Vrouwen in het Zwart Amsterdam

houden een wake op vrijdag 1 maart 2019
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje).
Komt allen!


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

Muur schildering


Na Lily….


Nu Lily er niet meer is, valt het ons zwaar al haar activiteiten met dezelfde intensheid voort te zetten. Maar in haar geest van onverzettelijkheid proberen wij dat toch, zo goed en zo kwaad als het kan.

dumm dum kogelsMeer dan ooit zitten gewone Palestijnen in het nauw, of zij nu op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem, in Gaza, in Israël (Palestina48) of in gedwongen ballingschap verblijven. Zij worden gedood met granaten en dumdumkogels, hun landerijen worden vernield en bezet door kolonisten, hun huizen en scholen gesloopt, zij worden massaal gearresteerd en vaak zonder vorm van proces vastgezet. Ook kinderen worden niet ontzien.
Gaza is door de nu al bijna 12 jaar durende blokkade vrijwel onbewoonbaar geworden. Mede door vier oorlogen zijn enorme aantallen huizen verwoest, duizenden dodelijke slachtoffers gevallen, nog eens tienduizenden voor het leven invalide geworden. Ook hier worden kinderen niet ontzien. De gezondheidszorg wankelt bij gebrek aan faciliteiten en medicijnen. Het water is zwaar vervuild en de landbouwgrond vergiftigd met chemicaliën.


In Israël zelf leven Palestijnen als tweederangs staatsburgers. Hun steden en dorpen mogen zich, anders dan de illegale joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet uitbreiden om de natuurlijke aanwas van de bevolking te huisvesten.

verwoestBedoeïenen in de Naqab (Negev) zijn helemaal vogelvrij. Het dorp al-Araquib is door Israëlische troepen in de afgelopen 8 jaar al 136 keer verwoest en evenzovele malen weer opgebouwd. Soemoed, standvastigheid, noemen de Palestijnen dat. Veel van deze bedoeïenendorpen bestonden al vóór de oprichting van de staat Israël.

Het dorpje Khan al-Ahmar, waar bedoeïenen wonen die kort na de oprichting van de staat Israël werden verdreven uit de Naqab (Negev) dreigen nu opnieuw geruimd te worden ten behoeve van de uitbreiding van illegale nederzettingen.

In Oost-Jeruzalem worden hele wijken overgenomen door joodse kolonisten en de rechtmatige bewoners uit hun huizen gezet.

ShahadastreetIn al-Khalil (Hebron) worden 800 kolonisten beschermd door ruim 4.000 Israëlische soldaten. Een hele wijk in het centrum van de stad is niet toegankelijk voor de Palestijnse bewoners en winkeliers. Hun winkeldeuren zijn dichtgelast en er zijn geen klanten.

In de Jordaanvallei floreren Israëlische landbouwnederzettingen op gestolen grond van Palestijnse boeren. Aan water geen gebrek, behalve in de resterende Palestijnse dorpen, waar elke druppel drinkwater voor hoge prijzen gekocht moet worden, omdat het Israëlische bezettingsleger elke waterleiding die de dorpelingen zelf aanleggen, binnen korte tijd weer verwoest.

Dat is het onrecht waar Lily zich druk om maakte en dat is precies waarom wij proberen door te gaan in haar geest.

Verkiezingen

Op 9 april worden in Israël nieuwe verkiezingen gehouden. Het Israëlische kabinet, louter bestaande uit rechtse partijen, heeft sinds het vertrek van minister Avigdor Lieberman van Defensie, die vindt dat Gaza nóg harder aangepakt moet worden, nog maar een heel smalle basis in het parlement. Premier Benjamin Netanyahu (Likoed) hoopt dat zijn dalende populariteit op dit moment nog net toereikend is om de verkiezingen te winnen. Daartoe doet hij vergaande concessies aan extreemrechtse partijen, zelfs aan de volgelingen van de in 1990 vermoorde, extreemrechtse, racistische Meir Kahane, die in Amerika veroordeeld is wegens terrorisme.

Als tegenprestatie voor deze concessies verlangt Netanyahu de steun voor een wetsvoorstel dat de zittende premier immuniteit verschaft tegen juridische vervolging. Netanyahu ligt, net als zijn echtgenote, onder vuur wegens een aantal grote corruptieschandalen en hoopt via dit wetsvoorstel de dans te ontspringen.

Volgens de laatste peilingen echter zou het gelegenheidsverbond, gesloten tussen Netanyahu’s belangrijkste concurrent, ex-legerleider Benny Gantz en Yair Lapid, leider van de -naar Israëlische begrippen – centrumpartij Yes Atid, zes zetels vóór liggen op Netanyahu’s Likoed.

Welke keus de Israëli’s straks in het stemhokje ook zullen maken, de Palestijnen zullen er niet koud of warm van worden door wie zij straks gebeten worden, de gebeten hond zijn ze tóch.

De twee-statenoplossing is niet populair meer in Israël; een van de laatste politici die zich hier nog openlijk voor uitsprak, Tzipi Livni, gooide de handdoek in de ring, nadat de nieuwe voorzitter van de Arbeiderspartij, Avi Gabbay, haar hardhandig uit de Zionistische Unie had gegooid, samen met haar partij. Politiek in Israël is een hardhandig bedrijf.

Antisemitisme

Afgelopen week heeft het congres van GroenLinks een motie aangenomen, waarin de BDS-campagne (Boycot-Desinvestering-Sancties) een geaccepteerde vorm van geweldloze actie wordt genoemd.

Zoals bekend doet het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël [CIDI] al jaren zijn best om elke vorm van fundamentele Israëlkritiek - en dat ís BDS – als antisemitisch te bestempelen. Daartoe lobbyt het CIDI bij politiek en media om de zogeheten IHRA-definitie van antisemitisme te aanvaarden.

voltaireDe PvdA was tot nog toe standvastig op dit punt en was van mening dat fundamentele kritiek op Israël tot de vrijheid van meningsuiting behoort. Totdat de partij vorige week een draai van 180 graden maakte, na „indringende gesprekken met joodse Nederlanders”. In het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) viel eind januari, kort voor de ommezwaai van de PvdA, te lezen op wie dit slaat: Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO), Ronny Naftaniel, voormalig directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en huidig vice-voorzitter van het CJO, en CIDI-directeur Hanna Luden – allen lid van de PvdA. (Jaap Hamburger in NRC) Hamburger, voorzitter van het Israëlkritische ‘Een Ander Joods Geluid’ [EAJG] behoorde kennelijk niet tot de joodse Nederlanders die om hun mening werd gevraagd.

In Frankrijk gaat president Macron nog een stap verder en stelt elke vorm van antizionisme gelijk aan antisemitisme en daarmee strafrechtelijk vervolgbaar. Rousseau en Voltaire draaien zich om in hun graf.

Het nieuwe ‘Warschaupact’ gaat ruziënd ten onder.

Wat vorige week het feestje van Trump en Netanyahu had moeten worden, een topconferentie in de Poolse hoofdstad Warschau, ging ten onder in gekrakeel.

De bedoeling van Trump was om een alliantie te smeden voor een oorlog tegen Iran, onder de verhullende benaming ‘Conferentie voor Vrede en Stabiliteit in het Midden-Oosten.

Netanyahu was al langer bezig om vier dissidente Europese landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, de zgn. Visegradlanden) voor zijn karretje te spannen om kritische geluiden in de Europese Unie ten aanzien van Israël te smoren.

Hij kon zich echter niet weerhouden om Polen te beschuldigen van collaboratie met de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Een beschuldiging die, waar het individuele Polen betreft niet geheel onjuist is, maar diplomatiek gezien niet handig is, als je iets gedaan wil krijgen van zo’n land. Gevolg: de Poolse premier zegde zijn deelname aan de Visegrad-top in Israël, gepland voor een week later, af en was van plan zijn minister van Buitenlandse in zijn plaats te sturen. Inmiddels stond premier Netanyahu, óók minister van Buitenlandse Zaken, misschien geschrokken van alle commotie, zijn functie als minister van Buitenlandse Zaken af aan partijgenoot Yisrael Katz. Maar deze strooide nog meer zout in de wonde door tijdens een persconferentie voormalig premier Yitzhak Shamir te citeren: “In Polen krijgen baby’s antisemitisme met de moedermelk binnen gegoten.” De boot was aan. Polen liet verstek gaan en daarna de andere Visegradlanden ook en de conferentie ging niet door.

Enig gepast leedvermaak is op zijn plaats.

Trainingkampen voor para-militairen in de Negev.


Het Israelisch dagblad Haaretz vermelde op 17 februari, dat Israëlische officieren buitenlandse huursoldaten trainen, met name  Colombianen en Nepalezen, in door de verenigde Arabische Emiraten (UAE) gefinancierde kampen in de Negev-woestijn. Deze informatie was al op 20 september 2018 bekend gemaakt door Mintpressnews.

"TEL AVIV - Een nieuw rapport van de Emirati nieuwswebsite Al-Khaleej Online heeft onthuld dat veel huursoldaten die de aanval op de Jemenitische havenstad Hodeida leidden, in Israël waren getraind door Israëlische soldaten, en een licht werpen op de heimelijke rol van Israël in de oorlog in Jemen.

Volgens Amerikaanse functionarissen nauw betrokken bij het House Intelligence Committee met kennis van de operatie, hadden honderden huursoldaten van verschillende nationaliteiten die namens de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) in Jemen vochten, onlangs "instance combat training" ontvangen in trainingskampen in de Negev woestijn die werden gecreëerd middels een geheime overeenkomst tussen de UAE en Israël. Huurlingen in het kamp werden getraind onder de "persoonlijke supervisie" van de Israel Defense Forces (IDF).

De oprichting van het kamp werd geleid door de veiligheidsadviseur van de Emiraten, Mohammed Dahlan, die persoonlijk toezicht heeft gehouden op de recente aanwerving van een nieuwe troepenmacht van buitenlandse huursoldaten, waarvan de meerderheid Colombiaan of Nepalees is, om in Jemen namens de Emiraten te vechten." [vertaald uit het engels]

training zoneDe Negev woestijn, waar de oorspronkelijke Bedoeïenen bevolking systematisch door het Israëlische leger wordt verdreven, huist meerdere militaire sites, waaronder de Dimona kernwapenindustrie met naar schatting c.a. 500 ongeregistreerde atoombommen, chemische wapen fabrieken, een militaire basis van de VS en testsites voor leger, luchtmacht en wapen-fabrikanten. Een recent report van Adalah laat nieuwe plannen voor dit gebied zien. Het draagt allemaal niet echt bij aan een vreedzame wereld.
Activiteiten agenda

We staan hier met Vrouwen in het Zwart. Sommigen van ons zijn ook geïnteresseerd in andere demo’s, bijeenkomsten en manifestaties, zie de agenda op de NPK-website :

Op zaterdag 9 maart van 12:30 - 15:00 uur demonstreert The Womens’ March.
We lopen samen, vanaf de Dam, met vrouwen en mannen om aandacht te vragen voor de Palestijnse vrouwen. We maken een flyer om omstanders te informeren en posters van Ahed Tamimi, Khalida Jarrar en Angela Davis, voorvechtsters van de Palestijnse strijd. Breng je vlag mee, sla je kufiya om en als je een prachtige Palestijnse thobe (jurk) hebt, doe die aan als het weer het toelaat! PALESTINE IS A FEMINIST ISSUE!

      
10 maart
Klimaatmars Amsterdam - start om 13:00 uur vanaf de Dam -voor radicale klimaatrechtvaardigheid
 
Waarom loopt de Palestina beweging mee ?
In Palestina is (en wordt) de inheemse bevolking – de Palestijnen – door kolonisatie op grote schaal van haar grond verdreven. De kolonisator – zionistische joden – verwoestte na 1948 ruim 500 Palestijnse dorpen en verborg de ruïnes daarvan met niet-inheemse aanplant (brandbaar, gebruikt veel water, verzuurt de grond).
De bezetting en kolonisatie van de Palestijnse gebieden in 1967 gaf de aanzet tot grootschalige waterroof (de Palestijnen moeten sindsdien een groot deel van het eigen water tegen woekerprijzen van de kolonisator kopen), tot grootschalige verwoesting van olijfboomgaarden. Op de Westelijke Jordaanoever is er de aanleg door Israël van ‘industriële zones’ die voor de omwonende Palestijnen vaak grote gezondheidsrisico’s inhouden. Dit is tegelijk een aanval op het milieu.
Op de Strook van Gaza zijn in 2008, 2012 en 2014 door Israël verwoestende aanvallen uitgevoerd, waarbij munitie met verarmd uranium en fosforbommen is ingezet. Bij die aanvallen is grote schade aan het waterleiding- en rioleringsnetwerk aangericht. De besproeiing van landbouwpercelen met giftige chemicaliën betekent een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de Palestijnen en – opnieuw – een aanval op het milieu.
De problemen zijn verder vergroot als gevolg van de inmiddels 12 jaar durende algehele blokkade van Gaza door Israël.
Wij roepen iedereen op om Israël onder druk te zetten om hieraan onmiddellijk een eind te maken.

 
Op donderdag 14 maart organiseren het Nederlands Palestina Komitee en The Rights Forum een informatieve bijeenkomst over de positie van de Palestijnse vluchtelingen in Libanon.
Nergens is de positie van Palestijnse vluchtelingen van oudsher zo slecht als in Libanon. De situatie is de afgelopen jaren verder verslechterd door de massale instroom van Palestijnse vluchtelingen uit het buurland Syrië.
Nora Stel (Universiteit Utrecht) en Gerard Jonkman (The Rights Forum) houden beiden een korte inleiding:
Over de positie van Palestijnse jongeren en over de situatie van Palestijnse vluchtelingen in Libanon in het algemeen.
Daarna Q&A (de voertaal is Nederlands).
Aanvang 19.30 u. (inloop vanaf 19.15 u.)
CREA – Theaterzaal – adres: Nieuwe Achtergracht 170
 In de week voorafgaand aan de demonstratie tegen racisme van 23 maart organiseert het Comité 21 Maart in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een anti-racismeweek met bijeenkomsten.
Op 20 maart is er ook een bijeenkomst in de OBA.
 
23 maart Amsterdam Landelijke demonstratie Samen tegen racisme

Overal in de wereld zijn rechts-populistische en extreemrechtse partijen in opkomst.
op 23 maart willen wij op straat een alternatief zichtbaar maken. KOM IN ACTIE !

• Vóór diversiteit en solidariteit, tegen elke vorm van racisme en discriminatie!organiseren wij
• Vóór een menselijk asielbeleid, tegen de wapenindustrie, oorlogspolitiek en klimaat- verandering!
• Vóór een sociaal en economisch rechtvaardig Nederland, tegen rechts-populisme en extreemrechts!

Het Comité 21 Maart is een brede anti-racismecoalitie die bestaat uit uiteenlopende maatschappelijke organisaties. Het comité is vernoemd naar de door de VN uitgeroepen Internationale Dag tegen Racisme.
Het Nederlands Palestina Komitee maakt actief deel uit van de organisatie en roept alle Palestina-activisten op om samen te lopen als Palestina beweging Nederland. Kom met de Palestijnse vlag en met een goede slogan!


Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
En blijf helpen, het is zo nodig!
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS

 
Veel dank voor al jullie donaties in februari. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook deze laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal dus € 9.955,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Lily van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544 
- tijdelijk geen wakes -
Leeuwarden@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13-14 uur op De Nieuwstad bij De Waag 

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13- 14 uur op Stadhuis brug 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
 
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2018 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by
                    Mailchimp