Vrouwen in het Zwart Amsterdam

houden een wake op vrijdag 6 oktober 2017 
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje).
Komt allen!


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

Voor de 6de dag op rij mogen meer dan 40.000 Palestijnen hun dorpen en steden niet uit.
Israëlische troepen hebben nu al sinds 26 september een heleboel dorpen totaal afgesloten in de West Bank bij Jerusalem, wat door de mensenrechten organisatie B’Tselem veroordeeld wordt als verboden collectieve straf. De lokale bevolking kan geen kant uit door de militaire wegversperringen en eindeloze checkpoints. Huizen worden door soldaten bezet en de bewoners er uit gegooid, auto’s geconfisqueerd, levensmiddelen bereiken dorpen niet meer en protesten worden met scherpe munitie, rubberkogels en traangas in de kiem gesnoerd met als gevolg dat scholen moeten sluiten en het leven tot stilstand komt. Lees https://www.maannews.com/Content.aspx?id=779240

Lees ook dit goede rapport over de 'normale' uitzichtloze situatie van Palestijnen, die gedwongen worden om in Israël te werken en zo hun eigen locale economie niet kunen opbouwen en onderhouden:
http://andreashackl.com/2017/08/occupied-labour-the-treadmill-of-palestinian-work-in-israel/

Ondertussen gebeurt er ook veel in Amsterdam:
Uit het Parool van 5 oktober ´17 door Ruben Koops:
"De fractie van GroenLinks is donderdagmiddag uit protest de raadszaal uitgelopen tijdens een inspraakbeurt van pro-Israëlactivisten
Onder hen was de controversiële activist Michiel Jacobs, die regelmatig door de politie is aangehouden, onder meer voor het verstoren van de alternatieve Kristallnachtherdenking.  
[Opmerking: vanaf 1992 vindt de Kristallnacht herdenking plaats bij het stadhuis op initiatief van ´Nederland bekent Kleur´ en de herdenking door het Centraal Joods Overleg (CJO), nu in de Portugeesche synagoge, begon meer dan 10 jaar later in 2003. Dat is dus de alternatieve herdenking.]
GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink liep weg toen Jacobs het woord kreeg."Ik stoor me aan de eenzijdigheid van het verhaal van deze man. Ik ben niet verplicht te luisteren, en ging dus maar even naar de wc." Raadslid Jorrit Nuijens volgde zijn voorbeeld.
Harder optreden
Jacobs pleitte voor het harder gemeentelijk optreden tegen zijn tegenstanders, de activisten die vooral de Palestijnse zaak bepleiten. Die zouden met verboden vlaggen hebben gezwaaid, en banden hebben met vermeende terroristische organisaties.

Lees verder: https://www.parool.nl/amsterdam/groenlinks-loopt-raadszaal-uit-om-pro-israelactivisten~a4520262/
Laatste zin van artikel; "Nu mogen de groepjes activisten alleen om en om op de Dam staan en moeten zij minimaal 50 meter afstand van elkaar bewaren."   [uiteindelijk werden het 35 meter]  

Aldus het Parool.
En dan nu de feiten.
Meer dan drie jaar staat een groep activisten op de Dam met informatie over wat er dagelijks echt gebeurt in Palestina (zelden of nooit in onze kranten te lezen). Initiatiefnemer Simon heeft met borden een tentoonstelling gemaakt, met voor vele passanten onbekende en vaak gruwelijke gebeurtenissen in het dagelijks leven van gewone Palestijnse burgers in de Bezette Gebieden. Er zijn levendige discussies met voor- en tegenstanders, ook met de vele toeristen. Al vanaf het eerste begin kwam er één man, gehuld in een Israelische vlag de toeschouwers en actievoerders  zeer opdringerig provoceren. Hoewel er door de gemeente eerder was vastgesteld, dat demonstranten een afstand van 25 meter tot elkaar moeten bewaren, bleef deze man, Jacobse geheten - ja inderdaad dezefde, die zojuist het woord voerde in de Gemeente Raad - vooral de initiatiefnemer Simon hinderlijk volgen.
Daarnaast was er een klein groepje pro-Israël demonstranten, die door de politie bij het Paleis mochten staan, op flinke afstand van de groep van Simon. Ook Israëlische toeristen komen geregeld een potje schreeuwen, een fenomeen, dat wij op het Spui bij de wakes ook regelmatig lijdzaam ondergaan en wachten tot ze uitgeraasd zijn. Vaak ook feliciteerden die Israëliers de man-met-de-vlag. Die zou tenminste nog de 'waarheid' durven zeggen. Ons devies was/is altijd: laat je niet provoceren, reageer niet en doe aangifte bij de politie, wanneer je wordt aangevallen. De tientallen aangiftes, die door deze Jacobse werden gedaan, zijn allemaal afgewezen - niet gegrond - en de aanwezige polite was duidelijk bezig een rapport samen te stellen over de gebeurtenissen. 
Al eerder had NRC journalist Bas Blokker een badinerend stukje geschreven in de NRC: ´Het einde van het demonstratie duet´ alsof het een zangpaar betrof. Eigenlijk meer iets voor de kunstpagina, zou je zeggen. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/02/einde-van-het-demonstratieduet-10898521-a1561554 
Opvallend verschil tussen deze Bas en zijn vader Jan Blokker, die al in 1987 een heel kritisch katern van de Volkskrant wijdde aan het Midden Oosten conflict en forse kritiek op Israël had. Net als nu werd ook hij beschuldigd van anti semitisme, terwijl hij het zionisme aanviel; hij kreeg dan ook een regen van aangiften over zich heen.
Want net als voor Het Parool geldt ook voor de NRC: ´waar er twee vechten, hebben er twee schuld´ - precies zoals er door de media decennia lang over het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt geschreven. Terwijl het toch na zoveel jaar wel duidelijk is, dat de ene kant de andere kant onderdrukt en de Israëlische kant bijna 70 jaar Palestijns land rooft en bezet houdt t.b.v. een settler koloniale staat. Israël beschikt over de modernste high tech wapens en miljarden financiële militaire hulp uit de VS. Terwijl de Palestijnse kant zijn grondgebied steeds kleiner ziet worden, gediscriminerd wordt, geen enkele tank, vliegtuig of drone bezit, grootschalige huisuitzettingen en verboden collectieve straffen moet ondergaan, ieder jaar veel burgers zonder enige vorm van proces doodgeschoten worden, terwijl Gaza, nog steeds in puin ligt sinds de laatste slachting in 2014 met meer dan 2000 doden en zonder werk, drinkbaar water en electriciteit totaal onleefbaar is geworden.

Terug op de Dam: onlangs liep het zover uit de hand, dat de politie ingreep. Jacobse had Simon fysiek aangevallen en zijn kleren gescheurd. Hij werd door de politie gearresteerd, bracht 7 dagen in de cel door, werd 22 september voorgeleid en veroordeeld tot schadevergoeding en moet nu 35 meter uit de buurt blijven van iedereen, die actief is voor de Palestijnse zaak. Dat is een rechtvaardig vonnis, wat ook voor onze wake van belang is. Wij zijn dus nog wel een rechtstaat, wat van sommige andere Europese landen langzamerhand niet meer gezegd kan worden. In Frankrijk kun je de gevangenis ingaan voor BDS-acties. Ook is een paar dagen geleden een bekend voorvechter van Palestijnse rechten en mede oprichter van de linkse Israëlische partij Matzpen zonder hoorzitting uit de Labour partij gegooid. Professor Machover, sinds 1968 in Londen wonend, had een artikel geschreven, dat volgens de nieuwe definitie van een niet officiële organisatie, de 'International Holocaust Remembrance Alliance', anti-Semitisch en niet anti-Zionistisch zou zijn.

Op zaterdag 7 oktober zijn jullie allemaal welkom bij Cuisine Clandes10, Hofmeyerstraat 67, Amsterdam van 20.30 - 22 uur om bovenstaande zaken te bespreken, zoals de juridische kanten van de pogingen om de BDS beweging te beperken, om actie plannen en strategiën te ontwikkelen.
Mee -eten kan ook; vooraf aanmelden via email cuisineclandes10@maisonpaysbas.org of de website http://maisonpaysbas.org/Cuisine-Clandes10/.

Kijk tenslotte ook naar de geweldig komische Arjen Lubach om te weten, waarom je vòòr een referendum tegen de sleepnetwet moet stemmen: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/zondag-lubach-sleepwet
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/04/referendum-over-sleepnetwet-dichtbij-13337359-a1575995

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

 
Dank voor donaties in september. Tot nu toe zijn er sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014 toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, tot nu toe 71.000 herbouwd, o.a omdat Israël o.a de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israliers, de babysterfte is hoger dan vòòr 2014, wat samen met stroomstoringen, vervuild water en overstromingen het leven in Gaza steeds ondraaglijker maakt.

We hebben al meer dan 5000 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers  die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Lily van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544 
Leeuwarden@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13-14 uur op De Nieuwstad bij De Waag 

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13- 14 uur op Stadhuis brug 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsnederland.nlwww.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace: www.coalitionofwomen4peace.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité:
www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: www.pacbi.org
Vrouwen voor Vrede: www.vrouwenvoorvrede.nl
docP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: http://www.ej-ymca.org/site/
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org/
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2017 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.
You are receiving this email because you subscribed

Our mailing address is:
Vrouwen in het zwart
Amsterdam, Centrum
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by
                    MailChimp