logo

houden een wake op 1 mei 2015
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)


Wake: Groningen Haarlem Leeuwarden Maastricht Utrecht

47 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Komt allen!

Nieuwsbrieft Mei 2015

VS & Israël proberen stiekem een clausule tegen de wereldwijde BDS acties in  toekomstig EU-VS handels verdrag TTIP binnen te loodsen.

Hopelijk hebben jullie de laatste tijd al iets gehoord over de mogelijk desastreuze gevolgen van een nieuw handelsverdrag Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), dat tot nu toe in alle stilte werd voorbereid tussen de VS en de EU. Het gaat zogenaamd om het afbreken van alle handelsbarrieres en tarieven. Maar in feite zullen zwaar bevochten sociale, voedselveiligheid en milieuwetten, worden uitgekleed tot de veel lagere Amerikaanse normen.Het weinige dat er nog over is van de regulering van banken of bijv. het voorlopige Nederlandse verbod om schaliegas te winnen, zal worden ingetrokken.

TTIP 1

Honderdduizenden banen worden beloofd, terwijl de Europese Commissie in haar eigen impact assessment zelf toegeeft, dat het effect van het banenverlies door TTIP zal worden ‘verlengd en substantieel’ is. Er wordt gevreesd voor het verdwijnen van een miljoen banen in de EU en de VS.

Het ergst is de Investor-State Dispute Settlement clausule, waardoor bedrijven buiten de nationale rechtssystemen om, in het geheim een regering, die bijv. zijn inwoners tegen het roken wil beschermen, voor de rechter kunnen slepen. Philip Morris is al jaren via een ander handelsverdrag bezig het arme Uruguay met de beste antirook wetten ter wereld te dwingen, die op te geven. Als dat lukt dan volgen rechtszaken tegen andere landen, die nu al geschrokken niets durven te doen tot de uitspraak in deze zaak. Het gaat niet alleen om de privatisering van geschillenbeslechting, maar uiteindelijk over het opheffen van de soevereiniteit van de Europese staten.Meer hierover hieronder:
http://www.independent.co.uk/voices/comment/what-is-ttip-and-six-reasons-why-the-answer-should-scare-you-9779688.html

http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3930477/2015/03/28/FNV-meer-kanker-door-vrijhandelsverdrag-TTIP.dhtml

http://www.mintpressnews.com/worldwide-tobacco-regulators-monitoring-philip-morris-lawsuit-uruguay/199220/

TTIP-2

Ondertussen bereiden Amerikaanse congresleden met hulp van de AIPAC [Amerikaans - Israëlische lobbyorganisatie] een amendement voor bij de Trade Promotion Authority (TPA) wet, waarmee het Congres toestemming gaat geven tot de TTIP onderhandelingen. De VS onderhandelaars zouden alleen het verdrag met Europa mogen goedkeuren, wanneer het ontmoedigen en strafbaar stellen van BDS acties amendement er in opgenomen wordt.

Deze werkelijk ongehoorde chantage laat zien hoe bang Israël is voor de vooral in Europa steeds grotere BDS successen. Tegelijkertijd is dit een heel gevaarlijk voorstel, dat organisaties en privé personen het recht wil ontnemen zich vrijelijk uit te spreken tegen regeringsmaatregelen, of juist hun regering willen ondersteunen bij het verdedigen van sociale rechten. Onze solidariteitsacties tegen de decennia lange Israëlische onderdrukking van het Palestijnse volk zouden via Amerikaanse handelssluipwegen verboden worden! Te gek voor woorden.

Gelukkig wordt er in Amerika tegen deze TPA-wet geprotesteerd en deze maand waren er ook overal in Europa [behalve in Nederland] grote demonstraties tegen het TTIP verdrag. Het staat nu nog in de steigers, dus er is alle reden om ons krachtig tegen dit onzalige verdrag te verzetten. 
http://electronicintifada.net/blogs/david-cronin/could-massive-eu-us-trade-deal-be-extended-israel

Hier is de petitie tegen TTIP: https://stop-ttip.org/onderteken/ met al bijna 2 miljoen ondertekenaars. Teken en geef het door s.v.p.!

Tenslotte zijn jullie van harte uitgenodigd door het Palestina Komitee, dat op 9 mei in de Balie 14.00 uur de jaarlijkse Nakba- bijeenkomst organiseert met de prominente Palestijnse publicist en oprichter van PalestineChronicle.com Ramzy Baroud. Thema: Nakba - de voortgaande verdrijving van de Palestijnen.


Er is nog veel werk te doen vriendinnen en vrienden. We zien je graag vrijdag 1 mei op onze wake [doe s.v.p. iets zwarts aan]

PMRS

Dank voor donaties in april.  Door de extreme kou en omdat er geen enkele zak cement doorgelaten wordt voor de herbouw van huizen, overlijden nu helaas babies  in Gaza  en maken grote overstromingen het leven nog moeilijker.  We hebben nu al 2000 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers  die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps.
Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Je kunt geld overmaken naar Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS: NL47TRIO0786821094.

 

ISRAEL: 

  • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied

  • Weg met de annexatie muur - The wall must fall

  • Beëindig de bezetting van de Westoever en Gaza

  • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen

  • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen

  • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

    EU:

  • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training

  •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op


Genoeg te doen, maar kom eerst naar onze wake 3 april 2015 op het Spui, lieve vriendinnen en vrienden, [trek s.v.p. iets zwarts aan].

Uw gift is heel welkom o.a. voor het onderhouden van onze site. Maak uw donatie s.v.p. over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094.  t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam. Dank voor de gulle gevers.


Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl 

 

Wie zijn wij? Lees meer >>> 
 
VIZ_spui
 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).