Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 3 juli 2020
van 12:45 tot 13:45 u.
op de Nieuwmarkt in Amsterdam
komt allen
(met mondkapje en houdt  1,5 meter afstand in acht).

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


ariha

Jericho, Jordaanvallei Palestina op de nominatie voor annexatie

1 juli is, op het moment van schrijven nabij, de datum waarop Benjamin Netanyahu gezworen heeft de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever in gang te zetten. Hij weet zich gesteund door de president van de V.S., Donald Trump en een deel van Republikeinen.

In eigen land heerst verdeeldheid, waarbij de tegenstanders in 2 fronten uiteenvallen: links (of wat daarvoor doorgaat in Israël), dat tegen elke vorm van annexering is, en de ultrarechtse kolonistenbeweging die beslist géén Palestijnse staat wil.
Benny Gantz van Blauw-Wit zou de annexatie nog een tijdje kunnen tegenhouden, maar de vraag is of hij dat aandurft. Nieuwe verkiezingen zouden tevens het einde van zijn politieke carrière kunnen betekenen.

Hoe de Palestijnen zullen reageren valt al helemaal niet te voorspellen: leggen zij, moegestreden, het hoofd in de schoot of ontstaat er een nieuwe intifada?

De internationale¹ gemeenschap² waarschuwt³ aan alle kanten dat annexatie een aantasting van het internatiIDF
                             soldaten in
                             OPTonaal recht zal betekenen, maar concrete strafmaatregelen worden niet in het vooruitzicht gesteld. Zelfs Saoedi-Arabië en de Golfstaten dreigen de naderende détente op te schorten, maar in de praktijk zullen zij niet van de ingeslagen weg afwijken.


Van dag tot dag

Iyad-Hallaq30 Mei schoot de Israëlische politie de 32-jarige verstandelijk beperkte Iyad Hallaq dood toen hij van huis op weg was naar het instituut waar hij opgevangen werd in de Oude Stad van Jeruzalem. Achterna gezeten door politieagenten verschool hij zich in doodsangst achter een vuilcontainer, waar hij zonder pardon (en zonder reden) werd doodgeschoten. Opname's van beveiligingscamera's die de executie moeten hebben vastgelegd zijn inmiddels 'onvindbaar'.
 
petitie

1 juni.
Volgens een rapport van Amnesty International worden Amerikaanse politieagenten getraind door Israël op de WJO en in de VS. De opleiding wordt mede gefinancierd door de Anti-Defamation League. Het gaat om agenten uit Baltimore, Florida, New Jersey, Pennsylvania, California, Arizona, Connecticut, New York, Massachusetts, North Carolina, Georgia, en zowel de staat als de stad Washington. Wereldwijd speelt Israël een grote rol in trainingen, bewaking en wapensystemen en 2019 was een topjaar. Later deze maand zou de nieuwe Labourleider, Keir Starmer, het prominente Lagerhuislid en lid van het Labour-schaduwkabinet Rebecca Long-Bailey uit al haar functies en uit de partij zetten, omdat zij een tweet van de actrice Maxine Peake retweette, waarin naar deze praktijk werd verwezen. Zij werd (valselijk) beschuldigd van het verspreiden van een anti-joodse complottheorie.

2 juni.
Het Belgische federale parlement neemt een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen sancties tegen Israël in te stellen als de annexatie een feit wordt. Het Nederlandse parlement zwijgt in alle talen.

3 juni.
200 Palestijnse gebouwen (veelal bedrijfspanden) in Oost-Jeruzalem (Wadi al-Joz) dreigen gesloopt te worden op last van de Israëlische autoriteiten. In de wijk al-Mukabber zijn al zes woningen en bedrijfspanden verwoest.

4 juni.
In het bedoeïenendorpje Deir Hajle, ten oosten van Jericho, zijn vijf behuizingen en twee stallen met de grond gelijk gemaakt. In de streek al-Aghwar in de Jordaanvallei moesten de marktkramen van groenten-en fruithandelaren eraan geloven. In het noorden van de Westelijke Jordaanoever werden tien Palestijnse waterbronnen en -putten gesloten op last van de Israëlische bezettingsautoriteiten. Tegelijkertijd zet de Israëlische waterautoriteit de Palestijnen op rantsoen via het reguliere waternet. Uitdrogingstactiek.

5 juni.
Israël
                             sloopt
                             woningen in
                             Jericho
Bij Jericho hebben Israëlische bulldozers een aantal woningen met de grond gelijk gemaakt, waardoor 8 bedoeïenengezinnen dakloos werden.

6 juni.
Zwaarbewapende joodse kolonisten hebben tientallen olijfbomen van Palestijnen in het dorp Burin vernield. De kolonisten staken ook korenvelden in brand.

8 juni.
Demonstraties in o.a.  Bil'in, Na'lin, Kafr Qaddum en de Jordaanvallei naar aanleiding van de 43e Naksa-herdenking (de junioorlog van 1967) worden met harde hand neergeslagen door het bezettingsleger.

9 juni.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, op bezoek in Israël, wordt door de Israëlische autoriteiten verhinderd door te reizen naar Ramallah. Zij dreigen hem, als hij het toch doet, bij terugkomst twee weken in quarantaine te plaatsen.

10 juni.
Het Israëlische Hooggerechtshof heeft de 'Wet op de Regularisering van Nederzettingen in Judea en Samaria', door Palestijnen de ‘Landroofwet’ genoemd, buiten werking gesteld als zijnde in strijd met de basiswetten (een soort grondwet). Deze wet maakte het mogelijk grond in Palestijns privébezit te onteigenen voor de bouw van nederzettingen.

11 juni.
Blauw-Wit leider en vicepremier Benny Gantz heeft in een bijeenkomst met de kolonistenbeweging geadviseerd: "Pak wat je pakken kan!" Daarmee heeft hij de ideologie van het zionisme en de kolonistenbeweging kernachtig samengevat.

12 juni.
Het wordt bekend dat vorige week het Europese Hof voor de Mensenrechten een belangrijke uitspraak gedaan heeft over BDS en vrijheid van meningsuiting: Het vonnis tegen 11 Franse BDS-activisten die veroordeeld waren wegens 'antisemitisme', is hiermee nietig verklaard. BDS valt volgens deze uitspraak onder de vrijheid van meningsuiting en is géén vorm van antisemitisme. Dit vonnis vormt belangrijke jurisprudentie niet alleen in de Franse, maar ook de Engelse en Duitse wetgeving met betrekking tot zgn. antisemitismewetgeving die tot doel heeft Israël-critici de mond te snoeren. De Franse regering moet de activisten 101.000 euro schadevergoeding betalen.

14 juni.
Netanyahu bracht tijdens de kabinetszitting in herinnering dat Israël van plan is een nederzetting op de Golan te bouwen met de naam 'Ramat Trump'. Vorig jaar werd dat met veel bombarie aangekondigd met een groot bord dat de totale verlatenheid erachter, waar momenteel een tiental kluizenaars zijn toevlucht heeft gezocht, moest maskeren. Dit plan nu weer te berde brengen is niet meer dan een kinderachtige poging om het narcisme van president Trump te kietelen, zodat hij wat welwillender tegenover de annexatie zal staan.

 

17 juni.
De Israëlische krant Yisrael Hume onthult hoe Netanyahu de annexatie wil doorzetten: Hij wil beginnen met de annexatie van 10% van de WJO, waarbij hij vooral kleine nederzettingen diep in Palestijns gebied beoogt. Daarna wil hij de PA uitnodigen om te onderhandelen over hoe hij de overige 20% zal inpikken. Als de PA die 'onderhandelingen' boycot, doet hij dat sowieso op zijn eigen manier.

18 juni.
Koning Abdullah van Jordanië heeft de hoop op een zinnig gesprek met Donald Trump opgegeven en wendt zich nu rechtstreeks tot de Amerikaanse senaat en niet zonder succes, zowel bij Democraten als Republikeinen.

21 juni.
De Israëlische linkse intellectueel Zeev Sternhell is op 85-jarige leeftijd overleden. Als 16-jarige holocaustoverlevende kwam hij in 1951 naar Israël en werd later als wetenschapper een autoriteit op het gebied van fascisme. Hij aarzelde niet fascisme in zijn eigen samenleving te herkennen en te benoemen. Hij heeft zijn leven lang gestreden tegen "joodse superioriteit en de haat jegens Arabieren en Haredim (ultra-orthodoxe joden)." Een uitspraak van hem (geparafraseerd): "Wie zich niet openlijk links verklaart, zal rechts eindigen."

22 juni.
Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in twee Israëlische banken, Hapoalim en Leumi, wegens betrokkenheid van deze banken bij illegale nederzettingen. Het pensioenfonds PGGM besloot hier al toe in 2014. AXA participeert juist vrolijk verder in deze Israëlische banken.

Een Israëlische soldaat die in 2018 een Palestijns uit Gaza in koelen bloede dood schoot, is veroordeeld tot 45 dagen dienstverlening. Niet wegens moord, maar wegens het niet opvolgen van de schietinstructie.

Yifat
                             Doron moet 8
                             maanden de cel
                             in

De 34-jarige Palestijn Ahmed Erekat is doodgeschoten bij een checkpoint bij Bethlehem.
Hij was op weg om zijn moeder en een paar kinderen op te halen voor de bruiloft van zijn zus. Zijn eigen bruiloft zou een maand later zijn. De Israëli's beschuldigen hem ervan opzettelijk militairen bij het checkpoint te hebben willen aanrijden, maar het gaat zeer waarschijnlijk om een verkeersongeval. Op de door een omstander gemaakt video-opname is hij te zien, liggend op de grond naast de auto, waarvan de deur openstaat,  een plas bloed vormt zich rond zijn hoofd. Israëlische militairen, waarvan er niet één ook maar een schrammetje opliep, lopen heen en weer zonder zich om het slachtoffer te bekommeren of zelfs maar te kijken of hij nog leeft.
Palestinian lives¹ don't matter².

23 juni.
Israëlische soldaten vuurden zonder aanleiding een traangasgranaat af op een huis in Issawiya, Oost-Jeruzalem. De granaat verbrijzelde het venster waarachter zich twee bejaarden met hun kleinkind ophielden. Alle drie werden met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht.

24 juni.
Sumarin
                             Familie

De Sumarin familie voor hun huis in Silwan, Oost Jeruzalem - Courtesy Free Jerusalem

Israëlische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van kolonisten. De 18 leden van de familie Samarin (onder wie ook een stel kleine kinderen) krijgen tot medio augustus de tijd om hun appartementen (vier in totaal) te ontruimen. Zij zijn dan dakloos. Het verhaal van het Samrin huis gaat terug tot 1991 toen de  kolonisten van Elad een zaak aanhangig maakten. De uitspraak beloofd weinig goeds voor talloze andere Palestijnse woningbezitters.

25 juni.
Nederland wordt door Israël beschuldigd van indirect financieren van terrorisme. Het zou gaan om subsidies aan de Agricultural Work Committees (UAWC), waarvan twee werknemers banden zouden hebben met de PFLP. Een voorbeeld van guilt by association. PVV en SGP zijn er als de kippen bij om dit feit aan te kaarten in de Tweede Kamer.

29 juni.
Voormalig Minister President van Nederland Dries van Agt roept Nederland op de Palestijnse staat te erkennen. De Tweede Kamer stemt voor het in kaart brengen van maatregelen tegen Israëls annexatie van Palestijns gebied.

2 juli.
Sloop
                             woning Oost
                             Jeruzalem

Israël sloopt het huis van de familie Yassin Zaatara in Deir al-Sunna Jabal al-Mukaber, Zuid-Oost Jeruzalem. Het zou aan de benodigde vergunningen ontbreken maar bouwvergunningen worden aan Palestijnen sowieso zelden of nooit verstrekt. Annexatie of geen annexatie de sloophamers blijven onverminderd en onophoudelijk hun vernietigende werk doen.

NPK
                            brochureHet Nederlands Palestina Komitee publiceerde onlangs een nieuwe brochure onder de titel: 'De Apartheidskaart van het plan Trump' met daarin o.m. een vertaling van en lezenswaardige analyse van de organisatie 'Stop The Wall' met kaarten van de Nederlandse Cartograaf Jan de Jong.

'In het dossier worden de desastreuze gevolgen van de annexatie
voor de Palestijnen op de Westelijke
Jordaanoever op een rij gezet.'

 
 
Agenda
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het Nederlands-Palestina Komitee


Een hoop webinars zijn net geweest. Wel valt er nog on-line een film te bekijken:

Speelfim Giraffada (2013) online

Link opent in
                         nieuw venster ! 
85 mins, Fiction

 
'Ziad is passionate about giraffes. His father works as a vet in a Palestinian zoo. The animals’ lives are threatened after an air raid and the only way to prevent a catastrophe is to go to Tel-Aviv. The conflict as seen by a child, part reality, part fairytale.'

> Lees hier verder

∗ Lees de laatste Nieuwsbrief van Plant Een Olijfboom
∗ Plant een olijfboom op Facebook
∗ Lees het laatste nieuws bij het  Nederlands Palestina Komitee
∗ Lees het laatste nieuws bij  DocP/BDS Nederland

∗ Lees het laatste nieuws bij The Rights Forum
 
 
Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
.

 

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En
blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal al meer dan €14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.