Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 5 juni 2020
van 12:45 tot 13:45 u.
op de Nieuwmarkt in Amsterdam
komt allen
(met mondkapje en houdt  1,5 meter afstand in acht).

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


Jerusalem
                            Day 2020
Israëlische mensenrechten organisatie B'tselem, site op 22 mei

In de afgelopen maand mei heeft Israël een nieuwe regering gekregen, een kakelbonte coalitie van links tot rechts die voor een regering van nationale eenheid zou moeten doorgaan, zogenaamd bedoeld om de coronacrisis zo breed mogelijk aan te pakken.

In feite zijn er twee regeringen: een regering onder leiding van Benny Gantz (centrum-links) en een onder leiding van Benjamin Netanyahoe (rechts-extreemrechts).
Netanyahoe is de eerste 18 maanden premier en zou volgens het akkoord daarna moeten ruilen met Gantz, die nu minister van Defensie is.

Deze regering zal verantwoordelijk zijn voor de eenzijdige uitvoering van het Plan Trump, waarvan de annexatie van delen (ongeveer 30 %) van de Westelijke Jordaanoever een belangrijk en voor de Palestijnen desastreus onderdeel vormt.

De afgelopen maanden heeft een gezamenlijke Amerikaans-Israëlische commissie in het geheim de nieuwe grenzen van Israël in kaart gebracht, kaarten die Netanyahoe nog zorgvuldig tegen de borst houdt.

Zowel Netanyahoe als Gantz staan achter de annexatieplannen, zij het dat Gantz deze liever nog zou uitstellen. Netanyahoe staat onder zware druk van de invloedrijke joodse kolonistenbeweging, die het liefst een zo snel en uitvoerig mogelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever gerealiseerd wil zien.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de annexatieplannen vanaf 1 juli in de regering en de Knesset besproken zullen worden. Het is voor Israël belangrijk de plannen nog vóór het eventuele einde van Trumps regeerperiode in de VS uitgevoerd te zien, want een nieuwe president in de VS zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.
 
Netanyahoe heeft in diverse interviews de annexatie losgekoppeld van de rest van het Plan Trump: hij verklaart zich in theorie wel bereid om te onderhandelen over een eventuele toekomstige Palestijnse ‘entiteit’ (het woord ‘Staat’ weigert hij in de mond te nemen) maar schuift dit zonder problemen op de lange baan, wetende dat de onderhandelingspositie van de Palestijnse Autoriteit na de annexatie nog verder verzwakt zal zijn.

De leider van die Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft, niet voor de eerste keer, gedreigd met het opschorten van alle verdragen en overeenkomsten met zowel Israël als de VS. Daaronder zouden dus ook de Oslo-akkoorden vallen en daarmee zou ook het bestaansrecht van de Palestijnse Autoriteit zelf wegvallen. Ook de coördinatie met Israëlische en Amerikaanse veiligheidsdiensten zou worden opgezegd. Hoewel Abbas in het verleden deze dreigementen nooit heeft uitgevoerd, zou het ditmaal wel eens menens kunnen zijn.
De Palestijnse burger leeft ondertussen in grote onzekerheid door:
 • de voortdurende invallen van het Israëlische leger - dat zich niet stoort aan begrippen als A, B of C-gebied – en talloze nachtelijke arrestaties, die een groot gevoel van onveiligheid veroorzaken.
 • de voortgaande verwoesting van Palestijnse huizen zowel op de Westelijke Jordaanoever als in het al eerder geannexeerde Oost-Jeruzalem.
 • de toenemende bezetting en landroof van Palestijnse grond, zowel officieel door het Israëlische leger als op eigen houtje door de kolonistenbeweging.
 • de aanvallen van zich oppermachtig voelende gewapende kolonistenbendes op lijf en goed van Palestijnen. Dagelijks worden Palestijnse huizen en auto’s beschadigd of besmeurd, landbouwgronden en oogsten vernield, olijf- en vruchtenbomen omvergehaald en Palestijnse boeren en schaapherders aangevallen en verwond.
 • aanvallen van joodse kolonisten - vaak onder het toeziend oog van het Israëlische leger - op Palestijnse kinderen op weg naar of van school.
 • schietgrage Israëlische politieagenten die het vuur openen op elke zich min of meer verdacht gedragende Palestijn, met als recent dieptepunt de moord (anders kan je het niet noemen) op een ongewapende 32-jarige Palestijnse man met een autistische beperking, die zich uit angst voor de hem achtervolgende agenten in een steegje had verscholen achter een vuilcontainer. Zonder enige reden werd hij doodgeschoten: Palestinian lives matter!
 
women-for-peace-palestine
 
De annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever wordt alleen gesteund door Israël en de Verenigde Staten, beiden onder leiding van een gevaarlijke, rechts-radicale populist met dictatoriale trekjes.

In de regio wordt, hoewel met de mond veroordeeld, deze stap verschillend beoordeeld. De relatie en de vrede met Jordanië komt onder grote druk te staan, maar Saoedi-Arabië en de Golfstaten zullen zich niet erg druk maken om het lot van de Palestijnen evenmin als de regiems van Egypte en Syrië, hoewel dat laatste land direct betrokken is door de annexatie van de Golan-hoogte in het verleden.
Europa blijft Europa en dus verdeeld en machteloos. Het beste signaal dat Europa nu zou kunnen en moeten afgeven is de officiële erkenning van de Staat Palestina binnen de grenzen van 1967 en, in het geval dat Israël de annexatie doorzet, sancties met als voornaamste: opschorting van het associatieverdrag met de EU. Dat veroorzaakt echt voelbare pijn.
Maar in de praktijk lacht Israël om dreigementen vanuit Europa in de vaste zekerheid dat deze nóóit zullen worden uitgevoerd.


No Justice no peace
Police Violence
 
"We Can't breath untill we are free" Palestijnen solidair met zwart Amerika

Solidariteitsverklaring van het BDS-komitee met de Amerikaanse Black Lives Matter beweging in Nederlandse vertaling op de site van DocP

blacklivesmatter

15 mei

Al NakbaOp deze dag is het 72 jaar geleden dat de Nakba plaatsvond. In feite begon de ellende voor de Palestijnen al in 1947, want ver voor het uitroepen van de staat Israël waren troepen van de Hagana en andere terroristische groepen al begonnen met de verdrijving van de Palestijnen uit hun thuisland.

Het Nederlands Palestina Komitee heeft een brochure uitgegeven van de hand van Abu Sitta over de Nakba en hoe de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen niet alleen mogelijk, maar ook de enige oplossing is om tot vrede te komen.


 
 
Agenda
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het Nederlands-Palestina Komitee


Webinars

 Thursday, 11 June,  7:00-8.30 p.m. CET/CAT
(1:00-2:30 p.m. EST/ED)
Anti-Apartheid mobilisation and the global struggle against racism and discrimination

webinar-11juniPanelists:
Ilan Pappe – Lessons from Jewish activism
Ronnie Kasrils – lessons from anti-apartheid activism in South Africa
Discussant: Alys Samson Estapé, BDS Europe coordinator

DocP in samenwerking met The Rightsforum en Palestine Link

Tuesday June 16th, 15:00 CET
 
Settlement Economy

webinar 16 juniSpeakers:
Maha Abdallah, International Advocacy Officer at the Cairo Institute for Human Rights Studies (CHIRS) Brussels Office
David Kattenburg, Canadian educator, journalist, activist
Sadet Karabulut, Dutch MP for the Socialist Party (SP)

The Rights forum in samenwerking met Oxfam Novib, PAX, en SOMO


 
 

Lees het laatste nieuws bij het Palestina Komitee
Lees het laatste nieuws bij DocP
 
Plant een olijfboom op Facebook
 
Doorlopende activiteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
.

 

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En
blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Veel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal al meer dan €14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.