xx


xx
houden een wake op vrijdag 1 maart 2013

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
45 jaar bezetting is meer dan genoeg!

In onze vorige nieuwsbrief bespraken we een bijzondere film ‘The Gatekeepers’ met zeer openhartige uitspraken van zes voormalige bazen van de Israëlische geheime dienst Shin Bet (zie nieuwsbrief feb.).
De Israëlische Galit Saporta, medeoprichter en voorzitter van Gate48 http://www.gate48.org/, een ‘Platform for critical Israelis in the Netherlands’, woont al sinds 2004 in Nederland. Zij vindt dat de Israëlische geheime dienst vooral ‘een half boekje open doet’ en het documentaire verhaal vol met gaten en halve waarheden zit. Hieronder een fragment van haar scherpe artikel op de Vara online opinie pagina ‘Joop.nl’.

Wat Gate 48 van de ‘The Gatekeepers’ vindt:

“De Israëlische documentaire The Gatekeepers, over zes voormalige hoofden van de Israëlische Algemene Veiligheidsdienst (Sjien Beet) die genomineerd was voor de Oscars trekt veel aandacht. Kranten en tijdschriften binnen en buiten Israël, ook in Nederland, schrijven vol bewondering over deze film.

The Gatekeepers schept orde in een voor vele kijkers chaotische realiteit. Je kan bijna een zucht van verlichting horen. Het geeft één verhaal waar verschillende, tegengestelde verhalen bestaan. Dit maakt de film zowel betoverend als verleidelijk. Maar, het verwijdert vooral de verantwoordelijkheid van de geïnterviewden voor hun moorddadige activiteiten. In de woorden van regisseur Dror Moreh: "De mensen van de Algemene Veiligheidsdienst zijn niets dan gezanten."

Eén methode waarmee Dror Moreh in The Gatekeepers orde schept is door het onder te verdelen in hoofdstukken. De film begint met een hoofdstuk genaamd ‘No strategy just tactic’ (Geen strategie alleen tactiek) en het eindigt met een hoofdstuk genaamd ‘The smart man in the end of the corridor’ (De slimme man aan het einde van de gang). Deze twee titels vatten de documentaire prima samen; het zegt ons dat het Israëlisch-Palestijns conflict al 65 jaar voortduurt, met een zware prijs die aan beide kanten betaald wordt, omdat opeenvolgende Israëlische regeringen nooit een strategie hadden, alleen tactiek, en omdat er nooit een slimme, wijze man 'aan het einde van de gang' was die Israël naar een oplossing kon leiden (met als uitzondering de vermoorde oud-premier Rabin).

De zes voormalige hoofden van de Sjien Beet wijzen allen voor deze catastrofale situatie met een beschuldigende vinger naar de verschillende regeringen die Israël gekend heeft en naar hun vrienden, de kolonisten. Dit is natuurlijk niets nieuws, hetzelfde wordt al jaren door verschillende mensen ter linkerzijde gezegd. Maar wanneer het uit het hart van het systeem komt, van de poortwachters, dan wordt het de waarheid. Wij zullen niet de eersten zijn die blind geloven en geleid worden door het verhaal van deze Sjien Beet-mannen. Rechters in Israël hebben honderden een gevangenisstraf opgelegd op basis van getuigenissen van de Sjien Beet, zelfs zonder dat de aangeklaagde of zijn advocaat de aanklacht had gezien, en alleen omdat men een goed verhaal wist te vertellen”……
lees verder: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/19781_de_israelische_geheime_dienst_doet_een_half_boekje_open/

Deze film is een van twee voor de Oscar genomineerde ‘Israëlische’ documentaires.
De andere film: ‘5 Broken Camera’s’ van de Palestijnse filmmaker Emad Burnat en gemonteerd door de Israëlische filmer Guy Davidi, is de absolute tegenpool van de - met omvangrijke Israëlische staatssubsidies gemaakte - Gatekeepers.
Bij deze film bijna geen cent subsidie, maar een Palestijnse boer, die met zijn kleine camera eerst zijn persoonlijk leven en gaandeweg de al jaren durende geweldloze acties vastlegt in zijn dorp Bil’in - waar wij al zo vaak over berichtten, maar waarover we zelden in de pers lezen. Het is een ontroerende en onthutsende film, met heel indringende beelden van nachtelijke overvallen, waarbij op deuren wordt gebonkt door Israëlische soldaten om NB kinderen uit hun slaap te halen en te arresteren - s’ nachts: kan alleen met de bedoeling zijn om kleine kinderen voor de rest van hun leven nachtmerries te bezorgen. De camera blijkt zo een sterk wapen te zijn, dat het Israëlische leger er in de loop der jaren 5 van weet te vernielen. En wanneer er uiteindelijk ook op zijn deur gebonkt wordt blijft Emad doorfilmen. Hij roept tegen de soldaten dat ze hem niet kunnen verbieden in zijn eigen huis te filmen. Vergeefs natuurlijk. Het familieleven lijdt onder zijn gevaarlijke filmwerk, gevangenisstraf, hij komt in het ziekenhuis terecht en wordt bijna zelf gedood, maar blijft de vele demonstraties tegen de muur, die dwars door hun land loopt, filmen. Na jaren van strijd honoreert het Israëlische Hoge Gerechtshof hun klachten en moet de muur verplaats worden.
Het is natuurlijk het mooist de film op een groot scherm te zien, maar hij is nu ook als dvd te koop!

Ook slaken we nog even een heel diepe zucht van verlichting…
In onze vorige nieuwsbrief schreven we n.a.v. de inval van Franse gevechtstroepen in Mali, over de mogelijke verwoesting van eeuwenoude kunstschatten, ...‘En volgens nog niet bevestigde berichten, werden in Timboektoe in een paar uur twee van de belangrijkste collecties van manuscripten uit die tijd verbrand door voor de Fransen uit vluchtende Al Quaida- papier versnipperaars.’
Gelukkig bleken die berichten grotendeels onwaar en waren de bewoners van Mali in het diepste geheim al lange tijd bezig hun cultureel erfgoed te verbergen in privé huizen. Naderhand werden de manuscripten met hulp van het Nederlandse Prins Claus Fonds, die de geheime operatie financierde, op allerlei manieren 's nachts weggesluisd door koeriers. De manuscripten bevinden zich inmiddels op een veilige en onbekende locatie.
zie: http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?tx_ttnews[tt_news]=29374tx_ttnews[backPid]=116&cHash=1ef1d678b1a05ac1b52bcf60e2ccdb8b


Tenslotte nog een paar links naar actuele zaken:

Hij zou half maart deelnemen aan de slotsessie van het Russell Tribunaal over Palestina op 16 en 17 maart in Brussel http://www.russelltribunalonpalestine.com/en/sessions/final-session, maar de Franse Stephane Hessel, overleed deze week op 95 jarige leeftijd. Hij was VN secretaris en betrokken bij het schrijven van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze bijzondere man zat in het verzet in de 2de wereldoorlog, overleefde verschillende concentratiekampen, was later diplomaat en ambassadeur en bleef zijn hele leven een mensenrechtenactivist.

meisjes in gaZA
Meisjes in Gaza op weg naar school

In 2009 uitte Hessel nog felle kritiek op de Israëlische oorlog tegen Gaza. Na een bezoek aan de Gazastrook noemde hij die aanvallen een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid. Van Hessels essay ‘Neem het niet!’ uit 2010 werden meer dan vier miljoen exemplaren verkocht. Hij roept iedereen op zich weer boos te maken en vreedzame acties te voeren tegen de steeds de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk, de wijze waarop Frankrijk omgaat met zijn illegale immigranten, het gebrek aan persvrijheid, de noodzaak het milieu te beschermen, het versterken van de welvaartsstaat, alsook de erbarmelijke situatie van het Palestijnse volk.

http://nos.nl/artikel/478804-stephane-hessel-95-overleden.html en http://www.euronews.com/2013/02/27/stephane-hessel-father-of-indignados-anti-austerity-movement-dies/
En graag ook nog even de petitie tegen APARTHEIDSFRUIT ondertekenen!
Het kan online: http://petities.nl/petitie/apartheidsfruit-de-winkel-uit


 


 

Er is nog veel te doen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 1 maart op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volkenGraag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam