xx


xx
houden een wake op vrijdag 6 december 2011

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
44 jaar bezetting is meer dan genoeg!

 

Zou er nog iets anders in de wereld gebeuren dan de voortdenderende Ajax- soap op TV en in de kranten? Voetbaloorlog of klassenstrijd; iedereen heeft al naar gelang zijn/haar afkomst de positie bepaald: gaat het om het eerlijke spel of om de beursgenoteerde knikkers? We kunnen er niet genoeg van krijgen. Beter dan de gapende diepten van de komende eurocrisis te moeten doorgronden, troosten we onszelf met de wijsheden van onze sympathieke roerganger in z’n net uitgekomen boek: Johan Cruijff – Uitspraken, een biografie in citaten.

Johans gouden uitspraak: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ geldt nu voor ons allen, doorsnee burgers. We schrijven al sinds 2003 over de Amerikaans/ Israëlische militaire bedreiging van Iran. Netanyahu heeft, net als zijn voorgangers gezegd, dat ze alles zullen doen om te verhinderen dat Iran een atoommacht wordt. En dat mogen we geloven, want in 1981 bombardeerde Israël de door de Fransen gebouwde Irakese reactor, net als in 2007 een ‘verdachte’ Syrische installatie.

Het tempo van de levensgevaarlijke politieke ontwikkelingen is niet meer bij te houden. Iedere dag een nieuw conflict, provocaties van de een, waarop weer reacties van de ander en in een paar weken blijkt opeens hoe jaren van onafgebroken oorlogshetzes tegen Iran door de VS, Israël en de EU uitmonden in een heel precaire situatie: de VS en Groot- Brittannië leiden een nieuwe golf van verdergaande sancties. En wat een gotspe van al die andere landen, die hier aan meedoen en zelf samen 20.000 atoomwapens bezitten. En waar Israël, de enige atoommacht in het Midden Oosten, - we herhalen het maar weer eens - nooit lid is geweest van de IAEA, terwijl in Iran [wel lid] al jaren de inspecteurs in en uit lopen.

Iran heeft volgens het Non- Proliferatie Verdrag en als lid van de IEAE, net als andere landen het recht om nucleaire technologie te ontwikkelen voor vreedzame doeleinden.

De Britten gaan het verst met de sancties: in één dag werd het hele Iranese banksysteem uit de Britse financiële sector gegooid. De reactie liet niet lang op zich wachten: de Britse ambassade in Teheran werd bestormd, waarschijnlijk door conservatieve Iranese krachten geprovoceerd, om de regering van Ahmadinejad, die de spanningen juist wil verminderen, te dwarsbomen.[zie artikel Guardian]
Het diplomatieke personeel heeft het land al verlaten en de Iranese diplomaten in London en natuurlijk ook Den Haag hebben 48 uur om naar huis terug te keren.
Republikeins presidentskandidate Michelle Bachmann wilde ook een duit in het zakje doen en beloofde dat zij de Amerikaanse ambassade meteen zou sluiten, als ze president werd, niet wetend, dat die al sinds 1980 dicht is, na de 444 dagen durende gijzeling van het ambassade personeel.

De huidige escalatie is begonnen met het verschijnen van het zoveelste, uiterst vage rapport van het VN Internationaal Atoom Agentschap, dat zegt dat er militaire kanten zouden zitten aan het Iranees nucleaire programma - dat nu gebruikt wordt voor het opwekken van energie. Volgens het IAEA-rapport heeft Iran in een grote ruimte, "een groot cilindervormig object", gebouwd in een militair complex om hydrodynamische experimenten uit te voeren met explosieven.

De ruimte zou zoveel explosieven aankunnen, dat die geschikt is om de ontsteking voor een kernwapen te testen. Voormalig IEAE- inspecteur Robert Kelley, die nu werkt voor het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) noemt die bewering "zeer misleidend".
Die ruimte kan onmogelijk gebruikt worden voor een test met een kernwapen, zegt hij. "Er zitten veel meer explosieven in die bom dan deze container kan bevatten. Hij wijst er ook op dat dit soort hydrodynamische tests hoe dan ook niet uitgevoerd kunnen worden in een gebouw, maar buiten moeten gebeuren. Kelley is een nucleair ingenieur, die wapeninspecties in Irak leidde [we herinneren ons nog de loze ‘bewijzen’ van Irakese massavernietigingswapens].

Bush heeft in zijn laatste jaar als president Israël nog verboden, over ‘zijn’ Irak te vliegen op weg naar Iran, maar nu is het gezag van president Obama over zijn liliput bondgenoot zo minimaal, dat we de hoogste Amerikaanse generaal Dempsey, voorzitter van de verenigde chefs van staven tegen een persbureau horen zeggen, dat hij er niet zeker van is of Israël de VS wel zullen waarschuwen, wanneer ze Iran gaan aanvallen. Hij hoopt natuurlijk dat ze zo beleefd zullen zijn, maar je weet het nooit zeker.

Er zijn ook tegengeluiden, maar die moet je in het mediageweld met een lantarentje zoeken.

Meir Dagan, de voormalige directeur van de Israëlische geheime dienst Mossad, heeft net in een TV interview uitdrukkelijk gewaarschuwd, dat een Israëlische aanval op Iran het onzinnigste is dat hij ooit gehoord heeft en zal leiden tot een regionale oorlog, waarin Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza zullen reageren met massale raketaanvallen, die het leven in Israël totaal zullen verlammen. Syrië zou in dat scenario ook Iran volgen en er zouden vele doden vallen.

Opmerkelijk zijn ook de uitspraken van een andere, minder bekende Republikeinse presidentskandidaat: Ron Paul. Hij vindt het een totale misvatting dat sancties een effectief middel zijn om een land tot ander gedrag te bewegen. "Sancties en blokkades zijn niet alleen een oorlogsdaad volgens internationaal recht, maar leiden meestal ook tot een echte oorlog. Zoals de sancties tegen Irak, Libië tot oorlog leidden en nu ook tegen Syrië en Iran worden gebruikt." Hij ziet ook geen enkel bewijs in het rapport dat Iran bezig is een atoombom te ontwikkelen. "De niet bedoelde consequenties van onze confronterende politiek zou juist kunnen zijn, dat ze uit zelfverdediging aangemoedigd worden atoomwapens te ontwikkelen. We moeten diplomatie en geen dreigementen en vijandigheid gebruiken."

Uit een heel uitgebreid volksonderzoek van het Amerikaanse Census bureau - vindt één keer in de tien jaar plaats - blijkt dat 43,6 miljoen Amerikanen in armoede leven. Oftewel: 14,3% - dat is één op de zeven mensen - het hoogste aantal sinds de jaren ’60. Waar is het geld van de Amerikanen gebleven voor onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg? Hoe verhoudt deze recessie zich tot de gigantische niet productieve wapenindustrie?

Het is nuttig om te weten tijdens deze wereldwijde hysterie, dat Amerika in de komende 10 jaar 700 miljard dollar gaat besteden aan nucleaire wapens, Rusland 70 miljard terwijl China, India, Israël, Frankrijk en Pakistan ook enorme bedragen klaar hebben liggen.

Inderdaad: ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ en die andere grote wijsheid van Johan Cruijff: ‘Als ik zou willen dat je het begreep, zou ik het wel beter uitleggen!

Voor de geïnteresseerden: lees in de Guardian het rapport van The British American Security Information Council [Basic] over de onvoorstelbare bedragen en precieze plannen van de hypocriete westerse landen, die naast holle praat over ontwapening, blijvend de aandacht willen afleiden van hun eigen gigantische bijdrage aan de potentiële vernietiging van onze aardbol.
De werkelijke reden waarom ze van mug Iran een olifant willen maken.

Daarom lieve vriendinnen en vrienden, kom eerst naar onze wake op 2 November op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].

 

Kortom, lieve vriendinnen en vrienden, de leuzen, die Vrouwen in het Zwart al jaren uitdragen! De internationale solidariteit met de Palestijnen wordt steeds groter - wij merken dat steeds meer tijdens onze wakes op het Spui - terwijl Israël meer en meer geïsoleerd raakt.

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volkenGraag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam