Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 2 april 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje
komt allen

(met mondkapje en houdt  1,5 meter afstand in acht).


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza


masafer yatta

2 maart, Khilet a-Dabe', Masafer Yatta,  Photo: Nasser Nawaj'a, @btselem

Verkiezingen of niet, er verandert niets in Israël

De verkiezingen in Israël zijn geweest en hebben weinig veranderd aan de bestaande impasse.
Een kolfje naar de hand van demissionair premier Netanyahu, de meester van de impasse, het tijdrekken en de status quo, die helemaal geen status quo is maar een voortdurende versterking van de disbalans ten nadele van de Palestijnen.
Een nieuwe regering zal linksom niet lukken – voor zover links nog bestaat in Israël - en rechtsom geen lang leven beschoren zijn.
Eigenlijk zijn er geen links/rechtse, conservatief/progressieve tegenstellingen meer. Zelfs de traditionele tegenstelling religieus/seculier lijkt geen rol van belang meer te spelen in de politiek. Het is al pro- of anti-Netanyahu wat de klok slaat, alsof het land niet bezwijkt onder corona-crisis en de interne tegenstellingen, die er natuurlijk wel degelijk zijn maar in het politieke speelveld opeens lijken te vervagen.
Hoe zwart de toekomst er voor Netanyahu persoonlijk ook uitziet, dit lijkt wel zijn finest hour. Met zijn talent (en ervaring) om te sjacheren heeft hij Israël, weliswaar tegen een hoge prijs, voorzien van ruim voldoende vaccins om het land als eerste ter wereld uit het sociale slob te halen. De corona-maatregelen waren sowieso al verspild aan veel Israëli’s.
Dankzij zijn voormalige grote vriend in het Witte Huis hebben een aantal landen hun ambassades verplaatst naar Jeruzalem en hebben Arabische landen hun betrekkingen met Israël ‘genormaliseerd’, met een dikke middelvinger naar de Palestijnen.
De meeste Israëli’s hebben trouwens geen flauw benul van wat zich afspeelt in de bezette Palestijnse gebieden, wat overigens een ‘foute’ benaming is in Israël. Die spreken kortweg van ‘de gebieden’. Het progressieve Tel Aviv ligt amper een half uur rijden van Qalqilya, Nabi Saleh en Kafr Qaddum en al die andere Palestijnse steden en dorpen, waar wekelijks geprotesteerd wordt tegen de onderdrukking en het marginaliseren van de bijna vijf miljoen Palestijnen, tegen de diefstal van hun landerijen en bestaansmiddelen, tegen de verwoesting van hun huizen.
Maar de inwoners van Tel Aviv leven in hun eigen bubbel, die zich overal in de Westerse wereld zou kunnen bevinden, ver van de Palestijnen achter hun semipermeabele grens, waar elke Israëli zo vaak hij wil ongehinderd van West naar Oost en omgekeerd kan reizen, terwijl er voor Palestijnen er maar één richting is: Oostwaarts en alleen de andere kant op als Israël behoefte heeft aan goedkope (en vaak illegale) arbeidskrachten.

 
Photo:
                           Activestills/Oren
                           Ziv
Palestijnse arbeiders op weg naar hun werk in Israël, Foto: Oren Ziv / ActiveStills

De Palestijnse verkiezingen blijven aan een zijden draad hangen. Morgen sluit de termijn waarop kieslijsten kunnen worden ingediend, waarna de kiescommissie gaat beoordelen welke lijsten en welke kandidaten geaccepteerd worden. Fatah en Hamas hebben beiden hun kieslijst al ingediend.
Hamas onder de naam: Al-Quds (Jeruzalem) Onze Bestemming. Het is de vraag of Israël deze slogan gaat toestaan in Oost-Jeruzalem, als het überhaupt de verkiezingen daar toestaat.
Fatah heeft al laten weten dat zonder tenminste 18 stembureaus in Oost-Jeruzalem de verkiezingen wat haar betreft niet doorgaan.
Zojuist wordt bekend in een artikel in de progressieve Israëlische krant Haaretz dat Marwan Barghouti, een van de leiders van de Tweede Intifada, die tot vijfmaal levenslang veroordeeld is en al twintig jaar in Israëlische gevangenschap verkeert, met een eigen lijst mee zal doen met de Palestijnse parlementsverkiezingen en van plan is zichzelf kandidaat te stellen voor het Palestijnse presidentschap. Volgens recente peilingen maakt hij meer kans dan Abbas. Veel Palestijnen zien in hem een Palestijnse Mandela.
Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zou Israël aan de EU hebben laten weten Palestijnse verkiezingen in Oost-Jeruzalem niet toe te staan. Daarmee schendt het de Oslo-akkoorden uit 1993.


Nieuwsoverzicht

1 maart
Sinds 1999 is het huis van Hatem Abu Riala in Issawiya (Oost-Jeruzalem) 6x verwoest. Onlangs was het weer raak. Abu Riala zelf is bij een van de verwoestingen, in 2009, zodanig gewond geraakt dat hij sindsdien in een rolstoel zit.

2 maart
Voormalig Palestijns parlementslid Khalida Jarrar zit, na eerdere detentieperioden, nu alweer 16 maanden vast in 'administratieve detentie'. Pogingen om haar veroordeeld te krijgen op verschillende aanklachten liepen bij gebrek aan enig bewijs op niets uit.
Gisteren is zij veroordeeld door een militaire rechtbank voor niets anders dan lidmaatschap van een politieke partij, het PFLP, van oorsprong een verzetsbeweging die in Israël nog steeds als 'terreurorganisatie' te boek staat. Zij is veroordeeld tot twee jaar cel en zal dus pas over 7 maanden vrijkomen. (En voor hoe lang?)

Qassem Baghdadi, een 20-jarige hemofiliepatiënt ('bloedingsziekte' tgv een stollingsstoornis) uit Ramallah is tijdens zijn twee dagen durende verhoor in het Russian Compound ondervragingscentrum gemarteld. Hij is er tot bloedens toe geslagen. In de negentien dagen dat hij erna nog is vastgehouden moest hij driemaal in een ziekenhuis behandeld worden.
Hij is nu na betaling van 2.100 sjekel (525 euro) borgtocht vrijgelaten en meteen opgenomen in een ziekenhuis in Ramallah.

3 maart
Gisteravond is opnieuw een jonge Palestijn, Anas Saeed Zaidan uit Deir Istia, overreden door een kolonist. De kolonist is ontkomen, nadat hij het slachtoffer aan zijn lot had overgelaten.
Dit is het vierde geval van vermoedelijk opzettelijke aanrijding van Palestijnen door kolonisten, waarbij tenminste twee doden zijn gevallen en een aantal gewonden.

Eindelijk is het zover : De aankondiging door het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) van de opening van een volledig strafrechtelijk onderzoek naar de situatie in Palestina.

4 maart
In het stadje al-Khader, ten zuiden van Bethlehem, hebben Israëlische soldaten een jonge Palestijn, Ahmed Hassan Salah, zodanig mishandeld dat hij met fracturen en kneuzingen in het ziekenhuis is opgenomen. De vader van de jongeman is gearresteerd en wordt nog steeds vastgehouden. De aanleiding wordt niet duidelijk uit het persbericht.

5 maart
Voor de tweede keer is de tent die de familie Elian in Issawiya (Oost-Jeruzalem) had opgezet op de puinhopen van hun verwoeste huis, door Israëlische soldaten vernield.

Israël heeft slooporders uitgevaardigd voor zeven Palestijnse huizen in het dorpje Maeen in het zuiden van de WJO, ten oosten van Yatta.

Vier Palestijnse gezinnen in Sheikh Jarrah, Oost-Jeruzalem, moet voor 2 mei hun woningen verlaten. De huizen waren joods eigendom vóór de oorlog van 1948. Palestijnse eigendommen van vóór 1948 worden (bij wet) nooit teruggegeven.

6 maart
In de eerste zeven weken van 2021 heeft Israël 227 Palestijnse huizen en andere gebouwen (waarvan 93 betaald met donorgeld) gesloopt, verwoest of onteigend. Daarbij verloren 200 kinderen het dak boven hun hoofd. 53 scholen worden bedreigd met verwoesting.
Dat zijn de cijfers die de Palestijnse vertegenwoordiger bij de VN, Riad Mansour, vrijdag bekend maakte.

7 maart
Israëlische kolonisten hebben gisteren een Palestijns gezin aangevallen terwijl zij aan het picknicken waren op hun eigen land. (Gelukkig vielen er geen gewonden en slaagden zij erin de aanvaller op de vlucht te jagen. Alleen de voorruit van hun geparkeerde auto overleefde de aanval niet.

8 maart
Vanochtend vroeg vernielden Israëlische soldaten een huis en een waterbron in Bani Naim, ten oosten van Hebron.
In Obaideh, ten noorden van Bethlehem heeft de bezetter een militair bevel uit doen gaan waardoor 658 dunams (ca. 66 hectare) worden geconfisqueerd t.b.v. de watervoorziening van Israëlische nederzettingen in de Jordaanvallei.

9 maart
In Jeruzalem zijn Palestijnse vrouwen die voor de internationale vrouwendag de straat op gingen gearresteerd.

 
Whoprofits.org
                           infographic

10 maart
De Westlandse kassenbouwer Gakon wordt overgenomen door het Israëlische bedrijf in landbouwtechnologie Netafim. Netafim maakt elk jaar een half tot één miljard dollar winst o.a. met de aanleg van irrigatiesystemen in de Jordaanvallei en op de Golan.

Over kassen gesproken: vanochtend vroeg verwoestten Israëlische militairen met bulldozers 600 m2 aan kassen in Ain Shabal, nabij de Jordaanvallei.

Vanochtend vroeg heeft de Israëlische marine het vuur geopend op Palestijnse vissers, op zes zeemijl buiten de kust. Tenminste één boot werd beschadigd

11 maart
In de, door Israël geannexeerde, Oost-Jeruzalemse wijk Kafr Aqab is een Palestijn om het leven gekomen nadat Israël een brandweerauto bij Qalandia een half uur lang had tegengehouden. Omdat Kafr Aqab achter de apartheidsmuur ligt moet de (Israëlische) brandweer het checkpoint Qalandia passeren.
Uiteindelijk belden buren de Palestijnse brandweer in Ramallah, maar toen was het al te laat. De vader van het gezin was overleden, de moeder en een baby waren zwaar resp. lichtgewond door rook-inhalatie.

In Hebron heeft het Israëlische leger vijf kinderen tussen 7 en 11 jaar oud ontvoerd.
Zij waren kruiden aan het plukken maar werden verjaagd door Israëlische kolonisten die vervolgens het leger op hen afstuurde.

video
                             opent in nieuw
                             venster
Op het filmpje is te zien hoe een van de kinderen zijn vriendje uit de handen van een Israëlische soldaat probeert te rukken, voordat hij zelf wordt gearresteerd.
Na arrestatie staan Palestijnse kinderen meestal bloot aan genadeloos verbaal en vaak ook fysiek geweld, zonder dat een van hun ouders aanwezig is.

Nasr Nawaja'a, de medewerker van Btselem die de ontvoering filmde is naderhand door de Shin Bet ondervraagd en bedreigd, en wordt sindsdien onnodig belemmerd bij de vele checkpoints die hij dagelijks moet passeren.

12 maart
Vervuilde Israël met een uit de hand gelopen sabotageactie zijn eigen kust?
Israëls milieuminister Gila Gamliel had het mogelijk bij het rechte eind toen zij beweerde dat een uit Iran afkomstige olietanker, de Emerald, de olie had gelekt die een deel van kusten van Gaza, Israël en Libanon vervuilde en dat er opzet in het spel was.
De tanker was onderweg van Iran naar Syrië, een van de weinige landen waar Iran nog met zijn olie terecht kan, toen Israëlische commando's kleefmijnen aan de romp bevestigden, die echter veel meer schade zouden hebben aangericht dan bedoeld. Daardoor zou de 1000 ton olie zijn gelekt en een milieuramp hebben veroorzaakt, die zowel Libanon als Israël en Gaza trof.

Gewapende kolonisten hebben op twee Palestijnse kinderen van 12 en 13 jaar geschoten, terwijl zij hun schapen hoedden in Masafer Yatta. De kinderen wisten te ontsnappen.

In Nabloes zijn vijf demonstranten gewond geraakt door geweervuur, anderen werden geraakt door 'rubberkogels' en tientallen kregen ademhalingsproblemen door traangas. In de oorlogvoering is traangas een verboden (chemisch) wapen maar bij burgerprotesten wordt het wereldwijd ingezet.

13 maart
Afgelopen woensdag is opnieuw een schip uit Iran getroffen door een 'explosief object'.
De Shahr E Kord was onderweg naar Europa en bevindt zich nu voor de kust van Syrië of in de haven van Latakia voor reparaties. Een woordvoerder van de maatschappij beschuldigt Israël van een aanslag.

Een gezin met kinderen is vanochtend belaagd door kolonisten uit de nederzetting Mitzpe Yaïr ten zuiden van Hebron. De kolonisten bekogelden de auto van het gezin met stenen, de vader is gewond naar een ziekenhuis vervoerd, de kinderen zijn in shock.
De dader bleek vijf fracturen te hebben opgelopen in zijn kaak, oogkas en schedel.
In Huwara, ten zuiden Nabloes, hebben kolonisten huizen van Palestijnen bekogeld met stenen.

15 maart
Bushra al-Tawil is een Palestijnse journaliste. Sinds 2011 zit zij nu voor de vierde keer in administratieve detentie. Zij heeft in 10 jaar tijds al meer dan twee jaar gevangen gezeten. In november 2020 is zij opnieuw gearresteerd en zojuist is haar detentie met 4 maanden verlengd. De reden van haar arrestatie is geheim. Zij heeft aangekondigd uit protest in hongerstaking te gaan.

16 maart
Het ministaatje Kosovo heeft, in ruil voor wederzijdse erkenning, een ambassade geopend in Israël en dan ook meteen maar in Jeruzalem. Met een dikke middelvinger naar Europa, waar het aspirant-lid van is.

Met zijn blote handen slaagde Aref Jaber erin een kolonistentractor tegen te houden op zijn land in al-Baqaa, bij Hebron. Een groep kolonisten probeerde zijn grond in te pikken. Er waren al eerder pogingen gedaan om er een illegale buitenpost op te richten.

17 maart
In de omgeving van Qumran op de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische onderzoekers nieuwe oudheidkundige artefacten gevonden. Het gaat om beschreven boekrollen (in oud-Hebreeuws, Aramees en Grieks) van ca 2000 jaar oud, munten uit de tijd van de joodse opstand tegen de Romeinen, een kinderskelet van ca. 6000 jaar geleden en een rieten mand die meer dan 10.000 jaar oud zou zijn, allebei dus van vér vóór de veronderstelde verovering van Kanaän.
De artefacten zijn opgeëist door de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit [IAA]. Het gaat hier dus om geroofd cultureel erfgoed door een bezettende koloniale macht.
En dat terwijl Nederland net besloten heeft roofkunst terug te geven aan de rechtmatige eigenaars.

18 maart
Israëlische troepen hebben de woontenten van vijf bedoeïenengezinnen in Khirbet Tana, ten oosten van Nabloes, met de grond gelijkgemaakt.

 
tweet yara
                           hawari
 

19 maart
Bij een wekelijkse protestmars op vrijdag 26 februari in Safa, ten oosten van Ramallah, is de 17-jarige Ahmed Fellana door vijf kogels geraakt.
Hij is ernstig gewond overbracht naar het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem.
Naar nu bekend is geworden heeft hij schade opgelopen aan zijn blaas en een nier en aan beide voeten. Hij heeft veel pijn en kan nauwelijks lopen. Zijn rechter testikel moest worden verwijderd en hij is daarna overgebracht naar het beruchte Megiddo Detentie Centrum.

De 47-jarige timmerman Atef Hanaisheh uit Beit Dajan is bij een protestdemonstratie in dodelijk getroffen in zijn hoofd. De bewoners van het dorp demonstreren wekelijks tegen de aanleg van een weg naar de illegale buitenpost Skali farm.
Atef, die van zijn grootvader een stukje land had geërfd, nam wekelijks deel aan de demonstratie, en ja, ook hij gooide met stenen naar de militairen (die meestal op voor hen veilige afstand blijven).
Tot dan toe hadden de soldaten alleen met zgn. rubberkogels (d.w.z. stalen kogels, verpakt in een rubberlaagje) op de demonstranten geschoten. Ditmaal schoten ze met scherp, met een machinegeweer, in het hoofd van Atef, die ter plekke dood neerviel. Toen zijn vrienden hem naar een auto droegen, 1,5 km verderop, schoten de soldaten er nog enkele traangasgranaten achteraan. Atef laat drie kinderen achter, zijn dochtertje van negen is kankerpatiënt.

20 maart
De 45-jarige Atef Yousa Hanaysha is bij protesten in Beit Dajan, ten oosten van Nabloes, door Israëlische soldaten doodgeschoten. De protesten waren gericht tegen de confiscatie van nóg meer land voor uitbreiding van de joodse nederzettingen Al-Hamra en Mekhora (Mehola).

In Oost-Jeruzalem zijn protesten gehouden tegen de overname en sloop van Palestijnse woningen in Sheikh Jarrah en Silwan ten behoeve van Israëlische kolonisten.
In Susya, ten oosten van Yatta in het zuiden van de WJO, is een jonge Palestijn aangevallen en gewond door kolonisten uit de eveneens Susya genoemde joodse nederzetting. Hij is met een gebroken voet naar een ziekenhuis vervoerd.

In de dorpen Broqin, Haris en Sarta, ten westen van Salfit, zijn onteigeningsbevelen uitgedeeld. 'Om militaire redenen' maar in werkelijkheid om twee nederzettingen met elkaar te verbinden, waardoor Palestijnse dorpen steeds meer geïsoleerd raken.

23 maart
Er zijn nieuwe plannen voor her bedoeïenendorpje Khan al-Ahmar. (Haaretz)
Herhuisvesting op een vuilnisbelt wordt ingeruild voor een locatie aan de andere kant van de weg. Of dit een betere oplossing is of niet, het gaat om de reden van de verplaatsing en dat is etnische zuivering, zodat joodse nederzettingen in het E1-gebied aaneen kunnen sluiten.

24 maart
In een verbazingwekkend snelle reactie heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken Israël om opheldering gevraagd over het intrekken van de reisfaciliteiten van de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, al-Malki, na een bezoek aan het ICC, waarvan Nederland gastland is.
"We hebben de zaak aangekaart bij de (Israëlische) ambassade (en) hen laten weten dat Nederland, als gastland, er veel waarde aan hecht dat het ICC zijn werk ongestoord kan doen zonder inmenging," aldus een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

26 maart
In Wadi al-Jawz (Jeruzalem) heeft de gemeente bulldozers en tractoren van een Palestijnse baksteenfabriek in beslag genomen 'omdat zij in een beschermd natuurgebied' aan het werk waren. Natuur wordt heel vaak gebruik als een smoes om Palestijnen dwars te zitten, terwijl joodse nederzettingen zich aan geen enkele regel storen.

tweet-joe-catron

Een dertigjarige Palestijn, die gezocht werd door de Israëlische politie, is bij een inval in Ramallah bij zijn arrestatie ernstig gewond en in kritieke toestand naar het Hadassa ziekenhuis in Israël overgebracht.

27 maart
Bij de wekelijkse vrijdagprotesten in Kafr Qaddum is een 15-jarig kind gewond geraakt.
Israëlische soldaten vuurden ‘rubber’kogels en flitsgranaten af en raakten het kind daarbij in de voet.

29 maart
Een Palestijnse arbeider, Mahmoud Qasrawi (24), is zwaargewond geraakt aan zijn hoofd toen hij achterna werd gezeten door Israëlische soldaten bij de apartheidsmuur bij het dorp Rummanah. Hij ligt nu op de intensive care afdeling van het Rafidia ziekenhuis in Nabloes.
Afgelopen week viel een vluchtende Palestijn onder soortgelijke omstandigheden in een liftschacht. Hij overleefde het niet.

 

start-of-outpost
 
30 maart: de Dag van het Land
45 jaar geleden werden zes Palestijnse Israëli's doodgeschoten bij demonstraties tegen de roof van grote stukken land behorende bij Palestijnse dorpen in Galilea.
Palestijnse steden als Sakhnin en Deir Hanna kunnen daardoor nog steeds niet uitbreiden om hun natuurlijke bevolkingsgroei op te vangen en hun landbouwgrond zijn ze helemaal kwijt.
Jaarlijks worden zowel de moord op de Palestijnse demonstranten als het verlies van het land t.g.v. de judaïsering van Galilea herdacht.
In 2018 begon op deze dag de Grote Mars van de Terugkeer, wekelijkse vreedzame demonstraties aan de grens van Gaza, waarbij meer dan 200 Palestijnen door het Israëlische leger werden doodgeschoten en duizenden gewond en vaak voor blijvend invalide raakten.

Een Israëlisch bedrijf voor straatreclame weigert een advertentie te plaatsen voor de jaarlijkse gezamenlijke Palestijns-Israëlische dodenherdenking aan de vooravond van wat voor veel Israëlische joden als 'Bevrijdingsdag' wordt gezien maar voor Palestijnen het begin van de Nakba (Catastrofe) was. De gezamenlijke rouw- en verzoeningsbijeenkomst van Palestijnen en Israëli's die in de loop der jaren dierbaren verloren in de Palestijns-Israëlische strijd wordt vooral door veel joden als verraad beschouwd.
Het reclamebedrijf vreest voor verlies aan advertentie-inkomsten.

kenniscentrum-en-cinemaAgenda


Begin 2020 maakt de corona-pandemie zich langzaam meester van de wereld. In Gaza maakte men zich grote zorgen, wat als in het geïsoleerde stukje Palestina corona zou uitbreken? Onze partner, de Palestinian Medical Relief Society (PMRS) deed er vanaf het begin alles aan om Gaza zo goed mogelijk voor te bereiden op wat misschien zou komen.... ‘De nood blijft door de blokkade van de Gazastrook onverminderd hoog’, zegt Aed Yaghi, directeur van PMRS Gaza in een interview met Lydia de Leeuw...
Lees het hele interview
in de Nieuwsbrief van Kifaia (december 2020)
Dr. Aed Yaghi


petitie say-no-to-pipeline
petitie Onderteken de mailAgenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee


Podcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 
8 april
webinar Military invasions in Palestinian homes 
webinar

Amnesty the Netherlands, Oxfam Novib, The Rights Forum and PAX would like to invite you to a webinar exploring the impact of......
> Lees verder
 
8 mei online
Ilan Pappé: The role of the JNF in... 

Flags

from 17:00 UTC+02-18:30 UTC+02 Price: free · Duration: 1 hr 30 min Public  · Anyone on or off Facebook Register: http://bit.ly/IlanPappeJNF The Nakba is not an isolated...
>  Lees verder

Palestine in Pictures
via The Electronic Intifada
De afgelopen maand in beelden ...
Palestine
                             in Pictures
 
Weekberichten van  The Rights Forum
nieuwsoverzicht-TRF

Maandoverzichten van  Staat van Beleg
staatvanbeleg
                             maandoverzicht
                             januari
Lees het laatste nieuws bij  : 

  >  
Laatste nieuwsbrief van Jabalya-Groningen
 
>   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland

  >   The Rights Forum 
  >  Plant een olijfboom op Facebook
  >  Staat van Beleg op Facebook
 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             KhalilDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.  
Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Solidariteit met het Palestijnse Volk

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal al meer dan €14.328,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Staat van Beleg: staatvanbeleg.com
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Palestine News Network: english.pnn.ps
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.