Vrouwen in het Zwart Amsterdam

houden een wake op vrijdag 5 januari 2018 
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje).
Komt allen!


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in GazaVrouwen in het Zwart
wensen jullie een gelukkig en strijdbaar Nieuwjaar 2018
 Palestina vrij !


 
Jeruzalem, hoofdstad van Israël? Liegen, bedriegen, bedreigen.

In een speciale sessie van de Algemene Vergadering van de VN heeft een zeer grote meerderheid van de leden de VS opgeroepen om de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël in te trekken. Met 128 landen voor, 9 landen tegen en 35 onthoudingen werd deze resolutie aangenomen. Zelfs Israëls trouwste bondgenoten stemden ditmaal ervoor, zoals de meeste EU landen. De Palestijnse president Abbas noemde de uitkomst van de resolutie een overwinning voor Palestina.Voormalig discriminerende huisjesmelker Trump, nu optredend als VS president, kent maar één manier om iets te bereiken: iedereen en alles BEDREIGEN. Gaat altijd alleen over geld. Gecombineerd met liegen en bedriegen, denkt Twitter termijn denker T. de wereld als een mafiose leider er wel onder te kunnen houden. Waar de meeste diplomaten voorzichtig proberen met fileermesjes hun doel te bereiken, kan de bijl voor Trump niet bot genoeg zijn. Landen, ook bondgenoten krijgen straf, (minder geld) wanneer ze 21 december j.l. zouden stemmen vòòr de VN-resolutie, die opriep om de VS erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, in te trekken,

De VS had eerder een ontwerp resolutie in de Veiligheidsraad al met een veto afgemaakt. Al jaren lang had de VN verklaard dat er geen ambassades in de stad van de drie wereldgodsdiensten mogen worden gevestigd. Voor Jeruzalem geldt al sinds 1947 een speciale internationale status [zie: VN resolutie 181, Wikipedia]. Zie ook de andere resoluties over Jeruzalem 242, 303 476, 478.

Maar terug naar nu: Trump had een verkiezingsbelofte in te
lossen aan z'n Christelijke zionistische achterban en de joods zionistische oerconservatieve Republikeinse donateurs, zoals megabedreiger van Palestina sympathisanten: casinomagnaat Sheldon Adelson. Die had tijdens de 2016 verkiezingsrace nog net op tijd 25 miljoen dollar in de campagnekas gestort. Dus houdt Tricky T. zich aan de regels van Cosa Nostra en de Omertà: 'voor wat hoort wat'.
Een andere ijzere wet: 'je bemoeit je niet met andermans illegale affaires en vooral: je zwijgt'.
Maar zojuist beginnen de ratten het zinkende schip te verlaten en gaat extreemrechtse altRight Steve Bannon - eerder Trumps dikste antisemitische èn zionistische vriend en een half jaar veiligheidsadviseur - een boekje open doen over de 'domheden van de familieleden van Tricky T., vooral over [vredesengel] schoonzoon Jared Kushner'. Met FBI onderzoeken over 'Russche interventies' in het verschiet begint de paniek om zich heen te slaan. CNN en andere VS TV zenders hebben gelukkig weer weken werk aan 'de schandalen', maar voor de Palestijnen op de West Oever en Gaza wordt de toestand steeds onhoudbaarder. Bij voortgaande demonstraties van verontwaardigde Palestijnen zijn al 16 Palestijnen gedood, er vielen 3000 gewonden en 500 mensen zijn gearresteerd. Zie:
http://www.aljazeera.com/news/2017/12/trump-jerusalem-decision-latest-updates-171212081649751.html

2018 De 1ste wet in het nieuwe jaar, die het Israëlische parlement er door kreeg [64 voor & 52 tegen] bepaalt dat nu 80 leden [vroeger 61] van de 120-koppige Knesset er mee moeten instemmen, om aan "een buitenlandse partij" delen van Jeruzalem af te staan.
De woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, noemde de wetswijziging "een oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk", die ieder gesprek over vrede nutteloos maakt.
In adembenemend tempo zijn Israëlische settlers ook al weer bezig tenten op te zetten op Palestijns land in bezet gebied bij Nablus en weer een illegale nederzetting aan het voorbereiden.


In de oorlog van 1948 veroverde Israël het westen van Jeruzalem en Jordanie bezette het oosten van Jeruzalem. Toen al riep Israël West-Jeruzalem uit tot 'eeuwige' hoofdstad en Jordanië riep Oost-Jeruzalem uit tot 2de hoofdstad van het land.
In 1967, brak de Zesdaagse Oorlog uit. Israël tegen de Arabische landen Egypte, Syrië en Jordanië. In deze oorlog veroverde Israël Oost-Jeruzalem. Na de annexatie riep Israël de hele stad uit tot ondeelbare hoofdstad van Israël.


En Trump dreigt nu om de jaarlijkse VS-bijdragen van ongeveer $ 370 miljoen aan de Palestijnen te verminderen en hen zo aan de onderhandelingstafel te dwingen. Het kantoor van de Palestijnse president Mahmoud Abbas gaf meteen een reactie: 'Jerusalem is 'not for sale'.

Getroffen zal vooral UNRWA worden. De VN organisatie 'Relief and Works Agency for Palestinian Refugees' - is verantwoordelijk voor ondersteuning van miljoenen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen in Gaza, de West Bank, Jordanië, Lebanon en Syrië. Ze helpen meer dan 5 miljoen mensen in de regio en tot nu toe was Amerika, het machtigste land, ook de grootste sponsor.
Zie artikel over UNRWA:
https://www.nytimes.com/2018/01/03/world/middleeast/what-is-unrwa-and-what-would-it-mean-if-trump-cuts-its-funding.html? en luister naar VS ambassadeur Nikki Haley: https://youtu.be/gj_BVE-YY3Q

Tenslotte besloot de Nieuw-Zeelandse popster Lorde een concert in Israël af te zeggen. fawzi al junaidiWeer een succes voor de culturele boycot – onderdeel van de wereldwijd zich uitbreidende Boycot, Desinvesteren  & Sancties [BDS] campagnes.
Volkskrant popjournalist Robert van Gijssel, die zich afficheert als: allround muziekredacteur, met een lichte voorkeur voor het rauwe randje..., blijkt ook en lichte voorkeur te hebben voor eenzijdige verslaggeving. Onder de kop: Zangeres Lorde verstrikt in politieke discussie, beweert hij dat ze ’zwichtte onder druk vaneen klein groepje activisten‘ terwijl ze zelf zegt  ‘Ik ben er niet trots op te moeten toegeven, dat ik met dit concert niet de juiste keuze heb gemaakt'.
Daarna laat hij een pagina grote advertentie uit de Washington Post zien, waarin een extreem orthodoxe Amerikaanse rabbi Lorde voor huichelaar uitmaakt, die de kant van de 'internationale, antisemitische boycot van Israël'  kiest en zich afvraagt: ‘waarom treedt ze wel op in Rusland, dat openlijk steun geeft aan de  Syrische genocide en aanvallen op Israël’. Maar opgelucht schrijft de VK journalist : 'Intussen proberen meer gematigde krachten Lorde op andere gedachten te brengen’. Welke 'gematigde' krachten?

Dagelijks worden nog jongere meisjes dan Lorde gevangen genomen en mishandeld. Zie: het Nederlands rapport Palestinian children and military detention.
Zoals Ahed Tamimi, het 16-jarige Palestijnse meisje dat een bewapende Israëlische militair sloeg, nichtje van Muhammad Tamini (foto) die met een Israëlische rubberkogel in z'n hoofd geschoten werd, zit al een week vast. Haar advocate Gaby Lasky, zei tegen persbureau Reuters: "Ik denk dat ze haar zo lang mogelijk gaan vasthouden, want ze willen de stem van het verzet niet buiten de gevangenis.”

Robert v. Gijssel besluit z’n stukje met het citaat van de vaderlijke Israëlische ambassadeur in Nieuw-Zeeland Itzhak Gerberg die in gesprek wil met de 21 jarige zangeres, want ze zou ‘gemanipuleerd zijn door een kleine en fanatieke groep activisten’. Op sociale media richtte hij zich persoonlijk tot haar: 'Muziek zou moeten verenigen in plaats van verdelen, en jouw optreden in Israël had kunnen bijdragen aan meer hoop op vrede in het Midden-Oosten.'  
Zie: https://www.volkskrant.nl/buitenland/kritiek-op-zangeres-lorde-voor-plannen-en-vervolgens-afgelasten-van-concert-in-israel~a4552332/

Ibrahim Abu Thuraya verloor zijn benen tijdens de Israëlische bombardementen op Gaza [2008-09] maar bleef zich moedig verzetten.Hij werd 15 december, zwaaiend met een Palestijnse vlag, door het Israëlische leger doodgeschoten.
 

Tenslotte
Bijna iedereen krijgt de laatste dagen van het jaar stromen verzoeken om geld aan ‘goede doelen’ te geven. Het overgrote deel van jullie gulle donaties, die wij van onze lezers ontvangen, gaat naar het PMRS ziekenhuis in Gaza. Alleen de hosting & domeinregistratiekosten voor onze [door vrijwilligers] gemaakte site www.vrouweninhetzwart.nl en maandelijkse kosten voor onze bankrekening trekken we af van jullie giften. Maar……onze site is al lange tijd zwaar verouderd en moet dringend vernieuwd worden. Een dat kost geld. Daarom willen we  jullie voor deze ene keer vragen om ook een donatie t.b.v. de nieuwe website te geven: NL47 TRIO 0786 8210 94  t.n.v. Stichting Vrouwen in het Zwart o.v.v. ‘website’ Bij voorbaat hartelijk dank.
Kijk ook vast naar de mooie nieuwe site van het Nederlands Palestina Komitee
https://palestina-komitee.nl/
 

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

 
Dank voor donaties in december. Tot nu toe zijn er sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014 toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, tot nu toe 71.000 herbouwd, o.a omdat Israël o.a de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israliers, de babysterfte is hoger dan vòòr 2014, wat samen met stroomstoringen, vervuild water en overstromingen het leven in Gaza steeds ondraaglijker maakt.

We hebben al meer dan 5000 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheids werkers  die de door decennia lange Israëlische militaire bezetting verwaarloosde gezondheids infrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOs van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Lily van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544 
Leeuwarden@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13-14 uur op De Nieuwstad bij De Waag 

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13- 14 uur op Stadhuis brug 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsnederland.nlwww.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace: www.coalitionofwomen4peace.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité:
www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: www.pacbi.org
Vrouwen voor Vrede: www.vrouwenvoorvrede.nl
docP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: http://www.ej-ymca.org/site/
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org/
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2017 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.
You are receiving this email because you subscribed

Our mailing address is:
Vrouwen in het zwart
Amsterdam, Centrum
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by
                    MailChimp