logo

houden een wake op 5 febr. 2016
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)


Wake: Groningen Haarlem Leeuwarden Maastricht Utrecht

48 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Komt allen!

Nieuwsbrief Februari 2016

kinderen

Meest democratische Midden Oosten staat’ martelt kinderen 


Al in 2013 was het VN comité voor de Kinderrechten diep bezorgd over de berichten van mishandeling en slechte behandeling van gearresteerde, veroordeelde en gevangen Palestijnse kinderen door het Israëlische leger. Een door Gate 48 (Platform voor Kritische Israëliers in Nederland) en Palestine Link georganiseerde reis van Nederlandse top deskundigen naar Israëlische gevangenissen, kwam al in 2014 met een uitstekend rapport: ‘Palestijnse Kinderen en Militaire Detentie’ gericht aan de Nederlandse regering, waarmee, zoals gebruikelijk niets is gedaan. 

En nu heeft de Palestinian Prisoners Club (PCC) in november onthuld dat in de eerste helft van 2015 al meer dan 600 kinderen gearresteerd zijn, waarvan ongeveer 40% sexueel misbruikt zijn. Al eerder publiceerde het bekende ‘Public Committee against Torture in Israël’ (PCATI) een onderzoek, waaruit blijkt dat kinderen- de meesten worden beschuldigd van stenen gooien- midden in de nacht in winter vrieskou buiten opgesloten worden in ijzeren kooien, naast de Ramla gevangenis, wachtend op overplaatsing naar andere gevangenissen. 

Driekwart van de kinderen ondergaat voortdurend verbaal en fysiek geweld, vernedering, hun hoofden worden in zwarte zakken gestopt, er is voedsel-en water onthouding, ook de familie wordt bedreigd met seksueel misbruik, bekentenissen worden door marteling verkregen en de meesten krijgen geen advocaten, waartegen protest vergeefs is, want het zijn militaire tribunalen, die zich alles denken te kunnen veroorloven.

De mensenrechtengroep group Yesh Din schrijft dat tussen 2005 en 2015, 85 procent van kolonisten misdaden tegen Palestijnen en hun bezittingen in de West Bank niet door de Israëlische politie is opgelost. En voor de dagelijkse vernietiging van Palestijnse olijfbomen en gewassen is het zelfs 96 %, terwijl de aanvallen van settlers in de laatste 2 jaar bijna verdubbeld zijn.

Voor de gewelddadige settlers geen geheime militaire tribunalen, maar burgerlijke rechtbanken, waar bijna nooit iemand veroordeeld wordt, zoals vorige jaar zomer weer eens bleek, toen kolonisten een baby levend verbrandden; de ouders stierven later ook, nadat hun huis door deze moordenaars in de fik was gestoken. Terwijl duizenden Palestijnen jaren vast zitten zonder te weten waarvoor, waren het nu voor het eerst 3 Israëlische kolonisten, die hiervoor 6 maanden in administratieve detentie zaten, wat wil zeggen dat ze zonder specifieke aanklacht worden vastgehouden. Pas in december werden de al lang bekende twee, echte verdachten aangehouden.           

Echt schokkend is de vergelijking met de zojuist tot 15 jaar veroordeelde 5 jongens, die 3 jaar geleden waren ontvoerd en gearresteerd, nadat een koloniste met haar auto op een voor haar rijdende vrachtwagen was gebotst, waarbij haar drie dochters ernstig waren gewond. Zij zei dat het kwam door stenen gooiende jongeren, hoewel de vrachtwagenchauffeur bij aanhouding daar niets over had gezegd en er geen ooggetuigen waren. Alle jongens, toen 16 en 17 jaar oud, tekenden na twee weken eenzame opsluiting een bekentenis in ’t Hebreeuws, die ze niet begrepen en die ze allen bij de rechter herriepen, omdat die door slaag, slaaponthouding en bedreigingen was verkregen. Drie jaar lang hielden ze vol geen stenen te hebben gegooid. Maar toen één dochter later stierf aan longontsteking, wat zogeheten door het ongeluk veroorzaakt zou zijn, en ze vreesden dat ze ook voor moord zouden worden vervolgd, werden ze in de beruchte plea bargaining [soort schikking, waarbij je schuld bekent, om een nog hogere straf te voorkomen] gemanoeuvreerd en moeten ze ook nog meer dan 35.000 euro betalen aan de familie.  

Het is geen wonder, dat de totale frustratie veroorzaakt door decennia lange totale rechteloosheid tot woedende aanvallen van vooral jonge Palestijnen leidt, waarop ‘t Israëlische leger reageert met in koelen bloede executeren van verdachten. 

pray for peace

Maar de protesten buiten Israël worden steeds luider:

Voor het eerst gaan meer dan 200 academici van 50 Italiaanse universiteiten de Israëlische universiteiten boycotten, vooral Technion, die innige banden onderhoudt met  de bewapeningsindustrie. Zij sluiten zich aan bij de 1500 collega’s in Belgié, Zuid Afrika, Ierland, UK en Brazilie. Ze weigeren uitnodigingen van Israëlische universiteiten, gaan niet naar door Israël gesponserde of georganiseerde conferenties, maar houden wel contact met individuele hoogleraren. Waar blijven de Nederlandse academici?

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström wil een onderzoek naar de voortdurende buitengerechtelijke  executies van Palestijnse jongeren en wordt nu openlijk met de dood bedreigd in een Israëlisch blad Makor Rishon, een gratis krant betaald door VS miljardair Sheldon Adelson, de grote financier van de Republikeinse Partij en anti-Palestina organisaties. Ze zou het lot verdienen van de Zweedse graaf Bernadotte, die in WO2 duizenden joden had gered uit de concentratiekampen en in 1948 VN bemiddelaar was voor Palestina, waar hij door de Zionistische terroristische Sterngroep vermoord werd.

Ondertussen weigert de Braziliaanse regering de benoeming van de nieuwe Israëlische ambassadeur Dani Dayan goed te keuren, die een voorstander is van de nederzettingen politiek, en heel belangrijk:

BDS: de United Methodist Church, met 13 miljoen leden, de 2de grootste kerk in de VS gaat haar aandelen in 2 grote Israëlische banken verkopen en sluit toekomstige investeringen in 5 banken uit in hun $ 20 miljard pensioenfonds, na jarenlange onderlinge discussies en vergeefse verzoeken aan de bank Leumi, Hapoalim e.a. om hun financiering van de bezetting in de West bank en Jeruzalem te beëindigen. De Presbyterian Church USA en de United Church of Christ desinvesteerden in de afgelopen 2 jaar ook, net als ons Nederlandse pensioenfonds PGGM en de Noorse en Luxemburgse pensioenfondsen.

Zelfs de Amerikaanse ambassadeur in Israël sprak zich heel scherp uit over de voortgaande standrechtelijke executies, het nooit bestrafte geweld van de settlers en de doorgaande nederzettingen politiek; er is sprake van ontzetting en verbijstering, maar ondertussen is het congres bezig de jaarlijkse miljarden wapenhulp te verhogen, dus of dat enige zoden aan de dijk zet….  

pmrs

Dank voor donaties in januari. Tot nu toe zijn er sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij vorig jaar nauwelijkshuizen herbouwd,  het water is totaal vervuild, de Gazanen leven 10 jaar korter dan Israliers, de babysterfte is hoger dan vòòr 2014, wat samen met stroomstoringen en overstromingen het leven in Gaza steeds ondraaglijker maakt. We hebben al meer dan 3000 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers  die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina.
Zie http://www.pmrs.ps.
Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 


Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094
o.v.v. PMRS

 

ISRAEL: 

  • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied

  • Weg met de annexatie muur - The wall must fall

  • Beëindig de bezetting van de Westoever en Gaza

  • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen

  • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen

  • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

    EU:

  • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training

  •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op


Genoeg te doen, maar kom eerst naar onze wake 5 febr 2016 op het Spui, lieve vriendinnen en vrienden, [trek s.v.p. iets zwarts aan].

Uw gift is heel welkom o.a. voor het onderhouden van onze site. Maak uw donatie s.v.p. over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094.  t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam. Dank voor de gulle gevers.


Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl 

 

Wie zijn wij? Lees meer >>> 
 
VIZ_spui
 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).