Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 4 december 2020
van 12:45 tot 14:00 u.
op de Nieuwmarkt in Amsterdam
komt allen
(met mondkapje en houd  1,5 meter afstand in acht).

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


TheDailyMail

Donald Trump heeft de verkiezingen verloren, maar de boodschap lijkt nog niet overal aangekomen.
Hoewel. Hij haalt momenteel alles uit de kast om het zijn opvolger moeilijk te maken nieuw midden-oostenbeleid in te zetten door het scheppen van zoveel mogelijk voldongen feiten. Dat doet hij hand in hand met de Israëlische premier Netanyahu, die ook alle registers opentrekt om een Palestijnse staat onmogelijk te maken.
Het aantal verwoeste Palestijnse woningen en huisuitzettingen, met name in Oost-Jeruzalem is nog nooit zo hoog geweest. Huizen en kavels die vóór de veroveringsoorlog van 1947-1949 joods bezit waren worden onteigend en aan een joodse kolonistenorganisatie in eigendom gegeven. Palestijnen die in diezelfde oorlog (voor hen: de Nakba) hun bezittingen kwijtraakten krijgen evenwel hun eigendommen niet terug. Twee rechtssystemen voor twee bevolkingsgroepen in wat de facto één land is: dat heet apartheid.

Gelinkt
                         dossier: Israël en de
                         bom - NPK 2020Met de, vermoedelijk door Israël maar met toestemming en medeweten van de V.S. uitgevoerde moordaanslag op de Iraanse kerngeleerde Mohsen Fakhrizadeh probeert Donald Trump het Joe Biden ook moeilijker te maken de door Barack Obama gesloten en door Trump opgezegde nucleaire overeenkomst met Iran in ere te herstellen. Gelukkig is Iran zo verstandig geweest om zich niet op dit moment te laten verleiden tot zware vergeldingsacties, die de hele regio in een gewapend conflict zouden kunnen storten.
Israël heeft trouwens heel wat boter op zijn hoofd als het gaat om het bezit van kernwapens, al wordt dit officieel ontkend noch bevestigd. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) bedraagt het aantal Israëlische kernwapens (land, zee en lucht) tussen de 80 en de 90. (Zie ook het dossier Israël & de Bom) Armenië heeft zijn ambassadeur uit Israël teruggeroepen in verband met Israëlische wapenverkopen aan Azerbeidzjan. Later is een verboden clusterbom van Israëlische makelij gevonden die door Azerbeidzjan was afgeworpen boven Nagorno Karabach.

Nog zeven weken voordat Trump, al dan niet onder dwang, het Witte Huis wordt uitgeleid. Helaas kan een kat in het nauw in zeven weken heel wat schade veroorzaken. Waar overigens niet mee gezegd is dat het er voor de Palestijnen onder de regering Biden veel beter op wordt. Zowel Biden als zijn belangrijkste medewerkers (waaronder vicepresident-elect Kamala Harris en beoogd Secretary of State Antony Blinken) zijn fervente Israël-fans, maar misschien zullen zij toch iets eerder geneigd zijn niet álle dolle fratsen van Netanyahu te tolereren, mede omdat de V.S. officieel nog altijd de twee-statenoplossing aanhangt.
In Israël wordt het ijzer van de golfstaten Bahrein en Verenigde Arabische Emiraten en van Noord-Soedan gesmeed als het heet is. Vliegtuigen vol delegaties gaan over en weer, handelsbetrekkingen worden aangeknoopt en na de corona-crisis zal ook het toerisme in beide richtingen gestimuleerd worden.
 
Simcha_tweet
 
Een van de voorwaarden voor normalisering, nl het afzien van maatregelen die annexatie van (delen van) de Palestijnse gebieden dichterbij zouden brengen, wordt vanaf dag één door Israël met voeten getreden. De afbraak van Palestijnse huizen, de confiscatie van Palestijns land, de uitbreiding van de illegale joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden zelfs in verhoogd tempo uitgevoerd zolang die maatregelen nog onder de Amerikaanse paraplu worden gedoogd.


Er brak een politieke rel uit in Nederland

Forum voor
                        Democratie
 
Bij het Forum voor Democratie zijn koppen gerold toen overduidelijk bleek dat het racisme binnen de partij ook onvervalste jodenhaat betrof. Het opvallende hierbij is dat het CIDI, het NIW en het CJO - de zelfverklaarde vertegenwoordigers van de joden in Nederland die pretenderen het antisemitisme in Nederland te monitoren en te bestrijden - al langer een onverholen sterke verbondenheid koesterde voor het FvD waarbij ze het anti-semitisme blijkbaar zonder meer accepteerden door het anti-semitisme door de vingers te zien. Daarmee hebben deze 'opgedrongen belangenbehartigers' zich ronduit gediskwalificeerd. Het is veelzeggend dat, ondanks brede media-aandacht de landelijke pers en de opiniemakers, juist hierover met geen woord rept!

3 november

 
Khirbet Hamsa
                        al-Fawqa

Het bedoeïenendorp Khirbet Hamsa al-Fawqa werd op 3 november volledig platgewalst door het Israëlische leger. 73 bewoners, van wie meer dan de helft kinderen, bleven dakloos achter.
Israëlische kolonisten uit de illegale nederzetting Kida hebben tientallen olijfbomen 'gerooid' in het dorp Jaloul, ten zuiden van Nabloes.
Twee Palestijnen op leeftijd zijn bij Silat al-Harithiya (ook bij Nabloes) door stenen gooiende kolonisten gewond.

4 november

In Wadi al-Joz (Oost-Jeruzalem) moeten tientallen Palestijnse bedrijven verdwijnen om plaats te maken voor een Israëlische 'Wadi Silicon'.

5 november

Veertien bedoeïenenfamilies zijn door het Israëlische leger verjaagd uit hun woonplaatsen Burj, al-Maqitah en Khirbet al-Farisiyah  in het noorden van de Jordaanvallei, omdat het leger daar zo nodig moet oefenen. Of zij ooit kunnen terugkeren…?

7 november

Na 103 dagen beëindigt Maher Akhras zijn hongerstaking, nadat de Israëlische autoriteiten hebben toegezegd dat zijn administratieve detentie niet verlengd zal worden.
Hij zal binnenkort worden overbracht naar een ziekenhuis op de Westelijke Jordaanoever. Maar het zal een koud kunstje zijn om hem opnieuw te arresteren als dat in de Israëlische kraam van pas komt.

10 november

De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat (65) is overleden aan de gevolgen van coronabesmetting. Hij was vakkundig, gedreven en gerespecteerd, maar zijn taak was van het begin af aan een onmogelijke opdracht: een akkoord met een partij die geen enkele concessie wenst te doen en alleen genoegen neemt met onvoorwaardelijke overgave.
De Gilboa-gevangenis, die al eerder in het nieuws was wegens de besmetting van 90 gevangenen met corona, is nu tot rode zone verklaard en geheel afgesloten van de buitenwereld, nadat opnieuw 8 gevangenen besmet waren. In de gevangenis heersen onacceptabele hygiënische toestanden. De afgrendeling betekent dat elk familiebezoek van gevangenen nu onmogelijk is geworden.

11 november

Kamal Abu Waer (46) was een van de ruim 7000 Palestijnse gevangenen in Israël. Hij overleed gisteren door keelkanker en inadequate medische behandeling c.q. verwaarlozing. Hij was in 2003 gevangengezet tijdens de Tweede Intifada.
De watervoorziening van het Palestijnse dorp Wadi Fukin dreigt te worden afgesneden door uitbreiding van het Israëlische dorp Tzur Hadassah, op een heuveltop net aan de andere kant van de Groene Lijn en de illegale nederzetting Beitar Illit, gelegen op een heuveltop ten oosten van Wadi Fukin, op de Westelijke Jordaanoever. Wadi (=vallei) Fukin ligt tussen deze twee Israëlische dorpen ingeklemd en de watertoevoer naar deze vallei komt van beide heuvels. Een Israëlische organisatie voor natuurbehoud komt op voor de boeren van Wadi Fukin.

12 november

In al-Walaja, ten noordwesten van Bethlehem, heeft het Israëlische bezettingsleger vanochtend een Palestijns huis en andere bouwwerken verwoest.
In de Oost-Jeruzalemse wijk Sheikh Jarra dreigen 30 Palestijnen uit hun huizen gezet te worden, na een rechtbank-uitspraak, waarbij elk gezin ook nog eens 70.000 sjekel (17.500 euro) aan de kolonisten moet betalen wegens de proceskosten. De families wonen al op dit stuk grond sinds 1956 in huizen die er door de UNRWA onder Jordaans bewind zijn gebouwd. De grond zou tot 1948 joods bezit zijn geweest. Onroerend goed dat vóór 1948 in Palestijns bezit was wordt nooit teruggegeven.

14 november

Amer Snobar is vandaag begraven. Vorige maand werd hij tijdens een achtervolging door Israëlische soldaten gedood, volgens het Israëlische leger viel hij op zijn hoofd, volgens de autopsie werd hij doodgeslagen. Gideon Levy (Haaretz) noteerde het verslag van Snobars vriend Sahar die bij zijn dood aanwezig was. ‘Het was een lynchpartij waarbij Israëlische soldaten de 17-jarige Amer Snobar doodknuppelden.’ Een Israëlische legerwoordvoerder ontkent alles. Inmiddels werd de Israëlische werkvergunning van Snobars vader ingetrokken. Standaard procedure.
 

16 november

Speciaal VN-coördinator Nickolay Mladenov heeft een verklaring uitgegeven over de voorgenomen uitbreiding van de illegale Israëlische nederzetting Giv'at HaMatos. Giv'at HaMatos ligt tussen Jeruzalem en Bethlehem en uitbreiding ervan zou de ring van nederzettingen tussen beide steden sluiten, wat een nieuwe belemmering vormt voor de twee-statenoplossing. Het zou gaan om de bouw van 1257 nieuwe woningen. Ook de EU heeft gisteren haar veroordeling van dit plan uitgesproken.
 
Haga El-Ad -
                         B'tselem - Video
Haga El-Ad, van B'Tselem op uitnodiging bij de EU mensenrechten commissie, ziet ondanks EU verklaringen het EU licht alleen maar de hele tijd op groen staan

 
In het dorp Artas, ten zuiden van Bethlehem, heeft het Israëlische leger een huis verwoest. De bezettingsmacht komt er openlijk voor uit dat het de grond wil confisqueren voor uitbreiding van de illegale nederzetting Efrat.
Vannacht werden 16 Palestijnen opgepakt, verspreid over de WJO, onder wie een meisje dat te voet het Qalandia-checkpoint via de autoweg naderde. Vaak brengen voetgangers die het verkeerde pad kiezen het er niet levend af.
Israël heeft doelen gebombardeerd in de Gazastrook. Het zou om vergeldingsaanvallen gaan voor raketbeschietingen door Islamitische Jihad, die op hun beurt een vergelding vormden voor de moord op zijn leider Bahaa Abu al-Atta en diens vrouw, nu een jaar geleden.

18 november

Palestijnse arbeiders zijn op weg naar hun werk in Israël aangevallen door het Israëlische leger. Velen van hen worden door hun Israëlische werkgevers aangesteld zonder de vereiste (en zeer moeilijk te verkrijgen) werkvergunning en zijn daarom gedwongen door, over, onder of langs de apartheidsbarrière hun werkplek te bereiken.

19 november

Palestijnse boeren uit het dorp Urif, ten zuiden van Nabloes, krijgen ongevraagde, maar ook ongewenste hulp uit onverwachte hoek: Joodse kolonisten uit de illegale nederzetting Yitzhar, die gebouwd is op land dat bezit is van Palestijnen, ploegden hun landerijen om. Onder toeziend oog van het Israëlische leger bewerkten de kolonisten het land met tractoren, als voorbode van een dreigende confiscatie.

22 november

Joodse kolonisten uit de illegale nederzetting Eli Azar hebben twee Palestijnse schaapherders uit Shushahala in het district Bethlehem aangevallen. De bejaarde vader en zijn zoon werden met stenen bekogeld en met geweren bedreigd, maar lieten zich niet wegjagen.

23 november

De 15-jarige Bashar Elyan uit het vluchtelingenkamp Qalandia werd afgelopen dinsdag, op weg van school naar huis, getroffen door een Israëlische 'rubber'-kogel en verloor zijn rechter oog.
In Qafr Qasim, een Palestijns dorp in de zgn. Driehoek, een voornamelijk door Palestijnen bewoonde streek in het noordoostelijk deel van centraal Israël, is een woning verwoest om de bekende reden: een niet verleende bouwvergunning. Nog 13 woningen staan er op de nominatie voor afbraak. Qafr Qasim heeft een beladen voorgeschiedenis: in 1956 richtten Israëlische grenswachten een bloedbad aan onder Palestijnse boeren, vrouwen en kinderen die terugkeerden van het werk op hun land en niet op de hoogte waren dat enkele uren tevoren de avondklok was vervroegd naar 5 uur 's middags. 49 mensen, onder wie een zwangere vrouw, werden zonder pardon doodgeschoten. De daders werden veroordeeld tot gevangenisstraffen maar waren binnen een jaar weer op vrije voeten, en de commandant van de brigade werd veroordeeld tot een symbolische boete van 10 prutot (cent).

24 november

Vanochtend vroeg konden opnieuw tientallen families in de Noordelijke Jordaanvallei hun boeltje pakken wegens schietoefeningen van het Israëlische leger.
Kolonisten uit de inmiddels berucht geworden joodse nederzetting Yitzhar hebben gisteren Palestijnse voertuigen met knuppels aangevallen op de weg tussen Nabloes en Qalqilya. Het gebruik van knuppels door kolonisten is een nieuw fenomeen, voorheen gebruikten zij voornamelijk stenen (en geweren).

25 november

In Yatta, ten zuiden van Hebron, hebben Israëlische soldaten vier huizen en een medische hulppost verwoest.  De bewoners zijn van hun land verjaagd om plaats te maken voor uitbreiding van de Israëlische nederzettingen Kermeel, Avigal, Hafat Avigal en Ma'on. Er zijn in het gebied 16 sloopbevelen uitgevaardigd, waarvan er inmiddels 11 zijn voltrokken.

26 november

Het gerechtshof in Jeruzalem heeft de uitzetting van 87 Palestijnen uit hun woningen in Silwan (Oost-Jeruzalem) bevolen. De grond waarop het appartementencomplex is gebouwd behoorde tot aan de Nakba in 1948 toe aan joodse eigenaren. Van sommige van de Palestijnen die met uitzetting bedreigd worden is het onroerend goed dat zij bezaten in het huidige Israël geconfisqueerd onder de Absentee's Property Law en zij krijgen hun bezit NIET terug. Verschillende wetten voor verschillende bevolkingsgroepen heet Apartheid. De woningen in Oost-Jeruzalem worden overigens niet teruggegeven aan de voormalige eigenaren maar aan de kolonistenorganisatie Ateret Cohanim.

27 november

Nabij het Palestijnse dorp Bruqin, ten westen van Salfit, hebben joodse kolonisten uit de illegale nederzetting Bruchin 45 olijfbomen vernield.
Bruchin is in 1998 als (ook voor de Israëlische wet) illegale buitenpost gevestigd op grond van het Palestijnse dorp Bruqin en in 2012 door de Israëlische overheid gelegaliseerd.

29 november

In de Oude Stad van Jeruzalem werd een trap die moslims een rechtstreekse toegang (Bab al-Asbat) van de Leeuwenpoort tot het Aqsa-complex bood, door een Israëlische bulldozer gesloopt. Nog maar enkele jaren geleden gaf het plaatsen van hekken en camera's aanleiding tot grote beroering onder Palestijnse moslims.

30 november

Vanochtend werd een Palestijnse woning in al-Tira (P48) met de grond gelijkgemaakt.
In het dorp Silwad ten noordoosten van Ramallah is een jongen van 15, die voor zijn huis stond, beschoten door Israëlische soldaten en raakte daarbij gewond. Er is verder niets bekend over de toedracht. Er waren geen rellen in de wijde omgeving.
Israël heeft het lichaam van de vorige week bij een checkpoint doodgeschoten Nour Shoukair teruggeven aan de familie. Het is verboden om bij de begrafenis vlaggen te dragen of slogans te bezigen, daarvoor moest de familie een borgsom van 3000 dollar storten.
Er wordt getwijfeld aan het Israëlische verhaal dat de gedode Palestijn opzettelijk met zijn auto op Israëlische soldaten was ingereden. Het feit dat het lichaam door de Israëlische autoriteiten is vrijgegeven, bevestigt dit. De lichamen van gedode aanslagplegers worden meestal bewaard als ‘wisselgeld’ bij een eventuele toekomstige uitruil.

Tot slot


Een woord van dank aan al onze trouwe deelnemers aan de maandelijkse wake, aan Frans en de rest van het team voor hun waardevolle inbreng en inzet steeds en aan alle donateurs voor PMRS (iedereen persoonlijk bedanken is lastig omdat we niet iedereens email adres hebben). Dat die hulp juist de laatste tijd meer dan nodig is, omdat de VS onder Trump de hulp aan de UNRWA opgeschort heeft waardoor de risico's van een pandemie daar bovenop in de dichtbevolkte Gazastrook en na 13 jaar blokkade gevaarlijk toeneemt, mag duidelijk zijn. U kunt meer over uw donaties aan PMRS in de nieuwsbrief van Jabalya lezen. PMRS is sinds de uitbraak hoofdzakelijk bezig met corona en heeft een moeilijke maar belangrijke taak. Om dat te kunnen blijven doen is hulp bitter hard nodig.
Een aantal donateurs heeft daarnaast expliciet betaald om de ontwikkeling van onze nieuwe website mogelijk te maken. Dat schiet niet erg op, door persoonlijke omstandigheden en nu ook door de virusperikelen, dat spijt ons ook. Wij zullen ons de komende tijd inzetten de inhaalslag te maken.
Blijf gezond in het nieuwe jaar en blijf de strijd van het Palestijnse volk voor rechtvaardigheid steunen!

Een woord van
                          dank


 
 
Agenda

Evenementen die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant zouden kunnen zijn, raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee 
Podcast Serie
 Stories from Palestine

Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 Tot 6 december
 IDFA & Palestine / Israël
IDFA
                             screening

Mission: Hebron by Rona Segal, docu 22 min. Israël 2020
(Selected for Section Frontlight, IDFA 2020)
> Lees verder
 

7 december
 Online Event


Aeham Ahmad

The Pianist of Yarmouk: music and words with Aeham Ahmad

On this unique evening from Germany, Aeham will play some of his finest pieces of music, and will tell us about his own experiences in Syria, where oppression meant that no one could think, write, or play music freely.
> Lees verder
 

2 tot 7 december
 Join Palestine Writes - online
Palestine
                           Writes online
Palestine Writes Literature Festival, originally scheduled to take place in New York City in March, 2020, but which was canceled due to the pandemic, will now take place virtually December 2—6, 2020. Palestine Writes will bring together writers, artists, publishers, booksellers, and scholars to hold conversations about art, literature, and the intersections between culture, struggle, and politics.

> Lees verder
 

10 december
 Online Event
Ontmoet
                          Palestina -
                          Annexatie in de
                          Jordaanvallei –
                          Visuele tour en
                          Q&A
 Annexatie in de Jordaanvallei – Visuele tour en Q&A
 AT 20:00 UTC+01     Public · Hosted by Ontmoet Palestina

Reis met de Palestijnse filmmaker en activist Ihab Ghafri door de Westelijke Jordaanoever. Zie de gevolgen van het annexatie beleid van Israël en stel hem jouw vragen in de Q&A!

> Lees verder


Palestine in Pictures
Palestina in
                         Pictures
 Electronic Intifada - > November 2020Nieuwsberichten van The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten Staat van Beleg
staatvanbeleg
                         maandoverzicht

Lees het laatste nieuws bij  : 

  >   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland

  >   The Rights Forum    
  >   Nieuwsbrief van Plant Een Olijfboom  
  >   Plant een olijfboom op Facebook
  >   Staat van Beleg op Facebook


Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntatiegesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
. Het is het belangrijk om dit te steunen.

 

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En
blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal al meer dan €14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.