Vrouwen in het Zwart Amsterdam

houden een wake op vrijdag 5 juni 2019
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje).
Komt allen!


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

Palestine-wall-art


De maand juni stond vooral in het teken van de relatieve stilte voor de nieuwe Israëlische verkiezingen in september. Wij brengen even in herinnering:

Op 9 april bleken Likud (Netanyahu) en BlauwWit (Gantz en Lapid) na hertelling een gelijk aantal zetel verworven te hebben: beide 35 op een totaal van 120 zetels in een politiek landschap dat ongeveer even versnipperd is als dat in Nederland.

De feitelijke doelstellingen van beide partijen hebben weinig met politieke visie en al helemaal niet met vrede met de Palestijnen te maken: Netanyahu levert een strijd voor zelfbehoud, omdat hij op de hielen wordt gezeten door Justitie wegens verdenking van corruptie. Gantz en Lapid hebben maar één doel: verhinderen dat Netanyahu opnieuw minister-president wordt.

Toen het Netanyahu niet lukte binnen de wettelijke termijn een nieuwe regering te vormen, gunde hij zijn opponenten ook geen kans. Hij liet de -pas gekozen- Knesset zichzelf weer ontbinden, zodat nieuwe verkiezingen nodig zouden zijn; niet illegaal maar wel onparlementair en ondemocratisch.

Een maand later zag Netanyahu zijn kans op herverkiezing – en daarme op onschendbaarheid voor justitie – slinken. De voormalige (Likud)-voorzitter van het parlement, Yuli Edelstein, stelde voor om de dode Knesset weer te reanimeren en Netanyahu de kans te geven een regering van Nationale Eenheid te vormen om het hoofd te bieden aan ‘bedreigingen van de Nationale Veiligheid’ (de crisis in de Arabische Golf).

Wettelijk is zo’n wederopstanding niet mogelijk. Tegen deze plannen kwam van alle kanten protest, zodat zij voorlopig in de ijskast zijn gezet (maar nog niet afgeblazen).

Protest in
                         Nablus
Een tweede belangrijke gebeurtenis afgelopen maand was de presentatie door Trumps schoonzoon, Jared Kushner, van het economische deel van het lang verwachte Vredesplan (door Trump zelf liefkozend de ‘Deal of the Century’ genoemd). Op een conferentie in het golfstaatje Bahrain onde het motto Peace to Prosperity werden plannen geopenbaard die het leven van ‘de Palestijn’ in economische zin zouden moeten veraangenamen.

De Palestijnse politicus en vredesonderhandelaar Dr. Hanan Ashrawi reageerde:
tweet


David Friedman, ambassadeur van de VS in Israël verklaarde in een interview met de New York Times dat Israël ‘onder omstandigheden’ het recht heeft om delen van de WJO te annexeren. Waar dit recht op gebaseerd is vertelt hij er niet bij. Ook niet wat die ‘omstandigheden’ zijn. Deze voormalige faillissementsadvocaat heeft in het verleden vaker duistere zaakjes opgeknapt voor Donald Trump.


In mei heeft de Duitse Bundestag een resolutie aangenomen waarin BDS (Boycot, Desinvestering, Sancties) als antisemitisch wordt aangemerkt. Dit besluit is niet bindend en heeft geen kracht van wet. Toch betekent het een grote terugslag voor de vrijheid van meningsuiting in Duitsland. Zelfs zich Links noemende partijen hebben zich hierbij aangesloten.
 
De BDS-campagne is een beweging die, naar het voorbeeld van de boycotbeweging tegen Zuid-Afrika in de tijd van de
Apartheid, op geweldloze wijze opkomt voor de rechten van Palestijnen en zich expliciet keert tegen elke vorm van discriminatie en antisemitisme.
Het is bizar en kwaadaardig om deze beweging op enigerlei wijze te vergelijken met het “Kauft nicht bei Juden!” uit de nazitijd.


Hoe groot de druk vanuit Israël en de zionistische lobby is blijkt uit het feit dat directeur Peter Schäfer van het Joods Museum in Berlijn, die openlijk verklaarde dat BDS een vorm van vrije meningsuiting en niet antisemitisch is, zich een dag later genoodzaakt zag zijn ontslag in te dienen.


Khaled Barakat
                          Duitsland uitgezetDe Canadees-Palestijnse schrijver en journalist Khaled Barakat werd op weg naar een pro-Palestijnse manifestatie, waar hij zou spreken, door de politie opgepakt en vastgezet. Hem is verboden aan enige politieke of culturele bijeenkomst deel te nemen, zelfs familiebijeenkomsten van meer 10 personen mag hij niet bijwonen op straffe van 1 jaar gevangenis en een geldboete.
Inmiddels heeft hij Duitsland verlaten.
Hiermee is de vrijheid van meningsuiting in Duitsland afgeschaft.
Nu maar hopen dat ze daar ook een Liesbeth Zegveld hebben.
Inmiddels heeft Israël ook het Verenigd Koninkrijk verzocht BDS te verbieden.

MahmudDe veertienjarige Mahmoud Salah uit het dorpje Al-Khader op de bezette Westelijke Jordaanoever trapte met een paar vrienden een balletje, dichtbij De Muur. TE dichtbij, want toen hij zijn bal, die tot aan de voet van de muur was gerold, wilde ophalen werd hij door een Israëlische militair in zijn linker been geschoten. Toen dorpelingen op het geschreeuw van de kinderen afkwamen was Mahmoud omringd door Israëlische soldaten. Een Palestijnse ambulance werd tegengehouden en de soldaten sleepten de hevig bloedende Mahmoud naar de andere kant van de muur. Pas een half uur later arriveerde een Israëlische ambulance die hem naar een ziekenhuis in Oost-Jeruzalem vervoerde, waar zijn linker been moest worden geamputeerd.

De Nederlandse Stichting Hoop (Hope Foundation) organiseert jaarlijks zomerkampen voor getraumatiseerde kinderen in Gaza. Zij doet dit met een zeer beperkt budget maar met onbeperkte inzet van de (deels Nederlandse) vrijwilligers. https://www.hope-foundation.nl 
Zij kunnen wat meer aandacht (en middelen) goed gebruiken.

Hope-foundation-art Traditiegetrouw houden we in augustus onze zomerstop. Dan is er geen wake en dus ook geen nieuwsbrief. De eerstkomende wake is op vrijdag 6 september, van 12u45 tot 13u45.

Daarom volgen hier drie evenementen die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant zijn, twee in juli en het derde half augustus.


 

Op 5 juli 2019, de dag van de wake, van 17uur tot 20 uur, een cultureel Palestijns evenement. Het vindt plaats op de Dam in Amsterdam.

PGNL logoPGNL nodigt uit voor een traditionele dans van Palestina, genaamd ‘dabka’. Hiervoor is een Palestijnse dansgroep speciaal overgevlogen naar Nederland. Ook zal er een spectaculair optreden zijn van Achraf Hanouti. 

Op 9 juli om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, in de Grote Zaal als inleiding op de film What Walaa wants een gesprek in het Engels over hoe het is om als jongere op te groeien in Palestina, met o.a. Aylin Özalp die een jongerenproject in Ramallah leidt en haar ideeën en ervaringen inbrengt, en Sobhi Khatib, politiek activist op de bres voor mensenrechten, die nu in Amsterdam woont, en vertelt hoe hij zijn Palestijnse identiteit invult en hoe zijn achtergrond hem inspireert bij wat hij doet.

9 juli 22.00 uur What Walaa wants, Idfa docu, plein Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179.

Film over de Palestijnse tiener Walaa die opgroeide in het Palestijnse vluchtelingenkamp Balata.

Toen de FilmposterPalestijnse Latifa Abu Draa in 2011 na acht jaar werd vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis, was haar dochter Walaa vijftien jaar oud. Ze groeide net als Latifa’s andere kinderen op in het Palestijnse
vluchtelingenkamp Balata. Daar maken onzekerheid, onderdrukking, verdriet, woede en rondvliegende kogels deel uit van het dagelijks leven. Geen wonder dat deze wildebras tot een rebelse puber uitgroeide. De eigengereide, grappige, hartverwarmende jongedame heeft altijd een weerwoord klaar en werkt zich regelmatig in de nesten. Maar uiteindelijk wil ze maar één ding: haar leven en dat van anderen verbeteren. Politieagent worden bij de Palestijnse Autoriteit is haar gedroomde uitweg.
Filmmaker Christy Garland volgt Walaa vijf cruciale jaren; door de steegjes in het kamp, bij stoeipartijen met haar broer en gesprekken met haar moeder, maar ook tijdens de loodzware training op de politieacademie. Garlands observerende camera wordt meer en meer haar metgezel terwijl Walaa met horten en stoten volwassen wordt.

•    Regie: Christy Garland, Canada, Denemarken; 2019; 89 minuten; Arabisch gesproken Engels ondertiteld.

https://dezwijger.nl/programma/docu-what-walaa-wants 

 


Op vrijdag 16 augustus  20-22u Optreden van het Palestijnse jeugdorkest in het Concertgebouw

PALESTINE YOUTH ORCHESTRA: EAST MEETS WEST

Palestine Youth Orchestra, Vincent de Kort (dirigent), Nai Barghouti (zang)

Het Palestine Youth Orchestra verenigt muziek uit Arabische en Europese bron. Vandaag met als thema: de liefde. Tsjaikovski’s Romeo en Julia, Salvador Arnita’s Remembrance, Bizets Carmen: muziek vol hartkloppingen.

PROGRAMMA

Tsjaikovski - Romeo en Julia, fantasie-ouverture naar Shakespeare
Arnita - Remembrance
Rahbani Brothers - Saa’ltak Habibi
Rahbani Brothers - Ya Sneeni illi Ruhti Iriaili
Saint-Saëns - Danse bacchanale
pauze
Wagner - Liebestod (uit 'Tristan und Isolde', WWV 90)
Badarni - Palestinian Rhapsody (wereldpremière)
Bizet - Delen uit 'Carmen suites'
Rahbani Brothers - Zahret al Madaen

Vrijdag 16 augustus 2019 20:00 | Grote Zaal - Concertgebouwplein 10
Vanaf € 22,00
 
Aankondiging
                            Concertgebouw
 

 

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
En blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Veel dank weer voor al jullie donaties in juni. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook alle laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal dus al meer dan € 9.955,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544 
- tijdelijk geen wakes -
Leeuwarden@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13-14 uur op De Nieuwstad bij De Waag 

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13- 14 uur op Stadhuis brug 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
 
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2019 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.