Copy
Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden geen wake op vrijdag 3 april 2020
vanwege corona

.
NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gazawajala-checkpoint


Corona

Er is veel gebeurd de afgelopen maand, in Palestina en in de hele wereld.
Ook de Palestijnen ontkomen niet aan de wereldwijde epidemie, maar zij zijn er, vooral in Gaza, het aller slechtst op voorbereid. Een geluk bij een ongeluk is dat de Westelijke Jordaanoever maar vooral Gaza tamelijk afgegrendeld zijn van de buitenwereld. Maar helaas is dit geen garantie, hooguit een vertragende factor. Op het moment van schrijven zijn er op de Westelijke Jordaanoever - excl. Oost-Jeruzalem - 106 vastgestelde gevallen van Covid-19 en in de Strook van Gaza 10. In Gaza, dat sinds het begin van 2020 door de VN officieel onbewoonbaar is verklaard, zijn onvoldoende medische faciliteiten om de gezondheidscrisis het hoofd te bieden, met name voor adequate behandeling van ernstig aangedane patiënten. Sinds de sluiting van de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever verblijven nog ca. 50.000 Palestijnse arbeiders in onacceptabele omstandigheden in Israël: zij overnachten op bouwplaatsen, in geïmproviseerde onderkomens en zelfs in de open lucht. Zij hebben nauwelijks de beschikking over beschermende kleding, handschoenen, maskers en wanneer Israël overgaat op een totale loc down, zullen zij en masse over de grens worden gezet. Anders dan hun Israëlische collega’s hebben zij géén recht op uitkeringen of andere ondersteunende maatregelen. En wat moet de Palestijnse Autoriteit met een invasie van 50.000 mogelijk besmette arbeiders? Er zijn geen faciliteiten om zo’n groot aantal in quarantaine plaatsen.


zieke
                             corona patiënt
                             buiten
                             gegooid
23 maart: Een Palestijnse arbeider, die zonder dat hij het zelf wist, op zijn werkplek in Israël mogelijk besmet was geraakt met het corona virus, is door Israëlische soldaten letterlijk over de grens gegooid.
Hoewel hij in ademnood verkeerde gooiden zij hem bij het checkpoint Beit Sera als een zak vuilnis in de berm, waar hij later door Palestijnse ziekenbroeders werd weggehaald en overgebracht naar een speciaal centrum voor corona-patiënten op de WJO.
Daar bleek de testuitslag negatief en werd hij met een longontsteking opgenomen in een ziekenhuis.
27 maart: Israëlische soldaten in Hebron spugen op deurkrukken van Palestijnse auto’s en woningen. In deze tijden is dat méér dan een symbolische daad.


Verkiezingen en regeringscoalitie

De tweede belangrijke gebeurtenis waren de verkiezingen in Israël, de derde binnen een jaar. Netanyahu of Gantz leek voor de Palestijnen niet veel uit te maken, totdat bleek dat het niet was óf.. óf… maar én… én….
De uitkomst was vrijwel een herhaling van de vorige twee verkiezingen, behalve dat de Verenigde Arabische Lijst nu gegroeid is tot 15 (van de 120) zetels en daarmee de derde partij van het land. In de hoop definitief met Netanyahu te kunnen afrekenen steunden zij (op drie na) Gantz als degene die van president Rivlin de opdracht kreeg een regering te vormen. Gantz ’partij (BlauwWit) was niet iets kleiner dan Likoed van Netanyahu, maar zou (met de gedoogsteun van de Verenigde Lijst) meer kans hebben een meerderheidsregering te vormen dan Netanyahu. Maar ook dat bleek niet haalbaar.
Als het om de Palestijnen gaat hebben Gantz en Netanyahu een even groot gebrek aan moreel besef. Beiden steunen de onderdrukking van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, beiden staan achter het illegale nederzettingenbeleid, beiden ondersteunen de annexatieplannen in het Plan Trump en beiden staan zij achter de nu bijna 13 jaar durende blokkade van de Strook van Gaza.
Let Gaza
                             Breath
Maar wat de Israëli’s betreft heeft Gantz net een greintje meer besef van de belangen van gewone mensen. Waar Netanyahu zich niet zou ontzien om het tot een vierde verkiezingsronde te doen komen, wat hem weer minstens een half jaar in het zadel zou houden als (interim) premier en daarmee mogelijk zolang zou vrijwaren van juridische vervolging wegens corruptie en machtsmisbruik, beseft Gantz dat het land momenteel, net als de rest van de wereld, zich in een crisissituatie bevindt. Daarom bood hij Netanyahu, wiens verwijdering uit het politieke leven zo ongeveer zijn belangrijkste, zelfs enig programmapunt was, aan om samen een meerderheidsregering te vormen om de corona-crisis het hoofd te bieden.
En nu ziet het ernaar uit dat Netanyahu nog anderhalf jaar aan de macht blijft.
Voor  de in meer dan één opzicht zieke Israëlische samenleving is het misschien goed nieuws dat er een min of meer stabiele regering komt (wat nog maar af te wachten valt), maar voor de Palestijnen is de combinatie van Netanyahu en Gantz een schrikbeeld. En Netanyahu? Die surft op de golven van de corona-crisis zijn redding tegemoet.


Annexatie, nederzettingen, landroof

Één ding waar Netanyahu en Gantz het over eens zijn is de annexatie van grote delen van de Westelijke Jordaanoever, zoals ook in het Plan Trump wordt vermeld. In de praktijk komt dat erop neer dat een groot deel van het C-gebied met inbegrip van gehele Jordaanvallei en alle joodse nederzettingen en buitenposten worden geannexeerd, waarna er voor de Palestijnen nog de kruimels overblijven, waarvan geen continue staat gevormd kan worden.
Inmiddels is een gezamenlijke Amerikaans(sic!)-Israëlische commissie druk bezig om de nieuwe grenzen vast te leggen.

annexatie-E1
Een bijzondere plaats neemt in dit verband het zogeheten E1-gebied in. Dat is een zone die een schakel vormt tussen een van de grootste nederzettingen, Ma’ale Adumim, en Oost-Jeruzalem. In dit gebied bevindt zich ook het bedoeïenendorp Khan al-Ahmar, dat al jaren bedreigd wordt met sloop.
Met annexatie van dit gebied wordt in één klap zowel Oost-Jeruzalem afgescheiden van de rest van het Palestijnse gebied, als het noordelijk en zuidelijk deel van de Westelijke Jordaanoever van elkaar gescheiden. Netanyahu heeft inmiddels de bouw van 3.500 kolonistenwoningen en de aanleg van een ‘Apartheidsweg’ voor de ontsluiting van dit uiterst strategisch gelegen gebied aangekondigd. Ook in het noorden van de Westelijke Jordaanoever wordt zo’n weg aangelegd om illegale nederzettingen in de buurt van Nabloes te verbinden met de Jordaanvallei.
( meer informatie hierover op staatvanbeleg )

New
                             Walls


Vernielingen

Het corona-virus weerhoudt kolonistenbendes er niet van om erop uit te trekken om Palestijnse eigendommen, huizen, auto’s maar ook olijfbomen en oogsten te vernielen.
In de eerste drie dagen van Maart vernielden kolonisten 780 fruit- en olijfbomen en wijnstokken in al-Khader, en in de omgeving van de joodse nederzettingen Daniël en Eli Azar.
Negen dagen later bestormden kolonisten de heuveltop Jabal al-Umra om er een buitenpost te stichten en vielen opnieuw wijnstokken in al-Khader ten prooi aan hun vernielzucht.
Op 10 maart rooiden Israëlische soldaten honderden door Nederlanders geplante olijfbomen. Op 12 maart vernielden bulldozers van het Israëlische leger in het dorp Freidis, ten oosten van Jeruzalem het huis van een Palestijns gezin, zogenaamd wegens het ontbreken van een bouwvergunning (die door Israël vrijwel nooit verstrekt wordt aan Palestijnen). Een ander huis in hetzelfde dorp werd door Israëlische soldaten geplunderd.
15 maart: kolonisten uit Gush Etzion vernielen 50 wijnstokken van een Palestijnse boer uit Beit Skara.

Kolonisten
                             met geweren
                             tussen de
                             schapen

17 maart: joodse kolonisten schieten op Palestijnse schaapherders in de Jordaanvallei, stelen vee en tractors, hakken bomen om en vernielen boerderijen.
26 maart: bulldozers en hijskranen van het Israëlische leger vernielen in Khirbet Ibziq, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, een in aanbouw zijnd veldhospitaal bestemd voor de opvang van corona-patiënten. Bouwmaterialen worden in beslag genomen en afgevoerd.
29 maart: kolonisten vernielen 300 olijfbomen in een gebied tussen Bethlehem en Hebron. 


Palestijnse Gevangenen

Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen, mannen, vrouwen en kinderen, maken zich dezer dagen extra zorgen om hun gezondheid. Zij zitten veelal opgesloten in overbevolkte cellen zonder fatsoenlijk sanitair. Onlangs heeft de Israëlische minister van Veiligheid en Strategische Zaken, Gilad Erdan, besloten het gevangenisregiem voor Palestijnen nog verder te versoberen. De hoeveelheid voedsel wordt gerantsoeneerd, maar ook worden er minder sanitaire en schoonmiddelen verstrekt. Dit besluit was al enige tijd geleden genomen, maar de corona-crisis vormde geen aanleiding hierop terug te komen.
12 maart: Het beruchte Moscoubiya verhoorcentrum (zeg maar gerust martelcentrum) is van de buitenwereld afgesloten vanwege een verdachte corona-besmetting.
14 maart: Een Palestijnse gevangene in de Asqalan-gevangenis is willens en wetens blootgesteld aan een Israëlische arts van wie al vijf dagen bekend was dat hij besmet was met het corona-virus.
19 maart: Op de vraag van mensenrechtenorganisatie Addameer, welke maatregelen worden genomen om Palestijnse gevangenen te beschermen tegen corona-besmetting komt het cynische antwoord, dat bezoeken van familie en advocaten zijn geschrapt.


Samidoun
                             Action
http://addameer.org/news/urgent-action-free-our-prisoners

 

 

Agenda
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het Nederlands-Palestina Komitee

Omdat in Nederland voorlopig geen evenementen met meerdere mensen zijn toegestaan en activiteiten zijn afgelast of uitgesteld vanwege de corona-crisis volgen hierbij naast wat langer lopende projecten waarover u kunt lezen ook een aantal tips zoals 'n documentairefilms die on-line te zien is of een podcast om te beluisteren.

Volg links naar onderzoeken rapporten en lees meer achtergrondverhalen bij het nieuws.
Iemand als de Britse schrijver en journalist Ben White verwijst er op zijn twitter bijvoorbeeld veelvuldig naar

Twitterberichten
                             Ben White
 
Israel
                             renews
                             administrative
                             detention for
                             female
                             Palestinian
                             journalist

Lees het laatste nieuws bij het Palestina Komitee
Lees het laatste nieuws bij DocP


Movies That Matter documentaire

banner


WHEN ARE YOU COMING BACK, KEES?
Voor een korte tijd nog on-line te bekijken via deze link

*Only available in The Netherlands. ** € 8,50

Hier staat een Interview met Kees Schaap
en elders (voor de VPRO) Elena Lindemans in gesprek met Kees en Mark Schaap over hun documentaire

Beluister een podcast van
Audiocollectief Anomalie


Persbericht:
NIEUWE PODCAST | ONGEHOORDEN & ONGEHOORZAMEN 

Podcastserie
Dit is een unieke geëngageerde podcastserie, die een ander geluid laat
horen uit het grote Midden-Oosten. gemaakt door Audiocollectief Anomalie
[2]. Luister nu naar de afleveringen en ontmoet de ongehoorden ! Reis
met ons mee naar Syrië | Libanon | Palestina | Koerdisch Irak | Iran.
Laat je verwonderen, want er is nog zoveel meer ontroerends, dappers en
grappigs te horen uit het Midden-Oosten.

Aflevering 3. Palestina
In deze aflevering stellen we de volgende vragen aan Palestijnse
voorvechter Milad, aan de oud VN-medewerkster Alexandra & de filosofie
studente Nadine; Wat zou jij doen wanneer je gedwongen wordt je huis en
haard te verlaten? Lukt het je om de hoop levend houden op een
terugkeer? Luister nu naar de verhalen van de Ongehoorden &
Ongehoorzamen uit een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon.

Linkje naar luisterkanalen
https://linktr.ee/audiocollectiefanomalie [1]


Doorlopende activiteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
.

 

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake bij de Waag op de Nieuwmarkt!
En blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Veel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook alle laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal dus al meer dan €12.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email
                             Marketing
                             Powered by
                             Mailchimp