xx


xx
houden een wake op vrijdag 2 november 2012

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
45 jaar bezetting is meer dan genoeg!

729 = barcode op Israëlische producten barcode

Een paar dagen geleden is een belangrijk rapport ter ondersteuning van onze acties Boycot, Divestment & Sanctions [BDS] acties gepubliceerd: Trading Away Peace: How Europe Helps Sustain illegal Israeli settlements.
Het is een onderzoek van een coalitie van 22 niet-gouvernementele organisaties* uit heel Europa, waaronder de Nederlandse organisaties Cordaid, ICCO & IKV Pax Christi.

Jaarlijkse importeert Europa voor 230 miljoen euro aan producten uit de illegale nederzettingen in de Bezette Palestijnse Gebieden, terwijl de Palestijnse export naar Europa slechts 15 miljoen euro bedraagt.
"Dit verschil zou deels te wijten zijn aan het feit dat Israël de economie van de Palestijnen onderdrukt, terwijl het die van de kolonisten stimuleert", schrijft dagblad Trouw.
Nou ja deels, zeg maar gerust grotendeels. In de jaren 80 werd nog 50 % van de bruto binnenlandse producten naar de EU geëxporteerd, maar door het jarenlang stelselmatig afpakken van Palestijns land, wegblokkades, steeds minder toegang tot water bronnen en mest en het blokkeren van de toegang tot internationale markten en agrarische industrie machines is het naar 15 % gezakt.
Europa haalt haar eigen politieke standpunten over internationaal recht onderuit én staat de met de mond beleden tweestaten oplossing tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit in de weg.

Het rapport Trading Away Peace, is het eerste onderzoek dat Europese importhandel met Israëlische nederzettingen en met Palestijnse producenten vergelijkt. Uit het rapport blijkt dus dat Europa zo een vijftien maal meer importeert uit Israëlische illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden dan goederen van de Palestijnen zelf.

Brussel betoogt al jaren dat nederzettingen illegaal zijn volgens het internationaal recht en dat zij elke vorm van vrede blokkeren.
Toch blijft Brussel Europa zien als belangrijke exportmarkt voor producten uit de nederzettingen en houdt zo de levensvatbaarheid van de koloniale nederzettingen in stand.
Vrouwen in het Zwart is al lange tijd een actief voorstander van een boycot van Israëlische producten, die vanuit de joodse nederzettingen op Bezet Gebied naar de EU worden geëxporteerd met valselijk erop gedrukt: import uit Israël. Vorige maand berichten we jullie over de nieuwe organisatie, die ons Netwerk "Samenwerken voor Palestina" [sinds 2009] heeft opgezet met een professioneel bureau: docP, voluit "Stichting Diensten en Onderzoekcentrum Palestina". Wij maken van het begin af aan deel van docP. Onder de producten uit de nederzettingen die in Europa te koop zijn behoren dadels, druiven, citrusvruchten, groenten, wijn, cosmeticaproducten van Ahava, apparatuur van Soda Stream en plastic tuinmeubels van Keter.

En bijv. Mehadrin, de opvolger van het inmiddels, mede door toedoen van de boycotbeweging failliet gegaan bedrijf Carmel Agrexco.


boycotactiesboycotacties in Parijs 20 oktober’12 o.a van Ahava cosmetische producten:


Eén van de in het rapport Trading Away Peace voorgestelde maatregelen - waar ons netwerk al jaren op aandringt - is dat op de verpakking van producten uit de nederzettingen duidelijk de herkomst moet staan.

Cordaid-woordvoerder Willemijn Leenhouts –ook namens ICCO en IKV PaxChristi -:
“De EU onthoudt consumenten informatie over de precieze afkomst van producten. Dat is in strijd met de eigen richtlijnen en ook met de Nederlandse consumentenwetgeving. Duidelijke etikettering voorkomt dat Europese consumenten ongewild goederen uit de nederzettingen kopen. Richtlijnen daarover bestaan al in Groot-Brittannië en Denemarken. Het wordt hoog tijd dat dit ook in Nederland gebeurt.

zo bijvoorbeeld:
boycot 2

500 million Europese consumenten vormen bijna 60% van de Israëlische handel en en kennen hun eigen kracht nog niet als onderhandelings middel.

In mei is voor het eerst de illegale handel op de agenda van de EU gekomen, toen de ministers van Buitenlandse Zaken met sterke kritiek kwamen [helaas tot nu toe nooit door daden gevolgd] en waar eindelijk het artikel in het Associatie Verdrag [uit1995] tussen Israël en de Eu ter sprake kwam. ‘Bij schending van de mensenrechten kan het verdrag opgeschort worden’.
En even niet vergeten: zoals altijd hoorde de Nederlandse BZ minister Rosenthal bij "the usual suspects" - die weer verwoede pogingen deed om de kritiek af te zwakken. Gelukkig gaat die nu snel van het toneel verdwijnen. Maar of de wel wat kritischere, nieuwe buitenland minister PvdA-Frans Timmermans een echt ander geluid zal laten horen, is afwachten. Even daarna heeft de EU de banden met Israël juist weer nauwer aangehaald door de Europese markten nog toegankelijker te maken en NB de samenwerking te bevorderen op het gebied van energie, migratie en landbouw en nog inniger banden aan te gaan met negen Europese organen, waaronder Europol en the European Space Agency.

Maar we eindigen met een hoopvol bericht. De Ierse minister van BZ Eamon Gilmore zei op een persconferentie in Brussel, dat wanneer Ierland in 2013 voorzitter wordt van de EU, Dublin er over denkt ronduit een importstop af te kondigen op producten uit de illegale joodse nederzettingen! Wat zou dat een enorm succes betekenen voor onze jarenlange inspanningen. Eerst zien, dan geloven lieve vriendinnen en vrienden. …..Er is nog veel te doen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 5 oktober op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volkenGraag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam