logo

houden een wake op 6 mei 2016
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)


Wake: Groningen Haarlem Leeuwarden Maastricht Utrecht

48 jaar bezetting is meer dan genoeg!

Komt allen!

Nieuwsbrief Mei 2016

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

vrouw kind

Een nieuw gruwelijk dieptepunt in de bezettingspolitiek van Israël, dat als enige land in de wereld het normaal vindt om een 12 jarig schoolmeisje te arresteren en meer dan 2 maanden gevangen te houden. Ondervraagd door 7 schreeuwende officieren, die haar ontkleden, sloegen en van alles beschuldigden en haar dreigden levend te verbranden. De moeder van Dima Al Wawi heeft geen idee wat ze misdaan kan hebben en niemand vertelde het haar. Ze kon alleen bedenken, dat settlers haar aangevallen op het land van de familie, waar ze bezig was de broccoli  te oogsten, de enige groente, die ze daar hadden. Tijdens een bezoek in de gevangenis  vertelde Dima rillend van de kou aan haar moeder, hoe ze gedwongen was allerlei verhalen bij elkaar te liegen, om de martelingen te overleven. Die hielden pas op toen ze 'bekende'  een kolonist te hebben aangevallen. Maar gelukkig kan Dima haar verhaal nog vertellen.Dagelijks worden vooral jonge Palestijnen, die geen enkele bedreiging vormen, op straat gewond of doodgeschoten. We zien de videofilms op sociaal media- we zien Israëlische soldaten, die messen naast ongewapende slachtoffers leggen, maar niets daarvan in onze kranten. 

Ook nog niet in de media, maar gaat wel gebeuren: 

mythe

Schrijf het op: 25 mei  19.30 uur Zuiderkerk Amsterdam. Kom naar de lezing 'Israël/Palestina – Mythe, realiteit, rechtvaardigheid' van Miko Peled, de anti- zionistische  mensenrechtenactivist, die al jaren voor de rechten van de Palestijnen opkomt. 

"Niemand is neutraal; iedereen is medeplichting, tenzij je je actief verzet tegen de de Israëlische staat. Niet alleen de Bezette Gebieden, heel Israël is bezet Palestijns land" zegt Peled, die in Israël en Japan is opgevoed  en nu in de VS woont. Hij geeft al jarenlang lezingen in veel westerse landen, als ook in Gaza [via een tunnel] en Oost Jeruzalem en pleit voor de creatie van één democratische staat met gelijke rechten voor Palestijnen en Israëliers.

Hij schreef een boeiend boek 'The Generals Son' -Journey of an Israëli in Palestine. Het gaat over zijn leven en werk en dat van zijn wel heel bijzondere familie, die aanvankelijk heel zionistisch was. Zijn grootvader van moederskant was een van de ondertekenaars van de Israëlische onafhankelijksheidsverklaring, zijn vader was een bekende generaal in het Israëlische leger, die al in jaren 70 Yasser Arafat ontmoette en een dialoog begon met Palestijnse vredesgroepen. Na de 1967 oorlog raakte vader Mattiyahu ontgoocheld, toen de veroverde  gebieden niet aan de Palestijnen teruggegeven werden. Voor Miko, die in de Special Forces had gediend, was de de Libanese oorlog [1982] de definitieve breuk met het leger en de zionistische ideologie.

Miko's zuster Nurit, die haar dochter verloor bij een zelfmoordaanslag in Jeruzalem, werkt al jaren als hoogleraar taal en opvoeding aan de universiteit van Jeruzalem. Ze had zich vaak afgevraagd hoe 'die aardige joodse jongens en meisje in monsters konden veranderen, zodra ze na school het leger ingingen'. Ze publiceerde o.a een wetenschappelijk werk:'Palestine in Israeli School Books: Ideology and Propaganda in Education - het eerste boek, dat na bestudering van tientallen Israëlische schoolboeken, aantoont hoe racistisch die leerboeken zijn en hoe de leerlingen vanaf de kleuterschool opgevoed worden om Palestijnen te haten. Palestijnen, steevast Arabieren genoemd, worden uitsluitend als vluchtelingen, geen belasting betalende primitieve boeren en criminele terrorristen beschreven. Zo worden generaties soldaten gevoelloos gemaakt, tot ze de Palestijnse bevolking niet meer als mensen kunnen zien, maar als rechtenloze untermenschen, waar ze hun kwaadaardige sadisme op kunnen uitleven en voor wie buitengerechtelijke executies dagelijkse routine worden.

'Combattants for Peace' een groep voormalige Israëlische soldaten [waarbij twee zonen van Nurit Peled] en Palestijnse strijders voeren samen campagne tegen de bezetting en proberen zo deze gevaarlijke, fascistoïde indoctrinatie te bestrijden. Als geen ander kan Miko Peled zijn strijdbare verhaal met informatie van binnenuit vertellen.  Voor informatie over het boek: http://www.Thegeneralsson.com

Ten slotte: BDS actie;jullie kunnen je nog opgeven: willen jullie mee helpen een tiental supermarkten te inspecteren op zaterdag 21 mei, of er Israëlische producten in de schappen liggen? Bijna overal kan DocP nog meer activisten gebruiken. Met veel mensen in veel plaatsen en veel lokale publiciteit, maken we indruk op de parlementsleden, die op 26 mei gaan discussiëren over het etikettering beleid. Aanmelden bij Karel van Broekhoven (k.van.broekhoven@online.nl).

 

Zoals altijd weer een heleboel te doen, vriendinnen en vrienden, maar kom vrijdag 1 April ook naar onze wake.


pmrs

Dank voor donaties in april. Tot nu toe zijn er sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij vorig jaar nauwelijkshuizen herbouwd,  het water is totaal vervuild, de Gazanen leven 10 jaar korter dan Israliers, de babysterfte is hoger dan vòòr 2014, wat samen met stroomstoringen en overstromingen het leven in Gaza steeds ondraaglijker maakt. We hebben al meer dan 3300 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers  die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina.
Zie http://www.pmrs.ps.
Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 


Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094
o.v.v. PMRS

 

ISRAEL: 

  • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied

  • Weg met de annexatie muur - The wall must fall

  • Beëindig de bezetting van de Westoever en Gaza

  • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen

  • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen

  • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

    EU:

  • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training

  •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op


Genoeg te doen, maar kom eerst naar onze wake 6 mei 2016 op het Spui, lieve vriendinnen en vrienden, [trek s.v.p. iets zwarts aan].

Uw gift is heel welkom o.a. voor het onderhouden van onze site. Maak uw donatie s.v.p. over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094.  t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam. Dank voor de gulle gevers.


Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl 

 

Wie zijn wij? Lees meer >>> 
 
VIZ_spui
 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).