xx


xx
houden een wake op vrijdag 4 mei 2012

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
45 jaar bezetting is meer dan genoeg!

De Palestijnse solidariteits comités en mensenrechtenorganisaties vieren het nieuws dat de Britse The Co-operative Group – bekend als The Co-op – hebben besloten hun boycot uit te breiden: van goederen, die in de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied worden gemaakt, tot een complete boycot van bedrijven, die producten uit die settlements halen. Dat betekent dat alle goederen van die bedrijven, ook die niet uit de nederzettingen worden betrokken, nu geboycot zullen worden.

De Co-op hoort bij de vijf grootste Britse supermarkten en is als co-operatie eigendom van 6 miljoen eigenaren. Ze hebben 4.800 winkels over heel Groot- Brittannië verspreid met meer dan 106.000 medewerkers en een omzet van meer dan 16 miljard Euro.

Het besluit zal 4 Israëlische bedrijven direct treffen, die voor ongeveer 430.000 euro zaken deden met de Co-op. Het zijn Agrexco, Arava Export Growers, Adafres en Mehadrin, Israëls grootste agrarische export bedrijf.
De Co-op verklaart dat dit geen Israëlische boycot is en dat de contracten naar andere bedrijven in Israël zullen gaan, die kunnen garanderen dat ze niet uit illegale nederzettingen exporteren.
Lees 28 April statement, the Boycott Israel Network Volgens The Guardian, betekent dit besluit dat ‘de Co-op de eerste grote Europese supermarkt keten is, die geen zaken meer doet met bedrijven, die producten exporteren van illegale Israëlische nederzettingen Een woordvoerder van de Palestijnse vakbond van agrarische werkcomités, die de arbeidsomstandigheden van de Palestijnse agrarische gemeenschappen proberen te verbeteren zei:
"Israëlische agrarische export bedrijven zoals Mehadrin profiteren van en zijn direct betrokken bij de voortgaande kolonisatie van bezet Palestina en de diefstal van ons water. Zaken doen met zulke bedrijven betekent een enorme ondersteuning van Israëls apartheidsregime tegen het Palestijnse volk. Daarom verwelkomen we met grote vreugde dit principiële besluit van de Co-op. De beweging voor boycot, desinvesteren en sancties (BDS) tegen Israël bewijst - tot het land zich houdt aan het international recht - een werkelijk effectieve manier van actie voeren te zijn om de rechten van de Palestijnen te ondersteunen.”

Zou de directie van Albert Heyn (met veel minder winkels en personeel) de Britse Guardian lezen?
Het staat natuurlijk weer in geen enkele Nederlandse krant, maar voor de Nederlandse actievoerders bij de supermarkten en Vrouwen in het Zwart
op onze wakes is het wel een prima opsteker om door te gaan met onze boycot acties hier.


bonus

 


Israëlische ex-chef Geheime Dienst:
Netanyahu en Barak "bedriegen de mensen over de kwestie-Iran"

Eindelijk wordt de Iran hysterie van de Israëlische regering ook in eigen land onder vuur genomen.
Al maanden is die oorlogsretoriek het excuus om geen woord meer te besteden aan de Palestijnse zaak. Terwijl bijna 2000 moedige Palestijnse gevangenen al 2 weken in de Nafha, Ashkelon, Gilboa and andere gevangenissen in hongerstaking zijn tegen de schandelijke leefomstandigheden en voor een menselijke behandeling. Maar het slechte economische nieuws: het opzeggen door Egypte van het contract met Israël over gas leveringen - waar Israël voor 40% van afhankelijk is -, waardoor de prijs van electra in Israël met 20% verhoogd is, kan misschien de aanleiding zijn om zich af te vragen of een nieuwe, geldverslindende levensgevaarlijke oorlog net niet te veel van het slechte is.

De Morgen [België] 28/04/2012

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en diens minister van Defensie Ehud Barak "misleiden" de Israëli's over Iran. Dat heeft de voormalige baas van de Israëlische binnenlandse geheime dienst Shin Beth, Yuval Diskin, op een politiek forum in Kfar Saba gezegd, meldden de Israëlische media.
Ook oud-Mossadchef Meir Dagan haalde al eerder uit naar Netanyahu.
Netanyahu en Barak zijn niet het soort mensen om op te steunen in het geval Israël een regionale oorlog of een oorlog met Iran uitvecht, aldus Diskin. Zowel Netanyahu als Barak bestempelt de mogelijkheid dat Iran ooit over een atoombom zou beschikken als een "existentiële dreiging" voor de Joodse staat. De Likoed-voorman trekt herhaaldelijk parallellen tussen de Iraanse bom en de Holocaust.

"Ik geloof niet in een leiderschap die beslissingen neemt op basis van messianistische sentimenten", zei Diskin, chef van Shin Beth van 2005 tot 2011. Netanyahu en Barak "bedriegen de mensen over de kwestie-Iran", zei Diskin. "Zij zeggen dat, als Israël ageert, Iran geen atoombom zal hebben. Dat is misleidend. Verschillende Israëlische deskundigen bevestigen dat een Israëlische aanval de Iraanse race naar een kernwapen juist zal versnellen".

De voorbije week stelde IDF-bevelhebber luitenant-generaal Benny Gantz dat Iran niet aan een kernwapen werkt en dat wellicht nooit zal proberen, een visie die haaks staat op Netanyahu's pre-apocalyptische standpunt.

Vorige maand had Meir Dagan, oud-chef van de buitenlandse inlichtingendienst Mossad, ook al naar de Israëlische premier uitgehaald. Hij bestempelde een eventuele aanval tegen Iran als een "gevaarlijk avontuur".

Diskin waarschuwde vrijdag ook voor geweld binnen de Israëlische samenleving. "Sinds tien à vijftien jaar is Israël steeds racistischer geworden (...) Er is een racisme jegens de Arabieren (en) de buitenlanders, en we zijn een oorlogszuchtiger maatschappij geworden."

Er is nog veel te doen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 5 oktober op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volkenGraag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam