xx


xx

houden een wake op vrijdag 10 Jan 2014

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
46 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Wij wensen al onze lezers en sympathisanten

vloed

een beter en vreedzamer
2014

Nieuwsbrief Januari.

Omdat de media er nauwelijks over berichten, vragen we jullie aandacht voor de overstromingen in Gaza:

watersnood

De Stichting Groningen – Jabalya is een inzamelingsactie begonnen voor de slachtoffers van de watersnood in Noord-Gaza.
Jabalya, de belangrijkste stad van dit Palestijnse gebied, heeft al jaren een band met Groningen.

Noord-Gaza is getroffen door grote overstromingen als gevolg van vier dagen durende stortregens. Delen van de stad staan een meter onder water. Tienduizenden mensen moesten hun huis verlaten. Zij bivakkeren in tenten of de open lucht in de winterkou.

Bijdragen kunnen worden gestort op bankrekeningnummer 6687678
t.n.v. de Stichting Groningen – Jabalya o.v.v. “watersnood”. 
Zie ook: http://www.groningen-jabalya.com/

En dan ook nog deze vieze vloedgolf....
Door Mohammed Omer

vloed3

GAZA CITY , Dec 20 2013 (IPS) – Met kapotte schoenen en heen en weer springend tussen smerige poelen vol stinkend water, slaagt 14 jaar oude Sabeh er in om een weg naar de markt te vinden in het vluchtelingen kamp Al Shati, een van Gaza’s armste en meest overbevolkte gebieden.

Hij vraagt een marktkoopman of hij een paar sokken kan kopen voor 1 shekel (21 euro cent). Sabeh ziet er helemaal moedeloos uit wanneer de verkoper zegt: “3 shekel en geen cent minder.”
De jongen protesteert en zegt dat zijn voeten bevroren zijn, maar de verkoper is onvermurwbaar. Sabeh probeert het nog eens: “Maar ik ben bevroren en dit is alles wat ik heb.” Beiden weten dat de sokken niet zullen helpen, zolang Sabeh’s schoenen kapot en doorweekt zijn met koud, drabbig smerig rioolwater.

40.000 mensen in Gaza werden deze week door een vloedgolf van hevige regens gedwongen hun huis te verlaten –  waarvan 5.000 door Palestijnse hulpbrigades in reddingsboten geëvacueerd moesten worden. Twee mensen kwamen om en tenminste 108 raakten gewond, volgens Dr. Ashraf Al Qedra, woordvoerder voor het Ministerie van Gezondheid van Gaza

. vloed1

Een week geleden raasde Alexa over Syria [waar de ellende al zo groot is en met meer dan twee miljoen vluchtelingen en 4 miljoen interne vluchtelingen, vooral kinderen in primitieve tenten kampen, die helemaal niet bestand zijn tegen de bittere kou]. Vervolgens trok hij over Palestina, Israël en delen van de Sinai woestijn. Een dikke deken van sneeuw bedekte de West Bank en sommige delen in Gaza zijn ook getroffen, iets wat in jaren niet is voorgekomen.
De 1.8 miljoen mensen van de Gaza Strip, die iedere dag lijden onder de  jarenlange Israëlische blokkade, waren niet voorbereid op deze storm, die alle aspecten van hun leven raakt. Laag liggende gebieden zijn het hardst getroffen, met duizenden ondergelopen huizen.
De gammele deur van de Noor Apotheek in Al Nafaqstraat kan het water niet tegenhouden; het stroomt naar binnen, de kasten verdwijnen onder het water en de medicijnen zijn doorweekt. De eigenaar, lijkt in zijn wanhoop niet te weten waar hij moet beginnen de schade te herstellen, maar is er zich terdege van bewust, dat zijn verliezen nooit adequaat gecompenseerd zullen worden. […] Het huis van de 30-jarige Alsweriki werd overstroomd. Hij moest alles achterlaten op zijn vlucht voor het wassende water. Alles wat hij nu heeft zijn 2 matrassen en dekens voor zijn vrouw, 2 kinderen en hemzelf. […]

Yasser Al Shanti, plaatsvervangend hoofd van het crisis team, meldt dat de enorme regenval meer dan de 90 % van de gehele jaarlijkse neerslag bedraagt.
De timing kon niet slechter uitkomen in Gaza. De komst van de storm viel in midden van brandstof tekorten en stroomuitvallen door strengere Egyptische controles van de benzine import in het zuiden [sinds de coup in Egypte tegen president Morsi] en hoge belastingen op brandstofprijzen door Israël in het noorden. […]

power

[De enige electriciteitscentrale was, na het Israëlische bombardement in 2006, pas vorige jaar hersteld en heropend. Volgens de Energie Autoriteit van Gaza zorgt het slechts voor ongeveer 30 % van Gaza’s electra behoefte; de rest komt van Israël (120 megawatt) en van Egypte (27 megawatt).]
Gaza’s minister van Landbouw Ali Al Tarshawi beschuldigde Israël van het opzettelijk openen van rioolwater dammen in Wadi al Salqa langs de grens, waardoor landbouw grond en boerderijen onder water kwamen te staan en duizenden kippen en vee werden gedood met zeker 1,7 miljoen dollars schade.
Volgens een woordvoerder van de VN vluchtelingenorganisatie UNRWA die zich richt op de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten (United Nations Relief and Works Agency) “moet de internationale gemeenschap nu effectief druk uitoefenen om de blokkade van Gaza te beëindigen”.
10 miljoen dollar kreeg de Palestijnse Autoriteit (PA) van de Emir van Quatar om brandstof van Israël te kunnen kopen voor Gaza’s electriciteits centrale. […] Yousef Ghuriz - minister voor wonen en leider van de crisis-teams - schat dat de schade aan huizen, infrastructuur en bedrijven door regen en overstromingen rond de 64 miljoen dollars bedraagt. Sommige overstromings slachtoffers konden terug in hun leeggepompte huizen, maar volgens de reddingsteams leven er tenminste nog 4.000 mensen in geïmproviseerd onderdak in scholen. […]
En alle getroffenen vragen zich nu bezorgd af hoe ze hun huizen ooit kunnen repareren, want Israël gaat nog steeds door met de jarenlange blokkade van bouw- en andere materialen, nodig voor de reparaties in Gaza.

Lees het hele artikel in het Engels: http://www.ipsnews.net/2013/12/now-filthy-flood/

Als afscheid van het oude jaar, lieve vriendinnen en vrienden, een werkelijk heel groot Nederlands BDS [Boycot, Desinvestering & Sancties] succes:
Nederlands grootste waterbedrijf Vitens heeft haar contract ontbonden met Mekorot, het waterbedrijf van de Israëlische staat, vanwege de hoofdrol, die dat bedrijf speelt bij de Israëlische diefstal van Palestijns water.
Volgens ons is het voor het eerst in Europa, dat een (semi-)overheids instantie zo ferm stelling neemt tegen een bedrijf dat meewerkt aan de Israëlische apartheid. Vitens besluit is ook belangrijk als precedent voor andere bedrijven.
Vitens is nu plotseling het mikpunt geworden van een publicitaire orkaan. Vitens staat daarbij onder zware druk van de VVD en de kleinchristelijke partijen in de Tweede Kamer om zijn besluit te herzien.
Neem alsjeblieft een paar minuten de tijd om Vitens keuze te ondersteunen en overeind te helpen houden. Dat kan zo:

TWITTER:  
Tweet steunbetuigingen op #Vitens hashtag. Of tweet naar de woordvoerder van Vitens @woordvVitensSK . Voorbeeld tweets:

1.Mekorot kort de waterleverantie aan Palestijnse dorpen om de illegale Israëlische kolonies ruim water te kunnen leveren #Vitens http://bit.ly/198Tq2c @woordvVitensSK.

2.Applaus van de overgrote meerderheid van Palestijnen #Vitens voor het beëindigen van uw samenwerking met #Mekorot bit.ly/1einhau

FACEBOOK:
Spreek uw waardering uit voor Vitens’ besluit op de facebookpagina van Vitens:  https://www.facebook.com/vitens.
BRIEF:
Aan Vitens N.V. t.a.v. Mw. L.C.A. Declercq, voorzitter van de raad 
Postbus 1205
8001 BE Zwolle

EMAIL:
Sebastien.Kraaijeveld@Vitens.nl  (woordvoerder van Vitens) met cc naar: klantenservice@vitens.nl

Meer info: Kijk naar de video van de Israëlische zender SocialTV over Mekorot in de Jordaan vallei:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zR5m2S2XuWc


Lees ook: http://bit.ly/198VeYX

http://electronicintifada.net/content/israel-actively-supports-theft-palestinian-water-says-new-un-report/11072

Hoe serieus Amerikaanse en Israëlische politici de BDS acties [Boycot, Desinvestering & Sancties] nemen kun je in dit artikel lezen:

http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Oren-calls-on-US-Congress-to-quell-movement-to-boycott-Israel-academically-335715

 

 

Er is nog veel te doen, lieve vriendinnen en vrienden, maar kom eerst naar onze wake op 10 Jan. op het Spui
[trek s.v.p. iets zwarts aan].

 

Genoeg te doen lieve vriendinnen en vrienden; maar kom eerst naar onze wake op 1 oktober op het Spui in Amsterdam;  in sept. verkochten we voor het eerst met veel succes Palestijnse dadels. Trek s.v.p. iets zwarts aan.

Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam