xx


xx
houden een wake op vrijdag 5 mei 2017

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
KOMT ALLEN!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza
NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

'Vrouwen in het Zwart' in Israël:
"50​ years of one long disaster!
END THE OCCUPATION!"

De wereldwijde media schrijven er nauwelijks over, maar na 40 dagen is de massale hongerstaking (zie ook mei-nieuwsbrief) van de ongeveer 1600 Palestijnse gevangenen beëindigd met een grote overwinning voor de hongerstakers. Het is de langst durende hongerstaking van gevangenen in de Palestijnse geschiedenis.
Een van de meest populaire Palestijnse politieke gevangenen Marwan Barghouti (permanent adres: Hadarim gevangenis, cel no 28 - vijf maal levenslang + 40 jaar) noemt het 'de overwinning van de staking van vrijheid en waardigheid'.
Voor het geheugen: In de vele Palestijnse gevangenissen zitten 6300 politieke gevangenen, 500 in administratieve detentie, 61 vrouwen en 300 kinderen.

Solidariteit met de hongerstakersWat er is bereikt zijn eigenlijk de meest basale mensenrechten, waarover geen enkele Nederlandse gevangene ooit zelfs maar een klacht bij de directie zou gaan indienen. Basis behoeften zoals het recht op familiebezoek (kinderen mochten tot nu toe hun ouders niet bezoeken), meer eten, gezondheidszorg en medische behandeling, een studie op afstand mogen volgen, toegang tot telefoon en media, geen eenzame opsluiting en het belangrijkste: een einde maken aan de zg 'administratieve detentie': opsluiting zonder enige aanklacht of rechtszaak. De laatste twee eisen zijn niet ingewilligd, terwijl medische zorg en het recht een opleiding te volgen ook nog even moeten wachten, want het Israëlische leger, dat de persoonlijke zoutvoorraden van de hongerstakers afpakte -de voorwaarde om de staking te overleven- zit zeker niet te wachten op gezonde en goed opgeleide gevangenen.

De organisatie ter ondersteuning van gevangenen Addameer zegt dat 80 % van de eisen zijn ingewilligd. Maar de staking ging niet alleen over de hoogst nodige medische zorg, familie bezoek en andere mensenrechten. Het is ook de bevestiging van het hele Palestijns verzet, dat al meer dan 70 jaar bezig is zich te verweren tegen de bezetter. De vele acties van de families van de gevangene in dorpen en vluchtelingen kampen en de wereldwijde solidariteit geven de mensen de kracht, naast de dagelijkse eisen, te blijven vechten voor bevrijding en terugkeer.

Nog steeds oppermachtig door keiharde onderdrukking in de Bezette gebieden en Jeruzalem en nog steeds bezig hun misleidende zionistische versie van de bezetting aan de buitenlandse media op te dringen, zal de Israëlische regering toch moeten vastellen, dat ze de strijd met de publieke opinie, mede dankzij de sociale media, aan het verliezen is. Het moreel van de Palestijnse gevangenen is onaangetast gebleven en de tientallen Israëlische miljoenen om de vreedzame BDS-acties te delegitimeren zijn verloren.

Een paar voorbeelden van verzet:

Fed Noorse vakbonden pro boycot50 jaar bezetting
BDS: Half mei sprak de grootste en invloedrijkste Federatie van Noorse Vakbonden (LO) met bijna 1 miljoen leden zich uit voor een internationale, economische, culturele en academische boycot van Israël ter verkrijging van fundamentele rechten voor de Palestijnen, waaronder het recht op terugkeer van de vluchtelingen en gelijke rechten voor de Palestijnse bewoners van Israël. De Noorse bond voegt zich bij een paar van de belangrijkste vakbonden in de wereld zoals de Zuid- Afrikaanse COSATU, de Braziliaanse CUT, CSN van Quebec en de Ierse ICTU. We riepen het al eerder en zeggen het weer: WAAR BLIJFT DE FNV?

VIDEOVIDEO50 jaar Bezetting
Hebron vanouds het centrum van verzet - al 20 jaar hangen settlers deze spandoeken in Hebron op - zelfs volgens Israëlische wetten illegaal - in een poging de Palestijnse identiteit verder uit te wissen en als voorbereiding om nog meer land te stelen. Het Israëlische civiele bestuur moet zich houden aan het Hebron protocol van 1997, dat voorschrijft dat de Palestijnse identiteit van Hebron beschermd moet worden. Dus weg met die illegale settlers en hun doeken. (Klik >hier< om de video te bekijken.)

rode kaart voor Israelische soldaat50 jaar Bezetting
Half mei is op de conferentie in Bahrein de FIFA weer door de knieën gegaan voor Israëlische druk. De Palestijnse Voetbalbond (PFA) protesteert al jaren tegen de settler voetbalclubs, die zonder toestemming op Palestijns gebied spelen, in strijd met de statuten van de FIFA. De aangekondigde discussies ter verwijdering van de settlers voetbal teams zijn zonder duidelijke redenen van de agenda gehaald.

50 jaar Bezetting
In de hele wereld zijn er evenementen. Wij beginnen met onze Vrouwen in het Zwart in Israël, waar onze nu wereldwijde beweging begon, toen Palestijnse en Israëlische vrouwen het initiatief namen om samen protestwakes te houden. Een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, in januari 1988, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren. De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. Al bijna 30 jaar houden zij het moedig vol, in een steeds vijandiger atmosfeer van intimidatie en vaak ook directe bedreigingen.

Wij in Amsterdam staan al sinds 1990 in zon, regen, wind en sneeuw; vroeger ook vaak bespot en bespuugd, maar hier ondervinden we juist steeds meer begrip en solidariteit van de mensen, die we aanspreken op het Spui bij het Lieverdje. Er zijn nu al 6 steden in het land met regelmatige wakes (zie onder aan). En door een speling van het lot staan zij in Jerusalem zowel als wij in Amsterdam op dezelfde dag: 2 juni weer op straat te demonstreren!

50 jaar bezetting
Gate 48: Jerusalem, we are here http://www.gate48.org/jerusalem-we-are-here-an-interactive-documentary/
An interactive documentary that digitally brings Palestinians back to Jerusalem. A presentation with filmmaker Dorit Naaman Thursday June 15th, 16:00-18:30 Amsterdam School of Heritage, Memory and Material Culture, Oudemanhuispoort 4-6, / Room C. 2.17

50 jaar Bezetting
Een ander Joods Geluid: http://www.enoughisenough.nl/ tussen 5 en 10 juni 2017 in Amsterdam en Den Haag. Sprekers o.a de Israëlische journaliste Amira Hass, & NRC-correspondent Derk Walters

50 jaar Bezettng
Rightsforum 6, 7 en 8 juni bijeenkomsten https://rightsforum.org/nieuws/bijeenkomsten-kader-vijftig-jaar-israelische-bezetting/

Er is lieve vriendinnen en vrienden, nog zoveel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

ISRAEL:
Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

EU:
Stop de militaire samenwerking met Israël.
Stel een wapenembargo in:
http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training
Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op

 

Uw gift is heel welkom o.a. voor het onderhouden van onze site.
Maak uw donatie s.v.p. over op Triodos bank nr. NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

PMRSDank voor donaties in april. Tot nu toe zijn er sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014 slechts 3000 van de 18.000 verwoeste huizen herbouwd, omdat Israël o.a de invoer van cement verbiedt. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israliers, de babysterfte is hoger dan vòòr 2014, wat samen met stroomstoringen, vervuild water en overstromingen het leven in Gaza steeds ondraaglijker maakt. We hebben al meer dan 4600 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps.
Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis].

Willen jullie ook PMRS steunen?
Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl
website: www.vrouweninhetzwart.nl.