Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 2 oktober 2020
van 12:45 tot 14:00 u.
op de Nieuwmarkt in Amsterdam
komt allen
(met mondkapje en houd  1,5 meter afstand in acht).

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

'Tweet, Haaretz opiniestuk van Amira Hass - 29.09.2020, photo © Alex Levac'
second intifada
                         protest

Normalisering

Sinds de ‘normalisering’ van de betrekkingen tussen de Verenigde Arabische Emiraten [VAE]en Israël (met als spin-off een voor de Verenigde Staten zeer profijtelijke wapenhandel) hebben zich nog drie landen gemeld die met het oog op de dollars en een ferme handdruk van Donald Trump willen ‘normaliseren’: Bahrein (dat inmiddels samen met de VAE in het Witte Huis heeft getekend) en (Noord)Soedan en Oman, die de gang naar Canossa nog moeten maken.
Maar als de wapenbroeders Trump en Netanyahu hadden gehoopt dat alle Arabische dominostenen nu zouden omvallen, komen zij bedrogen uit: sommigen kijken stilzwijgend de andere kant op, anderen, zoals Marokko en Algerije houden vast aan vrede en gerechtigheid voor de Palestijnen, voordat er van normalisering sprake kan zijn. Het gerucht ging dat Qatar (het land van al-Jazeera, van daadwerkelijke steun aan de bevolking van Gaza en daarnaast onvermoeibare mediator tussen Hamas en Israël) ‘om’ was, maar dat is vooralsnog loos alarm en zelfs de oude koning Salman van Saoedi-Arabië had er een ruzie met zijn machtige zoon, kroonprins Mohammed (verantwoordelijk voor de moord op de kritische journalist Kashoggi), voor over om terug te grijpen op het Arabische vredesplan uit 2002, waarin de vrede met Israël afhankelijk wordt gemaakt van een rechtvaardige territoriale oplossing voor het Palestijnse volk, i.c. een levensvatbare Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.
Tunesië doet alsof zijn neus bloedt, Libië en Syrië hebben andere zorgen aan hun hoofd. Van Libanon werd even gesuggereerd dat het de golfstaten zou willen volgen, maar elke stap in die richting zou een stap dichter bij een nieuwe burgeroorlog zijn, een strijd die Hezbollah op zijn sloffen zou winnen. En Libanon heeft ook momenteel wel wat anders aan zijn hoofd.
Een oproep van Palestina om afstand te nemen van het besluit van de VAE en Bahrein werd verworpen, waarop de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki de eer aan zichzelf hield en afzag van het roulerende voorzitterschap van de Liga.
Eendracht is nooit de grootste deugd geweest van de Arabische wereld.


 Covid
                         statistiek

Israël is momenteel in de ban van een exponentiële stijging van het aantal Covid-19 besmettingen. De Israëlische regering heeft de joodse feestdagen (nieuwjaar, grote verzoendag, loofhuttenfeest) die bijna twee weken duren, aangegrepen om een vrijwel totale lockdown af te kondigen, die door de anti-Netanyahubetogers afgelopen zaterdag even totaal werd genegeerd: niet alleen in Tel Aviv en Jeruzalem gingen duizenden de straat op, op bruggen en viaducten over de snelwegen stonden betogers massaal te zwaaien met zwarte vlaggen. Als Netanyahu had gehoopt dat de lockdown de betogers binnen zou houden, kwam hij bedrogen uit.
 
Zwarte vlaggen
                           protest
Gal Shatter, 31, and Noy Einav, 29, on Beit Yannai bridge, September 26, 2020. Credit: Allison Kaplan Sommer

De demonstranten eisen het aftreden van Netanyahu, die terecht staat wegens fraude, corruptie en ondermijning van het vertrouwen in de Staat.
Helaas zijn al deze progressieve betogers minder vooruitstrevend als het om de positie van de Palestijnen gaat. Die komt bij de massabetogingen nauwelijks aan bod.
Het kan niet ontkend worden, dat Israël de pandemie voedt en bestendigt, door in de westelijke jordaanoever ziekenhuizen, klinieken, testcentra en quarantaine-ruimten te slopen terwijl het in Gaza met haar militaire macht de infrastructuur vernietigt en aan alle grenzen de invoer van onmiskenbaar noodzakelijke brandstof tegenhoudt. Met dat gedrag zal naar verwachting de coronacrisis-situatie in de regio verlengd kunnen worden. Het virus houdt zich namelijk niet aan de Israëlische apartheidwetgeving.

Premier Netanyahu (of was het echtgenote Sara?) veroorzaakte afgelopen week opnieuw een schandaal toen bekend werd dat hij bij zijn frequente reizen naar Washington koffers vol vuile was meeneemt om die te laten reinigen door het personeel van de residentie die hem wordt aangeboden door zijn Amerikaanse gastheer. De politieke vuile was in zijn bagage is kennelijk niet genoeg.
Sara Netanyahu lag al eerder onder vuur wegens extravagante uitgaven op staatskosten voor o.a. pistache-ijs (2.300 euro per jaar), geurkaarsen (1.100 euro), bloemen 17.662 euro) en thuisbezorgde maaltijden (92.000 euro).
Zij kocht strafrechtelijke vervolging af door 11.500 euro terug te betalen.

 
Muhammed Al-Durrah vermoord 20 jaar geleden


Twintig jaar geleden begon de Tweede Intifada, uit frustratie over de manier waarop Israël de Oslo-akkoorden alleen maar misbruikte om zijn greep op Palestijns land en de Palestijnse bevolking te verstevigen. Het begint erop te lijken dat het zijn doel bijna bereikt heeft.

Voormalig correspondent en journalist Maarten Jan Hijmans, Abu Pessoptimist stopt met bloggen. Jarenlang deed hij verslag van 'waar de Nederlandse pers het liet liggen' en nu heeft hij er genoeg van. De frustratie is zeer herkenbaar. Hij laat een archief na aan blogposts waarnaar we de laatste tijd regelmatig verwezen en zullen dat in de toekomst blijven doen. Met dank voor alle duiding al die jaren!



5/9
In het Witte Huis hebben Servië en Kosovo zich onder de bezielende leiding van Donald Trump min of meer met elkaar verzoend. Dat is mooi, echter onbegrijpelijk onderdeel van de deal (niet door de deelnemers zelf maar door Trump en Netanyahu aangekondigd) is de vestiging van ambassades van beide landen in Jeruzalem.

8/9
De familie al-Rajabi uit Silwan komt op straat te staan omdat de grond waarop hun woning staat tot 1948 aan (Jemenitische) joden behoord zou hebben. Onroerend goed dat tot 1948 aan Palestijnen toebehoorde wordt echter nooit aan de oorspronkelijke eigenaren teruggegeven. Voor gevluchte Palestijnen gelden de 'land and property laws' uit begin jaren vijftig, waarmee zij grondig, vakkundig en definitief van hun bezit werden ontdaan.
De familie Hammad heeft zijn eigen woning in Oost-Jeruzalem gesloopt op last van de het gemeentebestuur. Ook een tweede appartement wordt bedreigd. Israel heeft dit jaar al meer dan 500 woningen gesloopt of laten slopen. Niet zelden gaat het om door Europese landen gesteunde projecten.

9/9
"Je krijgt een adrenaline-shot als je 's nachts met een geladen geweer een dorp binnenvalt. Soldaten zijn er gek op." Vertellen ex-dienstplichtigen aan Haaretz-correspondent Amira Hass, die zelf al jaren op de Westelijke Jordaanoever tussen Palestijnen woont.
Toen soldaten op 23 augustus om 3 uur 's nachts het dorpje Nabi Saleh binnenvielen deden zij hun 'militaire plicht' en lieten de 74-jarige oma Halima en haar huilende kleinzoontje Samer snakkend naar lucht door de gebruikte pepperspray achter.
Bij deze inval werd de 21-jarige Hamada Tamimi opgepakt "op verzoek van de veiligheidsdiensten". Geboeid en geblinddoekt werd hij afgevoerd op de bodem van een militair voertuig, vier dagen vastgehouden zonder verhoor en daarna weer op straat gezet. "Om operationele redenen", zei een legerwoordvoerder.

10/9
Begin 2017 werd het zgn. niet-erkende bedoeïenendorp Umm al-Hiran in de Naqab (Negev) gesloopt. Daarbij werd de onderwijzer van het dorp, Yakub Abu al-Qian, gedood, omdat hij een 'terroristische aanslag' zou willen plegen door met zijn auto op Israëlische politieagenten in te rijden. Later werd duidelijk dat de auto pas begon te zwalken nadat Abu al-Qian beschoten was. De onafhankelijke onderzoeksgroep Forensic Architecture maakte er een uitgebreide reconstructie van: https://youtu.be/pLBqUA29PRU
Bijna vier jaar later biedt Netanyahu zijn halfhartige excuses aan:
"They said he was a terrorist. Yesterday we found out he was not a terrorist," said Netanyahu, claiming that senior law enforcement officials "turned him into a terrorist to protect themselves and hurt me." (Citaat uit de Israëlische krant Haaretz)
Netanyahu ziet zichzelf dus eigenlijk als het echte slachtoffer in plaats van Yakub Abu al-Qian, die nu al bijna vier jaar onder het woestijnzand ligt.

12/9
De Canadian Broadcasting Corporation [CBC] heeft het "P-woord" geschrapt uit zijn vocabulaire. Volgens een woordvoerster is het woord 'Palestina' strijdig met “established CBC language policy”.
Op 19 augustus was het P-woord uitgesproken, maar uit de opname werd het later weggepiept. "Palestina bestaat niet" was het commentaar, gepaard gaande met excuses voor het grove taalgebruik.

17/9
De inkt van de verdragen met Bahrein en de VAE is nog niet droog of de de-facto annexatie van de WJO gaat gewoon weer verder: met de goedkeuring van bouwplannen voor bijna 1.000 nieuwe woningen in de illegale nederzetting Efrat, 12 km, ten zuiden van Jeruzalem. Hiervoor zal Palestijnse landbouwgrond worden geconfisqueerd. Vorige week kondigde Benny Gantz al de bouw van 5.000 nieuwe woningen in de nederzettingen aan.

Een destijds minderjarige medeplichtige aan moord door brandstichting op de familie Dawabseh in 2015, is tot 3 1/2 jaar cel veroordeeld. De hoofddader werd tot 4x levenslang veroordeeld.
De toen minderjarige maakt deel uit van een beruchte jeugdbende die zich 'heuveltopjeugd' noemt en bekend staat om zijn aanvallen op Palestijnen en hun bezittingen en zelfs af en toe slaags raakt met het Israëlische leger.
Zal deze jongere over ca. 10 maanden gelouterd in de maatschappij terugkeren of wordt hij als een held binnengehaald door zijn rechtsextremistische bendegenoten?

18/9
Trieste statistiek: in augustus vernielde de Israëlische bezettingsmacht 44 huizen en 52 andere gebouwen in Palestijns gebied.
Er vonden 127 meestal nachtelijke overvallen op Palestijnse woningen plaats.
Vooral de steden Bethlehem, Jeruzalem en Hebron hebben veel te lijden onder de Israëlische vernielzucht en razzia's.
 
Video link
                            opent in nieuw
                            venster
 
25/9
Fatah en Hamas zijn in de Turkse stad Istanbul overeengekomen om binnen een half jaar verkiezingen te houden voor de Palestijnse Autoriteit en de wetgevende vergadering.
De laatste verkiezingen dateren van 15 jaar geleden. Er zijn vaker plannen geweest voor verkiezingen maar nooit uitgevoerd. Dit keer wel?

26/9
Palestijnse bouwers zijn erin geslaagd, en niet voor de eerste keer, om in één nacht een compleet schoolgebouw uit de grond te stampen. De volgende ochtend zaten de lokalen vol met leerlingen, alsof het nooit anders was geweest. Het hele gebouw stond er vóórdat de kolonistenorganisatie Regavim, die zogenaamd illegale Palestijnse bouwwerken opspoort, het in de gaten had.
De school staat in een uitloper van de noordelijke Jordaanvallei bij het dorp Furush Beit Dajan en biedt onderwijs aan bedoeïenenkinderen uit de wijde omgeving. De bouw is mede gefinancierd door Frankrijk en de EU. De kolonisten maken zich ernstig zorgen over de groeiende 'illegale' Palestijnse bouwactiviteiten in 'hun Judea en Samaria'.

27/9
De Egyptische marine heeft een mogelijk afgedwaalde Palestijnse vissersboot uit Gaza beschoten. Daarbij werden twee vissers gedood en één raakte gewond en werd gearresteerd.
Zij zouden in Egyptes territoriale wateren terecht zijn gekomen.

28/9
Het botert toch al niet tussen Egypte en de Palestijnen. Er dreigt een diplomatieke crisis nu Abbas door de 'normalisering' van de VAE en Bahrein en de afwijzing van zijn protest in de Arabische Liga in een isolement is gedrongen. Daardoor is er toenadering ontstaan tot Egyptes aartsvijanden Turkije, Qatar en Hamas.



Nieuws voor filmliefhebbers: de vernieuwde database van films over Palestina, de Palestijnen en het Palestijns-Israëlisch conflict is online. Er wordt dagelijks aan gewerkt om deze actueel te houden.

https://www.palestinecinema.com/

palestine-cinema


 
 
Agenda

Evenementen die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant zouden kunnen zijn, raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee

1, 8, 15 en 22 oktober
Webinar:  
‘Understanding Apartheid, Moving to Freedom, Justice and Equality’

webinar-PSC

28 oktober, Groningen
Documentaire vertoning:

Stichting Groningen Jabalya vertoont de documentaire Gaza. Zie de trailer hier:
Trailer

Documentaire
                          Gaza

17 oktober
Conferentie:
Landelijke conferentie samen tegen racisme & discriminatie

samen-tegen-racisme

Leiden, tot 4 oktober
Tentoonstelling:
Frank Scholten: Archaeology and Tourism in the ‘Holy Land’ 

filmposter
                          (fragment)

Tentoonstelling: t/m 3 januari, Eye, Amsterdam

Trembling
                          Landscapes

Eye Filmmuseum presenteert een groepstentoonstelling waarin enkele van de meest vooraanstaande film- en videokunstenaars uit de Arabische wereld het onderwerp landschap verkennen.


The Power of Poetry
Three Generations is the title track of the new 13 track album
of Rafeef Ziadah


the-power-of-poetry

You can pre-order the album now and support this work @ https://www.pozible.com/profile/rafeef-ziadah
Nieuwsberichten van The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten Staat van Beleg
staatvanbeleg
                         maandoverzicht
                         augustus

Lees het laatste nieuws bij  : 

  >   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland

  >   The Rights Forum    
  >   Nieuwsbrief van Plant Een Olijfboom  
  >   Plant een olijfboom op Facebook
  >   Staat van Beleg op Facebook


Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntatiegesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
. Het is het belangrijk om dit te steunen.

 

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En
blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal al meer dan €14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.