xx


xx
houden een wake op vrijdag 6 juli 2012

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
45 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Schreven we vorige maand over de vele en langdurige bijdragen van Europese wetenschappelijke fondsen aan de defensie van Israël onder het mom van veiligheidsprojecten, ditmaal aandacht voor het voortdurend vernietigen van met Europees subsidie opgezette projecten in Palestijns Bezet Gebied, waaronder ook projecten die (mede)gefinancierd zijn door de Nederlandse regering en dus de belastingbetaler.

Niets nieuws onder de zon. We herinneren ons nog de haven van Gaza-stad, ooit aangelegd met 25 miljoen dollar Nederlands geld in de 90-tiger jaren, toen Jan Pronk minister voor Ontwikkelingssamenwerking was en Nederland ook het Gaza vliegveld mede financierde [totale kosten 86 miljoen dollar], maar de haven werd al tijdens de bouw steeds door de Israëliërs met bulldozers vernield. En in 2001 werd het nog door president Clinton geopende internationale vliegveld helemaal aan flarden geschoten.

De uitstekende documentaire van Zembla: 'Geen Geld voor Gaza' uit 2009 vertelt over het resultaat van die eindeloze VS en EU geldstromen: Israël kan iedere keer alles verwoesten en Europa en de VS mogen alles weer opbouwen. Sommige gebouwen zijn 3, zelfs 4 keer opnieuw opgetrokken. Ook blijft 45 % of meer van de hulp in Israël zelf hangen, doordat iedere zak cement, of welk bouwmateriaal dan ook eerst in Israëlische opslag ligt, dan op Israëlische trucks met Israëlische chauffeurs vervoerd wordt, alles uiteraard tegen prima betaling, terwijl alle miljarden in vreemde valuta eerst in Israëlische currency moeten worden gewisseld, de rente van die enorme bedragen enz. Zo kan Israël een deel van de bezetting betalen, met geld dat voor de ontwikkeling van de Palestijnse economie is bedoeld.
Klik op deze link om de uitzending te bekijken: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1134769/afleveringen?page=5

Naar aanleiding van een hele lijst recente vernielingen door Israël (met circa € 30 miljoen schade aan door de EU - waaronder Nederland - opgezette landbouw projecten) voorgelegd aan Eurocommissaris Füle door Europarlementariër Chris Davies, lees de vragen die SP Kamerlid Harry van Bommel op 4 april stelde aan Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal en diens nietszeggende antwoorden op 6 juni en onbeantwoorde vervolg vragen.
Onder het motto: ‘jullie bouwen, wij slopen’ gaat de Israëlische regering zich te buiten aan stelselmatige vernietiging van Palestijns bezit, dat altijd ongestraft blijft en waarvoor de EU-landen geen enkele compensatie ontvangen, noch noemenswaardige druk uitoefenen om een gerechtvaardigde vergoeding te krijgen.
Zonder enige gêne zijn de Israëlische autoriteiten ook nu weer van plan een duurzaam energieproject op de bezette Westelijke Jordaanoever te slopen, [want het zou zonder – nooit te verkrijgen- vergunningen zijn gebouwd], waardoor circa 500 personen in zes Palestijnse dorpen hun toegang tot elektriciteit dreigen te verliezen. Een project mede gefinancierd met Europees geld, inclusief een subsidie van € 400.000 van de Duitse regering.Voor beter nieuws geven we nu het woord aan ABU PESSOPTIMIST, die op zijn blog een nieuw succes meldt voor de Boycot, Divestment en Sanctions campagne: BDS: Amerikaans pensioenfonds trekt zich terug uit Caterpillar.

catterpilar

De BDS-campagne die erop gericht is Israël te dwingen zijn politiek aan te passen, heeft een nieuw succes geboekt. De Amerikanse pensioengigant TIAA-CREF’s Social Choice Funds hebben op 21 juni investeringen ter waarde van 72,9 miljoen dollar onttrokken aan het bedrijf Caterpillar, dat onder meer bulldozers levert aan Israel, waarmee Palestijnse huizen en andere bezittingen mee worden gesloopt. De aandelen van Caterpillar zakten onmiddellijk 1,25% op de beurs van New York.

Het besluit van TIAA-CREF kwam na een brief van bijna 200 staf- en faculteitsmedewerkers van de Universiteit van New York die aan TIAA-CREF topman Roger W. Ferguson in een brief hadden opgeroepen om 'fondsen te onttrekken aan maatschappijen die profiteren van Israëls illegale bezetting van Palestijns land'.
Het besluit van TIAA-CREF werd toegejuicht door rabbi Alissa Wise, campagneleider bij de organisatie A Jewish Voice for Peace (JVP) en nationaal coördinator van de Amerikaanse We Divest Campaign (www.wedivest.org). Wise zei dat JVP er sinds 2010 bij het pensioenfonds op had aangedrongen om geld terug te halen van Caterpillar 'en andere ondernemingen die profiteren van Israëls 45 jaar oude bezetting en kolonisatie van de Westoever, Oost-Jeruzalem en de Gaza-strook'.

Het besluit van TIAA-CREF werd eveneens toegejuicht door Cindy en Craig Corrie, de ouders van Rachel Corrie, die zeiden nu ongeveer een tiental jaren lang regelmatig schendingen van de mensenrechten met Caterpilla materiaal te hebben waargenomen in de bezette gebieden. De Corrie's zijn nog steeds verwikkeld in een rechtszaak in Israël over de dood van hun dochter. Rachel Corrie werd in 2003, 23 jaar oud, overreden door een D9 bulldozer van Caterpillar, die werd bestuurd door een Israëlische militair, toen zij probeerde de sloop van een huis in Rafah in de Gaza-strook te voorkomen.
De beslissing van TIAA-CREF komt niet uit de lucht vallen. Vorige maand nam Friends Fiduciary, een organisatie van de Amerikaanse Quakers, het besluit 900.000 dollar aan aandelen in Caterpillar weg te doen. En de komende weken komt bij de jaarvergadering van de Presbyteriaanse kerken in Amerika in Pittsburgh een motie in stemming waarbij eveneens wordt voorgesteld gelden terug te halen uit ondernemingen die profiteren van de bezetting (behalve om Caterpillar gaat het dan ook om Motorola en Hewlett Packard). Daaraan voorafgaand had de commissie die bij de Presbyteriaanse kerken de investeringen regelt zonder succes geprobeerd met Caterpillar tot een vergelijk te komen. Amnesty International, Human Rights Watch en het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties hebben al jaren geleden zonder succes een beroep op Caterpillar gedaan de banden met het Israëlische leger te verbreken.

Er is nog veel te doen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 6 juli op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volkenGraag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam