www.vrouweninhetzwart.nl

www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 5 oktober 2018
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje).

Komt allen!

Khan al Ahmar bedreigd
Ierse boycot Israël, BDS
Abel Herzberglezing Sigrid Kaag
Brian Eno



  Kinderen in Khan AlAhmar

Nu nog vrolijk spelende kinderen in Khan al-Ahmar.
Israël verklaart deze school tot militair gebied in afwachting van de komende vernietiging.

Het wordt steeds moeilijker om maar een keer per maand jullie de laatste calamiteiten en moorden op ongewapende Palestijnen van machtsdronken Israël door te geven. Er gebeurt te veel en niets is goed nieuws. In de maand september lagen de Palestijnen weer aan alle kanten onder vuur.

Na de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem in het voorjaar, stopte president Trump alle bijdragen aan de UNRWA [United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East], decimeerde hij de humanitaire hulp aan de Palestijnse Autoriteit (PA) en probeerde het gros van de Palestijnse vluchtelingen haar status te ontnemen. Het gaat over het recht op terugkeer. Na hoeveel generaties ben je geen vluchteling meer?

De ultra-rechtse Israëlische regering, met de onverminderde steun - en dus wind in de rug - van Trump en consorten, zag haar kans schoon, om de greep op de Westelijke Jordaanoever te verstevigen, door nog meer Palestijnse huizen te vernietigen en nog meer confiscatie van Palestijnse grond ten behoeve van nog meer nederzettingen. De recent aangenomen Nationaliteitswet, (zie Nieuwsbrief sept.) is wel de bezegeling van Apartheid, die joden als enige het recht op zelfbeschikking geeft in Israël, waar 20% van de bevolking van niet-joodse afkomst is en het is zelfs meer dan 50%, als je bezette Palestijnse gebieden meerekent.
 Ambassade Muur met wachttoren
In eigen land ontstond ophef over de voorgenomen verplaatsing van de Israëlische ambassade in Den Haag. Bomen moeten gekapt worden, een historisch monumenten pand wordt van binnen totaal gestript en de buren komen tegen een Israëlische muur aan te kijken. Maar gelukkig: de bewoners gaan in verzet, net als de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, dat een negatief advies gaf, evenals de welstandscommissie van de gemeente. De verbouwing zal „onomkeerbare” schade toebrengen aan het rijksmonument, maar toch bezweek het halfhartige Haagse college voor druk van Israël - dat het pand  voor vier miljoen euro van het Rijksvastgoedbedrijf had gekocht. 'Plein 1813 is geen geschikte locatie voor de Israëlische ambassade', zeiden coalitiepartij GroenLinks en oppositiepartijen PvdA, Haagse Stadspartij en Partij voor de Dieren. 'De veiligheid van de mensen, die er wonen, kan niet gegarandeerd worden', volgens GroenLinks Arjen Kapteijns.

Khan al-Ahmar

Het Bedoeïenendorpje Khan al-Ahmar blijft voortdurend in het nieuws omdat het Israëlische Hooggerechtshof heeft besloten dat niets de verwoesting ervan meer in de weg staat. In het dorp wonen Bedoeïenen van de Jahalin-stam, die in de jaren vijftig zijn verdreven uit de Negev/Naqab. Dit is de tweede keer dat zij vanwege zionistische plannen huis en haard moeten verlaten. Ook de school, die leerlingen uit de wijde omgeving bedient, moet tegen de vlakte.
 
Merkel in wonderland

De bevolking kan nu elk moment worden gedeporteerd. Het dorp ligt op een strategische plek in het zogeheten E1-gebied. De geplande uitbreiding van de  Israëlische nederzetting Ma’ale Adumim zal de Palestijnse Westelijke Jordaanoever in tweeën splitsen en daardoor een aaneengesloten Palestijnse staat onmogelijk maken.

Dareen Tatour

De Palestijnse dichteres in Israël Dareen Tatour is na twee maanden gevangenschap vrijgelaten. Haar gedichten (Verzet U, mijn volk, verzet U!) vielen bij de bezetter niet in de smaak.
Dareen
     Tatour
De wekelijkse demonstraties aan de grens van Gaza nemen toe, evenals het aantal doden en gewonden. Ook op zee wordt gedemonstreerd met vissersbootjes, die dagelijks letterlijk onder Israëlisch vuur liggen. Sinds het protest begon, zijn er inmiddels 180 Palestijnen gedood en meer dan 18.000 gewond geraakt. Zie hier de laatste updates van de Gaza protesten . Afgelopen vrijdag vonden 4 volwassenen en 2 kinderen de dood. Israëlische sluipschutters schoten een jongetje van 12 door z'n hoofd en eentje van 14 in z'n borst. Afgelopen woensdag was een jochie van 15 de klos.

Defence for children, dat begin augustus al waarschuwde: 'het Israelische leger doodt nu kinderen in recordaantallen', berichtte 29 september, dat er tot nu toe dit jaar alleen al 44 Palestijnse kinderen zijn gedood door het Israëlische leger of door Israëlische kolonisten. Het grootste deel daarvan betreft Palestijnse kinderen uit de Gazastrook.

Vorige jaar september schreven we in onze nieuwsbrief, dat Sigrid Kaag: 'd*e ideale minister van Buitenlandse Zaken zou zijn; vooral ook omdat ze in haar kleine teen al meer ervaring en kennis heeft dan ministerdan Halbe Zijlstra in z'n hele grote bullebakken lijf, maar *hij* is nu minister van BUZA'.*  Maar inmiddels mag Blok, weer een andere VVD-er het nu proberen, die nou ook niet bepaald weet, waar Abraham de mosterd vandaan haalt en daar is geen woord Surinaams bij. .De van oorsprong christelijke krant Trouw publiceert als eerste haar opvallende Abel Herzberg lezing van minister Sigrid Kaag integraal, waarin het vooral gaat over de plaats van de 'vreemdeling'. Goede migran Slechte migrant
Goede migrant      -      Slechte migrant
Cartoon: Tjeerd Royaards, winnaar Inktspotprijs 2018

Goed BDS nieuws

Vreemde vruchten: Ierland is al vaker ons goede voorbeeld geweest. Ook nu weer: als eerste land in de EU worden producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever tot verboden waar bestempeld en- conform de EU-regels- uit de schappen gehaald. Zo hoort het en we wachten hoopvol op een soortgelijke wet in ons Parlement. Welke partij neemt  het voortouw?

Culturele Boycot

'Al meer dan 140 artiesten boycotten het Israëlische songfestival', schrijft The Palestine Chronicle. In augustus was er in Duitsland al ophef ontstaan, omdat een festival het aangekondigde optreden van Brian Eno introk omdat ze, toen ze hem boekten niet op de hoogte zouden zijn geweest van zijn BDS activiteiten. Dat is gewoon onmogelijk, want de muzikant en beeldend kunstenaar Brian Eno is naast Roger Waters al jaren een prominent pleitbezorger van de Palestijnse zaak en benadert met enige regelmaat artiesten ook persoonlijk, om de culturele boycot te steunen en niet in Israël op te treden. Zeker nu afgelopen zomer in de Gazastrook het enige culturele centrum 'Said Al Mishal', dat tot nu toe de Palestijnse bevolking entertainment en artistieke expressie bood, door het bezettingsleger met de grond gelijk is gemaakt. Daarom zeggen steeds meer artiesten hun optreden in Israël af.

Bian Eno
      - VIDEOIn de korte video hiernaast legt Brian Eno uit, waarom het zo belangrijk is, dat ook artiesten zich onomwonden uitspreken over het structurele onrecht tegen de Palestijnen en het geweld van de staat Israël, waartegen de BDS acties - vreedzame protesten-  de beste remedie zijn. De video is dit voorjaar in Berlijn opgenomen, tijdens het Berlin Pop-Kultur festival, waar Brian Eno het interview gaf. Informatie over de Academische en culturele boycot:
   Discussie
     in Crea, Amsterdam
Deze week was er een levendige discussie  in Amsterdam, Nijmegen en Den Haag over 'Het recht op terugkeer' met Ali Abunimah, medeoprichter van de bekende Palestijns- Amerikaanse non profit nieuwswebsite Electronic Intifada [https://electronicintifada.net] en de Israëlische Eitan Bronstein Aparicio, oprichter van de Israëlische non- profit organisatie Zochrot, die de exodus van de Palestijnen in 1948 ruimere bekendheid wil geven bij de Israëlische bevolking. Daartoe is een website gemaakt, gewijd aan de Palestijnse dorpen, die vernield of ingenomen werden door Israëlische burgers tijdens en na 1948. [https://nl.wikipedia.org/wiki/Zochrot]

Kristel in Palestina
Kijk en luister naar het uitstekend verhaal en heldere uitleg [video] van Nederlandse activiste Kristel met een Palestijnse echtgenoot. Hoe de bewegingsvrijheid in het alledaagse leven van Palestijnen aan beide zijden van de Apartheidsmuur onmogelijk gemaakt wordt. De muur, de hekken alsmede wegen for Jewish Israëli only , [die o.a  hun illegale neder- zettingen moeten kunnen bereiken] zijn i.t.t. alle verhalen van Israëlische zijde, dat daarmee terroristen geweerd zouden kunnen worden, alleen gebouwd voor controle van Pal. burgers, er gaan iedere dag ongeveer 10.000 Palestijnen illegaal naar Israël om werk te zoeken, dus een terrorist heeft mogelijkheden genoeg. Ook zijn alle toegangen naar Bethlehem allemaal door 1 Israëlische militaire jeep af te sluiten.

Gaza protesten: De laatste updates Sinds de terugkeer marsen begonnen op 30 maart, zo'n 5 maanden geleden, heeft het Israëlische leger 180 Palestijnen gedood in de ommuurde, belegerde Gazastrook. Al die tijd is er, vooral op vrijdagen, door de bevolking geprotesteerd voor het recht op terugkeer naar de huizen en het land van de Palestijnse families die daar, 70 jaar geleden, uit zijn verdreven.
Ibrahim Ahmad
     Nassar Al-Arouq


De 78- jaar oude Ibrahim Ahmad Nassar Al-Arouqi  werd 2 october gedood door het Israëlische leger in het Al-Maghazi vluchtelingen kamp in het belegerde Gaza



















Kind huilt
     om dood klasgenootje
Een klasgenootje van de 12 jarige Nassir al-Mosabeh, die vrijdag gedood werd tijdens protesten bij het grenshek tussen Israël en Gaza werd gedood, hoort het nieuws in zijn (UNRWA) schoollokaal in Khan Younis in het zuiden van de Gaza strook September 30, 2018, Reuters © Ibraheem Abu
Mustafa

Tenslotte:

We schreven al eerder dat onze site verouderd is en dringend vernieuwd moet worden. En dat kost geld. We danken onze lezers voor de giften, die jullie vorige keren gegeven hebben - vaak zelfs uitgesplitst bijv: 50/25/10 euro voor PMRS Gaza ziekenhuis en het zelfde bedrag voor onze nieuwe website. Graag uw donaties op NL47 TRIO 0786 8210 94  t.n.v. Stichting Vrouwen in het Zwart o.v.v. ‘website’. Bij voorbaat hartelijk dank.   

Aktiviteiten kalender

 Zondag 7 october 2018
SRP (Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina) organiseert: Documentaire vertoning: 'Arna’ s Children'  (Juliano Mer Khamis & Danniel Danniel, 2004),  84 minutes. In: Arabisch & Hebreeuws (English subtitles).
Inloop:  20:00 uur, aanvang film: 20:30pm. In Joe's Garage, Pretoriusstraat 43, Amsterdam Oost.

lees verder 

Vrijdag 12 oktober 2018
Amsterdam: documentaire “Truth Lost at Sea” regisseur Rifat Audeh over Gaza Freedom Flotilla 2010, 20:00 uur CREA, Amsterdam, Nieuwe Achtergracht 170
Toegang gratis


700 opvarenden werden ontvoerd en in een Israëlische gevangenis vastgezet. 10 opvarenden werden gedood.

De sprekers: Sadet Karabulut, Kamerlid van de SP. Zij schreef n.a.v. haar recente reis naar Palestina haar rapport  “Voortdurende bezetting en grenzeloos onrecht”. Anne de Jong, UVA, nam deel aan de Flotilla van 2010 en schreef daarover in haar boek “Geen vijanden” een indringend verslag.

Organisatoren: Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP), www.docp.nl  en  www.rightsforum.nl

 
Maandag 15 October 2018
 
(Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina)  SRP zijn alweer in Joe’s Garage.
Nodigen uit voor een project waarbij ze fondsen werven voor de bouw van een speeltuin in Palestina middels een benefiet diner voor hun Jalazone speeltuin project lees verder
Maaltijd om: 19:00 uur. Lokatie: Joe's Garage, Pretoriusstraat 43, Amsterdam Oost

Woensdag 17 October 2018

Film: 'Naila and the Uprising'
19.30-22.00 uur, Duitslandstraat 4, 6663 LE Lent
Trailer

 

 
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

PMRSVeel dank voor jullie wel heel gulle donaties in september. We hebben in augustus € 200,- ontvangen! Wat momenteel heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook deze laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal dus € 9.955,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderd duizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen hebben nog steeds geen huis]. 
Willen jullie ook PMRS steunen? Maak geld over naar
Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v.  PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel%20Nederland%20training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Lily van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544 
Leeuwarden@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13-14 uur op De Nieuwstad bij De Waag 

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13- 14 uur op Stadhuis brug 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace: 
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org



Copyright © 2017 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.