xx


xx

houden een wake op vrijdag 4 april 2014

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
46 jaar bezetting is meer dan genoeg!

 

Nieuwsbrief April

Onze Belgische collegas nodigen ons met veel “goesting” uit op de
2de Europese WIB conferentie in Leuven, België:

Aankomst: 30 april 2014 vooravond; 1-2-3 mei 2014; vertrek na ontbijt 4 mei 2014 
Kosten: 230 EURO voor
- conferentiekosten
- 4 nachten met ontbijt in kamers van 4 tot 6 personen
- 3 dagen lunch en diner,koffie, thee, water en knabbels.
Schrijf je in! Inschrijven voor de conferentie en alle correspondentie aan:
Mieke de Vreede: miekedevreede@hotmail.com 
Meer informatie: http://snellings.telenet.be/womeninblackleuven/Europese%20conferentie%20Leuven.html


 

Nieuwsbrief April.

Wat heeft het wegraken van kilo’s Amerikaans verrijkt uranium te maken met de net gehouden conferentie ‘on Nuclear Security’ in Den Haag?  Helaas niets.
Een wonderlijk verhaal uit de vroege zestiger jaren, waar de inwoners van Apollo, een klein stadje in de buurt van het Amerikaanse Pittsburgh [Pennsylvania], al meer dan 40 jaar wachten op de nooit uitgevoerde schoonmaakactie van radioactieve rommel van een klein bedrijf genaamd: ‘Nuclear Materials and Equipment Corporation’ [NUMEC]. Hieronder meer hierover…

nuclear

Het zal niemand in Den Haag en ver daarbuiten ontgaan zijn, dat de tweedaagse Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart plaatsvond met 53 regeringsleiders, inclusief initiatiefnemer VS president Obama, internationale organisaties en duizenden journalisten, om afspraken te maken over de beveiliging van nucleair afval tegen terroristische aanvallen.
Niet alleen de grootste conferentie sinds 1907 in Den Haag, maar ook de uitgebreidste  ooit, met voor Nederland ongekende veiligheidsmaatregelen. Uitgestorven straten, duizenden mensen die niet per auto naar hun werk konden door grootscheepse afzettingen van hoofd- en toegangswegen.
De Haagse burgemeester van Aartsen lichtte de bewoners van het Haagse Staten kwartier al vroegtijdig  in, clementie vragend voor de enorme overlast, want: “Hoe raken we in de wereld nucleair afval kwijt zodat het niet in handen valt van mensen die er iets slechts mee willen.” Hij vatte het doel van NSS ‘14 zo samen: “Als ik het in mijn eigen woorden zeg: een pacifistische top. Goed voor het aanzien van Nederland en helemaal voor het prestige van Den Haag; deze stad is immers een beetje verantwoordelijk voor vrede en recht in de wereld.” Het was wel verboden om te zwemmen en te vliegeren op het strand tijdens de NSS-top, want de hoge gasten - opgesloten achter de ondoorzichtige hekken in het Kurhaus - zouden daar aanstoot aan kunnen nemen. 

dogspan

Foto's: Novum/Simone Lautenbach

Vanaf het begin is het motto van de internationale beweging van Vrouwen in het Zwart geweest: ‘We willen een rechtvaardige wereld, die eens - hopen wij - vrij van oorlog en geweld zal zijn’ en vooral vrij van de ultieme vorm van totale vernietiging: de atoombom.
We denken niet dat er op deze top is gesproken over de onvoorstelbare blunders, die door de BVD hier in de 70-tiger jaren zijn gemaakt. De toen in Nederland verblijvende Pakistaanse atoomgeleerde dr. Abdul Quadeer Kahn kreeg de vrijheid, om werkend bij Urenco - het Brits-Duits-Nederlands consortium, dat verrijkt uranium produceerde d.m.v. ultra centrifuge - atoomgeheimen te stelen t.b.v. Pakistan. Later werden die - in strijd met het Non- Proliferatie verdrag - ook aan o.a. Libië en Noord Korea verkocht.
Nederland heeft duidelijk geen goede rol gespeeld bij het voorkomen van de verspreiding van atoomwapens.
[Zembla uitzending: http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2005/afleveringen/07-11-2005]

On September 10, 1968 NUMEC receives a key coordinator of Israel's clandestine nuclear weapons program
(Avraham Hermoni) and three undercover Israeli intelligence operatives. 
NUMEC tells the Atomic Energy Commission the Israeli visitors are "energy specialists".

numec

Waar zeker helemaal niet over is gesproken op de Nucleaire top - de beruchtste zaak ooit op dit gebied - is het al decennia lang verzwegen nucleaire schandaal: het laten verdwijnen van de grootste hoeveelheid Amerikaans verrijkt nucleair materiaal ooit, via het in het begin genoemde nucleaire verwerkingsfabriekje NUMEC. 

De Amerikaanse directeur van Numec: Zalman Mordechai Shapiro, een briljante chemicus en uitvinder. Hij werd jarenlang door de Amerikaanse geheime diensten verdacht van het systematisch ontvreemden van verrijkt uranium, met hulp van Israëlische undercover agenten en in nauwe samenwerking met een fake organisatie van het Israëlische nucleaire wapens programma. Hierdoor kon Israël een atoomcentrale in Dimona bouwen en jarenlang uitbreiden.
Tussen 1962-1963 wilde John F. Kennedy als enige Amerikaanse president inspecties laten uitvoeren in Israëls Dimona reactor, maar latere presidenten hebben net als de Israëlische regeringen nooit toegegeven, maar ook niet ontkend, dat Israël atoomwapens bezat. Lees http://www.irmep.org//ILA/numec/ of het spannende boek ‘Divert!  Numec, Zalman Shapiro and the diversion of US weapons grade uranium into the Israëli weapons program’, van de uitstekende wetenschappelijke onderzoeker Grant F. Smith over talloze door hem openbaar gemaakte documenten, die de juistheid van de ondertitel van dit boek aantonen. Heel veel later zou de bekende Dimona technicus Mordechai Vanunu de waarheid bekend maken: Israël bezit atoomwapens.

Die onthullingen hebben hem 18 jaar van zijn leven gekost, opgesloten in een isoleercel, nadat hij in 1986 op last van Peres was gekidnapt. Teken de petitie https://www.causes.com/actions/1768727-pledge-to-send-obama-a-message-and-share-cnd-letter?utm_campaign=search_widget zodat Vanunu - nog steeds niet vrij - eindelijk Israël kan verlaten. In 2009 al schreef hij deze ontroerende brief naar het Nobel prijs Comité in Oslo:

Occupied East Jerusalem, March 1, 2009

Dear Nobel Peace Prize Committee in Oslo,
 
I am Vanunu Mordechai, who has been nominated several times to Nobel Peace Prize, also
this year’s 2009 award.
I am asking the committee to remove my name from the list for this year’s list of nominations.
My main reason for this is that I cannot be part of a list of laureates that includes Simon Peres.
He is the man who was behind all the Israeli atomic policy.

Peres established and developed the atomic weapon program in Dimona in Israel. Exactly like Dr. Khan did in Pakistan, Peres was the man behind the atomic weapon proliferation to South Africa and other states. He was also, for instance, behind the nuclear weapon test in South
Africa in 1978. Peres was the man who ordered the kidnapping of me in Italy Rome, Sept. 30, 1986, and the secret trial and sentencing of me as a spy and traitor for 18 years in isolation in prison in Israel. Until now he continues to oppose my freedom and release, in spite of my serving full sentence 18 years.
For all these reasons I don’t want be nominated and will not accept this nomination.
I say No to any nomination as long as I am not free, that is, as long as I am still forced to be in Israel. WHAT I WANT IS FREEDOM AND ONLY FREEDOM.

Thank you

VANUNU MORDECHAI  J C
FREEDOM AND ONLY FREEDOM I NEED NOW

Email: < vanunuvmjc@gmail.com
http://www.vanunu.com.
KIDNAPPED IN ROME SEP' 30 TH'-1986.
AFTER 18 YEARS IN ISRAEL PRISON.
Waiting In East Jerusalem. To Be Free,To Leave.

Genoeg te doen, maar kom eerst naar onze wake 4 april op het Spui, lieve vriendinnen en vrienden, [trek s.v.p. iets zwarts aan].Onze leuzen:

ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl

Flyers, spandoeken en het onderhoud van onze geheel nieuwe website kosten steeds weer veel geld. Uw gift is echt nodig en heel welkom. Maak s.v.p. uw donatie over op duurzame
Triodos bank
nr. 78.68.21.094
t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam