaar door hun geld krijgen, ontvangt de uitverkoren staat het hele bedrag in de eerste 30 dagen van het fiscale jaar. Bush deed er in 2007 nog een schepje bovenop en beloofde 30 miljard voor de komende 10 jaar. En Obama heeft voor 2011 ook netjes zijn portie van 3 miljard dollar door het congres gejaagd. Met het argument dat ‘de Amerikaanse hulp er voor zorgt dat Israël zijn kwalitatieve militaire voorsprong behoudt  i.v.m. eventuele dreigingen en voorkomt dat er een omslag plaatsvindt  in de veiligheidsbalans van de regio. Het is ook bedoeld om Israël een veiligheidsgarantie te geven, wanneer het concessies moet doen, die noodzakelijk zijn voor een allesomvattende regionale vrede.’

Beide naties denken: de beste manier om tot die vrede te geraken is de Israëlische aankoop van 20 Amerikaanse F-35’s, kosten 2.75 miljard dollar en volledig met VS hulpgeld betaald. De eerste Joint Strike Fighter moet in 2015 geleverd worden. Dit is hetzelfde steeds duurder wordende gevechtsvliegtuig, dat ons opgedrongen wordt en waar de Nederlandse belastingbetaler al jaren  voor op moet draaien.
Deze deal kwam in augustus van dit jaar tot stand, na jaren onderhandelen en is dus eigenlijk vestzakbroekzak vooral een ondersteuning van de Amerikaanse oorlogsindustrie.

Het plan is nu om alleen de enorme geldstromen voor Israël weg te halen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en over te brengen naar het Pentagon, zodat ze beschermd zijn en de Republikeinen -vooral de Teaparty aanhangers- de gelegenheid krijgen de rest van de hulp aan andere landen te bevriezen. Lijkt ook weer als twee druppels water op onze Wilders theedrinkers, die alle ontwikkelingshulp maar weggegooid geld vinden.

Spoedig zal duidelijk worden hoeveel progressieve Congres en Senaatsleden vervangen zijn door zogenaamde ‘frisse gezichten‘ niet gehinderd door enige kennis van zaken, noch politieke ervaring. Die de confrontatie met Obama willen aangaan om de door Israël zo gewenste aanval op Iran door te zetten. En zo niet alleen het Midden Oosten maar de hele wereld in gevaar brengen. Moeilijke tijden lieve vriendinnen en vrienden en weer genoeg werk aan de winkel.

Maar kom eerst naar onze wake op 5 november op het Spui in Amsterdam. Trek s.v.p. iets zwarts aan.

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam