Vrouwen in het Zwart Amsterdam

houden een wake op vrijdag 3 november 2017 
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje).
Komt allen!NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in GazaHet heeft wel een half jaar moeten duren, maar dan heb je ook wat: dit vreemde gedrocht Rutte III.

Moet ons even van het hart. We hebben de meest rechtse regering sinds de dagen van minister president Jan de Quai in 1959; dit kabinet is een spierwitte mislukking. Misschien hebben onze lezers ook wel eens dat gevoel: ‘lees ik het goed; even in m’n arm knijpen’.

Voor jullie bij elkaar gezocht: Een hoop onzin en een rijtje gebroken beloftes:
 • 'Iedereen gaat er op vooruit’; bedoeld wordt: de BTW wordt verhoogd, voor iedereen worden dus de eerste levensbehoeftes duurder: eten, kappers, schilders etc.
 • Voor de verkiezingen waren alle partijen tegen de verhoging van het eigen risico. Wat blijkt nu: de zorgpremie stijgt om het zo genaamde ‘gelijk houden’ van het eigen risico te betalen. Vestzak-broekzak. In plaats van de 150 miljoen op te halen door bijv. de hoogste inkomens meer te belasten.
 • ‘Dividend belasting afschaffen is goed voor werkgelegenheid; want bedrijven blijven dan in het land’: ’Maar het is gewoon 1,4 miljard ontwikkelingshulp aan multinationals schenken, zoals de Christen Unie zei, maar toch er mee instemt. Dus het belasting paradijs wordt groter i.p.v. dat geld te gebruiken voor bijv. leraren tekort in onderwijs, wijkverpleging etc..
 • 'Integratie en vluchtelingen - groot thema tijdens de verkiezingen’. Resultaat nul-komma-nul:
 • geen uitbreiding van kinderpardon; vluchtelingen terug de zee in, maar eerst wel verplicht het Wilhelmus zingen.
 • ‘Eerste groen-rechtse kabinet’: dus landbouw vervuilers en vleeslobby kunnen hun gang gaan.  
 • Minister van Economische Zaken en Klimaat Wiebes: ‘we staan vooraan bij beteugelen van co-2 uitstoot’. Wat blijkt: Nederland doet het slechter dan meeste Europese landen.
 • Afschaffen raadgevend referendum’: Liep D66 decennia vergeefs mee te leuren. Nu zijn ze er tegen, want referenda over onwelgevallige wetten, zoals de ‘sleepwet’ - die van de zomer door de beide Kamers gejaagd is - kunnen de goede sfeer op het Binnenhof snel verpesten, al zijn ze maar raadgevend. Hulde aan de VU-studenten, die net op tijd een petitie begonnen en meer dan 300.000 namen bij elkaar wisten te krijgen om volgend jaar, tegelijk met de Gemeenteraad verkiezingen, een referendum over die enge wet te houden, die nog grotere afluister bevoegdheden bij de overheid legt.
 • En dan gaan we het maar niet hebben over de voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem, die Griekenland tot de bedelstaf bracht. Hoewel hij geen Nederlands minister van Financiën meer is, heeft hij het voor mekaar gekregen, toch tot januari Eurogroep voorzitter te mogen blijven. Terwijl hij na de gigantische PvdA nederlaag meteen de Nederlandse politiek verlaat, na eerst verzekerd te hebben, dat hij in de Kamer zou blijven:  ‘Ach ja, heel spijtig voor alle mensen die op me gestemd hebben.’
 • Tenslotte Lodewijk Asscher, https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/asscher-mijn-rol-is-die-van-mozes~af60fc11/, die alle bezuinigingen waar hij nu tegen is, ons vier jaar lang samen met Rutte door de strot heeft gewrongen. Het gaat allemaal steeds meer op Orwells boek ‘1984’ lijken: Oorlog is vrede, Vrijheid is slavernij, Onwetendheid is kracht. En Asscher als minister van Orwells ‘Ministerie van Liefde’? Eergisteren sloot hij in het parlement zijn interessante betoog af, net zoals de overleden Amsterdamse burgemeester Van der Laan zijn burgers toesprak: ‘Laten we proberen ons land net een tikje liever te maken.’
Leven we nog in de werkelijkheid of zijn we nu voor altijd in Ruttes fantasiewereld beland?  Het verbaast ons dan ook niets, dat we net in het radio nieuws horen, dat na 50 jaar het kinderprogramma ‘De Fabeltjeskrant’ op TV terugkomt.

Ondertussen werden op de Westoever en in Oost-Jeruzalem in de nacht van zondag op maandag 26 Palestijnen gearresteerd.

 (Ma’an https://www.maannews.com/Content.aspx?id=779407)Maar te midden van die Tweede Kamer tweedehands autoverkopers, zien we opeens de steeds glimlachende, geduldige minister voor Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, die ‘o schande met een Palestijn getrouwd blijkt te zijn … en ze stond ook nog met Arafat op de foto’.
O.l.v. de Telegraaf, Cidi, PVV en een full time zionist met literatuur als bijbaan, is het modder gooien al vòòr haar aanstelling begonnen: terrorisme verheerlijker, moslimknuffelaar en nog zo wat. Ook populair is het steeds verkeerd citeren van haar artikelen.
Waar de VVD en CU zich regelmatig tegen onze BDS acties hebben uitgesproken, wordt Kaag ook nog verweten sympathie voor deze boycot acties te hebben. [ Foto SK]

Sigrid Kaag was speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon en kreeg internationaal grote bekendheid, vooral door haar rol als leider van de delegatie die er in slaagde de chemische wapens uit Syrië te laten weghalen. Sinds 1994 werkte Kaag als VN-gezant. Ze spreekt zes talen, waaronder Spaans en Arabisch. Dus de ideale minister van Buitenlandse zaken, zou je denken. Vooral ook omdat ze in haar kleine teen meer ervaring en kennis heeft dan Zijlstra in z’n hele  grote bullebakken lijf, maar hij is nu de BUZA minister. Het  buitenland; hij weet er alles van; Halbe kwam als projectleider voor Shell in allerlei landen: Griekenland, Mexico, Italië, en zelfs Colombia.
De daar opgedane kennis deed hem twee jaar geleden een VVD-notitie schrijven tegen PvdA BUZA-minister Koenders: Niet altijd dat Hollandse opgeheven vingertje, liever prettig opportunistisch zijn tegen dictators en ’vooral geen gedram over mensenrechten. Brengt de Nederlandse handel maar in gevaar’ aldus Halbe.
En wat zei Sigrid Kaag twee jaar geleden in Vrij Nederland? Als diplomate sprak ze zich meestal niet uit over politiek: ‘Maar toch kan Kaag het niet laten te reageren op een recente uitspraak van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die zei dat vluchtelingen in Nederland geen aanspraak kunnen maken op ‘ooglidcorrecties, borstvergroting en complete tandrenovaties’. ‘’Als het daar om gaat, kunnen Syrische vluchtelingen beter naar Beiroet komen. Bij ons hebben ze uitstekende plastische chirurgen, en die zijn een stuk goedkoper dan hun Nederlandse collega’s. Maar even serieus: als je niet zelf in oorlogsgebied hebt geleefd, begrijp je niet dat mensen nu overal liever zijn dan in Homs of Aleppo. Zelfs het risico om midden op zee te zinken met een lekkende boot nemen ze dan voor lief. Dat is toch alleszeggend, het is een laatste noodkreet.’’ Hoe de samenwerking tussen die twee moet gaan is voor ons een raadsel, maar we wensen haar veel succes. Hier het Vrij Nederland interview uit 2015:  https://www.vn.nl/sigrid-kaag-profiel/
Al dit binnenlands gelieg, gekonkel en gedraai is klein bier vergeleken met wat vandaag 2 november - precies 100 jaar geleden in Groot Brittannië plaatsvond. We kregen de kans om 7 oktober in London een grote conferentie bij te wonen ‘Palestine, Britain & Balfour Declaration 100 years on’ waarvoor enorme belangstelling bestond, met meer dan tien gerenommeerde experts, historici en juristen zoals prof. John Dugard.
De Britse BZ minister Arthur James Balfour schreef in 1917 - na vele concepten - een korte brief (68 woorden) waarin hij tot de dag van vandaag  een wereld probleem wist te creëren, dat - volgens de regels van de eeuwenlange Britse koloniale verdeel en heers politiek - uiteindelijk tot de stichting van de staat Israël zou leiden en de catastrofe (Nakbah) voor de Palestijnen.
Balfour declaratie:
’Zijne Majesteits regering staat welwillend tegenover de vestiging van een nationaal tehuis voor het joodse volk in Palestina en zal haar beste krachten aanwenden de verwezenlijking daarvan te bevorderen, waarbij het duidelijk moet zijn dat niets zal worden ondernomen dat de burgerlijke en godsdienstige rechten van niet- joodse gemeenschappen in Palestina zou kunnen aantasten, dan wel de rechten en politieke status, die joden genieten in enig ander land. ‘

De term ‘National home’ is onbekend in het internationaal recht, maar kon door z’n vaagheid door de zionisten uitgelegd werd als staat. Interessant is ook dat de enige joodse minister in de regering in 1917 Edwin Montagu tegen het zionisme was.
Hij voorzag dat daardoor de status van joodse burgers in Europese landen benadeeld zou worden en hij verzette zich fel tegen het gelobby van prominente zionisten. Op zijn verzoek kwam de zin over de burgerlijke en godsdienstige rechten van niet-joodse gemeenschappen [het woord Palestijnen - geminacht door de koloniaal- racistische Britse overheid - was toen een brug te ver].
Ondertussen in Gaza: het Israëlische leger heeft gisteren een 'terreurtunnel', die van Gaza naar Israëlisch grondgebied leidde, vernietigd. Door de instorting zijn zeven Palestijnen om het leven gekomen.

De op de conferentie ‘Palestine, Britain & Balfour Declaration 100 years on’ in Londen aanwezige schrijver David Cronin beschrijft in zijn uitstekende boek ‘Balfours’s Shadow ‘** dat  de regering  van Lloyd George en minister Balfour geen enkele sympathie hadden voor joden. In 1905 al werd door Balfour een anti- immigratie wet gemaakt, speciaal om de door pogroms opgejaagde, zeer arme joodse Russen buiten het Britse rijk te houden. Z’n openlijk antisemitisme  en vrees voor: ‘an alien immigration that was largely Jewish’ viel samen met zijn welwillende contacten naar de zionistische beweging. Deze werd vertegenwoordigd door Chaim Weizmann, die zocht naar een Britse-Amerikaans protectoraat, het liefst in Palestina. Daar zou de ideeën van Theodor Herzl in zijn al in 1896 gepubliceerde boek: ‘De joodse staat’ verwezenlijk t kunnen worden. Herzl schreef: ‘we zouden daar (Palestina)  een deel van een wal kunnen opwerpen van Europa tegen Azië, een buitenpost van beschaving tegenover de barbaarsheid.’ De Britse en Franse koloniale machten, die het Midden Oosten al onder elkaar aan het verdelen waren, konden daar helemaal mee instemmen.
In Israël leren de kinderen op school nog steeds dat met de Balfour declaration ‘een land voor het eerst het beste voorhad met de toen zeer vervolgde joden’. Terwijl alle bronnen op het tegendeel wijzen.
Er wordt in Israël feest gevierd en Netanyahu is al op weg naar Engeland om ter ere van het 100-jarig bestaan een intiem diner met premier Theresa May bij te wonen.
Maar de Britse Labour oppositie leider Jeremy Corbyn schaamt zich voor deze kolossale koloniale blunder, waar de Britten zonder enig recht het land van de een - de Palestijnen - weggaf aan een ander - de zionisten - en hij weigert naar het diner te gaan.
Het feest in Londen wordt georganiseerd door een nazaat van Lord Balfour en een nazaat van Lord Rothschild, die als eerste de Balfour Declaration ontving en goedkeurde. In Palestina daarentegen worden demonstratieve herdenkingen gehouden, waarbij schoenen worden gegooid naar een bordpapieren Balfour, [tijdens de Irak oorlog werd president Bush ook eens met schoenen bekogeld]. Zoals altijd arresteert het Israëlische leger de demonstranten.

** Cronin spreekt 3/11 in Den Haag 14.00 tot 17.00 uur: Korzo Theater’, Prinsestraat 42

Ga ook naar de 'panel discussion' van o.a. Gate48:
Beyond the Balfour Declaration: navigating everyday life in contemporary Israel/Palestine
With: Erez Tzfadia, Salem El Qudwa, Erella Grassiani and Jess Bier
Thursday 9 November - 17:00 – 18:30 - Spui 25, Amsterdam

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

 
Dank voor donaties in september. Tot nu toe zijn er sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014 toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, tot nu toe 71.000 herbouwd, o.a omdat Israël o.a de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israliers, de babysterfte is hoger dan vòòr 2014, wat samen met stroomstoringen, vervuild water en overstromingen het leven in Gaza steeds ondraaglijker maakt.

We hebben al meer dan 5000 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers  die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Lily van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544 
Leeuwarden@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13-14 uur op De Nieuwstad bij De Waag 

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13- 14 uur op Stadhuis brug 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsnederland.nlwww.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace: www.coalitionofwomen4peace.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité:
www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: www.pacbi.org
Vrouwen voor Vrede: www.vrouwenvoorvrede.nl
docP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: http://www.ej-ymca.org/site/
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org/
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2017 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.
You are receiving this email because you subscribed

Our mailing address is:
Vrouwen in het zwart
Amsterdam, Centrum
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by
                    MailChimp