Vrouwen in het Zwart Amsterdam

houden een wake op vrijdag 3 mei 2019
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje).
Komt allen!


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza
 

Cover van 'n boek van Ilan
                Pappe
  Foto op de cover van het boek 'The biggest prison on earth' van historicus Ilan Pappe.
 
De verkiezingen in Israël zijn voorbij. Met de ellebogen heeft Benjamin Netanyahu zijn partij Likud op een gelijk aantal zetels gekregen met het BlauwWit van Benny Gantz c.s.
Omdat Netanyahu kan bogen op de steun van (extreem)rechtse partijen en daarmee een meerderheidsregering kan vormen, heeft hij de formatieopdracht gekregen van president Rivlin.

De verkiezingsstrijd was smeriger dan ooit. Persoonlijke aanvallen, tot beschuldigingen van psychiatrische stoornissen toe, openlijk flirten met fascisme, het kon allemaal.
Bij de stemgerechtigde Palestijnen was de opkomst minimaal (50%), Zij hebben ook het minst van deze verkiezingen te verwachten en de niet stemgerechtigde Palestijnen (zo'n 6 miljoen) in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza al helemaal niet.

Gesteund door zijn godfather Trump heeft Netanyahu aangekondigd delen van de Westelijke Jordaanoever, met name daar waar de illegale joodse nederzettingen staan, te zullen annexeren. Volgens Hanna Luden ven het CIDI - dat nog altijd officieel de twee-statenoplossing ondersteunt – vormen Netanyahu’s woorden een staaltje ‘woordkunst dat we niet al te serieus moeten nemen’. Dat is een vreemde manier om het voor iemand op te nemen.

Ondertussen is het wachten op het langverwachte en almaar uitgesteld plan Trump, ‘the Deal of the Century’. Eerst zou het na de Israëlische verkiezingen geopenbaard worden, toen na het voltooien van de kabinetsformatie, nu is het weer uitgesteld tot na het einde van de Ramadan in juni.
Maar ook hier hebben de Palestijnen niets van te verwachten, geen eigen staat, geen eigen hoofdstad in Oost-Jeruzalem en geen gelijke rechten, zeker niet nu Israël bij wet is uitgeroepen tot ‘Natiestaat van het Joodse Volk’ en het Arabisch als officiële tweede taal is afgeschaft.

 
boycot-logo
 
Ook op de Westelijke Jordaanoever is een nieuwe regering geïnstalleerd. Hier zonder verkiezingen. Het oorspronkelijk democratisch mandaat van de Palestijnse Autoriteit is al 7 jaar verstreken. De nieuwe regering heeft een charmeoffensief ingezet om het vertrouwen van de Palestijnse bevolking terug te winnen. Maar die heeft het geloof in de met Israël collaborerende Palestijnse Autoriteit al lang verloren.

Treffend is dat een Palestijnse gevangene, Mohammad al-Hamshari (HAMAS), die net was vrijgelaten door Israël, direct na zijn vrijlating is opgepakt door de veiligheidsdienst van de PA. Ook een student van de al-Najah Universiteit, Ibrahim Shalhoub, afgevaardigde van het Islamitisch Blok, wordt door de PA in Administratieve Detentie gehouden, ondanks een vrijlatingsbevel van het gerechtshof in Tulkarm. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele vergeten politieke tegenstanders van de PA waarmee de cellen van de Palestijnse geheime diensten vol zitten.

 
BDS-medeoprichter Omar Barghouti is de toegang tot de V.S., waar hij het huwelijk van zijn dochter zou bijwonen en lezingen zou geven op verschillende universiteiten, ontzegd.
Inmiddels heeft een onbekende Israëlische Interview Omar Barghouti opent in
                 nieuw venster‘mensenrechten’-NGO, Betzalmo, de Israëlische regering opgeroepen om Barghouti’s verblijfsvergunning voor Israël in te trekken. Barghouti is getrouwd met een Palestijns-Israëlische vrouw en heeft op grond daarvan een verblijfsvergunning voor Israël. Luister naar het vraaggesprek dat de Amerikaanse nieuwszender Democracy Now met hem hield door op het plaatje hierboven te klikken.

In de bezette Palestijnse gebieden gaan de grondonteigeningen en de vernieling van huizen, boomgaarden en andere eigendommen van Palestijnen onverminderd door, zowel van de kant van het Israëlische leger als van de kolonisten.
 
in de boomgaard
 

En aan de grens van Gaza liggen demonstranten nog steeds onder vuur. Afgelopen vrijdag raakten 110 burgerslachtoffers gewond, onder wie 37 kinderen, 3 vrouwen, 4 medische hulpverleners en 1 journalist. Sinds het begin van de Grote Mars van de Terugkeer, nu ruim een jaar geleden, vielen er 203 dodelijke slachtoffers en meer dan tweeduizend gewonden. Velen zijn voor de rest van hun leven gehandicapt, doordat ledematen geamputeerd moesten worden ten gevolge van het gebruik van verboden explosieve kogels.
 
BDS succes
 
In Texas (VS) raakte een logopiste haar baan kwijt omdat zij de “No-Boycott-off-Israel”-clausule in haar arbeidscontract niet wilde ondertekenen, maar de rechtbank in Texas heeft deze clausule alsnog ongrondwettig verklaard.
 
ACLU Texas (Amerikaanse organisatie voor burgerrechten) spande een proces aan, met succes. In een link die ze op op twitter plaatste verwijzen ze naar een podcast van het Amerikaanse revealnews.org (centrum voor onderzoeksjournalistiek) die een uitgebreid historisch perspectief op boycotten in de Verenigde Staten met historische geluisfragmenten verzorgde.  "The boycott wasn't part of it, it was the civil rights movement", betoogt een lid van de NAACP een betrokkene bij een eerdere boycott die in een rechtzaak werd aangevochten waarbij de burgerrechten beweging aan het langste eind trok. Onder het plaatje hierboven een link naar die podcast. 

Open Studio Logo
Tot ons groot verdriet moesten wij onlangs afscheid nemen van Lily van den Bergh, hart en ziel van Open Studio Producties. Wij zijn daarom bijzonder blij dat haar documentaire ‘Opstand in Sobibor’ in mei twee keer vertoond zal worden:


4 mei, 17:00 uur    Café Belcampo, Amsterdam (in Tramremise de Hallen)
Ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers op 4 mei wordt de documentaire vertoond op het Entresol van Café Belcampo.

Duur: 128 minuten.
Nederlands ondertiteld.
Toegang is gratis.

Meer info - zie agenda11 mei, 19:30 uur    CREA, UVA Amsterdam, zaal 2.03

In het kader van het Marxisme Festival 2019 in het cultureel studentencentrum CREA aan de UvA.
Spreker en inleider van de film:  Jaap Hamburger, Een Ander Joods Geluid

CREA, UVA Amsterdam


Meer info -  zie agenda

 

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
En blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Veel dank weer voor al jullie donaties in april. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook alle laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal dus al meer dan € 9.955,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544 
- tijdelijk geen wakes -
Leeuwarden@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13-14 uur op De Nieuwstad bij De Waag 

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13- 14 uur op Stadhuis brug 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
 
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2019 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.