logo

houden een wake op 1 april. 2016
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)


Wake: Groningen Haarlem Leeuwarden Maastricht Utrecht

48 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Komt allen!

Nieuwsbrief Maart 2016

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

ruine

Emad Samir  Winner photographer of the year, Sharjah Award
'Bath Time Gaza' 2016

Israël gaat door met grootschalige afbraak. In de eerste 6 weken van dit jaar zijn er al meer dan 300 huizen en gebouwen door Israël verwoest, waardoor meer dan 500 Palestijnen dakloos werden. Dat is meer dan de helft van het hele jaar 2015 volgens OCHA, het VN bureau voor de Coordinatie van Humanitaire zaken.Het gaat vooral om Palestijnse Bedoeïenen in de heuvels van Zuid-Hebron (waar 8 dorpen in een oefenterrein voor het Isr. leger gaan veranderen), de Vallei van de Jordaan en het zogenaamde ''E1 gebied'', tussen de illegale nederzetting Ma'ale Adumim en Jeruzalem.

Ook de al een tijd aangekondigde maatregelen tegen onze vreedzame BDS boycotacties worden in allerlei landen onder grote Israëlische druk in wetten omgezet; na Frankrijk wordt nu ook in Canada en Groot Brittannië activisme bij wet gecriminaliseerd, terwijl in Spanje de stad Aviles, een maand nadat de gemeenteraad tot een BDS-boycot had besloten, een pro-Israël groep, via de rechter de stad dwong, dat besluit ongedaan te maken. In feite allemaal schandalige, ongrondwettelijke inperkingen van de vrijheid van meningsuiting. lees: The Intercept  “https://theintercept.com/2016/02/16/greatest-threat-to-free-speech-in-the-west-criminalizing-activism-against-israeli-occupation/
 
De wanhoop over de BDS successen heeft nu ook Nederland bereikt. Van Klaveren van minipartijtje VNL wil in de 2de Kamer een motie indienen om 'de subsidiestromen naar BDS-organisaties te stoppen"  Maar laat er nou nog nooit een subsidie naar ons gestroomd zijn, noch naar de organisaties waarmee we samenwerken; niemand wordt betaald en alle kosten worden door ons zelf opgebracht. Maar dat is een totaal onbekend verschijnsel in het Parlement. Wel zorgelijk: activist Simon, die wekelijks op de Dam staat met borden, waarop o.a. de Palestijnse landroof door Israel beeldend wordt uitgelegd, wordt steeds vaker belaagd door hysterische Israëlische toeristen. Eenmaal moest hij zonder enige reden van de politie zijn actie afbreken. Vorige week werden zijn borden besmeurd- een duidelijk voorbereide actie- door een losgeslagen toerist. Maar afgelopen weekend was er een heel geslaagde solidariteitsactie; een mooi gezicht: de Dam vol Palestijnse vlaggen!

amsterdam

Hoewel de Vrije Universiteit een uitwisselingsprogramma heeft met Tel Aviv University en bijeenkomsten organiseerde met onder andere de Israëlische ambassadeur en een studentendecaan van Haifa University en alle Israëlische onderwijsinstellingen nauw samen werken met de Israëlische staat en het bezettingsleger, werd een Palestina panel discussie in de VU in januari verboden. De studenten vinden dat deze activiteiten de bezetting van Palestina en het apartheidsregime van Israël normaliseren.

Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) organiseert Palestine Night in het teken van Israeli Apartheid Week 2016: donderdag 10 maart Crea: Nieuwe Achtergracht 170  studenten gratis / anderen €5,-. Er is de hele avond een expositie met foto's uit Palestina te zien. Inloop 18:30u - Begin documentaire 19:00u - Einde 21:00u  De avond begint met een eerbetoon aan de Palestijnse slachtoffers van de Israëlische bezetting. Gevolgd door een docu screening van Nun wa zaytun, over het plattelandsleven in de West Bank. Als afsluiting volgt een Q&A en speakers session. Namen van sprekers volgen later.

P_night

 

Zoals altijd weer een heleboel te doen, vriendinnen en vrienden, maar kom vrijdag 1 April ook naar onze wake.


pmrs

Dank voor donaties in februari. Tot nu toe zijn er sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij vorig jaar nauwelijkshuizen herbouwd,  het water is totaal vervuild, de Gazanen leven 10 jaar korter dan Israliers, de babysterfte is hoger dan vòòr 2014, wat samen met stroomstoringen en overstromingen het leven in Gaza steeds ondraaglijker maakt. We hebben al meer dan 3000 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers  die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina.
Zie http://www.pmrs.ps.
Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 


Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094
o.v.v. PMRS

 

ISRAEL: 

  • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied

  • Weg met de annexatie muur - The wall must fall

  • Beëindig de bezetting van de Westoever en Gaza

  • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen

  • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen

  • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

    EU:

  • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training

  •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op


Genoeg te doen, maar kom eerst naar onze wake 1 april 2016 op het Spui, lieve vriendinnen en vrienden, [trek s.v.p. iets zwarts aan].

Uw gift is heel welkom o.a. voor het onderhouden van onze site. Maak uw donatie s.v.p. over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094.  t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam. Dank voor de gulle gevers.


Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl 

 

Wie zijn wij? Lees meer >>> 
 
VIZ_spui
 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).