Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 5 februari 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
komt allen
(met mondkapje en houd  1,5 meter afstand in acht).

NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


protest-tegen-sloop-Al-Rakiz

2021 is begonnen zoals 2020 ophield: met geweld

Er is veel gebeurd in de eerste maand van 2021. Trump ging, Biden kwam, de Palestijnse autoriteit kondigde nieuwe verkiezingen aan voor parlement en presidentschap en een nieuwe verzoeningspoging met Hamas, dat ook op de Westelijke Jordaanoever een belangrijke aanhang heeft.
En intussen grijpt het coronavirus steeds verder om zich heen, zowel in Israël, dat zich met recht wereldkampioen vaccineren mag noemen maar waar de naleving van de coronaregels zó slecht is dat de vaccinaties nog weinig schijnen uit te halen, als in de Palestijnse Gebieden (behalve Oost-Jeruzalem) waar, voor zover bekend, nog geen enkele vaccinatie is gezet, maar waar naast 500 doses uit Israël, ca. 100.000 doses uit Rusland en China verwacht worden in de komende twee weken.


Wat kunnen de Palestijnen van Joe Biden verwachten?

De regering Biden heeft te kennen gegeven de banden met de Palestijnen te willen herstellen, de Palestijnse diplomatieke missie in Washington te willen heropenen, de financiële steun aan het Palestijnse volk te willen hervatten en het plan Trump, ‘the Deal of the Century’ naar de prullenbak te verwijzen.
Maar dat gaat niet van de ene dag op de andere. Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner, beiden kandidaat voor de Nobelprijs voor de vrede, hebben een mijnenveld aan wetten aangelegd die dit verhinderen, en dat moet eerst geruimd worden om te voorkomen dat de Amerikaanse steun de Palestijnen meer gaat kosten dan dat het hun opbrengt.
Maar wat Biden beslist niet gaat terugdraaien is de vestigingsplaats van de ambassade in Jeruzalem en de erkenning van Jeruzalem als (ongedeelde?) hoofdstad van Israël.
Biden heeft inmiddels gebeld met de leiders van alle landen die ertoe doen, maar Netanyahu was daar niet bij (noch enige andere leider in het Midden-Oosten).
Israël heeft in de eerste weken van dit jaar, net vóórdat Biden aantrad als president van de V.S., de nederzettingenbouw en de landonteigeningen tot recordhoogte opgeschroefd en doet ook nu nog zijn best de nieuwe Amerikaanse president op de proef te stellen.
Intussen zijn de Palestijnen meer hoop- dan verwachtingsvol wat betreft de verbeteringen die de regering Biden voor hun situatie in petto heeft.


Verkiezingen

Mede op aandringen van de regering Biden heeft de Palestijnse president Abbas per decreet nieuwe verkiezingen aangekondigd. Staatsrechtelijk méér dan tijd, want sinds 2006 zijn er geen verkiezingen meer gehouden en de Palestijnse Wetgevende Vergadering (het Parlement) staat sinds 2007 op dood spoor.
De verkiezingen worden nu in drie etappes gehouden: 22 mei voor de Palestijnse Wetgevende Raad (het parlement), 31 juli voor het presidentschap en 31 augustus voor de Palestijnse Nationale Raad [PNC] (een soort Eerste Kamer van de PLO, die het ‘dagelijks bestuur’, het PLO Uitvoerend Comité kiest. Nieuwe leden van de Palestijnse Nationale Raad worden niet door het volk gekozen, maar benoemd door een commissie waarin het PLO Uitvoerend Comité, de voorzitter van de PNC en de opperbevelhebber van de PLA (Palestinian Liberation Army) zitting hebben. Nieuwe kandidaten moeten vervolgens door de rest van de PNC worden goedgekeurd. Het aantal leden varieerde de afgelopen jaren tussen de 400 en de 800. Ongeveer 20 procent van de leden vertegenwoordigt de Palestijnse Gebieden, de rest de diaspora.
Kortom dit is een zeer ingewikkeld circus, waar nepotisme en omkoping op de loer liggen.
Er zijn daarnaast talrijke hindernissen en valkuilen: allereerst de coronapandemie, die eist dat verkiezingen op een veilige manier kunnen worden gehouden: op de Westbank is dat al heel moeilijk maar in de Gazastrook bijna onmogelijk. Naast het feitelijke risico kan het virus ook gebruikt worden als een excuus om de verkiezingen op het laatste moment af te blazen, als één van de partijen bang is dat het er ongunstig voor hem uitziet. Volgens recente peilingen is 66 procent van de inwoners van de Westelijke Jordaanoever en de strook van Gaza ervan overtuigd dat Abbas moet aftreden, en als zij zouden moeten kiezen tussen Abbas (Fatah) en Haniyeh (leider van de politieke tak van Hamas), zou 43 procent op Abbas stemmen en 50 procent op Haniyeh (volgens de zeer goed ingevoerde Haaretz-journaliste Amira Hass).
De enige man binnen Fatah die het van Haniyeh in populariteit wint, is Marwan Barghouti, die al twintig jaar in Israëlische gevangenschap verblijft en door veel Palestijnen wordt gezien als de Palestijnse Mandela.
Maar om hem als presidentskandidaat naar voren te schuiven zou de verkalkte Fatah-beweging een flexibiliteit en creativiteit moeten tonen die zij al lang geleden verloren heeft.
Van de andere kant vrezen velen een herhaling van 2006, waarin de democratische keus voor Hamas door de ‘vrije wereld’ en Israël werd afgestraft met een blokkade.
Nu al bedreigt Israël mogelijke Hamas-kandidaten met arrestatie als zij zich verkiesbaar zouden stellen.
De Palestijnse politiek is hard toe aan vernieuwing, verjonging en creatieve ideeën en die zijn noch van de kant van Fatah noch van Hamas te verwachten.
 
tweet
 
2021 is begonnen zoals 2020 ophield: met geweld
 
1 januari
De 24-jarige Haron Rasmi Aboaram uit Hebron is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, nadat hij in zijn nek was geschoten door een Israëlische soldaat. Israëlische soldaten probeerden een generator te stelen die de Palestijnse eigenaar terug wilde hebben. Bij enig duw- en trekwerk vuurde een soldaat van nabij een rubberkogel af die hem in de nek trof. Sindsdien is zijn lichaam vanaf de nek naar onderen verlamd. Volgens het Israëlische leger zou het slachtoffer per ongeluk getroffen zijn door een verdwaalde kogel.
In Deir Jarir, ten oosten van Ramallah, werd een demonstrant in het hoofd geschoten bij een betoging tegen kolonisten die een stuk grond in bezit hadden genomen.
In Beit Dajan, ten oosten van Nabloes, werden 18 Palestijnen gewond bij een inval van Israëlische soldaten.

2 januari
Vanochtend raakten in Kafr Qaddum bij de wekelijkse protesten 18 Palestijnen gewond.

4 januari
Rond de stad Bethlehem worden vele hectaren Palestijnse grond geconfisqueerd voor de bouw van nederzettingen.
In Husan, ook bij Bethlehem, hebben kolonisten een Palestijnse boomgaard vernield door er rioolwater heen te pompen.
In Tulkarem zijn vanochtend vroeg Israëlische soldaten het Thabet Thabet ziekenhuis binnengevallen en hebben flitsgranaten afgeschoten in de centrale hal en op de spoedeisende hulp.

5 januari
In Frankrijk legt de minister van Justitie, Eric Dupond-Moretti, zich niet neer bij een beslissing van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat oproepen tot boycot van Israël gewoon onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Frankrijk gaat dóór met het vervolgen van BDS-activisten.
De 25-jarige Ahed Ikhlil uit Beit Ummar is doodgeschoten door Israëlische soldaten. Hij zou in de buurt van de illegale nederzetting Gush Etzion geprobeerd hebben een aanslag te plegen met een mes. Zijn familie wordt vastgehouden voor verhoor en Beit Ummar is van de buitenwereld afgesloten.

6 januari
In de Etzion-gevangenis ten zuiden van Bethlehem worden 22 Palestijnse gevangenen onmenselijk behandeld: ijzige kou door onvoldoende kleding en dekens, honger door te weinig en slecht voedsel, overbevolkte cellen, slechte hygiënische omstandigheden en gebrek aan sanitaire voorzieningen: bij gebrek aan werkende toiletten moeten zij hun urine in lege flessen lozen.
In Deir Alot, ten westen van Salfit, zijn ca. duizend olijfbomen door het Israëlische bezettingsleger vernield en jonge aanplant geconfisqueerd. Er werden maar liefst zeven bulldozers ingezet.

7 januari
De dood van meer dan 200 Palestijnen tijdens de 'Grote Mars van de Terugkeer' die sinds maart 2018 wekelijks plaatsvond, gaat in de doofpot. Na 14 strafrechtelijke onderzoeken en 2 veroordelingen (tot symbolische straffen van resp. 30 en 45 dagen militaire detentie) wordt er een streep gezet onder de nasleep van deze aanvallen op meestal ongewapende burgers. Naast de doden zijn duizenden Palestijnen voor het leven getekend met letterlijk aan flarden geschoten ledematen.
 
8 januari
De nieuwe voorzitter van de commissie Buitenlandse zaken van het Amerikaanse Congres, Gregory Meeks, heeft zich uitgesproken voor hervatting van humanitaire hulp aan de Palestijnen.

9 januari
In het gebied Masafer Yatta, ten zuiden van Hebron, waar vorige week een Palestijn van dichtbij door het Israëlische leger werd beschoten en totaal verlamd raakte, is nu een jongen van 16,  Mohammad Yousef Abu Aram, gewond geraakt door een explosief dat was achtergelaten door het Israëlische leger.

11 januari
Zes Palestijnse arbeiders zijn vanochtend op weg naar hun werk in Israël bij  een checkpoint gewond geraakt nadat zij waren beschoten door Israëlische soldaten. Twee van hen liepen botbreuken in het onderbeen op.
Weer is de bouw van 850 woningen goedgekeurd in de illegale nederzettingen. In Itamar, Beit El, Shafi Shomron, Givat Ze'ev en Novi Nehemiah.

12 januari
Ezra Nawi is gestorven. Gehaat bij Israëlische kolonisten, politieagenten en soldaten, voorvechter voor mensenrechten, beschermer van Palestijnse herders tegen gewelddadig kolonistentuig, hielp mee met het herstellen van wegen en waterputten in bedreigde Palestijnse gemeenschappen, regelmatig gezien bij Israëlische rechtbanken om ook daar de rechten van weerloze Palestijnen te helpen verdedigen. Hij stond op de barricaden voor Palestijnen in Sheikh Jarra die uit hun huizen gezet dreigden te worden ten behoeve van joodse kolonisten en schuwde de confrontatie met politie en leger niet. Hij was een witte raaf.
60 Israëlische jongeren hebben een open brief gepubliceerd waarin zij aankondigen militaire dienst te weigeren "wegens Israëls politiek van apartheid, neoliberalisme en Nakba-ontkenning".
Sinds kort is Artsen Zonder Grenzen [MSF] begonnen met een mobiele kliniek in een van de meest verlaten (en in de steek gelaten) streken van de WJO: Masafer Yatta, ten zuiden van Hebron, dat de laatste weken herhaaldelijk in het nieuws kwam door de acties van het Israëlische leger. De verpauperde dorpjes in dit C-gebied, dat voor een deel tot militaire zone is verklaard, zijn verstoken van elke vorm van hedendaags comfort en hygiëne: geen elektriciteit, geen stromend water, geen scholen, geen gezondheidszorg. In dat laatste probeert MSF enigszins te voorzien.
Een Israëlische rechtbank in Lod (Lydda) heeft een Palestijnse documentaire uit 2002 over de vernietiging van het vluchtelingenkamp Jenin verboden, gelast dat alle kopieën van de film in beslag worden genomen en de maker van de film, de Palestijns-Israëlische Mohammed Bakri, veroordeeld tot een schadevergoeding van 44.000 euro aan een soldaat die in de documentaire wordt afgebeeld. Ook moet de regisseur nog eens 12.500 euro betalen aan proceskosten. De trailer is (nog) te zien op Youtube en (tijdelijk) in zijn geheel bij het Palestine Film Institute (54 minuten)
this-is-apartheid
13 januari
Voor B'Tselem is de maat vol: Israël is een apartheidsland. (B'Tselem/De Morgen)
Dat nu ook een Israëlische organisatie tot deze conclusie komt is veelbetekenend.
De Nederlandse vertaling van het document is te lezen bij DocP.
 
Vanochtend liepen twee Palestijnse boeren, vader en zoon, hoofdletsel op toen zij bij het ploegen van hun land werden aangevallen door joodse kolonisten en soldaten in Khirbet al-Taweel, bij Nabloes.
In Beit Amr (bij Hebron) zijn tientallen olijfbomen vernield door de Israëlische bezettingsautoriteiten.

14 januari
In Turmusayya, ten oosten van Ramallah, hebben kolonisten twee auto's van Palestijnen in brand gestoken en van andere de ruiten ingegooid.
In al-Khalil (Hebron) hebben Israëlische soldaten een 22-jarige Palestijn neergeschoten bij de Ibrahimi-moskee. Hij zou geprobeerd hebben een soldaat met een mes aan te vallen.
Mohammed al-Halabi verscheen vandaag voor de 154e keer voor de rechter. Hij zit sinds 2016 vast op beschuldiging van het doorsluizen van geld van een humanitaire organisatie naar terreurgroepen. De zittingen vinden plaats achter gesloten deuren en de 'bewijzen' zijn zo geheim, dat de beschuldigde en diens advocaat ze niet mogen inzien. De zitting is verdaagd tot 31 januari (zitting nr. 155!).

15 januari
Het huis van de familie van een Palestijn die verdacht wordt van het doden van Esther Horgan, een joodse kolonist, wordt met de grond gelijk gemaakt. Vijf personen, van wie 4 kinderen, worden dakloos. Collectieve straffen zijn oorlogsmisdaden.

16 januari
Israël heeft de bouw van alweer 780 woningen in de nederzettingen goedgekeurd. Israël probeert in de laatste dagen van de Trump-regering nog zoveel mogelijk feiten op de grond te scheppen. De EU keurt de plannen af en roept Israël op alle nederzettingenactiviteiten te staken en buitenposten te ontmantelen, in de wetenschap dat dat niet zal gebeuren. Netanyahu is van plan binnen enkele dagen 46 dubbel-illegale joodse buitenpostenposten op de WJO te 'legaliseren'.
Joodse kolonisten hebben geprobeerd de 11-jarige Hala Mash'hour Qutt te ontvoeren uit haar ouderlijk huis in Madama, ten zuiden van Nabloes. De dorpsbewoners wisten dat op het nippertje te voorkomen, het meisje raakte daarbij gewond aan haar hoofd en moest worden behandeld in een ziekenhuis.

 
https://twitter.com/Simcha_/status/1356565843992313856
17 januari
In het Huwara detentiecentrum, ten zuiden van Nabloes, worden Palestijnse gevangenen onder barbaarse omstandigheden in quarantaine gehouden, wegens verdenking op covid. De cellen zijn onverwarmd, de ramen staan open, er sijpelt regenwater in de cellen en er is gebrek aan dekens en lakens. De gevangenen bibberen letterlijk van de kou en krijgen onvoldoende voedsel. Waar geen gebrek aan is dat zijn insecten. De gevangenen eisen een onderzoek door het Internationaal Rode Kruis. In totaal zijn 249 Palestijnse gevangenen besmet met covid-19.
Gisteren moest de 59-jarige Palestijnse gevangene Abdul Muizz Dhib Al-Jubeh in een ziekenhuis worden opgenomen omdat zijn toestand verslechterde nadat hij een corona-infectie had opgelopen in de gevangenis.

 
Tweet Yara
                           Yahari

19 januari
Joodse kolonisten uit de illegale nederzetting Avigal, bij Yatta, hebben jonge aanplant van meer dan 100 olijfbomen vernield. De streek ten zuiden van Hebron wordt steeds meer een brandhaard van aanvallen op Palestijns lijf en goed.
 
20 januari
Vorige week werden in één nacht 41 Palestijnen gearresteerd waarvan meer dan de helft uit twee naast elkaar gelegen dorpjes, Mughayir en Kafr Malik, ten noordoosten van Ramallah. In de twee dorpjes wordt wekelijks gedemonstreerd tegen de landroof door dubbel-illegale Israëlische buitenposten. Daarbij werd eerder de 15-jarige Ali Abu Alia gedood. De vader van de jongen, die samen met zijn andere zoon ook gearresteerd werd, ontving van de Israëlische Shin-Beth commandant, met de schuilnaam 'kapitein Sameh' de bedekte bedreiging dat hij ook zijn andere twee kinderen zou kwijtraken als de protesten doorgingen.
De ouders van de op sterven liggende Palestijnse gevangene Hussein Masalma kregen toestemming om hun zoon, na twee jaar!, zeven minuten te bezoeken om afscheid te nemen.
Masalma lijdt aan leukemie en medische verwaarlozing.

21 januari
Opnieuw is een Palestijnse gevangene, Maher Sa'sa' (45) in een Israëlische cel overleden. En opnieuw is er vermoeden van medische verwaarlozing. Hij was bekend met hart- en longproblemen, maar zou na een covid-vaccinatie onwel geworden zijn en daarna aan zijn lot overgelaten. Palestijnse mensenrechtenorganisaties eisen nader onderzoek naar de doodsoorzaak.
De directeur van een high school in Haifa dreigt gestraft te worden voor het toestaan van een voordracht van B'Tselem-directeur Hagai el-Ad via Zoom. Ongeveer 300 leerlingen bekeken de voordracht die gehouden werd enkele dagen nadat B'Tselem Israël uitriep tot ‘apartheidsstaat'. Onderwijsminister Yoav Gallant had B'Tselem een expliciet spreekverbod op scholen opgelegd.

Een vijfjarig Palestijns kind is gewond geraakt toen de auto waarin hij zat door kolonisten met stenen werd bekogeld ten oosten van Ramallah. Over zijn toestand is niets bekend.

22 januari
De minderjarige Amal Nakhleh (17) werd begin november door Israëlische soldaten gearresteerd wegens 'stenen gooien'. Op last van een militaire rechtbank werd hij vrijgelaten maar is nu opnieuw gearresteerd en in administratieve detentie geplaatst op basis van een 'vertrouwelijk rapport' dat echter volgens de rechtbank 'niet overtuigend' was. Amal Nakhleh lijdt aan een zeldzame auto-immuunziekte, myasthenia gravis, waarvoor hij regelmatig medische behandeling behoeft. Administratieve detentie berust op geheim 'bewijsmateriaal' en is in de praktijk van onbepaalde duur.
In Khirbet Tawamin, in de heuvels ten zuiden van Hebron is een gezin van zeven personen door kolonisten gewapenderhand uit zijn grotwoning verdreven. De kolonisten werden beschermd door Israëlische soldaten.
In het oosten van de Strook van Gaza heeft Israël overtollig regenwater geloosd op Palestijnse landbouwgrond, waardoor schade is ontstaan aan landerijen en oogst.
In de Naqab (Negev) is het bedoeïenendorp al-Araqib voor de 182e keer verwoest door het Israëlische leger. De bedoeïenen wonen er al sinds de Ottomaanse tijd.

23 januari
Extremistische joodse kolonisten roepen openlijk op Palestijnse buschauffeurs te vermoorden. Het gaat om Palestijnse buschauffeurs in dienst van een Israëlische busmaatschappij. De Palestijnse buschauffeurs zijn al jarenlang slachtoffer van agressie van extremistische joodse passagiers.  
Bij wekelijkse protesten tegen de uitbreiding van nederzettingen  in Deir Jarir en Kafr Qaddum zijn verschillende gewonden gevallen.

24 januari
De 48-jarige Palestijnse arbeider Fo’ad Sebti Joudeh is op weg naar zijn werk in Israël overleden als gevolg van een overdosis traangas, op hem afgevuurd door Israëlische soldaten.

25 januari
In de Israëlische stad Bnei Brak verzet de orthodox joodse gemeenschap van Haredim zich tegen de coronamaatregelen. Een Palestijns-Arabische buschauffeur werd uit zijn bus getrokken en door een woedende menigte van 200 man met stokken en pepperspray aangevallen en ontsnapte ternauwernood aan een lynchpartij. Het duurde een half uur voordat de politie ten tonele verscheen. Door de brandende bus werden elektriciteitskabels vernield en kwam een deel van de stad zonder stroom te zitten.
In Walaja is een huis in aanbouw door het Israëlische leger verwoest zonder voorafgaande waarschuwing. Daarbij raakten tientallen jonge Palestijnen gewond
In al-Laban, ten zuiden van Nabloes, heeft het Israëlische leger voor de tweede maal in enkele dagen landbouwvoorzieningen gesloopt. In Hebron is brand gesticht en zijn leden van een gezin beschoten.

26 januari
650 dunams (65 hectare) grond bij Salfit en Qalqilya wordt geconfisqueerd voor de uitbreiding van vijf nederzettingen. Alleen al het dorp Deir Istia moet 600 dunams afstaan voor de uitbreiding van de industriële nederzetting Amunail en huizenbouw in Qarni Shimron.
Vannacht hebben weer talloze huisvredebreuken en arrestaties, waaronder tenminste één minderjarige van 16, plaatsgevonden bij nachtelijke invallen van Israëlische soldaten over de gehele Westelijke Jordaanoever. Een ongeïdentificeerde jonge man werd bij Tubas gewond doordat hij in het hoofd werd getroffen door een traangasgranaat.
Bij Salfit is vanmorgen de 17-jarige Atallah Muhammed Rayan uit Qarawat Bani Hassan doodgeschoten door Israëlische soldaten. Hij zou, terwijl hij onderweg was om zijn vader te helpen in diens marmerwerkplaats, geprobeerd hebben twee soldaten met een mes aan te vallen. Nadat hij door verschillende kogels was geraakt, lieten de soldaten hem bloedend op het asfalt aan zijn lot over. Één van de bij de schietpartij betrokken soldaten is geïdentificeerd als de 22-jarige Britse Lian Harush, een door een speciale afdeling van het Israëlische leger geronselde zgn. ‘lone soldier’.  

Update: 3 dagen later schiet het Israelische leger opnieuw een Palestijn neer voor, naar men beweert een aanval met een mes. Een bijbehorend aanvalsmes wordt vaak achteraf door de commandant in scene gebracht.

27 januari
Bij massa-arrestaties zijn in de nacht van dinsdag op woensdag tenminste 20 Palestijnen opgepakt door het Israëlische bezettingsleger.
In Khan al-Ahmar is het Israëlische leger sluipenderwijs begonnen met de afbraak. Het inmiddels beroemde dorpje in het E1-gebied, dat sinds de jaren 1950  bewoond wordt door vluchtelingen uit de Naqab, staat al jaren op de afbraaklijst van Israël. Vandaag is begonnen met de sloop van enkele veestallen.

28 januari
In het bedoeïenendorp Azwadeen in het gebied Masafer Yatta, ten zuiden van Hebron is een moskee gesloopt door het Israëlische leger en een medische post ontmanteld. De school volgt binnenkort. Het Israëlische leger gaat al weken heftig te keer in Masafer Yatta.

 
Issa
                         Amro Fietspad
                         Amstelveen

29 januari
In Zita, ten noorden van Tulkarm, is een 25-jarige Palestijn aan zijn voet gewond geraakt door Israëlische kogels.
Het Israëlische leger heeft tientallen olijfbomen gerooid en afscheidingen vernield in Wad Rahal, ten zuiden van Bethlehem.
Het ‘Ben Goerion fietspad’ in Amstelveen is vorige week omgedoopt in het ‘Issa Amro fietspad’. De geslaagde actie is een van de Nederlandse bijdragen aan een wereldwijde solidariteitscampagne om het geweldloze verzet in bezet Palestina te steunen en het onwettige proces tegen een belangrijke vertegenwoordiger ervan met klem te veroordelen.

30 januari
Een 13-jarige jongen uit Issawiyeh doet in de Israëlische krant Haaretz zijn relaas, hoe hij bij zijn arrestatie door de Israëlische politie werd getaserd en hoe hij geslagen werd tijdens zijn verhoor, dat plaatsvond zonder dat een van zijn ouders aanwezig was
.  [link vertalen]

31 januari
Plant-een-Olijfboom-aktie  : 200+ olijfbomen in Palestina als verjaardagscadeau voor oud-premier Dries van Agt.
Op 2 februari werd oud-premier Dries van Agt 90 jaar. Plant een Olijfboom heeft dit gevierd door in zijn naam ruim 200 bomen in 3 olijfgaarden te planten Veel mensen deden mee om dit te realiseren (bekijk de video).
Als trouwe voorvechter voor rechtvaardigheid in Palestina wordt hij op zijn 90e verjaardag ook door anderen in het zonnetje gezet en krijgt hij de waardering die hij zeker verdiend heeft.

Maandag 1 februari
Israël heeft voor de tweede keer in korte tijd een heel dorpje afgebroken en alle bouwsels in beslag genomen : 13 tenten waarin 11 families woonden, 74 mensen van wie 41 kinderen. Daarbij werden vijf schuren voor het vee (waarvan één nog niet was afgebouwd) en acht tenten voor de dieren afgebroken en meegenomen.
Iets vergelijkbaars gebeurde een dag later in het zuiden, in de heuvels bij Masafer al-Yatta ten zuiden van Hebron.

The world can
                           be changed by
                           womenAgenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee

Podcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 

20 january
Webinar: Resisting Lawfare on Campus
Webinar

❗STUDENTS❗ Don’t miss this webinar on Wednesday 20th Jan at 6pm to hear from legal experts on what to do if your event faces unfair, and potentially illegal, restrictions in the run up to Israeli Apartheid Week 2021. ...
> Lees verder
 
Filmvertoning online
  Israël censored...
Film
                             screening

Israël censored this film. Watch it here https://vimeo.com/499672067 Every act of censorship inadvertently achieves its opposite by drawing attention to its subject. Last week, an Israeli court...
> Lees verder
 
24 januari

Online filmscreening & discussion
IJV online Chavurah The village...

Chavura
19 uur Amsterdam time Click here to register: http://bit.ly/3skMk59 Join the Independent Jewish Voices’ Online Chavurah (Canada) for a discussion and film screening of the documentary The...
> Lees verder
 
   26 januari
De Arabische lente en jongeren
Arabische
                             jongeren
Kijk en doe mee bij de Henriette van Lynden lezing. Reserveer hier uw ticket. Het...
> Lees verder
 
Palestine in Pictures - 01-2021
The Electronic Intifada
Palestine
                             in Pictures

afgelopen maand ...
> Bekijk fotoreportage
 
B'Tselem - audiovisuele presentatie
Verdeel & Heers
B'Tselem
                             - Conquer
                             & Divide

en al die tijd ... apartheid
> Naar site B'Tselem
 
 Music & words
muziek
> Interview met de makers in AraInfo
 
  Weekberichten van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF


Maandoverzichten van  Staat van Beleg
staatvanbeleg
                             maandoverzicht
                             november
Lees het laatste nieuws bij  : 

  >   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland

  >   The Rights Forum    
  >   Nieuwsbrief van Plant Een Olijfboom  
  >   Plant een olijfboom op Facebook
  >   Staat van Beleg op Facebook
 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             HebronDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.   Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Solidariteit met het Palestijnse Volk

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal al meer dan €14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.