xx


xx
houden een wake op vrijdag 1 juli 2011

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
43 jaar bezetting is meer dan genoeg!

 

Eerst even dit voor we jullie verslag doen van de komende Freedom Flotilla reis naar Gaza:

Een grote overwinning voor de vreedzame actievoerders van Bil'in, maar let op de details

We hebben er vaak in deze Nieuwsbrief over geschreven: Bil'in is een Palestijns dorp dat strijdt voor zijn bestaan. Het vecht om zijn land te behouden, zijn olijfbomen, zijn bronnen en vooral zijn vrijheid. Meer dan 6 jaar is er wekelijks op vrijdag geprotesteerd door de bewoners samen met Israëlische en internationale activisten. Ook Nobelprijswinnaars Jimmy Carter en Desmond Tutu toonden hun solidariteit en bezochten Bil'in. Bij de demonstraties heeft het Israëlische leger naast honderden gewonden ook een vrouw en haar broer gedood.

Nu 4 jaar na de uitspraak van het Israëlische Hoge Gerechtshof is het Israëlische leger eindelijk begonnen het geroofde land terug te geven. Vorige week wilden demonstranten helpen bij de afbraak van het hek, dat vervangen zal worden door een dikke betonnen muur. Maar het leger dacht daar anders over en schoot met gasbommen 7 mensen het ziekenhuis in. Hieruit blijkt weer wat beslissingen van het Israëlisch Hoge Gerechtshof waard zijn. Als er geen instantie is om die uitspraken te implementeren – dat zou de Israëlische regering moeten zijn, maar die doet niets -, dan duurt het jaren voor er iets gebeurt, zoals in Bil'in!

Het Israëlische leger beweert dat ze in Bil'in "...het territorium van de Palestijnen in de regio met 55 hectare zullen vergroten". En de EO-radio (29/6) bauwt het in een reportage als altijd netjes na. En dat zou de helft van het eerder gestolen land zijn. Maar dit is onjuist, gewoon een leugen.

Men heeft eerst 240 hectare Palestijnse grond gestolen, dat is ongeveer de helft van het dorp Bil'in, en deze grond is toegevoegd aan de ernaast gelegen settlers kolonie in Modi'in Illit. Het Hooggerechtshof besliste dat hiervan 110 hectare aan de Palestijnen moest worden 'teruggegeven'. Rest nog altijd een diefstal van 130 hectare. Na deze 4 jaar durende procedureslag, jarenlange wekelijkse vrijdagse demonstraties, beslist het leger dat ze 55 hectare minder willen stelen, wat de totale diefstal op ‘slechts’ 185 hectare brengt [met dank voor de precieze cijfers van Johan Van Hulle]. Maar ondanks alles is het de eerste keer, dat de Israëlische overheid gedwongen wordt bakzijl te halen en land aan de rechtmatige Palestijnse eigenaars terug te geven. Voor de bewoners van Bil'in en ook voor andere Palestijnse dorpen, die met dezelfde landroof te maken hebben, een enorme opsteker.

VROUWEN IN HET ZWART ONDERSTEUNEN DE FREEDOM FLOTILLA NAAR GAZA.


flotilla 3flotilla 2

DOORBREEK DE BLOKKADE

www.nederland-gaza.nl

We wensen alle deelnemers veel succes toe, die met de Freedom Flotilla 2 mee gaan varen, om de blokkade van Gaza te doorbreken en de schrijnende humanitaire situatie van de Palestijnse bevolking in de Gazastrook aan de kaak te stellen.
Vrouwen in het Zwart roepen de Israëlische autoriteiten op geen geweld te gebruiken en de Freedom Flotilla niet te hinderen tijdens haar tocht over internationale wateren naar de kust van Gaza.
Vorig jaar eindigde de eerste Freedom Flotilla in een drama nadat Israëlische militairen de boten op internationale wateren enterden en negen opvarenden doden.

mini boat25 juni voer er al een mini Flotilla door de Utrechtse Oudegracht met ruim 50 opvarenden, een initiatief van de lokale groep ‘Utrecht voor Palestina’ om aandacht te vragen voor het vertrek van de Flotilla. De hulpvloot naar Gaza wordt in ons land ondersteund o.a. door cabaretier Najib Amhali, publicist Thomas van der Dunk, de voormalige ministers Laurens Jan Brinkhorst en Jan Pronk.
Een van de organisatoren, de Israëlisch- Zweedse muzikant Dror Feiler, zei op een persconferentie in Istanbul: "Onze bestemming is Gaza, onze motieven zijn vreedzaam.
Al onze passagiers hebben een contract getekend, dat ze zich geweldloos zullen gedragen. Ons doel is de opheffing van het illegale embargo dat Gaza treft". Feiler werd zelf vorig jaar uit Israël verbannen na de controverse rondom de militaire aanval op de Mavi Marmara. Bij het bloedbad op 31 mei 2010 werden negen Turkse mannen gedood en raakten tientallen gewond. Sommige goederen mochten later af en toe over land Gaza binnenkomen, maar de Israëlische zeeblokkade wordt tot nu toe gehandhaafd.

Ook ditmaal zullen de boten met een internationaal gezelschap vredesactivisten, waaronder Nederlanders, weer hulpgoederen vervoeren. Zoals 500 ton cement, een mobiel ziekenhuis en een ambulance. Hoewel er inmiddels andere mogelijkheden zijn om deze goederen bij de Palestijnen af te leveren, vindt de overdracht via zee plaats. "Dat is ons recht, en misschien wel onze plicht", aldus Feiler.

Door allerlei redenen liggen de boten nog steeds in verschillende havens in Griekenland te wachten. De Nederlandse delegatie is al bijna een week in Corfu. De trainingen in geweldloze weerbaarheid zijn achter de rug; de goederen aan boord; dagelijks worden er interviews gegeven aan belangstellende media.

flottila 1

De Israëlische regering - beoefenaren bij uitstek van de psychologie van de angst - hebben een bericht in de media gebracht, dat journalisten, die mee willen varen voor 10 jaar Israël niet meer in mogen.
De volgende dag werd dat bericht al weer tegengesproken, maar het beoogde effect was bereikt. Vooral voor de bange hazen Nederlandse media: de redacties van Trouw, de Wereld Omroep en EenVandaag riepen onmiddellijk hun journalisten terug - de kosten zouden te hoog zijn en nog zo wat, maar gelukkig blijven de BBC en Al Jazeera binnenboord en daarnaast gaan er op de Nederlands- Italiaanse boot onafhankelijke media- mensen, twee Europarlementariërs een lid van de Israëlische Knesset (parlement). Daarnaast mensen uit o.a. Duitsland, België, Maleisië, Oostenrijk, Rusland, Zwitserland en Cuba, die oorspronkelijk met de Turkse Mavi Marmara zouden meevaren. Die kan om technische redenen niet meedoen. Inmiddels hebben Israëlische duikers al 2 van de 10 meevarende boten – het Ierse en een Scandinavisch schip - gesaboteerd, door de schroef onder water kapot te maken. Levensgevaarlijke illegale acties, die vergezeld gaan van laster campagnes om de vreedzame activisten voor te stellen als gewelddadige onruststokers, die de Israëlische soldaten zouden willen aanvallen, wanneer die de schepen zouden gaan onderscheppen. "Alle schepen zijn zeewaardig en verzekerd", zegt woordvoerder Adam Shapiro. Maar wetende dat de opvarenden allemaal beperkte tijd hebben, dat vacanties snel voorbij zijn, doen allerlei Israëlische organisaties er alles aan om de boel te traineren, in de hoop dat deelnemers al gauw teleurgesteld naar huis zullen vertrekken. Zo heeft een Israëlische lobby groep: de Israëli Law Center, die zichzelf een mensenrechten organisatie noemt, een klacht ingediend tegen 2 schepen - waarvan één Amerikaans, waarop de beroemde Amerikaanse schrijfster Alice Walker meevaart. De Griekse kustwacht heeft ze toen in beslag genomen, om een onderzoek te doen.
Tegelijkertijd heeft dat Law center ongeveer een 30 maritieme verzekeringsmaatschappijen bedreigd: ‘dat mochten jullie de boten gaan verzekeren, jullie je wellicht blootstellen aan juridische vervolging, omdat jullie een terroristische organisatie helpen’. Terwijl de deelnemers uit en te na blijven zeggen, dat ze alleen Palestijnse burgers willen helpen en geen enkele politieke groepering steunen. Het meeste is blufpoker en geeft aan, dat Israël buiten alle proporties te keer gaat en zich steeds verder van de internationale gemeenschap vervreemdt. Israël zegt de schepen onder geen beding naar Gaza te laten gaan en zo nodig geweld te zullen gebruiken. En dat is geen bluf, zo bleek vorig jaar.


Dus willen jullie op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, flottila 4

twitter: @Gazavloot en leef mee via Facebook
of via de website www.Nederland-Gaza.nl

Kijk ook naar
www.witnessgaza.com, www.freedomflotilla.eu en www.endtheoccupationblog.blogspot.com/2011/06/press-conference-with-passengers-of-us.html.

Wij wensen de Fotilla deelnemers veel succes en s.v.p. niet opgeven, volhouden!!

[De tekeningen zijn gemaakt door Len Munnik.]

Dit was de laatste nieuwsbrief voor de vakantie. In augustus is er geen wake. Een warme zomer toegewenst en tot de volgende wake op 2 september.

Kortom, lieve vriendinnen en vrienden, de leuzen, die Vrouwen in het Zwart al jaren uitdragen! De internationale solidariteit met de Palestijnen wordt steeds groter - wij merken dat steeds meer tijdens onze wakes op het Spui - terwijl Israël meer en meer geïsoleerd raakt.
Er is dus nog veel werk te doen, maar kom eerst naar onze wake op 1 juli op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan]
.

 

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volkenGraag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam