Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 4 september 2020
van 12:45 tot 14:00 u.
op de Nieuwmarkt in Amsterdam
komt allen
(met mondkapje en houd  1,5 meter afstand in acht)

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


ariha
'Protesten tegen nederzetting en annexatie in Hares een dorp ten zuid-westen van de stad Nablus 24 Juli, © Shadi Jarar’ah / APA images '
 

Wat is er de afgelopen twee maanden gebeurd?


De annexatie is van tafel maar niet van de baan. Als eerste van de staten rond de Arabisch/Perzische Golf en de Golf van Oman hebben de Verenigde Arabische Emiraten [VAE] Israël erkend en diplomatieke betrekkingen aangeknoopt in een veel meer omvattende, tripartite deal tussen de VS, Israël en de VAE, waarbij de linkerhand niet mocht weten wat de rechter deed.Trump verzweeg voor Netanyahu dat hij in een geheim terzijde met de VAE een gigantische wapendeal had afgesproken, inclusief de levering van F35 jachtbommenwerpers (JSF) aan de VAE. Netanyahu verzweeg op zijn beurt de hele deal voor coalitiegenoot en vicepremier Gantz. Een van de voorwaarden voor de deal was, dat Israël de annexatieplannen van de Westelijke Jordaanoever in de prullenbak zou gooien, dat heeft hij ook openlijk gedaan maar verzweeg weer voor de feitelijke machthebber van de VAE, kroonprins Mohamed bin Zayed, dat hij die plannen al lang niet meer nodig heeft, omdat die annexatie, op de grond, al lang een feit is.
Zo is toch nog iedereen tevreden: Trump met zijn giga-wapendeal, Bin Zayed omdat hij een luchtmacht kan opbouwen die het tegen Iran kan opnemen, terwijl hij in schijn de Palestijnen behoed heeft voor annexatie van een deel van het schamele stukje Palestina dat er nog over is, en Netanyahu die weer een diplomatiek succesje kan bijschrijven op zijn conduitestaat, in de ijdele hoop dat dit hem zal vrijwaren van vervolging wegens corruptie.
Iederéén tevreden? Nee, de Palestijnen voelen zich verraden omdat een Arabisch broederland met de erkenning van Israël een toekomstige Palestijnse staat met als hoofdstad (Oost-)Jeruzalem nóg onmogelijker heeft gemaakt ondanks de lippendienst die nog steeds bewezen wordt aan de Palestijnse zaak.

Dat annexatie op de grond gewoon doorgaat wordt duidelijk door de grote aantallen bouwvergunningen die worden afgegeven voor de bouw van woningen en bedrijven in de illegale joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, terwijl steeds meer Palestijnse woningen en bedrijfsgebouwen worden gesloopt (soms door de eigenaren zelf om zich de kosten van de sloper te besparen). Vooral in het gebied ten Oosten van Jeruzalem – het zogenoemde E1-gebied – wordt koortsachtig gesloopt, geconfisqueerd en vervolgens opnieuw gebouwd (maar dan door kolonisten), net zolang totdat er continuïteit bestaat tussen het westelijk deel van Israël (veroverd in 1948) en de Jordaanvallei, met als gevolg dat de continuïteit van Palestijns gebied in noord-zuidelijke richting wordt doorbroken. Verdeel en heers.

SVB-20juni2020
SVB-20juli2020

Staat van Beleg - Juni 2020  Staat van Beleg - Juli 2020
De overzichten van 'Staat van beleg', met links onder de plaatjes hierboven.


In Israël wordt de kloof tussen Bibi-haters en Bibi-lovers steeds dieper. Elk weekend wordt massaal gedemonstreerd voor de ambtswoning van de premier.
De anti-Bibi’s nemen hem kwalijk dat in de ‘regering van nationale eenheid’ die het land zou moeten behoeden voor de corona-epidemie en voor economische ineenstorting, elke vorm van samenwerking ontbreekt, men maakt niets eens ruzie met elkaar: men negeert elkaar.
Maar de pro’s raken ook gefrustreerd, nu Netanyahu zijn persoonlijke successen op het diplomatieke vlak belangrijker lijkt te vinden dan de door hen zo begeerde wettelijke annexatie, liefst van de gehele Westelijke Jordaanoever.

Voor beide partijen spelen de Palestijnen geen andere rol dan die van hinderpaal en voor de Palestijnen wordt de situatie steeds grimmiger. Op de Westelijke Jordaanoever nemen de repressie, de huisuitzettingen, de onteigeningen, de arrestaties, de collectieve strafmaatregelen, de reisbeperkingen, de willekeurige bedreigingen en zelfs beschietingen bij checkpoints alsmaar toe. In de strook van Gaza heeft de bevolking de afgelopen weken te lijden gehad van een bijna totale Israëlische blokkade, de repressie van Hamas, dagelijks terugkerende Israëlische bombardementen, tekort aan voedsel, drinkwater, elektriciteit (niet meer dan 4 uur per dag) en medische voorzieningen. Als collectieve straf voor de door Hamas en Islamitische Jihad opgelaten brandballonnen had Israël de invoer van brandstof (ook van diesel voor de generatoren) stopgezet en een totaal visserijverbod afgekondigd.

De internationale BDS beweging roept op tot verdere opvoering van de BDS-campagnes. in Brussel kwamen 150 demonstranten bijeen in protest tegen de moorddadige aanvallen, en de bijna totale afsluiting van de opgesloten Palestijnse burgers in de Gazastrook. in Amsterdam vond er op 1 juli ondanks de Covid-1½ meter demonstratie-beperkingregels een grote manifestatie plaats op het Museumplein, tegen de annexatie-plannen en het zgn 'Peace Plan' uit de koker van Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse President.

Zojuist is een broos bestand tussen Hamas en Israël bekendgemaakt en zou er weer een beperkte invoer van brandstof en medische voorraden worden toegestaan.
Boeren in Gaza kunnen hun producten niet exporteren en de eigen bevolking is te arm om ze te kopen. De voedselhulp van UNRWA is geminimaliseerd wegens geldtekort, sinds Donald Trump alle bijdragen heeft stopgezet, omdat de Palestijnse Autoriteit zijn ‘vredesplan’ had afgewezen.

Is er na al deze klaagzangen nog iets leuks te melden?

stranddag
Video: Palestijnen op het strand in Israël
Het tweede weekend van augustus, terwijl het snikheet was, zijn duizenden Palestijnen vanuit de Westelijke Jordaanoever naar de Israëlische stranden getrokken dwars door, onder, over of langs de Apartheidsbarrière, die zo lek is als een mandje. Daarmee is tevens de mythe ontkracht dat deze zou dienen ter bescherming van de Israëlische bevolking.
Aan de andere kant van het hek stonden al Israëlische bussen te wachten die de strandgangers voor 30 sjekel (7,5 euro) naar de kust brachten. Israëlische soldaten keken ongeïnteresseerd de andere kant op.
De noodlijdend Israëlische economie heeft de Palestijnse toeristen hard nodig. En voor de Palestijnen is een bezoekje aan het strand in Tel Aviv goedkoper dan een bezoek aan het zwembad in Ramallah.
Als we niet beter wisten zouden we kunnen denken dat dit het begin is van een détente: "Mister Netanyahu tear down this wall!"

Agenda

Evenementen die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant zouden kunnen zijn, raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee

Webinar:

webinar-pax-novib-trf

‘The Israeli Occupation and The Crime of Apartheid’

Kijk hier het webinar terug dat op 11 augustus door Oxfam Novib, PAX, SOMO en The Rights Forum werd georganiseerd, waarin de Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din haar juridisch memorandum over de Israëlische bezetting en apartheid presenteert. Met: Michael Sfard, Sharona Weiss en Munir Nusseibeh. Video: 93 minuten
(Bron:  rightsforum.org)

Video:

De  vijfdelige Mondoweiss-serie over hoe Palestijnen overleven onder zowel een wereldwijde pandemie als de Israëlische bezetting. Regie, Yumna Patel, Mondoweiss.net
video screenshot

COVID-19 in Palestine: Refugee Camps At Risk

Deel 1, 26 augustus "Wat zou je doen als je in een vluchtelingenkamp zou wonen tijdens een wereldwijde pandemie? Voor  het eerst in maanden zien de Palestijnse vluchtelingenkampen een piek in de COVID-19 gevallen die zorgen baart over de potentieel verwoestende effecten die het virus kan hebben op achtergestelde gemeenschappen zoals het vluchtelingenkamp in Dheisheh."
video screenshot

COVID-19 in Palestine: Pandemic Under Occupation

Deel 2 "Stelt u zich voor dat u zich moet verweren tegen het coronavirus, terwijl uw huis wordt bedreigd door sloop en uw familie leeft onder militaire bezetting. Dat is de realiteit voor de Palestijnen die in het dorp al-Walaja wonen."

Boekbespreking:

Lode van Oost - Against The Loveless World van Susan Abulhawa
Boekbespreking
Met haar derde roman voegt Susan Abulhawa zich definitief bij de grote auteurs der aarde.

Op 23 juli 2020 verscheen 'Against the Loveless World', de derde roman van Susan Abulhawa. Het Palestijnse volk blijft haar thema. Van Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever in haar eerste boek, over Gaza in haar tweede, verplaatst Abulhawa zich nu naar Koeweit, Irak en Jordanië, waar zij het lot van Palestijnse vluchtelingen vertelt met een verhaal dat boeit tot de laatste slotzin.

Film: documentary

Ambulance (2016)
filmposter
                       (fragment)
filmposter (fragment)

#PalestinianFilm of the Week: Palestine Film Institute, 80 mins, Documentary
A raw, first-person account of the last war in Gaza in the summer of 2014. Mohamed...

Lees het laatste nieuws bij  : 

  >   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland
  >   The Rights Forum   
  >   Nieuwsbrief van Plant Een Olijfboom  
  >   Plant een olijfboom op Facebook


Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntatiegesprek,
indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
.

 
Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En
blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal al meer dan €14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.