xx


xx
houden een wake op vrijdag 5 mei 2017

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
KOMT ALLEN!


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

 

Hoe de tijden kunnen veranderen!
Duitsland cancelt een militair pakket van 1 miljard, waaronder een drone deal met Israël

Israelische droneHet Duitse parlementaire budget comité heeft eind vorige maand een besluit gecanceld over 1 miljard euro aan militaire aankopen, waaronder het leasen van Heron-2 drones van Israël Aerospace Industries aan de Duitse luchtmacht. De oppositie kwam van de SPD (de Duitse sociaal democratische partij), die samen met Angela Merkels CDU de regering vormt. In 2016 had de Duitse minister van Defensie gezegd, dat de keuze op de Israëlische drones was gevallen, juist omdat ze wapens konden vervoeren en dat was vorige week precies ook de reden dat de SPD er tegen was.
Duitse Kamerleden, die kort geleden een Israëlisch industrieel complex bezochten, waar de Heron-2 drones lagen, ontdekten dat de drones al van wapen systemen waren voorzien, klaar om de lucht in te gaan en dat Duitse drone piloten met simulatoren op Israëlische luchtmacht bases getraind zouden moeten worden. Duitsland kocht al drie eerdere versies van de Heron drones, die in Afghanistan worden gebruikt als verkenningstoestellen, maar niet bewapend kunnen worden.
Zie: http://fortune.com/2017/06/21/germany-delay-lease-israeli-military-drones/, http://www.haaretz.com/israel-news/1.798475

BDS Op 9 juli 2005 besloten 171 Palestijnse organisaties om allerlei campagnes op te zetten met verschillende vormen van boycot tegen Israël, totdat dit land zich aan het Internationaal recht gaat houden. Dit was het begin van Boycot Divestment and Sanctions, de BDS acties. Vreedzame acties, waarmee ook Vrouwen in het Zwart al jaren de publieke opinie mee helpen veranderen. Tot algemeen bekend wordt wat voor een paria staat Israël is, die tot nu toe ongestraft alle resoluties en wetten aan z'n laars lapt. Isr demanstrante: 'Kill them all'BDS wil een einde maken aan de Isr. bezetting en settlers kolonisatie van Palestijns land en de Golan Hoogten en eist volledige gelijkwaardigheid voor de Palestijnse burgers van Israël en erkenning van het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen [VN Resolutie 194]. Vreedzame acties, terecht gevreesd door de Zionistische regering, die alleen maar kan denken in termen van oorlog en vernietiging. Al jaren flyeren we vrolijk door bij supermarkten (koop geen Apartheidsproducten) of voorkomen we dat de Israëlische busmaatschappij vergunningen krijgt in het plaatselijke streekvervoer ... en dat met steeds meer succes. De Duitse Palestina activisten zijn er blijkbaar wel heel goed in geslaagd hun politici te overtuigen dat straffeloosheid 'impunity' niet eeuwig duurt.

Maar Israël zag de bui al hangen; de EU- landen zijn milimeter voor milimeter van mening aan het veranderen is - it's about time zou je zeggen - en om alleen van Trump-VS af te hangen voor de diplomatieke relaties Modi en Netanyahu... Regeren is immers vooruit zien, dus haalt Netanyahu al een tijd ‘hechte banden’ aan met allerlei Afrikaanse en Aziatische landen. En dan komt gelukkig Modi - een conservatieve, nationalistische Hindoe - die minister president is van Giga Groot India op het toneel. Hij bezoekt deze week als eerste Indiase premier ooit, officieel het beloofde land. Wie had dat kunnen denken. De voormalige Britse kolonie India stemde in 1947 tegen het VN verdeelplan van het Britse mandaat Palestina en ging pas in in 1991 volledige diplomatieke relaties aan met Israël. De verhoudingen werden langzaam aan steeds beter en een paar jaar geleden rinkelde de kassa al toen India voor ongeveer 2,6 miljard dollar een lucht afweer systeem in Israël kocht voor de middellange afstand. En natuurlijk worden ook bij dit bezoek weer goede zaken gedaan. http://indianexpress.com/article/india/how-indias-relationship-with-israel-has-been-a-diplomatic-see-saw-since-1948/

Schandaal - bijna iedere dag- op Westoever
Algemeen Dagblad 4-7-2017: Toen Israëlische soldaten vorige week onaangekondigd een door Nederland gefinancierd ontwikkelingsproject op de Westelijke Jordaan oever vernielden, was voor D66 woordvoerder buitenlandse zaken Sjoerd Sjoerdsma de grens overschreden. ,,We moeten heel duidelijk zijn naar Israël. Onze materialen moeten terug en er moet geld komen om de schade aan het project te herstellen." Vorige week confisqueerden Israëlische soldaten 96 zonnepanelen en andere apparatuur voor de elektriciteitsvoorziening van het Palestijnse dorpje Jubbet adh Dhib, nabij Bethlehem. Het dorp valt onder Israëlisch militair bestuur. In 2016 gaf Nederland zo'n half miljoen euro aan hulporganisatie Comet-me om het dorp van stroom te voorzien. De soldaten hadden geen gerechtelijk bevel voor de ontruiming. Dat betekent dat Nederland verhaal moet halen bij de Israëlische ambassadeur in Nederland of via onze ambassade in Israël.
Isr leger sloopt pal speeltuinElad Orian oprichter en directeur van Comet snapt niet waarom die Israëlische soldaten het dorp binnenvielen en veel kapot maakten: "de zonnepanelen werken al een half jaar. Ze bedreigen niemand. In de buurt van het dorp zijn een aantal illegale joodse nederzettingen. Daar wordt niets afgebroken of geconfisqueerd.."
Of de regering op zal treden is onzeker al zijn ze al jaren 'ernstig bezorgd'. Nederland betaalde al vaker voor grote projecten, die ongestraft vernield werden en waarvoor nooit financiële compensatie werd gevraagd. Zoals bijv. in 1992 voor een haven in Gaza 40 miljoen gulden [25 miljoen dollar] of Gaza International Airport, geopend in 1998 met 250 miljoen dollar Japans en EU geld [waaronder Nederlands belastinggelden inclusief 2 Nederlandse Fokker 50 vliegtuigen]. Israël sloot aan het begin van de Intifada het vliegveld en bombardeerde in 2002 de radarinstallatie en de landingsbaan met raketten. Daarna de bekende Nederlandse non reactie: Geen cent gevraagd, geen stuiver gekregen.
"Dit is de wereld op zijn kop", volgens een ingezonden brief van P. Hoogduyn in het AD: ''Een aantal briefschrijvers vindt dat Palestijnen bij de Israëlische overheid een vergunning hadden moeten aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat is de wereld op zijn kop, die zonnepanelen staan immers in Palestijns gebied en niet in Israël. De aanwezigheid van Israël in Palestina is volgens internationale (VN-)regels illegaal. Dus wie zou er hier nou eigenlijk een vergunning moeten aanvragen?"

WonderWoman bid voor Isr soldaten in Gaza oorlogCulturele propaganda
Blockbuster film 'Wonder Woman' is nu in de bioscoop en krijgt meestal heel positieve recensies. Palestijnse schrijfster Susan Albuhawa schreef er een lezenswaard artikel over. In 2010 schreef ze een internationale bestseller: 'Ochtenden in Jenin'. Daarnaast richtte ze 'Speelplaatsen voor Palestina' op, een organisatie voor kinderen. Ze woont in Amerika, waar ze opgroeide met o.a Amerikaanse TV-shows. Wonder Woman werd gemaakt in 1941. Met haar zachtaardig gelaat en gespierd uiterlijk was ze de eerste frisse superheldin in de comics wereld, waarin tot dan toe vooral Batman, Spiderman en Superman de hoofdrlol speelden. Maar Wonder Woman was toch ook een kind van haar tijd. De man bestreed het kwaad in de 2de Wereldoorlog aan het front, terwijl Wonder Woman meer bezig was met de verzorgende taken, bijv als verpleegster, naast haar huisvrouwen bestaan. Maar toch een belangrijk rolmodel voor vooral Amerikaanse jonge lezeressen en feministen, zoals ook Susan Albuhawa, in een tijd dat de media alleen maar probeerden gehoorzame echtgenotes, goede moeders en kundige huisvrouwen te kweken. Ze schreef dat ze altijd maar ronddraaide om de wonderkracht van Wonder Woman op te roepen. Tot ze ineens er achter kwam dat hoofdrolspeelster Wondervrouw in de film Israëlische Gal Gadot een overtuigde zioniste bleek te zijn en een supporter van van oorlogsmisdaden. Gaza - life under the dronesGadot was een actieve legersoldaat tijdens de de Libanon oorlog in 2006, waar Israël alles platbombardeerde. In 2014 gaf ze een steunbetuiging tijdens de Gaza oorlog aan de Israëlische soldaten, die 52 dagen lang hele wijken bombardeerden waar meer dan 2100 weerloze mensen vermoord werden op de dichtsbevolkste plek op aarde. Dat vergalt de vreugde wel erg, ondanks de marketing tool: 'eindelijk een vrouwelijke regisseur' die helaas ook niets te zeggen heeft over het geweld, als bewijs dat vrouwen net zo gemeen kunnen zijn als mannen. Het gaat meer om de globalisering van de quasi feministische rolmodellen en de te maken superwinsten. "Zionisme is onverenigbaar met feminisme" schrijft Susan en bedankt tenslotte Libanon, Tunesie, Algerije en nu ook Quatar, de enige landen, die de film boycotten.
Een commentaar van een lezeres: "This lady is now being presented as the role model for female empowerment and liberation. That, in essence, is flawed. A person who has such utter disregard for the suffering of humans cannot possibly be the face of a superhero that fights for justice and equality. It is a slap on the face of Palestinian girls in Gaza."

Het oorspronkelijke Engelse artikel van Susan Albuhawa, door Marianne van Ophuijsen vertaald en te lezen op onze VIZ- site: http://vrouweninhetzwart.nl/materiaal

Roger Waters van Pink Floyd: We don't need no thought controlTenslotte nogmaals: Hoe de tijden kunnen veranderen!
Total-los Trump bezoekt Polen - naar zijn mening ‘een van onze belangrijkste Europese bondgenoten’ - en CNN bericht meteen - vaste prik - hoe gelukkig de Polen zijn dat ‘the dark days of communist rule are over’.
Nu Europa zich heel langzaam lijkt te gaan losweken van de donkere dagen van kruipige, slaafse onderdanigheid naar Amerika toe, is dit een goede gelegenheid om onze jarenlange vergeefse oproepen aan de EU weer in fris jasje te steken. Onze dringende eisen waren en zijn: Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op [verdrags artikel 2 verplicht respect voor mensenrechten en democratie]; Stop de militaire samenwerking tussen EU en Israël en Wapenembargo tegen Israël.

Gaza is al onbewoonbaar:
Geef s.v.p wat vacantiegeld voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza PMRS (bank no.hieronder).
Als uitstekende achtergrondsinformatie dit artikel van NRC-Carolien Roelants https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/12/geen-water-geen-stroom-gaza-is-al-onbewoonbaar-11036245-a1562552

We wensen jullie een prettige vacantie. In augustus is er geen wake. Tot 1 september!

Er is weer lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

ISRAEL:
Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

EU:
Stop de militaire samenwerking met Israël.
Stel een wapenembargo in:
http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training
Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op

 

Uw gift is heel welkom o.a. voor het onderhouden van onze site.
Maak uw donatie s.v.p. over op Triodos bank nr. NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

PMRSDank voor donaties in juni. Tot nu toe zijn er sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014 slechts 3000 van de 18.000 verwoeste huizen herbouwd, omdat Israël o.a de invoer van cement verbiedt. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israliers, de babysterfte is hoger dan vòòr 2014, wat samen met stroomstoringen, vervuild water en overstromingen het leven in Gaza steeds ondraaglijker maakt. We hebben al meer dan 5000 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Socie
ty in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps.
Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis].

Willen jullie ook PMRS steunen?
Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl
website: www.vrouweninhetzwart.nl.