logo

houden een wake op 4 dec. 2015
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)


Wake: Groningen Haarlem Leeuwarden Maastricht Utrecht

48 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Komt allen!

Nieuwsbrief November 2015

NB Kijk ook naar agenda bijeenkomsten onderaan

hope

Na teveel doden, gewonden, vernielde huizen en haat progroms tegen Palestijnen, zeggen we net als de bekende Palestijnse dichter Mahmoud Darwish:
'Wij lijden aan een ongeneeslijke ziekte: Hoop’

Protesterende Palestijnen van het vluchtelingenkamp Aida in Bethlehem hoorden op 29 october het volgende bericht, in het Arabisch omgeroepen vanuit een Israëlisch legervoertuig: ' Bewoners van Aida,  dit is het bezettingsleger; wanneer jullie stenen gooien, zullen we jullie net zolang bestoken met gas, tot jullie sterven. De kinderen, de jongeren en de ouderen, jullie allemaal; we sparen niemand.' Nadat een man was opgepakt, klonk uit de luidspreker: 'we hebben een van jullie gearresteerd. We hebben Qassan Abu Akerem thuis opgepakt en we gaan hem doden terwijl jullie toekijken, wanneer jullie stenen blijven gooien'. Tegelijkertijd werden handgranaten naar balcons en door de ramen van de bewoners gegooid en rubberkogels en traangas afgeschoten in de nauwe straatjes. Alles is gefilmd.

Alle remmen zijn nu los; niets geen defense forces meer, gewoon wat het is: het zionistische bezettingsleger, dat dit jaar al meer dan 450 provocatieve aanvallen op de heilige Al-Aqsa Mosque uitvoerde en Palestijnse gelovigen de toegang weigerde, de aanleiding tot de nieuwe onlusten. Alleen al in oktober zijn 73 Palestijnen gedood en 11 Israëliers, terwijl dolgedraaide settlers in bijna 300 incidenten Palestijnen aanvielen en overreden- het leger kijkt toe hoe ze olijfbomen verwoesten, de oogsten verbranden -alles is gefilmd. Dat jonge Palestijnse meisje, dat bij een bushalte staat te wachten met een zonnebril [leek wel een mes is de steeds herhaalde leugen] in de hand, van dichtbij geexecuteerd. Desperate jongeren, die alle hoop op een normaal leven hebben opgegeven en met een schroevendraaier of aardappelmesje willekeurige Israëliers aanvallen, worden meteen neergeschoten. Als ze nog leven, laat het Israëlische leger ze meestal langzaam doodbloeden, terwijl iedereen toekijkt. Of 3 zinnen “Jeruzalem is Arabisch,” “lang leve de intifada” en “Ik sta op de wachtlijst.” op Facebook zijn in het enige democratische MO land genoeg reden om een 19 jarige Palestijnse jongen meer dan een maand gevangen te zetten.

Er zijn meer dan 8000 Palestijnen gewond. Waar kunnen die behandeld worden? Ambulances worden tegengehouden bij de tientallen nieuwe checkpoints in Jeruzalem en Hebron.Palestijnse paramedics, die gewonden proberen te helpen, worden met pepperspray aangevallen, net als de aanwezige pers. Alles is gefilmd.

demo

Het enige ziekenhuis al-Makassed met eerste hulp in bezet Oost Jeruzalem waar de meesten van de meer dan 300 oktober gewonden werden behandeld, werd vorige week drie dagen door het Israëlische leger overvallen; hoewel al de gevraagde gegevens over patienten waren overgedragen werden artsen lastig gevallen,of voor verhoor opgesloten en toen ze buiten gingen demonstreren, kregen ze ook traangas en rubberkogels over zich heen. Mensenrechten organisaties zien een duidelijke trend: artsen bang maken zodat ze patienten niet meer durven te behandelen en gewonden ontmoedigen zich bij ziekenhuizen te melden.

Wat valt er nog meer te zeggen om eindelijk de Amsterdamse Raad te overtuigen: Geen samenwerking  van Amsterdam met Tel Aviv

Agenda:
zondag 8 november 15 uur Kristallnacht herdenking bij het monument voor het Joodse Verzet, naast het Stadhuis van Amsterdam op de hoek van de Amstel en Zwanenburgwal, met als een van de sprekershetmoedigePalestijnse lid van het Israëlische parlement, Haneen Zoabi (Palestijnse Gezamelijke Lijst over de Israëlische discriminatie van Palestijnen, waarvan ze ook zelf in de Knesset geregeld het slachtoffer is. http://www.platformtegenvreemdelingenhaat.nl/

maandag 9 november 20 uur Crea Nwe Achtergracht 170 A´dam lezing van Haneen Zoabi "The Legal System in Israël: Legalization of Racism", waarin ze de politieke en wettelijke rechten van de Palestijnse burgers van Israël zal analyseren als een test case voor Israëlische Apartheid.
http://www.gate48.org/ en http://www.palestinelink.nl/

zondag 22 november Filmtheater Hilversum Herenplein 5 Vierde Palestijnse Filmdag
inlichtingen: Palestijnsefilmdaghilversum@gmail.com

woensdagavond 2 december Crea presentatie nieuwste, uitstekende boek van Jeff Halper: 
“WAR AGAINST THE
PEOPLE, Israel, the Palestinians and global pacification”
organisatie: DocP, Gate 48 en TNI 
http://www.gate48.org/war-against-the-people-israel-the-palestinians-and-global-pacification/

Er is nog genoeg te doen vriendinnen en vrienden, kom vrijdag 4 december naar onze wake op het Spui.

 

 

ergo

Ergotherapeut aan het werk in PMRS kliniek.

Dank voor donaties in oktober. Tot nu toe zijn er sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij vorig jaar nauwelijkshuizen herbouwd,  het water is totaal vervuild, de Gazanen leven 10 jaar korter dan Israliers, de babysterfte is hoger dan vòòr 2014, wat samen met stroomstoringen en overstromingen het leven in Gaza steeds ondraaglijker maakt. We hebben al meer dan 2300 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers  die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina.
Zie http://www.pmrs.ps.
Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 


Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094
o.v.v. PMRS

 

ISRAEL: 

  • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied

  • Weg met de annexatie muur - The wall must fall

  • Beëindig de bezetting van de Westoever en Gaza

  • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen

  • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen

  • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

    EU:

  • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training

  •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op


Genoeg te doen, maar kom eerst naar onze wake 4 dec 2015 op het Spui, lieve vriendinnen en vrienden, [trek s.v.p. iets zwarts aan].

Uw gift is heel welkom o.a. voor het onderhouden van onze site. Maak uw donatie s.v.p. over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094.  t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam. Dank voor de gulle gevers.


Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl 

 

Wie zijn wij? Lees meer >>> 
 
VIZ_spui
 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).