Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 1 januari 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
komt allen
(met mondkapje en houd  1,5 meter afstand in acht).

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


Kerstboodschap
                         uit BethlehemEr is weer een jaar voorbij, het 72e sinds de Nakba, het 53e sinds de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Gaza. En ook het afgelopen jaar is en zijn de Palestijnen getroffen door alles wat hen maar treffen kon:
 
⦁    De landroof ten behoeve van illegale joodse nederzettingen schakelde tijdens het laatste Trumpjaar naar de hoogste versnelling.
⦁    De huisuitzettingen en destructie van woningen waren nog nooit zo omvangrijk.
⦁    De uitbreiding van joods-Israëlische nederzettingen in getal en omvang neemt steeds verder toe.
⦁    De onderdrukking door het Israëlische leger en de aanvallen van fanatieke joodse kolonisten op lijf en goed van Palestijnen waren zwaarder dan ooit.
⦁    Covid-19 bedreigde de gezondheid en de economische situatie van de Palestijnen, het ernstigst in Gaza, waar de verpauperde bevolking onder de slechtst denkbare omstandigheden moet zien te overleven: gebrek aan schoon water, elektriciteit, gezonde voeding en medische zorg, van de buitenwereld afgegrendeld door hoge hekken aan de ene en een verstikkende militaire zeeblokkade aan de andere kant.
 
Niet alleen de Israëlische politiek en politici maar ook de joods-Israëlische burgers hebben hun belangstelling voor de Palestijnen verloren. Het enige dat hun interesseert is het land dat deze bewonen en bewerken.
De Israëlische politiek is vooral met zichzelf bezig: de schandalen rond premier Benjamin Netanyahu stapelen zich op en de pro’s en contra’s raken slaags, maar daarbij gaat om heel andere dingen dan het lot van de Palestijnen.

De zogenaamde regering Netanyahu-Gantz is die naam niet waard. In de praktijk zijn het twee concurrerende machtsblokken die volledig langs elkaar heen werken, juist ook waar het gaat om het bestrijden van de pandemie, wat de enige bestaansreden van deze ‘regering van nationale eenheid’ was. Netanyahu, in zijn strijd om zelfbehoud in het lopende proces wegens fraude, bedrog en corruptie, heeft door middel van lage listen en trucs zijn eigen regering ten val gebracht om te verhinderen dat Gantz komend jaar aan de macht komt.
De partij van Gantz is versplinterd en Gantz wacht, geheel volgens Netanyahu’s plan, een smadelijke aftocht.
Maar ook aan de poten van Netanyahu’s stoel wordt gezaagd: zijn eigen partij is gescheurd, uitdager Gideon Sa’ar knabbelt met zijn partij ‘Nieuwe Hoop’ een steeds groter deel van Netanyahu’s Likud-partij weg.

Zijn de Palestijnen dan de lachende derde? Allerminst! Gantz-Netanyahu-Sa’ar betekent voor hen: slecht-slechter-slechtst. Bij de Palestijnen is er intern ook veel mis: de steeds weer mislukkende verzoening tussen Hamas en Fatah, de steeds maar weer uitgestelde maar wel beloofde verkiezingen, een ‘fossiel’ leiderschap en niet alleen vanwege de hoogbejaarde president, maar ook door een structuur die uiterst conservatief is en geen ruimte laat voor jongeren en nieuwe ideeën.
De corona-crisis kostte de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat het leven, een zeer bekwame opvolger werd door de Palestijnse autoriteit gepasseerd: Hanan Ashrawi>, ook niet meer de jongste maar wel een vrouw met visie, die verandering, modernisering, verjonging en feminisering van het mannenbolwerk aan de top van PLO voorstaat.
Zij heeft president Abbas haar ontslag aangeboden, niet alleen omdat zij gepasseerd is, maar ook omdat zij de hoop op verandering heeft verloren. Hopelijk blijft zij langs andere weg actief.

Moeten we dan alle hoop opgeven? Is elke actie voor de Palestijnen zinloos?
De situatie van de Palestijnen kan alleen verbeteren door (vooral politieke,) daadwerkelijke steun. Als het om de Nederlandse politiek gaat ten aanzien van Israël en de Palestijnen liggen woord en daad ver uiteen.
Van links tot rechts wordt de twee-statendoctrine beleden, terwijl duidelijk is dat zonder krachtige druk en maatregelen één van die twee staten er nooit gaat komen.
Als het op daden (sancties) aankomst verwijst Nederland altijd naar de EU, die ook graag grote woorden in de mond neemt, en niet te beroerd is om met geld te smijten als het erom gaat de corrupte en verkalkte Palestijnse autoriteit en de onderlinge Palestijnse verdeeldheid in stand te houden: dat is de beste voorzorg om te voorkomen dat er daadwerkelijk iets verandert.
 
Er is nog steeds een handjevol gekkies dat in ieder geval gek genoeg is om te blijven proberen het grove onrecht de Palestijnen aangedaan onder de aandacht te brengen. Een bewonderenswaardige gekte van de weinigen die zich niet hoeven te schamen dat zij erbij stonden zonder een vinger uit te steken. Als hun stem verstomt, is er niemand meer.

Link opent in
                          nieuw venster !
klik op het plaatje om de petitie te tekenen

De zionistische lobby gebruikt 'anti-semitisme' als voorwendsel om elke kritiek op de apartheid in Israël en de bezetting van Palestina te criminaliseren, Hierbij enkele Nederlandstalige analyses, ter aanvulling op die in de vorige nieuwsbrief.

December 2020 - van dag tot dag


1 december
Gisteren werd de toegang vanaf de Leeuwenpoort tot het Aqsa-complex in de Oude Stad van Jeruzalem gesloopt, vandaag vielen Israëlische troepen de Bab al-Rahmah-moskee, ook behorende tot het Aqsa-complex, binnen. De soldaten maakten opnamen van de aanwezige biddende moslims.
Later in de maand zou blijken dat de toegang is gesloopt in het kader van een toeristisch project waarvoor ook de moslimbegraafplaats ten oosten van de Oude Stad moet wijken.

De 23-jarige studente Mays Abu Ghosh uit het vluchtelingenkamp Qalandia is na 15 maanden administratieve detentie vrijgelaten.
Zij studeert journalistiek aan de Bir Zeit universiteit en is 15 maanden zonder aanklacht of proces vastgehouden in het beruchte Moskobiya ondervragingscentrum, waar zij dagen en nachten achtereen is verhoord in de beruchte 'banaan' en 'kikker' houding.

2 december
De 16-jarige Muhammad Munir Moqbel uit het al-Arroub kamp ten noorden van Hebron is bij zijn arrestatie door het Israëlische leger dusdanig mishandeld dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen met een gebroken kaak. De reden van de arrestatie is niet bekend.

Fawaz Abdo uit Jabal al-Mukabber (Oost-Jeruzalem) was gedwongen zijn eigen huis, waar hij vijf jaar aan gebouwd had, te verwoesten om de bekende reden: een niet-verstrekte bouwvergunning.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft de confiscatie goedgekeurd van 224 dunams (22,4 hectare) Palestijnse grond behorende bij het dorp Kafr Aqab, tussen Jeruzalem en Ramallah.

3 december
De VN-mensenrechtenorganisatie eist nader onderzoek omdat de afgelopen weken tenminste vier Palestijnse kinderen slachtoffer zijn geworden van Israëlisch geweld. Een jongen van 15 raakte zijn rechteroog kwijt door een 'rubberkogel', twee jongens van 16 werden met 'scherp' in hun borst geschoten en liggen nu op de IC en een andere 16-jarige ligt in het ziekenhuis met een schedelbreuk tgv een 'rubberkogel'.

Fidaa Abu Afash is een 9-jarig Israëlisch bedoeïenenmeisje. Zij is blind.
De overheid weigert haar vervoer naar school in Be'er Sheva (15 km) nog langer te betalen, omdat er een school dichterbij is, nl. de Elnor school die op 13 km afstand ligt (over de weg).
Maar in deze school wordt alleen Arabisch en geen Hebreeuws braille onderwezen.
Arabisch is goed genoeg voor jou, schijnen de autoriteiten te denken. (Arabisch is vorig jaar dankzij de nationaliteitswetten afgeschaft als officiële taal in Israël.)
Voor een ambitieus meisje met een beperking is dat in Israël niet genoeg om iets te kunnen bereiken. Om die twee kilometer wordt nu haar toekomst geblokkeerd.

4 december
Bij een protestmars tegen landconfiscatie in al-Ras (ten westen van Salfit) zijn 32 Palestijnen gewond door optreden van het Israëlische leger.

5 december
De dertienjarige Ali Ayman Abu-Alayya uit al-Mughayir is gisteren door Israëlische soldaten doodgeschoten. Hij werd met scherpe munitie in zijn buik getroffen tijdens een demonstratie in zijn woonplaats. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse zaken heeft het Internationaal Strafhof opgeroepen om onderzoek te doen en wil de schuldige aanklagen.

Tweet
 
Een joodse extremist heeft geprobeerd de Ghetsemane-kerk in Jeruzalem in brand te steken.
Hij is tijdig door omstanders in zijn kraag gepakt en overgedragen aan de politie.

6 december
De Israëlische minister van Transport heeft de bouw van 4 nieuwe nederzettingen op Palestijns gebied goedgekeurd en het Planning and Building Committee van de stad Jeruzalem is bezig met de goedkeuring van 9000 woningen in Atarot, ten noorden van Jeruzalem.

7 december
Er zijn 11 Palestijnen aangehouden in vluchtelingenkampen in Qalandia en Dheisheh bij resp. Jeruzalem en Bethlehem. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn in Qalandia vier Palestijnen gewond geraakt, van wie drie in kritieke toestand verkeren.

In Issawiya (Oost-Jeruzalem) is de 15-jarige Omar Ahmed Mahmoud in zijn oog geraakt door een Israëlische 'rubberkogel' terwijl hij voor zijn huis stond.
De negenjarige Malik Issa uit Issawiya raakte op 15 februari 2020 een oog kwijt door een Israëlische kogel. Het Israëlische ministerie van Justitie heeft vandaag verklaard dat het geen reden ziet om de schutter, een Israëlische politieagent, te vervolgen.

8 december
Hanan Ashrawi legt haar functies binnen het uitvoerend comité van de PLO neer onder meer uit protest tegen de hernieuwde samenwerking van de PA met Israël.
Zij vindt tevens dat de rol van het uitvoerend comité van de PLO gemarginaliseerd is en dat het comité te weinig inspraak heeft in de besluitvorming. Zij pleit voor vernieuwing van de Palestijnse politiek.
Dit betekent, na de dood van Saeb Erekat, een nieuw groot verlies voor de PLO en de PA.

tweet-jehad-abusalim
 
9 december
In het bedoeïenendorp al-Auja, ten noorden van Jericho, zijn 35 mensen dakloos geworden nadat het Israëlische leger een aantal woningen heeft verwoest.
Op de bezette Golanhoogte zijn vanochtend tientallen gewonden gevallen bij een actie van het Israëlische leger.

Boeren is de toegang tot hun landerijen in  Majdal Shams, Bakatha, Masada en Ain Qanya ontzegd en de toegang tot de dorpen afgesloten wegens de bouw van windturbines op hun grond.

10 december
De Israëlische soldaat die in maart 2019 Ahmed Manasra doodschoot, toen deze probeerde een door dezelfde soldaat neergeschoten Palestijn te helpen, wordt veroordeeld tot 3 maanden dienstverlening, zodat hij 'onbezoedeld door een onterechte veroordeling zijn leven in de burgermaatschappij kan vervolgen', volgens zijn advocaten.

11 december
Ook Marokko heeft zich bereid verklaard de betrekkingen met Israël te normaliseren, in ruil voor de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara door de VS.
Net als in Palestina wordt de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara niet erkend in het internationaal recht. Officieus bestonden er al lang hartelijke betrekkingen tussen Marokko en Israël.

De 16-jarige Muhammad Munir Moqbel, wiens kaak was gebroken na zijn arrestatie door slagen met de kolf van een geweer (zie 2/12), is voor tijdens en na zijn operatie geketend aan een ziekenhuisbed. Hij wordt verdacht van het gooien van stenen, wat hij ontkent.
Gewoonlijk worden bij dit soort incidenten lukraak jongeren van de straat geplukt en wordt hun, onder bedreiging en mishandeling, een bekentenis afgedwongen.
De dag na de arrestatie werd zijn vader opgeroepen naar het Israëlische Hadassah ziekenhuis te komen om zijn toestemming te geven voor de operatie. Hij mocht zijn zoon niet zien maar wist toch stiekem een foto van hem te maken, geketend aan het bed.
Volgens de officiële lezing van de IDF is de kaakfractuur ontstaan bij een 'vluchtpoging'.
Daarna is hij nog verhoord vóórdat de noodzaak van vervoer naar een ziekenhuis werd ingezien. Na de operatie is hij naar de beruchte Megiddo-gevangenis gebracht. Daar wordt hij op 24 december berecht. Het gaat hier om een kind van 16. De dader gaat ongetwijfeld vrijuit.

De corona-epidemie heeft de grenzen van de medische zorg in Gaza bereikt.
Alle ziekenhuizen liggen prop- en propvol met ernstige corona-patiënten.
Door de toch al slechte hygiënische omstandigheden en gebrek aan gezonde voeding verkeren 20% van alle besmette patiënten in zo'n slechte conditie dat ziekenhuisopname noodzakelijk is.
De pandemie is in Gaza lange tijd beperkt gebleven, mede dankzij de strenge maatregelen en quarantaine van inreizigers, maar dat heeft de ramp uiteindelijk niet kunnen voorkómen.

12 december
De 55-jarige doofstomme Abdel Halawa, die eind augustus bij het Qalandia checkpoint door Israëlische soldaten werd beschoten, nadat hij abusievelijk een toegangsweg voor auto's was ingelopen (zie Palnieuws 29/8), is uiteindelijk aan zijn verwondingen bezweken.

Opnieuw is de wekelijkse vreedzame protestmars in Kafr Qaddum met harde hand neergeslagen. Israëlische soldaten vuurden van daken van huizen 'rubberkogels' en traangasgranaten af op de demonstranten.

14 december
Bulldozers van het Israëlische leger hebben een muur van de islamitische begraafplaats bij Jeruzalem omvergehaald. De begraafplaats moet in de toekomst wijken voor 'Het Pad van de Bijbelse Tuin', bedoeld als een toeristische attractie. (zie ook: 1/12)

15 december
Het stadsbestuur van Jeruzalem wil 8.300 nieuwe 'eenheden' bouwen aan de Palestijnse kant van de Groene Lijn tussen Beit Safafa en al-Walaja. Het zou om een bedrijventerrein gaan waarbij de stadsgrenzen van Jeruzalem worden opgerekt. Er moeten ook woningen, vermaakscentra en picknick-plekken komen.

In Hebron hebben joodse kolonisten Palestijnse woningen belaagd en hun bewoners bedreigd.
Zij mishandelden een journalist, Muhannad Qafisha, die vervolgens door het leger gearresteerd werd.

17 december
Abdul Fattah Ebayyat (37) is tijdens zijn werkzaamheden in de Israëlische nederzetting Gilo (bij Jeruzalem) door kolonisten aangevallen en doodgeslagen. De achtergronden van deze daad zijn niet bekend.

Joodse kolonisten hebben Palestijnse herders in de buurt van Bethlehem aangevallen.
Een teken dat kerst nadert?

65 bestaande illegale buitenposten worden 'gelegaliseerd'. Een wetsontwerp daartoe is in eerste lezing in de knesset gepasseerd. Volgens de Palestijns-Israëlische afgevaardigde Ayman Odeh versterkt deze wet de éénstaatoplossing, met twee aparte wetssystemen: een voor joden en een voor Palestijnen.

18 december
Joodse kolonisten uit Ibi Hanhal hebben in Kisan, ten oosten van Bethlehem, 250 olijfbomen vernield.

In Anin, ten westen van de stad Jenin, hebben Israëlische soldaten het schoolplein van een middelbare school bestookt met traangasgranaten. Tientallen scholieren en leraren kregen ademhalingsproblemen en raakten in paniek.

In het gebied van Mafar Yatta zijn joodse kolonisten uit de illegale nederzetting Mitspa Yair verschillende dorpen binnengevallen, hebben huizen geplunderd en de bewoners mishandeld onder het toeziend oog van het Israëlische leger.

Joodse kolonisten hebben waterleidingen en bomen vernield in al-Lubban ash-Sharqiy, bij Nabloes.

19 december
Een jonge Palestijn is in het gezicht geraakt door een 'rubberkogel' (laagje rubber aan de buitenkant, hard staal daaronder). Hij is opgenomen in een ziekenhuis in Ramallah maar zou niet in kritieke toestand verkeren. Over blijvend letsel is niets bekend.

21 december
In Nabloes zijn vanochtend vroeg vijf Palestijnen gewond geraakt bij een Israëlische inval.
In Jenin is een Palestijn gewond geraakt toen hij door Israëlische soldaten werd beschoten, omdat hij te dicht bij de Muur kwam en in Qalqilya is een kind, Nabil Abu Hamed, aangevallen en ontvoerd door Israëlische soldaten.

In Issawiya (Oost-Jeruzalem) is zondagavond de minderjarige Muhammad Musa Ubaid (17) opgepakt. Issawiya is regelmatig doelwit van invallen door Israëlische soldaten.

In het noorden van de Jordaanvallei is een Palestijnse herder, Hilal Adel Daraghmeh,  aangevallen en mishandeld door joodse kolonisten.

Nabij Susiya, in het zuiden van de WJO, zijn Palestijnse boeren aangevallen door joodse kolonisten uit een nabijgelegen illegale nederzetting. Hetzelfde gebeurde in Tel Rumeida (Hebron)

In Hares, bij Salfit, is jonge olijfbomen aanplant vernield door joodse kolonisten uit de illegale nederzetting Revava.

De islamitische Shuhada-begraafplaats ten oosten van de Oude Stad Jeruzalem is gisteren opnieuw geschonden door Israëlische bulldozers (zie ook 1/12 en 14/12).

Het Franse persbureau AFP meldt dat gewapende groepen in vluchtelingenkampen op de WJO zich voorbereiden op gewapende strijd wanneer president Abbas het veld ruimt.
Er is al een dode gevallen en de mogelijkheid wordt geopperd dat Fatah-dissident Mohammed Dahlan hier een rol in speelt. Het laatste waar de Palestijnen nu op zitten te wachten is een burgeroorlog.

24 december
In de VS is een nieuwe wet in werking getreden die goederen uit 'gebieden onder controle van Israël' verplicht kenmerkt als 'made in Israël'. Deze wet hangt samen met het recente bezoek van Pompeo aan een nederzetting op de WJO.
Goederen uit de rest van de OPT komen niet 'uit Palestina' maar van de 'West Bank'. Wéér iets voor Biden om terug te draaien.

26 december
Een kinderziekenhuis in Gaza wordt getroffen door rondvliegende brokstukken van een Israëlisch bombardement: tientallen kinderen en moeders werden gewond.
Herodes is er vroeg bij dit jaar.

27 december
De gevangenisautoriteiten hebben de Ramon-gevangenis in de Naqab gesloten (of afgesloten?) wegens een corona-uitbraak. Dit is al tweede gevangenis waar dit gebeurt. De Israëlische autoriteiten zijn volledig verantwoordelijk voor de gezondheid van de gevangenen, die weinig tot geen mogelijkheden hebben om zichzelf te beschermen tegen het virus

In Jenin wordt het huis van de familie van een verdachte van moord op een vrouw uit een nederzetting in gereedheid gebracht voor destructie met explosieven. Collectieve straffen zijn een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid en de daders / verantwoordelijken horen voor het internationaal strafhof terecht te staan.

28 december
Ahmed Manasrah, die als kind van 13 werd gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar, is in een gevangenis in de Naqab (Negev) besmet geraakt met corona. Hij is een van de 140 Palestijnse gevangenen die door slechte hygiënische omstandigheden in Israëlische gevangenissen besmet zijn geraakt.

29 december
De Israëlische minister van Veiligheid, Amir Ohana, weigert om Palestijnse gevangenen te vaccineren, ondanks de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, waarin staat dat gevangen tot de tweede prioriteitsgroep behoren. De hygiënische omstandigheden op de gevangenisafdelingen voor Palestijnen zijn al uiterst precair en 140 gevangenen zijn al besmet geraakt, mede doordat de afdelingen overbevolkt zijn.

Terwijl Israël in negen dagen tijd al een half miljoen Israëli's heeft gevaccineerd, wordt de Palestijnse bevolking van Oost-Jeruzalem overgeslagen.
Munir al-Ghoul, functionaris bij de coronabestrijding in Oost-Jeruzalem heeft dit verklaard.
Er zijn 1.664 gevallen van besmetting vastgesteld.
De joodse kolonisten die in dat deel van de stad wonen, worden wél gevaccineerd.
 
akkers-jordaanvallei
 
Tot slot een positief bericht: Palestijnse boeren keren na 46 jaar terug naar hun landerijen in het noorden van de Jordaanvallei. Een al jaren geleden uitgesproken vonnis van de rechtbank is eindelijk uitgevoerd en de kolonisten die het land, dat tot militaire zone was uitgeroepen, bezet hadden, zijn verwijderd.

 
 
Agenda

Evenementen die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant zouden kunnen zijn, raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee


Podcast Serie
 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 

7, 12 & 18 januari
 Visit Palestine online

IDFA
                            screening

Visit Palestine virtually through a three-day immersive VR journey!
We and Palestine Solidarity Campaign UK will explore Palestine through locally guided tours...
> Lees verder
 

20 januari
Online Resisting Lawfare On Campus


Resisting Lawfare
                         on Campus

Wednesday, 20 January 2021 from 19:00 UTC+01-20:30 UTC+01
Hosted by Palestine Solidarity Campaign UK Online event
> Lees verder
 

 Video
Palestina story
Electronic Intifada - December 2020
> Lees verder

 Music & words

muziek
Interview met de makers in AraInfo
 
Weekberichten van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten van  Staat van Beleg
staatvanbeleg
                         maandoverzicht
                         november
Lees het laatste nieuws bij  : 
  >   Plant een olijfboom op Facebook
  >   Staat van Beleg op Facebook


Doorlopende ISMactiviteit:

Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.
De International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntatiegesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van

ISM-Nederland
. Het is het belangrijk om dit te steunen.

 

Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake !
En
blijf helpen, het is zo nodig!

 

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal al meer dan €14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.