Vrouwen in het zwart
          logoVrouwen in het Zwart Amsterdam

houden een wake op vrijdag 6 december 2019

vanaf 12.45 uur op de Nieuwmarkt, Amsterdam

Zie hier !!!!   Niet op het Spui, dit keer


Komt allen!


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


 olive-harvest
Quosay Burqan staat met zijn kinderen in de ruïne van zijn huis nadat het was gesloopt door de Israëlische autoriteiten, Issawiya, Oost-Jeruzalem, Nov. 2019,  © Faiz Abu Rmeleh / ActiveStills.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo heeft, waarschijnlijk met het oog op Trumps nog steeds geheimzinnige ‘Deal of the Century’, bedacht dat de illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever helemaal niet illegaal zijn. Een onderbouwing voor die mededeling moest hij schuldig blijven.
Nu de regering Trump Israël de vrije hand schijnt te geven, lijkt het geen enkele beperking meer te voelen. Of het nu gaat om de uitbreiding van illegale nederzettingen en buitenposten, het confisqueren v2019: 3e
                             Palestijnse
                             journalist in
                             zijn oog
                             geschotenan Palestijnse grond, het slopen van huizen en scholen, de nachtelijke arrestaties, zelfs van minderjarigen en zeer jonge kinderen, het wegsturen van Palestijnse arbeiders bij controleposten omdat onaangekondigd het pasjessysteem is veranderd, het gebruik van scherpe munitie tegen demonstranten, de medische verwaarlozing van gevangenen, het regelmatig afsluiten van de elektriciteits- en watervoorziening op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza enz. enz.
De systematische onderdrukking van Palestijnen is ongekend en ongehoord.
Als enige sputtert Europa af en toe zachtjes tegen, te zacht om gehoord te worden.

Het is Netanyahu noch Gantz gelukt een nieuwe regering voor Israël te vormen. De verkiezingsuitslag geeft eigenlijk maar ruimte aan één optie: een coalitie van de twee grootste partijen: Blauw-Wit en Likoed. Maar er is een onoverkomelijk struikelblok en dat is Netanyahu. Blauw-Wit – dat zich centrum-links noemt – wil niet regeren met een tuchthuisboef in spé. Likoed heeft Netanyahu tot op heden gesteund, maar de vraag is of dat ook zo blijft. Er wordt binnenkort een nieuwe leiderschapsverkiezing gehouden binnen Likoed en er zijn vijf uitdagers.
Voor de Palestijnen zijn al deze verwikkelingen volkomen irrelevant: hun situatie zal  er onder beide partijen niet beter op worden.

 
Bom Krater
Vijf kinderen werden gedood toen het huisje van golfplaten waarin zij lagen te slapen, door een Israëlische bom werd getroffen. Faiz Abu Rmeleh/ActiveStills.org

Afgelopen maand was er even een dreiging van een nieuwe Gaza-oorlog. Israël verstoorde het broze bestand met de moord op een commandant van Islamitische Jihad. Als reactie volgden er raketbeschietingen op Israël (zoals gewoonlijk zonder veel schade aan te richten). Aan Palestijnse zijde vielen door Israëlische bombardementen meer dan dertig doden, zelfs vijf kinderen uit één gezin. Enkele Israëliërs raakten gewond.

Het Europese Hof van Justitie sprak zich uit over de verplichte etikettering van goederen uit illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Golan.
In Nederland diende de ChristenUnie in de Tweede Kamer een motie in om deze gerechtelijke uitspraak te negeren. Voor een gezagsgetrouwe partij als de ChristenUnie is dit een ongehoorde stap. Volgens de Israëlische krant Haaretz is de motie tot stand gekomen in samenwerking met de Israëlische ambassade. De ChristenUnie ontkent dit. De motie werd aangenomen (met nota bene D66 als één van de vóór-stemmers). De argumentatie van de ChristenUnie luidt: zolang andere landen op producten uit door hen bezette gebieden niet duidelijk de herkomst hoeven te vermelden, hoeft Israël dat ook niet. Dat klinkt ongeveer als een dronken automobilist die een fietser heeft aangereden en tegen de politie zegt: Ga boeven vangen!
Overigenais moeten producten uit illegale nederzettingen niet geëtiketteerd worden, zij moeten verboden worden! De Nederlandse regering heeft al laten weten de motie niet uit te voeren en de uitspraak van het Europese Hof te eerbiedigen. De praktijk van het etiketteren zou echter wel eens weerbarstig kunnen blijken, reden voor consumenten(organisaties) om goed op te letten.

De uitspraak van het Europese Gerechtshof is gedaan in een zaak die de op de WJO gevestigde Israëlische wijnproducent Psagot had aangespannen tegen de Franse staat.
De grond waarop de wijngaarden zijn gevestigd, diep in Palestijns gebied, is met hulp van het Israëlische leger, politie, civiele autoriteiten en enkele puissant rijke, uit Miami afkomstige investeerders, gestolen van de rechtmatige Palestijnse eigenaars, die nota bene eigendomsbewijzen bezitten, uitgegeven door de staat Israël.

Naast een onderdrukkende bezettingsmacht hebben de Palestijnen ook te maken met agressieve kolonisten, die zich vergrijpen aan hun lijf en goed. Vooral bij de olijfoogst van de afgelopen maanden hebben zij zich van hun slechtste kant laten zien. kolonistenterreur
In al-Jaba’a overstroomden kolonisten van de illegale joodse nederzetting Beit Ayin een Palestijnse olijfboomgaard met hun rioolwater: land en oogst zijn bedorven. In hetzelfde dorp worden 2000 dunams (200 hectare) aan vruchtbaar land, compleet met fruitbomen en o.a. bieslook zonder opgaaf van redenen geconfisqueerd. In al-Sawiya / al-Tamla hebben joodse kolonisten onder toeziend oog van het Israëlische leger Palestijnse boeren beroofd van de oogst van 300 olijfbomen. In het plaatsje Dura hebben kolonisten van de illegale nederzetting Ngihout een Palestijnse familie in hun boomgaard aangevallen en mishandeld eveneens onder het toeziend oog van het Israëlische leger, dat de Palestijnen na afloop nog op traangas trakteerde. In Yasuf en al-Sawiya (in het noorden van de WJO) werden 118 olijfbomen door joodse kolonisten omgehakt. Sinds het begin van de olijfoogst zijn ca 100 aanvallen van kolonisten geregistreerd.

Khalida Jarrar ©
                             Yafa JarrarOp 31 oktober is het Palestijnse parlementslid Khalida Jarrar voor de derde maal binnen drie jaar gearresteerd en in administratieve detentie geplaatst. Zij kan zonder aanklacht of proces voor onbepaalde tijd worden vastgehouden.
Human Rights Watch-directeur voor Israël en Palestina, Omar Shakir  is afgelopen week op last van het Hooggerechtshof het land uitgezet, officieel wegens steun aan de BDS-beweging. Israël probeert NGO’s die de mensenrechtensituatie in Israël kritisch volgen zoveel mogelijk  dwars te zitten.

De 22-jarige Omar al-Badawi uit het vluchtelingenkamp al-Arroub tussen Bethlehem en Hebron is op 11 november door Israëlische soldaten doodgeschoten toen hij probeerde een brandje bij zijn huis te blussen. De soldaten zagen zijn handdoek aan voor een molotov-cocktail, zeiden ze.
Op zondag 17 november zijn Raji al-Tayeh (13) en Amir al-Zubeidi (14) onderweg van school naar huis bij de ingang van het Jalazoun vluchtelingenkamp (Ramallah) ernstig gewond geraakt na beschieting door het Israëlische leger. De een kreeg drie kogels in zijn hand, de ander granaatscherven in de borst.
Aanslag
                           Ibrahimi Moskee
De kersverse Israëlische minister van Defensie, Naftali Bennett breidt de joodse nederzetting in het centrum van al-Khalil (Hebron) uit en wil het aantal inwoners verdubbelen. De uitbreiding moet komen op en rond de voormalige groenten- en fruitmarkt in het centrum van Hebron.
 
Dezarchitects
                           Bennet &
                           Netanyahue hele buurt is, sinds de joodse extremist Baruch Goldstein in 1994 29 Palestijnen vermoordde in de ‘Ibrahimi Moskee’, afgesloten voor Palestijnen. Inmiddels zijn ook bouwkundige ingrepen aangekondigd in de voor zowel moslims als joden heilige Ibrahimi moskee, waar zich de laatste rustplaats van de aartsvaders zou bevinden. De ingrepen zouden nodig zijn om de plek toegankelijker te maken voor het grote aantal joden dat na de uitbreiding van de joodse nederzetting in het hart van de Palestijnse stad zal wonen.
Zaterdag 23 november was het ‘Sarah’s day’, een feest voor de joodse gemeenschap waar Israëlische kolonisten uit de hele bezette Palestijnse gebieden en joodse zionisten uit het buitenland samenkomen in de Palestijnse stad Al Khalil (ook bekend als Hebron). Met name dit jaar heeft het ‘Hebron Fonds’ speciaal haar best gedaan om zoveel mogelijk toegewijden samen te brengen in de ‘H2’ zone van Al Khalil, inclusief het oude stadsgebied en alle eromheen liggende illegale Israëlische nederzettingen.
In het dagelijkse leven is de bewegingsvrijheid van Palestijnen in deze zone ernstig beperkt en soms verboden. De komende vieringen verslechterden, waar mogelijk, de situatie. Als reactie op de enorme toestroom van kolonisten en mensen uit het buitenland, werd de militaire aanwezigheid aanzienlijk verhoogd. Lees verder
 
De Palestijnse Hope Flowers School bij Bethlehem, waar zowel islamitische als christen-kinderen uit nabijgelegen vluchtelingenkampen les krijgen, heeft vanChildren
                             in Palestine het Israëlische leger zogeheten ‘demolition orders’ gekregen. De school dreigt door het Israëlische leger bezet te worden en mogelijk zelfs gesloopt ten behoeve van uitbreiding van de illegale Israëlische nederzetting Ha-Dagan. Verschillende woningen rond de school ondergingen dit lot reeds. Misschien is het tijd voor een actie? Misschien kan de ChristenUnie eens zijn christelijke waarden bewijzen door hier werk van te maken? Uiteindelijk hebben zij goede contacten met de Israëlische ambassade.


Tot slot willen we onze dank uitspreken voor de hulp die wij het afgelopen jaar hebben gekregen van Frans, zonder wie wij de nieuwsbrieven die wij dit jaar het licht hebben laten zien niet hadden kunnen verzorgen. Ook iedereen die verder ondersteuning leverde en steeds naar onze wake kwam bedankt. Een voorspoedig volgend jaar met eerlijke kansen, rechtvaardigheid, liefde, warmte, empathie, strijdvaardigheid, kracht en wijsheid toegewenst.

 

Agenda

 
Donderdag 12 December, Amsterdam
Cinema of the Dam'd, Overtoom 301
Tijd: 19:00 uur
the
                             wanted 18
FFIPP Netherlands will host an evening on different strategies of oppression that are employed by the Israeli intelligence and security forces against Palestinians.
The evening starts with a screening of the documentary film 'The wanted 18', Thereafter Palestinian human rights defender and activist Sobhi Khatib will discuss the violation of Palestinians' digital rights and the occupation of the Palestinian digital space.
Facebook

Palestina reis  21 t/m 29 december
Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door To Be There in Palestina.
Tijdens deze reis kun je deelnemen aan festiviteiten tijdens kerst in Bethlehem en daarnaast diverse excursies maken naar belangrijke plaatsen zoals Hebron, Jeruzalem en Nablus. Tijdens deze reis ontdek je de geschiedenis en de cultuur van het land en de mensen, en zul je ook de huidige politieke situatie beter begrijpen. De nadruk ligt op het zien en ervaren van de consequenties van de Israëlische bezetting en kolonisatie voor de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever. Ook zullen we één dagdeel helpen met het aanplanten van olijfbomen bij Palestijnse boeren en meer leren over het belang van het aanplanten van olijfbomen.
Meer details en uitgebreide info over het programma (in het Engels) vind u hier


Olijfbomen Plantreis  8 - 17 februari 2020
Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door onze Palestijnse partners van de Joint Advocacy Initiative van de YMCA en YWCA in Palestina en de Alternative Tourism Group.
Tijdens de plantreis ben je als vrijwilliger en waarnemer een aantal ochtenden op het land van Palestijnse boeren om samen met hen olijfbomen aan te planten. Verder maak je excursies naar o.a. Bethlehem, Jeruzalem en Hebron en bezoek je organisaties die zich bezighouden met Palestijnse vluchtelingen en de politieke situatie in de bezette gebieden.
Je verblijft in Beit Sahour, een dorpje bij Bethlehem. Je kunt kiezen of je wilt verblijven in een hotel (2 pp per kamer) of bij een Palestijns gastgezin. In Beit Sahour en Bethlehem zijn diverse cafés en restaurants om gezellige avonden te kunnen doorbrengen.
Lees verder bij Planteenolijfboom.nl/plantreis

 

 
Solidariteit met het Palestijnse Volk

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
En blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
pmrs
Veel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd.  Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeer-marsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook alle laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal 12.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza  via de Stichting Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui, Nieuwmarkt,
of andere lokaties


Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06- 4394 0621
>
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
 
Facebook
Facebook  
 Website 
Website
Copyright © 2019 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.