xx


xx
houden een wake op vrijdag 4 februari 2011

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
43 jaar bezetting is meer dan genoeg!


”What has happened in Tunisia and Egypt will expedite the process of change, revitalize the Palestinian cause and bring it back to where it belongs - not to a government or a "state," but as a movement of national liberation."

Weet niet of jullie het ook zo ervaren: dat we dezer dagen historische momenten meemaken, die niet alleen voor het Midden Oosten, maar voor alle verhoudingen in de wereld van belang zijn.
De week lange vreedzame demonstraties van miljoenen Egyptenaren, die zich door niets en niemand van de wijs laten brengen. Zonder salarissen, internet, telefoon, benzine, eten blijft het: ‘Mubarak weg, de regering weg - en daarna de gedoodverfde opvolger Suleiman: ook weg’ [voor ieders informatie: hij was het hoofd van de geheime dienst en is al 20 jaar lang een intieme vriend van de CIA en liet - als wederdienst voor Bush - in het geheim ontvoerde gevangenen uit Guantanamo gratis martelen in Egypte].
Mubarak, de jarenlange (s)pion van de VS met -vooral na 9/11- zijn spreuk: “Ik of de chaos”, is ook niet te beroerd om criminelen uit de gevangenis vrij te laten om zelf die chaos te creëren. En nu voor iedereen duidelijk te zien de vreselijke aanvallen op vreedzame betogers, begonnen door betaalde zogeheten Mubarak aanhangers, vaak de gehate politie, met hun insignes nog op zak, met doden en duizenden gewonden, waar ook de door het regiem gehate journalisten het moeten ontgelden. Een dictator moet 24 uur per dag onverbiddelijk zijn, altijd winnen, anders verlaten de ratten het zinkende schip.
Het schisma in de regering, zelfs in het leger, dat zich tot nu toe neutraal opstelde; ze zien het schip al kapseizen, maar Mubarak weet nog steeds niet dat hij op de Titanic staat.

El Baradei zei o.a
"The international community must understand we are being denied every human right day by day," he said. "Egypt today is one big prison. If the international community does not speak out it will have a lot of implications. We are fighting for universal values here. If the west is not going to speak out now, then when?"

Egypte, de belangrijkste en naar het 30 jaar leek een niet kapot te krijgen bondgenoot van de VS, wordt nu door diezelfde Amerikaanse regering bedreigd met ‘Vandaag met hervormen beginnen, of anders zou de hulp wel eens op kunnen houden’. Wat wij al jaren over Israël zeggen – ‘één dag geen geld naar Israël als het begin van de oplossing’ - is voor het eerst over de lippen gekomen van perssecretaris Gibbs van president Obama.
De VS, de EU, ze weten zich allemaal geen raad, net als Israël: Egypte, hun enige vriend in het Midden Oosten: weg.
En dan die Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague: What we don’t want is… altijd hetzelfde refrein: dat extremisten er zich mee gaan bemoeien. Die toon; alsof Egypte nog een Engelse kolonie is. Mubarak wil zijn dictatuur rekken tot september; mensen uithongeren, vage beloftes in de vergeefse hoop, dat ze het dan op gaan geven en hij vindt onze eerste minister Rutte aan zijn zijde. Die miljoenen op het Tahrir [Bevrijdings] plein, die met hele gezinnen in feeststemming, dachten dat ze al gewonnen hadden: volgens hem ook allemaal terroristen? En de demonstraties in Jordanië, Jemen en voorzichtig in Algerije? Wat gaat daar gebeuren?
De zionisten in de Amerikaanse pers beginnen meteen weer met hun bekende riedel: als de Moslim Broederschap de macht grijpt… kan gevaarlijk worden…. nieuw Iran… El Quaida!!
Het werkt opeens niet meer. De angst is weg. Dertig jaar onderdrukking in naam van stabiliteit is genoeg.

Wil eindigen met een heel interessant gesprek, dat een Ned. Journalist van Nieuwsuur had met een paar Egyptische Nederlanders; altijd heel aimabel en hoffelijk hadden ze uitgelegd dat de Broederschap al decennia geleden het geweld had afgezworen, een normale politieke partij was geworden, dat ze ongeveer 20 à 30 % van de bevolking vertegenwoordigen.
Toen de journalist voor de zoveelste maal de angst er weer in wilde pompen: ‘maar als er democratie komt en dan komen misschien de Moslim Broeders…’ zegt opeens een van hen heel to the point:
”Nou en, wat gaat dat U aan? Stel dat zij de macht krijgen. Is dat jullie zaak? Dat is democratie en dan moeten jullie niet zitten te ouwehoeren over welke partij. Een tweede Iran zegt U? Dat hebben jullie gecreëerd, ik bedoel niet u persoonlijk; het gaat niet alleen over Mubarak, maar over alle dictators in het Midden Oosten. Als het Westen die regiems blijft steunen, wordt het nog veel erger dan Iran. Die hypocrisie van het Westen… maar ik ben bang dat die hypocrisie een soort van kanker is, die niet te genezen is. Helaas.”
Daar kunnen ze het mee doen, de VS, EU en bondgenoten.

We hebben weer genoeg te doen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op vrijdag 4 februari
op het Spui [trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

______________________________________

Hieronder nog een heel interessant artikel van Amira Hass, waarom er tegen de zin van de Palestijnse bevolking, er door de Palestijnse Autoriteit helemaal niet gedemonstreerd wordt in solidariteit met het Egyptische volk, terwijl deze gebeurtenissen voor de Palestijnen van het grootste belang zijn. Lees ook ‘The Palestine Papers’ op El Jazeera - weer herrezen op kanaal 407 van UPC!

Why isn't the PA supporting the Egypt uprising?

Palestinian leadership has been careful not to support the uprisings, banning demonstrations in solidarity with the Egyptians; Palestinian television has virtually ignored the events in Egypt.
By Amira Hass

The Palestinian leadership has been careful not to support the uprisings in Egypt and Tunisia, and has banned demonstrations in solidarity with the rebelling peoples. Palestinian television has virtually ignored the events in Egypt.
Dr. Mamdouh al-Aker, a 68-year-old urologist, studied in Cairo and was a member of the Palestinian-Jordanian delegation at the Washington-Madrid talks. He treats patients in Ramallah and Jerusalem's AugustaVictoriaHospital.
For the past seven years, he has been the general commissioner of the Palestinian Independent Commission for Human Rights, an organization formed by a decree by Yasser Arafat in 1993. The commission seeks to guarantee that the Palestinian Authority and the Palestine Liberation Organization meet the requirements for safeguarding human rights.
How is that so many people like yourself are happy about the developments in Egypt [before the bloody clashes erupted], yet there is no public expression of support in West Bank cities?

Lees hier verder:
http://www.haaretz.com/print-edition/features/why-isn-t-the-pa-supporting-the-egypt-uprising-1.340966

______________________________________


Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam