Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 2 april 2021
van 12:45 tot 14:00 u.
op het Spui in Amsterdam
bij het lieverdje
komt allen


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

rubble-with-tiny-shoe

Gaza, de kille cijfers: (bronnen: Haaretz en AFP)

In de Strook van Gaza zijn de afgelopen weken 248 doden gevallen bij Israëlische bombardementen, ca. de helft burgerslachtoffers, onder hen 66 kinderen.
Onder de 1.948 gewonden bevinden zich 610 kinderen en 398 vrouwen.
258 gebouwen waaronder een aantal torenflats, werden vernietigd. In totaal werden 1.447 woningen vernield of zwaar beschadigd. 91.000 mensen sloegen op de vlucht.
75 overheids- en publieke gebouwen werden beschadigd. Ook werden gebouwen waarin Palestijnse en Westerse Mediabedrijven gevestigd waren opzettelijk vernietigd.
14 km. waterlrubble-with-meneiding en 17 km. riolering werd beschadigd, 50 waterbronnen werden onbruikbaar.
53 onderwijsinstellingen, 11 ziekenhuizen en klinieken, waaronder de kliniek van Artsen Zonder Grenzen die kinderen onder behandeling heeft voor trauma's, waarbij 10 kinderen omkwamen, 2 artsen het leven lieten en in totaal 42 mensen de dood vonden. 40 moskeeën en 1 kerk werden beschadigd, 3 moskeeën werden volledig verwoest.

Op de Westelijke Jordaanoever vielen bij botsingen met Israëlische troepen en kolonisten 25 doden (4 kinderen).
Israël is aan een massale operatie begonnen om honderden, duizenden Israëlische Palestijnen op te pakken, een recordaantal, wegens hun aandeel in de algemene staking tegen de Israëlische aanval op Gaza, wegens verzet tegen het gewelddadige optreden in Jeruzalem en vanwege deelname aan rellen tussen Palestijnen en groepen racistische, Israëlische joden ruim een week geleden.           

In Israël vielen bij raketaanvallen van Hamas 12 burgerdoden (1 kind) en 1 militair. 357 mensen raakten gewond.

nabeel-al-kurd

De chronologische reeks van oorzaak en gevolg is terug te voeren op de voorgenomen huisuitzetting van vier Palestijnse families (tientallen personen) ten gunste van joodse kolonisten. Drie weken geleden zou het Israëlisch Hooggerechtshof uitspraak doen in deze zaak maar de uitspraak is inmiddels voor onbepaalde tijd opgeschort. De kern in deze rechtszaak is dat grond of gebouwen die vóór 1948 in bezit van joden waren, worden teruggegeven, veelal aan opkopers die de eigendomsrechten hebben verworven en nu hebben overgedragen aan joodse kolonistenorganisaties.
Volgens de Israëlische basiswetten (een soort surrogaat grondwet) hebben joden wél, maar Palestijnen géén recht op teruggave van bezit van vóór de stichting van de staat Israël.
 
- Sheikh Jarrah -2012 - 25 min.My
                             Neighbourhood
                             - documentary
                             2012'My Neighbourhood' - Sheikh Jarrah -2021 - 20 min.
Vice -
                             Inside the
                             Battle for
                             Jerusalem
 
Door de dreigende huisuitzettingen namen de spanningen in heel Oost-Jeruzalem toe en toen aan het einde van de Ramadan Israëlische troepen de Aqsa-moskee tijdens een gebedsdienst met buitensporig veel geweld binnendrongen, was de beer los.

Hamas voelde zich geroepen om een groot deel van zijn raketarsenaal in te zetten om de rechten van de Palestijnse moslims in Oost-Jeruzalem te verdedigen, waarbij voor het eerst zelfs raketten richting Jeruzalem werden gelanceerd. Het Israëlische Iron Dome antiraketsysteem kon het grote aantal raketten dat Hamas (en Islamitische Jihad) per keer afschoten, niet aan, zodat ook in Israëlische steden en dorpen huizen en auto’s beschadigd werden en dodelijke slachtoffers en gewonden vielen.

Hiermee speelde Hamas de Israëlische premier Netanyahu in de kaart, doordat hiermee een nieuwe poging tot kabinetsformatie, buiten Netanyahu en Likoed om, werd vertraagd waarbij Netanyahu hoopte zich wederom als ‘redder des vaderlands’ te kunnen profileren door de meest intensieve aanvallen ooit op de Strook van Gaza en zijn bewoners in gang te zetten. Of de massale, in explosieve kracht onovertroffen aanvallen op gebouwen in de Gazastrook voor Israël zinvolle militaire doelen betroffen is niet bewezen. Een heel flatgebouw waar veel burgers wonen, is géén gerechtvaardigd doelwit alleen omdat zich daar ook de woning van een Hamas kopstuk bevindt, zeker niet als het kopstuk zelf niet thuis is. Verder zijn ook veel gebouwen vernietigd waarin zich civiele instituties van de Hamas-regering bevonden, die geen militaire importantie hadden. De ‘nevenschade’ onder de burgerbevolking was hierdoor onevenredig hoog, wat o.a. blijkt uit het feit dat een kwart van de dodelijke slachtoffers en één derde van de gewonden kinderen betrof. Bekend feit is dat de Israëlische wapenindustrie gretig gebruik maakt van de oorlogen tegen Gaza om hun waren op de internationale wapenbeurzen aan te prijzen als “battle proven”.

Petitie
                             opent in nieuw
                             venster
 
Volgens de Conventies van Genéve moeten aan te vallen militaire doelen “een effectieve bijdrage leveren aan de militaire actie en een beslissend militair voordeel opleveren”.
Het gaat hier om wapendepots, militaire transportmiddelen, raketinstallaties e.d. Als een aan te vallen doelwit slechts een gedeeltelijk militaire functie heeft, wordt de rest van het gebouw beschouwd als een civiel object en mag dus niet aangevallen en vernietigd of beschadigd worden.
In de afgelopen strijd (en ook in de vorige Gaza-oorlogen) heeft Israël niet aangetoond zich aan deze criteria te hebben gehouden, ondanks de bewering dat het zichzelf verdedigen mag en er alles aan heeft gedaan om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken.


De soap die Israëlische politiek heet

Inmiddels ziet het ernaar uit dat Netanyahu zeer binnenkort premier-af is en zich moet gaan voorbereiden op een langdurig verblijf achter de tralies, niet vanwege zijn misdaden in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, maar vanwege dozen sigaren, kisten champagne en andere vormen van omkoping en van onrechtmatige beïnvloeding van de media.

Over de hele wereld spraken leiders hun zorg uit over de situatie in Gaza, maar de enige die kón ingrijpen, de Amerikaanse president Joe Biden, zweeg in alle talen. Pas toen aan de kant van Gaza zich tekenen van uitputting begonnen voor te doen, begon Biden zich in voorzichtige bewoordingen uit te spreken voor een staakt-het-vuren, aanvankelijk tegen Netanyahu’s dovemans oren. Pas toen de taal vanuit Washington wat nadrukkelijker werd, stemde deze in met een, door Egypte bemiddeld, bestandsvoorstel.
De internationale gemeenschap, met Europa als Israëls onbezoldigde verwijtbare-schadeverzekeraar voorop, is inmiddels weer drukdoende om voor de zoveelste keer de wederopbouw van Gaza ter hand te nemen.

Zoals hierboven gemeld moet Netanyahu mogelijk het veld ruimen (hoewel hij misschien nog wat dirty tricks achter de ellebogen heeft) voor een anti-Netanyahu coalitie.
Dat anti-Netanyahu-gevoel is dan ook het enige dat deze brede coalitie van ‘Israëlisch-links’ tot extreem-rechts en van liberaal-seculier tot orthodox joods én orthodox islamitisch bindt en dat maakt haar uiterst wankel.
Veel van de partijen die aan de coalitie deelnemen zijn op zichzelf weer coalities van nog kleinere partijen, partijtjes en splinters. Elke poging tot beschrijving van de politieke verhoudingen loopt onvermijdelijk op een onbegrijpelijke soap uit.

Na het falen van Netanyahu om een meerderheidsregering te vormen heeft de tweede formateur, Yair Lapid [leider van de centrumpartij Yesh Atid (Er is Toekomst), afgesplitst van Blauw-Wit na het ‘verraad’ van Benny Gantz die samen met Netanyahu na de vorige verkiezingen een regering vormde, die Netanyahu zelf weer ten val bracht om te voorkomen dat Gantz aan zijn toerbeurt als premier zou toekomen,] de politieke extreem-rechtse nationalist Naftali Bennett van Yamina (Naar Rechts, ook een samenraapsel van kleine partijen) het premierschap in eerste termijn aangeboden. (De ingewikkeldheid van deze zin demonstreert de realiteit.)
Voor de begrijpelijkheid laat ik de meeste andere mogelijke coalitiepartners maar even buiten beschouwing. Yamina heeft in het vaandel de versterking van de joodse identiteit, is de drijvende kracht achter de racistische Nationaliteitswet die van Palestijnse Israëli’s tweederangsburgers maakt (voor zover zij dat nog niet waren), is tégen de vorming van een Palestijnse staat, vóór een nog ingrijpender nederzettingenbeleid en vóór de officiële annexatie van (grote delen van) de Westelijke Jordaanoever.


De impact hiervan op de Palestijnen

Voor de Palestijnen betekent dit, dat als de nieuwe coalitie er komt, Israël een premier heeft die het nederzettingenbeleid zal stimuleren en de bestaande apartheid zal versterken.
Voor de Palestijnen eigenlijk niet eens zo’n groot verschil met de huidige situatie, omdat de zogenaamde status quo dezelfde ambities bewerkstelligt.
Maar het is de verwachting dat ook de anti-Netanyahu-partij van de Roemeense nachtclub-uitsmijter en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinoe (Israël ons Thuis) aan de coalitie zal deelnemen en daarbij zijn eigen politieke wensen zal willen verzilveren: het ‘uitruilen’ van grote groepen Palestijns-Israëlische burgers (die Lieberman als een vijfde colonne bestempelt) in Palestijns-Arabische steden in de zogeheten ‘Driehoek’ tegen grote delen van de Westelijke Jordaanoever waarop illegale joodse nederzettingen zijn gevestigd (door middel van annexatie).
De Palestijnen zullen hun status van tweederangsburger in de staat Israël dan gedwongen inruilen tegen de staatloosheid van de meeste Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

De situatie voor de Palestijnen lijkt hopelozer dan ooit, en dat is helaas een constatering waarmee elke nieuwsbrief kan worden afgesloten.
Maar voor Palestijnen geldt ook: hoe hopelozer, hoe taaier. Soemoed!

 

 
Stichting Hope die belangrijk werk doet bij traumaverwerking voor kinderen heeft slecht nieuws lieten ze ons weten:  We hadden graag een ander bericht gestuurd maar helaas… 
Er is een noodfonds opgericht, er is zoveel kapot.
En dan is er nog het vreselijke nieuws over The Tent of Nations die net een aanslag met brandstichting te verwerken heeft gekregen waarbij in een mum van tijd  duizenden olijfbomen, amandelbomen en druivenranken in vlammen opgingen.  Om er bovenop te komen hebben ze ondersteuning meer dan nodig.
In Gaza is de nood na 11 dagen van geweld nog acuter geworden dan ervoor en die situatie was al niet rooskleurig vanwege een pandemie die Gaza moet bestrijden praktisch zonder vaccins. Lees bij Groningen-Jabalya ook het pleidooi van Mustafa Barghouti de president van de PMRS. Red het volk van Palestina.stop-jerusalem-expulsions

trf-april2021

svb
            maart2021

palestine in
            pictures


Agenda

Activiteiten die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant kunnen zijn,
raadpleeg voor (veel) meer informatie de site van het
Nederlands-Palestina Komitee


Podcast Serie

 Stories from Palestine
podcast-uit-beit-sahour Luister naar levendige verhalen en inspirerende interviews over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Palestina en de voortdurende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Elke maandag een nieuwe aflevering! (Engels gesproken)Podcasts die het beluisteren waard zijn.
 
>  
Luister hier

 
 


 

4 Juni - Den Haag Solidariteit met Palestina  
link
                             opent in nieuw
                             venster

14  tot 16 uur    Lange Poten Stichting My Identity
nodigt u uit om deel te nemen aan een stand in solidariteit met.....

> Lees verder

6 Juni - Groningen - Free Palestine
Salt of
                             this see -
                             poster

Grote Markt - 16:00 uur...
> Lees verder
 
Palestinian films to watch now 
Palfilm
Online...
>  Lees verder

Docu Private Investigation
Go there

Zie hier bij Palestine Film Institute 90 min, Documentary
".... I used to ... all Palestinian kids in Israel, used to hold the Israeli...
> Lees verder

 
 
Lees het laatste nieuws bij  : 

jabala
                             nieuws
  >  
Laatste nieuwsbrief van Jabalya-Groningen
 
>   Nederlands Palestina Komitee
  >   DocP/BDS Nederland

  >   The Rights Forum 
  >  Plant een olijfboom op Facebook
  >  Staat van Beleg op Facebook
 
Doorlopende activiteit:

   
  Als Internationale Vrijwilliger naar Palestina.

Kids in
                             KhalilDe International Solidarity Movement (ISM) is in 2001 opgericht om het Palestijnse maatschappelijke verzet te ondersteunen en te verstevigen door daadwerkelijk naast Palestijnen te staan. Dit hebben we ruim 18 jaar lang met succes gedaan en zullen dat blijven doen.

Meldt je aan voor een oriëntati
egesprek, indien je geïnteresseerd bent om het werk van ISM te steunen en als vrijwilliger naar Palestina te gaan. Meer informatie vindt je op de website van    ISM-Nederland.  
Het is het belangrijk om dit te steunen.
 

 
Solidariteit met het Palestijnse Volk

Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
PMRSVeel dank weer voor al jullie donaties de afgelopen tijd. Wat nog steeds heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 privé huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat Israël o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan Israëliërs en de babysterfte is hoger dan vòòr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patiënten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israël zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker. Daarbovenop inmiddels de Covid-19 Pandemie waarbij iedereen z'n hart vast houdt.

Nadat ook jullie laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal €15.493,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange Israëlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGO’s van Palestina. Zie: http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderdduizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen nog steeds zonder huis]. 

Willen jullie ook PMRS steunen?  Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v. PMRS

        ISRAEL: 
 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • Beëindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

  EU en Nederland:
 • Stop de militaire samenwerking met Israël.  Stel een wapenembargo in:  http://www.stopwapenhandel.org/Israel-Nederland-training
 •  Schort het Europese Associatieverdrag met Israël op
Uw gift is ook heel welkom voor o.a het onderhouden van onze site, het maken van spandoeken en flyers. Maak uw donatie over op Triodos bank nr.NL47TRIO0786821094. t.n.v. Vrouwen in het Zwart Amsterdam.

Graag al uw mails, reacties sturen naar: info@vrouweninhetzwart.nl  website: www.vrouweninhetzwart.nl.
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen Israëlische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door Israël bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op één periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.  
Organisatie Amsterdam:
Sanne van den Bergh
info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Lokatie vermeld in nieuwsbrief

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten
anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Waagplein
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 
Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 06-439 40 621
 
Informatie over mensenrechten in Israël en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
BDS Nederland (voorheen DocP): https://bdsnederland.nl
The Rights Forum (NL) https://rightsforum.org/
Staat van Beleg: staatvanbeleg.com
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Palestine News Network: english.pnn.ps
Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace:  http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Israëlisch mensenrechten comité: https://www.btselem.org
Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot:  Aandacht voor de Nakba voor Israëliërs. https://zochrot.org/ 
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints : https://machsomwatch.org
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2020 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.