xx


xx
houden een wake op vrijdag 7 december 2012

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
45 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Er is veel gebeurd in de afgelopen maand: opnieuw zette Israël de Gaza strook in vuur en vlam; de Israëlische bombardementen kosten 170 Palestijnen het leven, meestal burgers, bijna duizend Palestijnse gewonden en 6 Israëlische doden.

Mede door bemiddeling van de Egyptische president kwam er gelukkig na 8 dagen een einde aan dit zoveelste zinloos geweld. Alle Gaza burgers liggen onder schot zonder een enkele bunker om hen te beschermen. Meer dan 50 % van de Gaza bevolking is jonger dan 18 jaar. Deze kinderen worden jaar in jaar uit met geweld geconfronteerd, en deze nieuwe bommen en raketten zullen hun al bestaande oorlogstrauma’s alleen maar verhevigen. In de hele wereld demonstreerden honderdduizenden mensen, ook in ons land was er 17 november een - in 1 dag georganiseerde- geslaagde demonstratie op de Amsterdamse Dam, ditmaal zowaar even in het nieuws te zien [http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1305597 vanaf 11 min. 25] en op 1 december was er een Amsterdamse wake en solidariteitsbijeenkomst voor de doden in Gaza.

Hoewel het tegendeel door veel nieuwsmedia werd gemeld, schond Israël ook ditmaal als eerste het bestand, met als dieptepunt de buitengerechtelijke executie van Ahmed Jabri, de Hamas militaire leider, die NB net doende was met Israël een langdurig staakt-het-vuren te bespreken en jarenlang bezig was allerlei kleine splintergroepjes af te houden van raketbeschietingen op Zuid Israël.

Wat begon met de dood van een jonge voetballer van 13 jaar, [zie steun van anders zo a-politieke top voetballers [http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/premier-league-footballers-condemn-attack-gaza-boosting-pressure-uefa-pull-2013] waarna een Israëlische legerpatrouille door Palestijnen werd aangevallen, waarna Israël 4 Palestijnse burgers (waaronder 2 kinderen) doodde, waarna een snel door Egypte geregelde gevechtspauze tussen Israël en Hamas door de dood van Jabri werd teniet gedaan, waarna nog eens 9 Palestijnse burgers uit Gaza door Israëlische bombardementen de dood vonden, waarna verdere escalatie door Palestijnse raketbeschietingen die drie Israëli's doodden, waarna, waarna enz. enz..... eindigde voor de zoveelste maal met al die doden, gewonden en de verwoesting van Gaza’s infrastructuur.

Israël zwengelt weer de oude discussie aan over 'de aanhoudende raketten vanuit Gaza' maar vermoordt niet toevallig de man, die pogingen doet ze te stoppen. Er is aanzienlijk minder discussie over de al decennia durende verwoestende en dodelijke Israëlische bezettingspolitiek, de 6 jaar durende totale blokkade van Gaza, laat staan dat er concrete politieke druk op Israël wordt uitgeoefend, volgens internationaal recht! Jaren van veel gepraat maar weinig wol.

Waar het de Israëlische regering -net als bij de vorige oorlog- om te doen is, zijn de komende Israëlische verkiezingen. Teveel Israëliërs leven onder de armoedegrens door de gigantische oorlogsuitgaven en beginnen zich te roeren, dus moet de angst voor de ‘gezamenlijke vijand’ er weer ingeslagen worden, waardoor Netanyahu zeker herkozen zal worden. Je kunt er de cynische klok op gelijk zetten.

Maar de uitkomst van deze gelukkig korte oorlog laat zien dat er sinds de Arabische lente in Egypte veel veranderd is. Voor het eerst sinds 2007 bezochten leiders van Turkije, Tunesië Egypte en de Emir van Quatar de leiders van Hamas in Gaza en een delegatie van Europese parlementsleden is deze week op bezoek. Hamas hield stand tegen een Israëlische overmacht en meent dat ze voorwaarden over het einde van de blokkade aan Israel heeft gedicteerd, zoals het verlichten van de blokkade, waarover nu in Egypte verder wordt onderhandeld. Natuurlijk eerst zien, dan geloven.

Daarna kwam de VN status verhoging van de Westbank van de Palestijnse Autoriteit van ex- president Abbas, die met overweldigende meerderheid in de Algemene vergadering werd aangenomen en met vreugde op de Westbank ontvangen.
Bij al het gejuich was nergens in de Nederlandse pers te lezen dat het hier gaat om de opwaardering van de Palestijnen, die geboren zijn in de West Bank (ongeveer 1.3 miljoen mensen), terwijl de Palestijnse vluchtelingen (1 miljoen) in the West Bank, samen met de 1.7 miljoen in Gaza en de 6 miljoen andere vluchtelingen kans lopen hun -in VN resoluties vastgelegde- ’recht van terugkeer’ te verliezen [zie interessant stuk hierover: https://www.commondreams.org/view/2012/11/30-11#.ULo5KuaLxMw.facebook]

Het is Sinterklaastijd, dus volgt meteen de ‘straf’ van Zwarte Piet Israël, na de stemming in de VN, waar behalve Israël, de VS, Tsjechië en Canada alleen nog maar mini eilandjes als Micronesië en Palau tegen stemden. 138 landen voor, 41 onthoudingen waar onze ‘progressieve’ PvdA buitenland minister Timmermans zich bij aansloot; volgens hem zou het 'ontijdig en onverstandig' zijn. Terwijl voor het eerst EU-landen als Spanje, Italië en Denemarken, alsmede Noorwegen en Zwitserland voor stemden.

kaart

Dus straf volgens beproefd recept:

-120 miljoen belasting geld wordt geconfisceerd, een chic woord voor gestolen
-3000 nieuwe woningen worden gebouwd, waarbij de verbindingen tussen Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaan oever en het noordelijk en het zuidelijk deel van de Westoever zouden worden doorgesneden.

Maar Palestina is wel weer op de voorpagina’s van de kranten en soms wordt zelfs Palestijnen hun mening gevraagd. ‘Het zijn net mensen’ - Joris Luyendijk. Zou er echts iets veranderen? Deze week werden Israëlische ambassadeurs in Londen en Stockholm op het matje geroepen, wat in diplomatieke woorden: ‘heel ongebruikelijk’ is. Zelfs Duitsland, altijd pro-pro-pro Israël, vond dat ‘de bouwplannen op den duur de positie van Israël zouden verzwakken’ en ontbiedt Netanyahu.
PvdA minister Timmermans, had al een kennismakingsafspraak met de Isr. ambassadeur, en hoffelijk als altijd, nam hij een bescheiden waarschuwing mee in het gesprek -kost niets- en heeft hij toch z’n zegje gedaan.

Wat we wel zeker weten is dat de BDS [Boycot, Divestment & Sancties] acties steeds talrijker en groter worden.
Op 29 november, de internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk, voerden een veertigtal activisten van de nieuwe organisatie docP, waarover we vorige maand schreven een blokkade actie uit in Barendrecht, op de stoep van het Israëlische bedrijf Mehadrin (exporteur van o.a. Jaffa, Jordan Valley en Carmel) en hun afnemer Olympic Fruit.


protest

Met het motto Apartheidsfruit de winkel uit protesteerden zij tegen de handel in tuinbouwproducten uit de Israëlische nederzettingen, illegaal volgens de 4e Conventie van Geneve. Vrachtwagens met fruit werden tegengehouden onderweg naar het bedrijf Olympic Fruit. De gang van zaken bij een van de honderden Israëlische checkpoints werd nagespeeld. Twee mensen van de protestgroep hadden een onderhoud met de directie van Olympic Fruit om het bedrijf te wijzen op zijn verantwoordelijkheid voor steun aan Israëls illegale acties. De directeur verwees naar zijn Israëlische handelspartner Mehadrin, maar wij actievoerders stellen ons op het standpunt, dat een Nederlands bedrijf niet mag profiteren van mensenrechtenschendingen. Het moet afgelopen zijn met de Nederlandse gedoogsteun aan de bouw van nederzettingen en de plundering van Palestijnse grond.


foto: Boyd NoordaFotoverslag: http://www.sociamedia.nl/fotowerk/20121129/
Video van Saskia Steenbakkers: http://www.youtube.com/watch?v=ctXQ-1PUHM4&feature=colike

Er is nog veel te doen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 5 oktober op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volkenGraag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam